Viquipèdia:Biografies de persones vives

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Les biografies de persones vives són un conjunt d'articles que demanen un alt grau d'atenció i sensibilitat. És responsabilitat individual i comunitària complir estrictament la legislació vigent (dret a la privacitat i a l'honor), tant dels Estats Units, seu de la Fundació, com de la legislació local dels implicats.

En aquestes biografies cal un compliment escrupolós de les nostres polítiques bàsiques:

En general, cal tenir cura en que l'article sigui correcte. Cal ser ferm en l'exigència de fonts altament fiables. Tot contingut amb connotacions negatives, o potencialment negatives, ha de ser atribuït a la font publicada corresponent. Tot material contenciós o qüestionable sense referències, o pobrament referenciat, cal eliminar-lo immediatament sense discussió prèvia.[1] Els usuaris que incompleixin aquesta política de forma repetida i flagrant poden ser blocats.

L'àmbit d'aplicació és per tot el contingut sobre persones actuals, és a dir, vives, recentment mortes o nascudes fa menys de 100 anys sense data coneguda de defunció. És aplicable a qualsevol pàgina de la Viquipèdia, encara que no sigui el subjecte principal de l'article, o sigui alguna pàgina de discussió, d'usuari o del projecte. En principi, no és aplicable a persones jurídiques, encara que en aquest cas s'han de complir les polítiques generals i s'ha de tractar amb precaució.

Resolució de la Fundació[modifica | modifica el codi]

Vegeu també: Foundation:Resolution:Biographies of living people/ca

El Consell d'Administració de la Fundació Wikimedia va aprovar una resolució, el 9 d'abril de 2009, sobre com tractar a la Viquipèdia les biografies de persones vives. Posa en evidència que hi ha problemes amb algunes biografies que tenen un to massa promocional, que són objecte de vandalisme i que tenen errors o calúmnies.

La Fundació insta a la comunitat que tingui especial atenció als principis de neutralitat i verificabilitat en aquests articles; que es tingui en compte la dignitat humana i el respecte per la privacitat, especialment en articles d'interès efímer o marginal; que s'investiguin nous mecanismes tècnics per avaluar els canvis en aquests articles; i que es tracti amb paciència, amabilitat i respecte a qualsevol persona que tingui una queixa sobre el contingut de la seva biografia.

Fonts fiables[modifica | modifica el codi]

Pàgina principal: Viquipèdia:Fonts fiables
Vegeu també: Viquipèdia:Autobiografia

La política de verificabilitat de la Viquipèdia diu que tota citació i qualsevol material posat en dubte o probablement dubtós s'ha d'atribuir a una font publicada i fiable utilitzant referències apropiades. El material que no compleixi aquest requisit pot ser suprimit. Aplicant aquest principi estrictament, en el cas de les persones vives s'hauria d'eliminar immediatament i sense discussió prèvia tot material no verificable o dubtós. Això és aplicable tant si el material és positiu, negatiu, neutral o només qüestionable, i tant si és en una biografia o en un altre article que parli sobre una persona viva.

Per material dubtós, a banda de no estar referenciat, s'entén aquell amb fonts no fiables, que és una interpretació conjuntural d'una font (vegeu treballs inèdits), que és d'una font autopublicada o que incompleix d'alguna altra forma la verificabilitat. Una excepció, amb precaució, pot ser el material publicat pel mateix subjecte. Les fonts haurien de ser secundàries i no es poden utilitzar fonts primàries per recolzar afirmacions i molt menys per incloure dades personals.

Les persones poden publicar material sobre elles mateixes, per exemple amb notes de premsa o en webs personals. Això es pot utilitzar com a font només si:

  1. no és excessivament promocional
  2. no implica declaracions sobre terceres parts
  3. no implica declaracions sobre esdeveniments no relacionats directament amb el subjecte
  4. no hi ha cap dubte raonable pel que fa a la seva autenticitat
  5. l'article no es basa principalment en tals fonts

Encara que aquesta política pot ser una excepció a la regla de tres reversions, és recomanable evitar una guerra d'edicions i informar als administradors. Aquests poden fer complir aquesta política protegint la pàgina a una versió neta o blocant els usuaris que insisteixin en l'incompliment, fins i tot si han estat involucrats com a editors o d'alguna altra forma (en cas de dubte poden expressar la seva inhibició i demanar la intervenció d'un altre administrador no involucrat).

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Jimmy Wales, "Informació zero és millor que informació enganyosa o falsa", a WikiEN-l, 16 maig 2006 i 19 maig 2006; Jimmy Wales. Keynote speech, Wikimania 2006.