Vuit Testimonis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els Vuit Testimonis van ser un dels dos grups de testimonis que van fer declaracions afirmant que havien vist les planxes d'or que Joseph Smith va dir que eren el seu material d'origen per al Llibre de Mormó.

No hi ha imatges de Hiram Page, Christian Whitmer, i Peter Whitmer Jr.

Un grup de testimonis anteriors que van dir que havien vist les planxes es deien els «Tres Testimonis».

El Testimoni dels Vuit Testimonis[modifica]

El Testimoni de Vuit Testimonis es va publicar per primera vegada al final de l'edició de 1830 del Llibre de Mormó i s'ha imprès en gairebé totes les edicions des d'aleshores, tot i que la majoria de les edicions posteriors van traslladar la declaració al capdavant del llibre i van incloure correccions gramaticals menors.

«
Fotografia dels noms dels Vuit Testimonis del Llibre de Mormó, escrit per Oliver Cowdery

Que sigui conegut per totes les nacions, tribus, llengües i pobles a qui arribarà aquesta obra: Que Joseph Smith, Jr., el traductor[Nota 1] d'aquesta obra, ens ha mostrat les planxes de les quals s'ha parlat, que tenen l'aparença d'or; i tantes de les fulles com ha traduït l'esmentat Smith, vam manipular amb les nostres mans; i també hi vam veure els gravats, tots els quals tenen l'aparença d'obra antiga i d'obra curiosa. I això donem testimoni amb paraules de sobrietat, que l'esmentat Smith ens ha mostrat, perquè hem vist i sopesat, i sabem amb certesa que l'esmentat Smith té les plaques de les quals hem parlat. I donem els nostres noms al món, per donar testimoni al món del que hem vist. I no mentim, Déu n'és testimoni.
Christian Whitmer
Jacob Whitmer
Peter Whitmer, Jr.
John Whitmer
Hiram Page
Joseph Smith, Sen.
Hyrum Smith
Samuel H. Smith

»

A diferència dels Tres Testimonis, els Vuit van declarar que tots van veure i manipular les plaques. Una altra diferència és que els Vuit van testimoniar que Joseph Smith els va mostrar les plaques en lloc d'un àngel com els Tres Testimonis.[1]

Configuració[modifica]

Cap a finals de juny de 1829, a la casa de Peter Whitmer Sr. a Fayette, Nova York, Joseph Smith (amb Oliver Cowdery com a escriba) va acabar la traducció del Llibre de Mormó. Cap al final del procés de traducció, es va traduir una profecia del Segon Llibre de Nefi que tres, i «uns quants més», podrien veure les planxes d'or. Posteriorment, el 28 de juny de 1829, prop de la granja de Whitmer,[2] els Tres Testimonis van tenir la seva experiència.

Després, les famílies Smith i Whitmer van viatjar a la casa de Joseph Smith, Sr. a Palmyra, Nova York. El 2 de juliol de 1829, prop de la casa de Smith, els Vuit Testimonis van dir que van veure i manipular les planxes d'or.[3]

Sobre els testimonis[modifica]

Els Vuit Testimonis eren tots membres de les famílies Whitmer o Smith: Christian Whitmer, Jacob Whitmer, Peter Whitmer Jr., John Whitmer, Hiram Page, Joseph Smith Sr., Hyrum Smith i Samuel H. Smith. Joseph Smith Sr. era el pare de Joseph Smith, i Hyrum i Samuel eren els seus germans. Christian, Jacob, Peter Jr. i John eren germans de David Whitmer, i Hiram Page era el seu cunyat.[4] En assenyalar la relació familiar entre els testimonis, el satíric Mark Twain va escriure: «No em podria sentir més satisfet i en repòs si tota la família Whitmer hagués testificat».

