Vitrina

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Vitrina domèstica amb vaixella i cristalleria

Una vitrina (del francès, vitrine) és un moble tancat i envidrat que s'utilitza per exposar articles fràgils o valuosos: porcellana, joies, llibres antics, vaixella, etc. La vitrina preserva els articles de la pols i els allunya de l'abast de persones poc curoses i del públic en general.[1]

Les vitrines són mobles propis de la llar però també es troben en comerços i en els museus per a contenir els objectes que s'hi exhibeixen.

Les vitrines per a la llar són verticals i es fabriquen en fusta de diverses classes (teca, pi, etc.). Consten d'un o diversos prestatges en els quals es col·loquen els articles de forma organitzada i estètica. Posseeixen una porta frontal que es tanca amb clau i estan envidrades tant en la seva part frontal com als laterals. Algunes tenen armari sobre calaixos inferiors en què es guarda objectes menys adequats per a l'exposició.

Vitrina en un museu

En nombrosos museus, sobretot, en els arqueològics i d'arts decoratives, els objectes s'exposen en vitrines tancades amb una gran superfície envidrada fet que millora la seva visibilitat interior. També hi ha vitrines de configuració horitzontal en què es mostren els objectes que per les seves característiques s'han de visualitzar des de dalt.

En els comerços, també s'utilitzen vitrines però amb característiques més funcionals. Es tracta de mobles en molts casos, desmuntables, amb bases de fusta, perfils de metall i portes corredisses. Són pròpies d'establiments de joieria, bijuteria, articles de la llar i boutiques de moda, entre d'altres.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

  1. Garry Thomson. El Museo y su entorno. Ediciones AKAL, 17 març 1998, p. 225–. ISBN 978-84-460-0622-0. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vitrina