Websèrie

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Websèries)
Salta a: navegació, cerca

Una websèrie és una sèrie d'episodis lliurats per Internet o també per mòbil, i part del nou medi emergent anomenat WebTV. Un cada programa d'una websèrie s'anomena un episodi (en anglès el terme webisode s'ha criticat força).

Mentre que la popularitat de les websèries continua augmentant, el concepte mateix no és totalment nou. Scott Zakarin creava la primera websèrie finançada amb publicitat el 1995, The Spot(Websèrie). Homicide: Second Shift (Homicida: Segon torn) va ser una websèrie pionera que lligava amb la sèrie de TV Homicide: Life on the Street (Homicida: Vida al Carrer). La websèrie va començar el 1997 i finalment es va cancel·lar a causa de restriccions financeres i limitacions tecnològiques.

L'augment de popularitat de les websèries es pot veure com un resultat de la disponibilitat creixent de banda ampla i la tecnologia de streaming de vídeo millorada. Això ha permès als productors independents crear sèries de baix pressupost distribuïdes en la Internet, però més recentment, les principals companyies productores de televisió estan fent servir Internet com un mitjà per promocionar els seus programes de TV així com per desenvolupar mitjans de comunicació específics i programes per a la Internet.

Història[modifica | modifica el codi]

Article principal: WebTV

De 2004 a 2006, unes quantes websèries independents començaven a aconseguir popularitat, principalment Red Vs. Blue (creada per Rooster Teeth. La sèrie es distribuïa independentment fent servir els portals YouTube i Revver, així com el lloc web de Rooster Teeth. La sèrie assolia audiències milionàries, amb Red Vs. Blue rebent sobre 100 milions de vistes durant la seva 1a emissió. Sam Has 7 Friends, que es va emetre a l'estiu i la tardor de 2006, va ser proposada per un Emmy i es va retirar temporalment d'Internet quan va ser adquirida per Michael Eisner.[1]

Les websèries per televisió han continuat guanyant en popularitat i notorietat durant els subsegüents anys. Algunes de les websèries per televisió més notables inclouen Lonelygirl15, Myspace Road Tour, Prom Queen, Dr. Horrible's Sing-Along Blog.,El Guild, The Legend of Neil, Dorm Life, This Day Sucks the series, i moltes més. El 2009, les sèrie de televisió per web estrenaven el seu primer espectacle de premis, el Streamys.

Producció i distribució[modifica | modifica el codi]

L'augment de la popularitat d'Internet i les millores en la tecnologia de streaming vídeo impliquen que produir i distribuir una websèrie sigui relativament barat per nivells tradicionals i permet als productors posar-se en contacte amb una audiència potencialment global que pot accedir a les emissions 24 hores al dia.

L'emergent potencial de tenir èxit del vídeo webs ha captivat la mirada d'alguns dels principals executius del negoci de l'entreteniment d'Amèrica, incloent-hi l'anterior executiu Disney i actual cap de la Tornante Company, Michael Eisner. La subdivisió Vuguru d'Eisner de Tornante partnered amb el conglomerat de mitjans de comunicació canadenc Rogers Media el 26 d'octubre de 2009, garantia plans de produir més de 30 nous programe webs a l'any. Rogers Media ajudaran finançar i distribuir les produccions futures de Vuguru, consolidant així una connexió directa entre mitjans de comunicació vells i nous.[2]

El FMG TV and Radio Network es va crear el 2004 produint sèries web en línia tant en àudio com en vídeo.

Fins avui, FMG Network ha ajudat a crear més de 150 programes web.

Les sèries web es poden distribuir directament des dels llocs web dels productors o des de llocs de vídeo en línia com YouTube, Vimeo, o Blip.[3]

Premis[modifica | modifica el codi]

El 2008, es fundà l'Acadèmia Internacional de WebTV amb la missió d'organitzar i donar suport a la comunitat de creadors de televisió webs, actors, productors i executius. Administra la selecció dels guanyadors als Streamy Awards, els premis per a televisió webs i continguts de websèries.

L'octubre de 2010 la xarxa Fmg Ceo Jody Colvard presentà el primer Streaming Idol anual- que recercarà la pròxima estrella web.

Websèries en català[modifica | modifica el codi]

En llengua catalana, la producció de websèries el 2012 és encara molt embrionària. En el gènere de ficció existeixen alguns exemples per a la xarxa: Cubicles, BigBanc,"[4]El Ramon de les Olives", "Les coses grans", "Els convidats" i "Catacrac", per exemple. En el gènere documental trobem un altre exemple: Bloc dels Pescadors.

Websèries en castellà[modifica | modifica el codi]

En castellà també en podem trobar uns quants exemples, com "Malviviendo", "Qué vida más triste", "La loca de mierda", "La vida es" i "Mis ex novias", entre d'altres.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Websèrie Modifica l'enllaç a Wikidata