Wanda Klaff

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWanda Klaff

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 març 1922 Modifica el valor a Wikidata
Gdańsk (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort4 juliol 1946 Modifica el valor a Wikidata (24 anys)
Gdańsk (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata (Penjament Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupaciótorturadora Modifica el valor a Wikidata
Activitat1944 Modifica el valor a Wikidata –
Carrera militar
Branca militarSchutzstaffel Modifica el valor a Wikidata
Altres
Condemnada percrim contra la humanitat Modifica el valor a Wikidata

Wanda Klaff (Gdańsk, 6 de març de 1922 - Gdańsk, 4 de juliol de 1946), nascuda Wanda Kalacińska,[1] va ser una aufseherin (SS-Gefolge; guardiana de camp de concentració nazi) durant la Segona Guerra Mundial.

Biografia[modifica]

Klaff va néixer a Gdańsk de pares alemanys com a Wanda Kalacinski.[2] Va acabar els estudis l'any 1938 i va començar a treballar en una fàbrica de melmelades. Deixa de treballar en casar-se l'any 1942 amb Willy Gapes i es converteix en mestressa de casa.

El 1944, Klaff es va incorporar al personal del camp de concentració de Stutthof a Praust (Pruszcz).[1] Allà, es lliurarà a abusos a un gran nombre de reclusos. El 5 d'octubre de 1944 va arribar al subcamp de Stutthoff a Russoschin (al nord de l'actual nord de Polònia) on va continuar el seu maltractament sàdic als presoners.

Després de la guerra[modifica]

Arrest[modifica]

Klaff va abandonar el camp a principis de 1945. L'11 de juny de 1945, va ser arrestada per la policia polonesa i empresonada, malalta de febre tifoide. Ella esperarà el seu judici amb les altres antigues guardianes.

Procés[modifica]

Sembla que va dir al tribunal durant el seu judici:

« Sóc molt intel·ligent i molt conscienciat en la meva feina als camps. Només pegava dos presos cada dia. »

Klaff va ser declarada culpable i condemnada a mort pels seus abusos.

Execució[modifica]

Va ser penjada públicament el 4 de juliol de 1946 al turó de Biskupia Górka, prop de Gdańsk.[1] Va arribar al seu lloc d'execució a la plataforma posterior d'un camió, va ser lligada amb un llaç al coll, sota la forca i va esperar. Va ser expulsada del camió.[Nota 1] El botxí era una dona una antiga deportada.

L'oberscharführer SS i comandant de les guardianes de les SS Johann Pauls va ser penjat al centre de la triple forca central, a l'esquerra de Wanda Klaff i Gerda Steinhoff, amb un kapo a la seva dreta.

Altres acusats del camp de Stutthof[modifica]

Notes[modifica]

  1. De les fotografies disponibles es desprèn que no estava enfilada en un tamboret i que la seva corda era llarga, deixant els peus a prop del terra.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Megargee, 2009, p. 1476-1477.
  2. «Female Nazi war criminals» (en anglès). Capital punishment UK.

Bibliografia[modifica]

  • Ferencz, Benjamin B.; Taylor, Telford. Less Than Slaves: Jewish Forced Labor and the Quest for Compensation (en anglès). Indiana University Press, 2002. ISBN 978-0253215307. 
  • Megargee, Geoffrey P. The United States Holocaust Memorial Museum Encyclopedia of Camps and Ghettos, 1933-1945 (en anglès). vol. 1: Early Camps, Youth Camps, and Concentration Camps and Subcamps under the SS-Business Administration Main Office (WVHA). Bloomington: Indiana University Press, 2009. ISBN 978-0-253-00350-8. 

Enllaços externs[modifica]