Watsonia marginata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuWatsonia marginata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaIridaceae
TribuWatsonieae
GènereWatsonia
EspècieWatsonia marginata Modifica el valor a Wikidata
(L.f.) Ker Gawl.

Descripció[modifica]

Watsonia marginata és una planta de la família de les Iridaceae, bulbosa, molt vistosa, distingible d'altres espècies de Watsonia per les seves fulles i flors de color rosat. Les fulles són normalment amples, de color verd-blavós i amb marges fortament engruixits i de color groguenc. Les flors són diferents d'altres membres del gènere, ja que són de simetria actinomorfa, és a dir regular o radial, que es poden dividir en tres o més plans de simetria de manera que llur peces es disposen més o menys radialment. [1] Arxivat 2014-11-11 a Wayback Machine..[1] El periant, (peces estèrils de la flor que quan és doble el formen els sèpals i el pètals, quan és simple el forma el perigoni), és estret i en forma de tub. Les fulles apareixen a la tardor i creixen d'un a dos terços l'alçada de l'espiga floral, uns 40-60 cms d'alçada. Cap al final del seu període de creixement alcen les espigues de flors uns 1,5 metres d'alçada arribant fins als 2m. L'espiga conté branques unides a l'eix de la tija i amb un parell de flors cada una. L'època de floració és del setembre al novembre. El color de les flors pot ser rosat, granat o blanc. També hi ha formes nanes d'uns 0,5m. L'insecte pol·linitzador és l'abella. El fruit és una càpsula petita, arrodonida i a dins hi ha diverses llavors brunes angulars i amb prominents crestes membranoses.[2] Arxivat 2014-11-11 a Wayback Machine..

Distribució i hàbitat[modifica]

Watsonia marginata creix en les regions de Sud-àfrica on hi plou molt a l'hivern, entre les muntanyes de Bokkeveld al costat de Nieuwoudtville en el nord de la Península del Cap i al districte de Caledon en el sud. Estaria virtualment restringida a les àrees de completa sequera estival. Pot créixer en zones tan diverses com a prop del nivell del mar i també en muntanyes de mitjana alçada en sòls argilosos i pedregosos. També en zones de surgències estacionals pantanoses en els sòls arenosos.

Etimologia[modifica]

El gènere Watsonia va ser descrit en el 1752 per Philip Miller del Chelsea Physic Garden. El nom específic marginata és una referència al fet de tenir uns marges engruixits a les fulles. Va ser recol·lectada per primera vegada el 1773 i descrita el 1782. El nom comú africà és kanol derivat fonèticament del nom alemany original de 'knol' que significa corm i s'aplica a totes aquelles espècies cormofítiques encara en especial a les del gènere Watsonia. S'acompanya a vegades del prefix descriptiu per exemple rooikanol (corm vermell) si les flors són vermelles o suurkanol si el corm és d'un gust agre. El nom és també sovint combinat amb l'africà pypie tal com kanolpypie, com a referència al petit periant tubular de les flors. Els sinònims que presenta són:


  • Antholyza marginata (L.f.) Page ex Steud.
  • Gladiolus glumaceus Thunb.
  • Gladiolus marginatus L.f.
  • Ixia marginata (L.f.) Aiton
  • Ixia sceptrum Baker
  • Neuberia marginata (L.f.) Eckl.
  • Watsonia alba Arderne
  • Watsonia glumacea (Thunb.) Asch. & Graebn.
  • Watsonia marginata var. minor Ker Gawl.

Referències[modifica]

  1. de Bolòs, Oriol; Vigo, Josep; Masalles, Ramon M.; Ninot, Josep M. Flora Manual dels Països Catalans. 3a edició. Barcelona: PorticNatura, 2005, p. 1209. ISBN 8473064003. 

[1] [2]

Enllaços externs[modifica]

  1. «Watsonia marginata a EOL» (en anglès). [Consulta: 26 novembre 2014].
  2. «Watsonia marginata a The Plant List» (en anglès). [Consulta: 26 novembre 2014].