Visió industrial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Visió Industrial)

La tecnologia de la visió industrial es basa en l'ús de càmeres especialitzades, sensors òptics i altres dispositius per capturar imatges o vídeo dels processos de producció. Aquests sistemes òptics recullen informació visual que és processada posteriorment mitjançant algoritmes de visió per ordinador. Aquests algoritmes analitzen les imatges i n'extreuen informació rellevant, com ara formes, colors, textures i dimensions. A més, la visió industrial pot combinar-se amb altres tecnologies com la robòtica, l'Internet de les Coses (IoT) i l'aprenentatge automàtic per obtenir dades més precises i prendre decisions en temps real.

Usos[modifica]

La visió industrial té una àmplia gamma d'usos en diverses àrees de la indústria. Algunes de les seves aplicacions més destacades són:

Control de qualitat[modifica]

El control de qualitat és un dels àmbits més importants on s'aplica la visió industrial. Mitjançant càmeres de visió i algoritmes d'anàlisi d'imatges, és possible detectar anomalies o defectes en els productes durant el procés de producció. Això permet prendre accions immediates per corregir els problemes i assegurar la conformitat amb els estàndards de qualitat establerts. El control de qualitat basat en la visió industrial pot detectar defectes com ara fractures, deformacions, desviacions de color o dimensions incorrectes.

Guiat de robots[modifica]

Un altre ús important de la visió industrial és el guiament de robots en tasques de manipulació i assemblatge. Mitjançant càmeres i sensors de visió, els robots poden identificar objectes, calcular la seva posició i prendre decisions en temps real. Això permet automatitzar processos que requereixen precisió i adaptabilitat, com ara l'agafament de peces, el muntatge de components o la classificació de productes. El guiament de robots mitjançant la visió industrial augmenta l'eficiència i la flexibilitat dels processos de producció.

Optimització de processos[modifica]

La visió industrial té un paper clau en l'optimització de processos industrials. Mitjançant l'anàlisi de les imatges capturades durant els processos de producció, és possible obtenir informació valuosa sobre l'eficiència i el rendiment de les màquines i els sistemes. Això permet identificar àrees de millora, eliminar ineficiències i optimitzar els processos per augmentar la productivitat i

reduir els costos de producció. La visió industrial pot ser utilitzada per supervisar i controlar paràmetres com ara la velocitat de línia, el flux de materials, el posicionament de components i altres variables crítiques per a la producció.

Seguretat laboral[modifica]

La visió industrial també té un paper rellevant en la seguretat laboral. Mitjançant la detecció d'activitats insegures, la monitorització de l'ús correcte d'equips de protecció personal i la identificació de situacions de risc, la visió industrial pot contribuir a la prevenció d'accidents laborals. Aquests sistemes poden alertar els treballadors i els supervisors sobre comportaments perillosos o condicions de treball no segures, permetent prendre mesures preventives immediates per evitar accidents i millorar la seguretat en el lloc de treball.

Bibliografia[modifica]

  • R. Gonzalez, R. E. Woods, S. L. Eddins, "Digital Image Processing Using MATLAB", 3a edició, 2021.
  • R. C. Gonzalez, R. E. Woods, "Digital Image Processing", 4a edició, 2018.
  • D. Forsyth, J. Ponce, "Computer Vision: A Modern Approach", 3a edició, 2019.
  • S. Prince, "Computer Vision: Models, Learning, and Inference", 2a edició, 2012.
  • A. Jain, "Fundamentals of Digital Image Processing", 1a edició, 1989.

Aquestes referències bibliogràfiques proporcionen una base sòlida per comprendre els principis i les tècniques de la visió per ordinador i la visió industrial.