Voladís

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Diagrama de tres tipus de voladís. L'exemple de dalt té una connexió de moment total (com una asta horitzontal caragolada al costat d'un edifici). L'exemple del mig es crea mitjançant l'extensió d'una simple biga amb suport (de la mateixa manera que un trampolí és ancorat i s'estén per sobre de la vora d'una piscina). L'exemple de baix es crea mitjançant l'addició d'una condició de frontera de Robin a la biga, és a dir, afegint una molla elàstica al post terminal. Els exemples del mig i de baix es poden considerar estructuralment equivalents, segons la rigidesa efectiva de la molla i la biga.

Un voladís és un element estructural rígid, com ara una biga o una placa, que té un extrem ancorat a un suport (generalment vertical) del qual sobresurt. Aquesta connexió també pot ser perpendicular a una superfície vertical plana, com ara una paret. Els voladissos també es poden construir amb gelosies o forjats. Quan suporta una càrrega estructural, el voladís la transmet al suport, empès pel moment i la tensió tallant.[1]

Referències[modifica]

  1. Hool, George A.; Johnson, Nathan Clarke. «Elements of Structural Theory - Definitions». A: Handbook of Building Construction (en anglès). vol. 1. 1a edició. Nova York: McGraw-Hill, 1920, p. 2 [Consulta: 1r octubre 2008]. «A cantilever beam is a beam having one end rigidly fixed and the other end free.»