Las chicas del cable

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de sèrie de televisióLas chicas del cable
Gènere drama i novel·la
Època d'ambientació Any 1928
Espai d'ambientació Madrid
Director(s) Ramón Campos Pérez
Actors
Tema d'obertura Hablarán de ti y de mí
Companyia productora Bambú Producciones Tradueix i Netflix
País de producció Espanya
Llengua original castellà
Canal original Netflix
Durada dels capítols 60 min
Primer episodi emès el 28 abril 2017
Nombre de temporades 3
Nombre d'episodis 8
Més informació
IMDB Fitxa a IMDB
Web oficial https://www.netflix.com/es/title/80100929
Modifica les dades a Wikidata

Las chicas del cable és la primera sèrie original de la plataforma Netflix produïda a Espanya. Està protagonitzada per Blanca SuárezAna FernándezMaggie Civantos i Nadia de Santiago.

Argument[modifica]

L’any 1928 una moderna empresa de telecomunicacions comença a funcionar a Madrid. La sèrie narra el gir que dóna la vida de quatre dones joves quan es traslladen a la capital espanyola per treballar en l’empresa. Les quatre se senten lligades a les seves famílies, a les seves parelles o als seus records.[1]

Sentiments com l’amistat, l’èxit o l’amor les acompanyaran al llarg dels capítols d’aquesta primera temporada, en la que cadascuna d’elles lluita per aconseguir els seus objectius, ben distints entre cadascuna de les telefonistes, encara que totes tenen un punt en comú, lluitar per la seva pròpia llibertat i la seva pròpia independència personal, en una època en què el paper de la dona encara es trobava en una segona posició a la societat. 

Repartiment[modifica]

Protagonistes[modifica]

Actors secundaris[modifica]

 • Sergio Mur - Mario Pérez
 • Borja Luna - Miguel Pascual
 • Nico Romero - Pablo Santos
 • Iria del Río - Carolina Moreno
 • Ángela Cremonte - Elisa Cifuentes
 • Carlos Kaniowsky - Inspector Beltrán
 • Concha Velasco - Doña Carmen
 • Kiti Mánver - Victoria
 • Simón Andreu - Ricardo Cifuentes Navarro
 • Tina Sainz - Dolores "Doña Lola"
 • Luisa Gavasa - Pilar de Senillosa
 • Joan Crosas - Emilio Rodríguez "El Halcón"
 • María Garralón - Avia de Marga
 • Alba Ribas - Jimena
 • Miguel Lago - Alfonso XIII
 • Marina Orta - Alba Romero Méndez (15 anys)
 • Itzan Escamilla - Francisco Cifuentes (15 anys)
 • Raquel Sierra - Lidia Aguilar Dávila
 • Fernando Valdevieso - Pedro
 • Rafael Delgado - Víctor
 • Ignacio Rosado – Home festa
 • Óscar del Pozo – Vigilant de seguretat
 • Anahí Civantos - Sofía Pérez Vidal
 • Noemi Hopper - Jimena (quan era jove)
 • Javier Laorden - Villalba
 • Alberto Sampedro - Críspulo Méndez
 • Ángel Héctor Sánchez - Doctor Granados
 • José Sospedra - Empresari
 • Agnés Llobet - Marisol
 • Eliana Sánchez - Victoria Kent
 • Roger Álvarez - Doctor Álvarez
 • Carles Moreu - Indalecio
 • Arantxa Zambrano - Dona Celda
 • Mario Alberto Díez - Banquero Joven
 • Marisol Membrillo - Asunción
 • Fernando Ustarroz - Notari
 • Ramón Esquinas - Jaime[2]

El paper de la dona[modifica]

Perfil d'una telefonista de l'any 1911 amb uns auriculars i un micròfon.frame
Perfil d'una telefonista de l'any 1911 amb uns auriculars i un micròfon.

Las Chicas del Cable és una sèrie on els protagonistes son quatre teleoperadores que arriben a la capital d’Espanya per començar una nova vida. Cadascuna d’elles té una història pròpia i en tots els casos el paper de l’home en una societat com la dels anys 20 serà clau per entendre les decisions que Las Chicas del Cable en les seves pròpies vides. Pares, tiets i marits són els que intenten prendre les decisions en la vida de les dones, però elles tenen la suficient valentia com per plantar-los cara i decidir per si mateixes. Tot i així, les pròpies protagonistes prefereixen que la sèrie sigui coneguda per estar liderada per dones i per ser capaç de despertar en l’espectador un sentiment feminista.[3]

La violència de gènere[modifica]

Un tema molt polèmic i que apareix a la ficció és la escenificació de la violència de gènere. Unes escenes que poden ferir la sensibilitat dels espectadors, però amb un sentiment de conscienciació molt evident. Una de les protagonistes rep una pallissa per part del seu marit estant embarassada, i fins i tot, li provoca un avortament. Se’ns presenta un home masclista, agressiu, alcohòlic i manipulador, que no només maltracta físicament a la seva dona, sinó que també la maltracta psicològicament. La dona en qüestió, s’atreveix a donar el pas d’explicar la situació que està patint a les seves companyes, que l’ajudaran a fugir de l’àmbit en el que es troba. Tot i així, no ho aconseguirà i tot i que el marit la obliga a tornar a casa mitjançant les amenaces, al final de la primera temporada, desconeixem la situació actual d’una de Las Chicas del Cable. 

