WINAQ

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióWINAQ
(es) Movimiento Político Winaq Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaindigenisme
socialisme democràtic Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creaciófebrer 2007
FundadorRigoberta Menchú Tum Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Secretària generalSonia Gutiérrez Raguay (en) Tradueix (2017–) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webwinaqgt.org Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): MovimientoWinaq Modifica el valor a Wikidata

El partit polític WINAQ («poble» en quitxé) és una organització guatemalenca indigenista d'esquerra, fundat per la líder indígena i Premi Nobel de la Pau de 1992 Rigoberta Menchú.

Ideologia[modifica]

El Moviment Polític WINAQ està constituït des de la pluralitat i la visió dels guatemalencs i les guatemalenques. Reprèn la filosofia del «poder del poble» amb la finalitat de transformar el règim polític en una democràcia que es correspongui amb la realitat de les persones, comunitats i pobles que coexisteixen al país. El seu propòsit fonamental és transformar l'Estat i la societat des d'una perspectiva ètica, inclusiva, participativa i pluricultural, sobre la base dels drets humans i dels drets dels pobles indígenes.

WINAQ significa «ésser humà integral», és l'ésser humà complet. Defineix la dona i l'home en la dimensió més profunda i integrada. La persona és part del cosmos, de la naturalesa i de la societat, la qualitat de la qual és ser el subjecte que sent, pensa, expressa i actua. És l'expressió dels homes i dones maies, mestisses, garífunes i xinques, la missió de les quals és canviar una realitat injusta, racista, mancada d'oportunitats i perversa a una situació equitativa, garantista, sense exclusió ni marginació.[1]

Eleccions[modifica]

En les eleccions generals de 2007 el comitè proformació de WINAQ va participar al costat del partit Encuentro por Guatemala, postulant Rigoberta Menchú com a candidata presidencial. L'aliança va obtenir el setè lloc en el recompte electoral.

En les eleccions generals de 2011, l'esquerra guatemalenca crea l'aliança denominada Frene Amplio, constituïda pels partits polítics Unitat Revolucionària Nacional Guatemalenca, Alternativa Nova Nació, WINAQ i el comitè proformació del Moviment Nova República. De forma unànime es va proclamar Rigoberta Menchú com a candidata presidencial i a Anibal García com a candidat a vicepresident, obtenint un resultat discret amb poc més del 3% dels sufragis.

Candidats a la Presidència de Guatemala[modifica]

Any electoral Candidat 1a volta 2a volta
Total de vots Percentatge Total de vots Percentatge
2011 Rigoberta Menchú 146353 3,27% (6)
2015 Miguel Ángel Sandoval 103300 2,11% (11)
2019 Manuel Villacorta[2] 224718 5,17 (7)

Referències[modifica]

  1. Qué es WINAQ.
  2. Maldonado, Joel. «Partido Winaq proclama a su binomio presidencial para 2019». [Consulta: 18 juny 2019].

Enllaços externs[modifica]