Viquiprojecte:Art i Feminisme: Dones de Menorca

De Viquipèdia
Noun project - Meeting with laptops.svg
Viquimarató Art i Feminisme: dones de Menorca 2020
14 de març de 10 h a 14 h al Museu de Menorca Ajornada fins a nou avís
Plantilla:Infotaula esdevenimentViquimarató Art+Feminisme:
Dones de Menorca 2020
Imatge
TipusViquimarató
Durada4 hores
TemaDones en el món de les arts
LocalitzacióMuseu de Menorca
OrganitzadorAmical Wikimedia
CausaDia Internacional de les Dones

La Viquimarató Art i feminisme és una activitat que busca visibilitzar l'absència de contingut relacionat amb dones i art a la Viquipèdia i compartir la necessitat de canviar-ho. Està organitzada conjuntament entre Amical Wikimedia i el Museu de Menorca. A més a més, està adherida a la iniciativa internacional Art+Feminisme que té com objectiu fer visibles les dones cis i trans, les persones de gènere no binari, els feminismes i les arts a la Viquipèdia. La falta de representació i diversitat de gènere a la Viquipèdia ha creat buits de coneixement i biaixos sistèmics en part motivats per la falta de participació de les dones en l'edició, per tant aquesta en aquesta Viquimarató parlarem de la importància d'editar i visibilitzar les dones en un espai col·laboratiu com la Viquipèdia, tot centrant la jornada en la creació o millora d’articles sobre temes relacionats amb les dones vinculades al món de les arts de Menorca.

Context[modifica]

Des de l'estiu de 2019, la relació entre Menorca i la Viquipèdia s'ha fet més estreta que mai. Després de diversos contactes i havent celebrat una viquimarató generalista sobre l'illa junt amb l'Institut Menorquí d'Estudis, ha arribat l'hora de teixir noves aliances i omplir nous buits de coneixement.

Dades clau i inscripcions[modifica]

Vista de l'exterior del Museu de Menorca
La viquimarató tindrà lloc al Museu de Menorca
 • La viquimarató tindrà lloc al Museu de Menorca (Pla des Monestir 9, Maó). Mapa.
 • Començarem a les 10 del matí i hi serem fins les 2 de la tarda.
 • Porta el teu propi ordinador o tauleta
Per participar en la viquimarató, presencialment i/o virtualment, segueix aquests 2 passos
 1. Crea el teu compte per editar en Viquipèdia
 2. Afegeix-te a l'eina de seguiment de la viquimarató
 3. Apunta't a la llista de participants fent clic a l'enllaç "modifica" que hi ha al costat del títol de l'apartat i afegeix el teu nom d'usuari o usuària a la llista corresponent
 4. Familiaritza't amb el protocol contra agressions i assetjaments: volem que aquest acte sigui obert a tothom!

Participants[modifica]

Hi participaré a distància[modifica]

Propostes de treball[modifica]

Articles existents
Articles nous


Aquí teniu algunes referències sobre les dones proposades com a nous articles.

Directrius i recomanacions[modifica]

Cal posar l'accent en utilitzar un llenguatge el més neutre possible i el menys sexista possible. Cal evitar una asimetria en les definicions que delati una supremacia de l'òptica masculina, com si la persona fos equivalent de l'home, identificant el masculí amb el total, el genèric amb la norma i el femení amb el parcial i l'específic.

Recomanacions[modifica]

 • Eviteu el llenguatge que pressuposa que l'home és l'ésser humà per defecte i la dona és l'altre.
 • Tituleu l'article amb el nom amb que és coneguda, si pot ser el de soltera millor, i després aclariu si té nom de casada: XX (nom de naixement), coneguda com XX (pseudònim, sobrenom o nom artístic) i XX (nom de casada).
 • No definiu les dones per la seva condició d'acompanyant d'un home: la referència a la seva condició de dona, filla, mare o dona pot aparèixer en la secció vida personal, però no necessàriament en la introducció.
 • Comenceu la introducció de les biografies descrivint les contribucions, activitats i èxits de la biografiada, no per la seva condició de dona, germana, filla, mare o dona.
 • No feu servir el terme dona de. Usar espòs i esposa o esposos o parella o companys d'acord a la circumstància. Es pot dir està casada amb XY en lloc de és l'esposa de perquè la dona no pertany a l'home.
 • No li atorgueu preeminència a l'estat civil de la biografiada. Aquesta dada pot aparèixer en el cos de l'article, com en les biografies d'homes. El fet que, a Viquipèdia, les biografies gairebé sempre fan referència a l'estat civil de la biografiada, mentre que poques vegades apareix aquesta dada en les biografies d'homes, mostra el supòsit inconscient que la personalitat de l'home és autònoma del seu estat civil mentre que la de la dona apareix sempre en relació al seu marit.
 • No feu servir diminutius com Fineta o Carmeta per exemple, i nomeneu les dones pel seu cognom, o nom i cognom, com es fa en les biografies d'homes, i no pel seu nom de pila.
 • No feu servir paraules que posin èmfasi en el gènere, com ara dama, femení o dona.
 • Feu atenció també a les fotos que acompanyen l'article, on se sol col·locar a les dones en relació de subordinació respecte a l'home.[1]
 • Criteris per a la redacció de biografies de persones vives.

Plantilles[modifica]

Les plantilles facilitzen la visualització de la informació a la Viquipèdia. Les més conegudes són les infotaules, les fitxes tècniques que apareixen al principi de molts articles, sobretot biografies. Concretament, aquestes es coneixen com la "infotaula persona", però n'hi ha. Normalment, les dades que es visualitzen amb una plantilla estan allotjades a Wikidata, un projecte germà de la Viquipèdia on la informació es presenta en forma de dades estructurades. Si trobeu a faltar alguna dada a una infotaula o aquesta és errònia només heu de fer clic al llapis que hi ha al final de cada línia i fer el canvi corresponent.

Voleu inserir una infotaula a una biografia?
 1. Feu clic al desplegable Insereix que hi ha a la barra d'eines
 2. Seleccioneu l'opció "plantilla"
 3. A la finestra emergent que se us obrirà, escriviu persona a la caixa de cerca i seleccioneu l'opció "Persona"
 4. No cal que ompliu cap camp; només heu de fer clic al botó blau "insereix" que s'haurà activat a l'angle superior dret de la finestra emergent

Com fer un article[modifica]

Preguntes freqüents[modifica]

Necessito haver editat abans la Viquipèdia?

No, no cal, en la sessió ensenyarem a editar.

Què he de portar?

Un ordinador portàtil (i el carregador!)

Tinc altres dubtes! Com us puc contactar?

Escriu-nos a coordinacio@wikimedia.cat o bé deixa un missatge aquí. Et respondrem el més aviat possible

Referències[modifica]

 1. «Writing about women» (en anglès). [Consulta: 8 de gener 2017].

Vegeu també[modifica]

Informació de suport per editar[modifica]