Divisió amb Smith[modifica]

El 1838, els membres vius de la família Whitmer (Christian Whitmer i Peter Whitmer Jr. van morir el 1835 i el 1836, respectivament) es van allunyar de Smith durant una lluita de lideratge a Far West, Missouri, i tots van ser excomuniats juntament amb altres dissidents i van fugir del comptat de Caldwell després de rebre un ultimàtum dels danites.[5] Després de la mort de Smith, cap dels Whitmer es va unir al grup que estava dirigit per Brigham Young i que es convertiria en l'Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies.

No obstant això, malgrat l'allunyament de la família Whitmer, hi ha poques evidències que cap dels Vuit Testimonis negués el seu testimoni sobre l'autenticitat del Llibre de Mormó o de les planxes d'or.[Nota 2][6][7]

Notes[modifica]

  1. A la primera edició del Llibre de Mormó, apareixia «Autor i propietari» en lloc de «traductor».
  2. Una font de tercera mà, l'antic líder mormó Stephen Burnett, va dir el 1838 que Martin Harris li havia dit que «els vuit testimonis mai van veure [les planxes] i van dubtar a signar aquest instrument per aquest motiu, però es van persuadir de fer-ho». Carta de Stephen Burnett a Lyman E. Johnson del 15 d'abril de 1838. Transcripció mecanografiada de Joseph Smith Papers, Letter book, 20 d'abril de 1837 - 9 de febrer de 1843, bobina de microfilm 2, pàg. 64–66, arxius de l'Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies

Referències[modifica]

  1. Givens, 2002, p. 40.
  2. Anderson, 2012, p. 152.
  3. Anderson, 2012, p. 156.
  4. Bushman, 2005, p. 79; «Els crítics van assenyalar que els testimonis eren membres de les famílies Smith i Whitmer, la qual cosa va implicar que van signar per lleialtat o per motius egoistes... Els testimonis no eren substituts per fer que les planxes fossin accessibles a qualsevol persona per a l'examen, però els testimonis mostraven que Josep (i Déu) responia als dubtes amb proves concretes, una concessió a les necessitats dels cristians postil·lustrats.».
  5. Bushman, 2005, p. 337, 339, 350-351; El 17 de juny, Sidney Rigdon «va predicar un sermó vitriòlic basat en el tema de la sal que perdia el seu sabor i era expulsada i trepitjada... Poc després del sermó, vuitanta-tres membres destacats del Far West, molts d'ells probablement danites, van signar un ultimàtum exigint la marxa dels delinqüents... Tement pels seus béns i potser per les seves vides, els dissidents van fugir». (355–351) El 1847, David, John i Jacob Whitmer i Hiram Page van ser batejats a la nova Església de Crist fundada per William E. McLellin. El 1831, Joseph Smith va rebre una revelació de Déu que John Whitmer havia d'«escriure i mantenir una història regular» de l'església. Whitmer finalment va escriure aquesta història, però una que va concloure amb una descripció detallada del que Whitmer considerava el maltractament que ell i la seva família havien rebut al comtat de Caldwell. Vegeu [Westerngren 1995].».
  6. Givens, 2009, p. 99.
  7. Remini, 2002, p. 67-68.

Bibliografia[modifica]

  • Anderson, Gale Yancey «Eleven Witnesses Behold the Plates» (en anglès). Journal of Mormon History, 38 (2), primavera 2012.
  • Bushman, Richard Lyman. Joseph Smith: Rough Stone Rolling (en anglès). Nova York: Alfred A. Knopf, 2005. 
  • Givens, Terryl. By the Hand of Mormon (en anglès). Oxford University Press, 2002.  Segons Terryl Givens, Joseph va convidar els Vuit «a un lloc de pregària familiar al bosc» i «els va mostrar de fet les planxes d'or», mentre que als Tres se'ls va mostrar les planxes «per un àngel de Déu [que] va baixar del cel».
  • Remini, Robert. Joseph Smith (en anglès). Penguin Group, 2002. 
  • Westerngren, Bruce N. From Historian to Dissident: The Book of John Whitmer (en anglès). Salt Lake City: Signature Books, 1995. 

Vegeu també[modifica]