Cosmos

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Cosmos (desambiguació)».
Cosmologia
WMAP.jpg
Temes relacionats
modifica
El cosmos antic i medieval com es descriu a Cosmographia de Peter Apian (Antwerp, 1539).

En un sentit general, un cosmos és un sistema ordenat o harmoniós. S'origina a partir del terme grec κόσμος; (kosmos), significant "ordre" o "ornament" i és oposat al concepte de caos. Avui, la paraula s'utilitza generalment com a sinònim de la paraula univers (considerat en el seu aspecte ordenat). La paraula cosmos origina de la mateixa arrel. En moltes llengües eslaves com el rus i el búlgar, la paraula Космос significa també l'"espai exterior", significat que també es dóna en el castellà. En xinès mandarí, el cosmos es tradueix com yuzhou, que literalment traduït significa espaitemps (宇 yu = espai + 宙 zhou = temps).

Filosofia[modifica | modifica el codi]

Fotografia d'una part de l'Univers

De Pitàgores es diu que ha estat el primer filòsof que ha aplicat el terme cosmos a l'univers, potser referint-se al firmament.

El cosmisme rus és un moviment filosòfic i cultural cosmocentric que emergia a Rússia a primers del 20è segle.

Se li ha donat el nom de cosmicisme a una posició filosòfica en la qual la humanitat és un aspecte insignificant d'un univers com a molt indiferent o potser hostil. Aquesta filosofia, ha estat explorada per escriptors com H.p. Lovecraft (aquell de qui alguns diuen que és un defensor original de la filosofia) i escriptors posteriors que actualment representen aquest tipus de creences en llibres com Guia galàctica per a autostopistes.

Teologia[modifica | modifica el codi]

En teologia, el terme pot ser utilitzat per denotar l'Univers creat, no incloent-hi el creador. El Septuagint utilitza kosmos i oikumene per al món inhabitat. En la teologia cristiana, la paraula també s'utilitzava com a sinònim de aion referir-se a "vida mundana" o "aquest món" en oposició a la vida després de la mort.

El concepte de cosmos com va ser originat per Pythagoras és paral·lel al terme Zoroastrià aša, un concepte que es refereix ordre diví o creació ordenada divinament.

Olaf Stapledon, a la seva novel·la de ciència-ficció Star Maker (1937), descriu com Déu (el star maker) evoluciona creant cada vegada més complexos cosmos a través del hiper temps multicòsmic.

Cosmologia[modifica | modifica el codi]

Article principal: Univers observable
Gravat de Flammarion, París 1888

La Cosmologia és l'estudi del cosmos en uns quants dels significats citats, depenent del context. Totes les cosmologies tenen en comú un intent d'entendre l'ordre implícit dins de la totalitat del ser. D'aquesta manera, la majoria de les religions i els sistemes filosòfics tenen una cosmologia.

En la cosmologia física, el terme cosmos és sovint utilitzat d'una manera tècnica, referint-se a un particular continu espaitemps dintre del (pressuposat) multivers. El nostre cosmos particular es capitalitza generalment com el Cosmos.

Filosofia integral[modifica | modifica el codi]

El filòsof Ken Wilber utilitza el terme kosmos referir-se a tota l'existència manifesta, incloent-hi diversos regnes de consciència. El terme kosmos així és utilitzat distingint un Univers no dual (que, en el seu punt de vista, inclou aspectes tant noètics com físics) des de l'Univers estrictament físic que és la preocupació de les ciències tradicionals.

Concepció a l'Antiga Grècia del cosmos[modifica | modifica el codi]

El filòsof natural de l'Antiga Grècia, Arquimedes, en el seu assaig The Sand Reckoner, estimà el diàmetre del cosmos sent l'equivalent en estadis al que anomenem dos anys llum.

Edat i mida del cosmos[modifica | modifica el codi]

Segons teoria científica ortodoxa actual, el cosmos començava fa 13700 milions d'anys amb el Big Bang. Es creu que el diàmetre actual del cosmos observable és al voltant de 93000 milions d'anys llum.

El diàmetre del cosmos sencer és desconegut. Tanmateix, segons la teoria de la inflació D'Alan Guth, la mida real del cosmos és com a mínim quinze ordres de magnitud més gran que l'univers observable. Això significa que si la teoria de la inflació és correcta, el diàmetre de 93000 milions d'anys llum de l'univers observable és aproximadament com molt tan petit respecte al diàmetre de l'univers sencer com el diàmetre d'un àtom d'heli ho és en comparació amb el diàmetre del Sol.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]