Les telecomunicacions a la ficció[modifica]

Una de les trames secundàries que apareixen a la sèrie i a la qual l'espectador no li dóna la importància necessària durant els primers capítols, es la investigació en torn al Rotary 7-A.

Miguel, l'enginyer en telecomunicacions de l'empresa, apareix des dels primers capítols investigant entorn un projecte, la creació d'una maqueta, que segons les seves pròpies paraules, canviarà el món. En uns primers instants desconeixem de què es tracta, però conforme avança la trama, acabem descobrint que el famós invent del qual ens parla, va existir en realitat, i si, va canviar el món.  

El famós sistema que està investigant l'enginyer rep el nom de Rotary 7-A i es tracta d'un sistema que permetria que les telecomunicacions es realitzessin de forma totalment automatitzada. Aquest fet, provocarà que els llocs de treball de les teleoperadores, en el qual connecten de forma manual el número de client de l'usuari que realitza la trucada amb el número de client al qual s'està trucant, es trobi en perill. 

Rotary 7-A[modifica]

L'any 1923 la Compañía Telefónica Nacional de España (CTNE),[4] va començar a instal·lar el Rotary 7-A, un nou sistema de telecomunicacions,  arreu del país. L'inventor d'aquest sistema va ser Almon B. Strowger, l'any 1889 als Estats Units.[5]

El Rotary 7-A permetia que es realitzés una comunicació automàtica entre els abonats, sense la necessitat d'una teleoperadora que connectés ambdues trucades. No només va ser important pel simple fet que s’agilitzés el procés de la trucada, sinó que va ser un fet que també va augmentar la privacitat de les trucades. Dins de la sèrie, se'ns mostra com algunes teleoperadores reben ordres de transcriure els continguts d'algunes de les trucades que rebien, per tal de conèixer informació confidencial entorn al governs o als bàndols rivals. 

En la ficció, les relacions amoroses posen en perill la presentació de la maqueta del Rotary 7-A, perquè Miguel es trobava amb una relació amorosa amb Carlota, una de les telefonistes, fet que el situarà entre l'espasa i la paret a l'hora de presentar el projecte. La Carlota i la resta de noies del cable l'increpen per tal de que no el presenti, ja que aquest fet podria suscitar el fi dels seus propis llocs de treball. 

Espisodis[modifica]

La primera temporada, amb 8 episodis, es va estrenar el dia 28 d’abril de 2017. Abans que s’estrenés, Netflix va anunciar que s’emetria una segona temporada.[6]

Primera temporada (2017)[modifica]

N.º

(sèrie)

Títol Director(es)
1 Los sueños Carlos Sedes
2 Los recuerdos Carlos Sedes
3 Las mentiras David Pinillos
4 Los sentimientos David Pinillos
5 El pasado Carlos Sedes
6 La familia Carlos Sedes
7 La pérdida David Pinillos
8 El amor David Pinillos

Segona temporada[modifica]

Tots els mitjans publiquen constantment notícies confirmant una segona temporada de la sèrie, però encara només s’ha confirmat que la sèrie té previstos un total de 16 capítols, dels quals únicament s’han publicat 8.[7]

Sinopsi per capítols[modifica]

Capítol 1: Los sueños.[modifica]

Lidia es una noia acostumada a robar, però ara ho fa per salvar la seva pròpia vida. Les protagonistes comencen a treballar en la nova companyia amb il·lusions ben diverses.

Capítol 2: Los recuerdos[modifica]

Franciso ofereix un tracte a Lidia per a deixar-la tranquil·la. A Marga li preocupa el que va presenciar a la festa de celebració de la companyia. El pare de Carlota s’entremet en la vida de la seva filla

Capítol 3: Las mentiras[modifica]

Quan qüestionen la identitat de Lidia, truquen a la policia. Les sospites de la dona de Francisco, la porten a demanar ajuda a Carolina per confirmar o desmentir les seves sospites.

Capítol 4: Los sentimientos[modifica]

Marga surt a donar amb Pablo. Ángeles coneix més detalls sobre la infidelitat de Mario. Carlota es sorprèn de les seves pròpies fantasies.

Capítol 5: El pasado[modifica]

Carolina amenaça amb treure a la llum la identitat real de Lidia. Miguel decideix donar un ultimàtum a Carlota sobre la seva relació. Un fet provocarà que la vida de l’Ángeles canviï per complet.

Capítol 6: La familia[modifica]

Lidia dóna suport a Ángeles per planejar la seva fuga. Carlota fa tot el possible per treure a Sara de la presó i aquest fet provocarà una discussió amb el seu pare.

Capítol 7: La pérdida[modifica]

Els Cifuentes ploren la pèrdua d’un familiar. Lidia decideix no seguir ocultant la seva identitat real a Carlos.

Capítol 8: El amor[modifica]

La nova tecnologia desenvolupada per la companyia posa a Lidia en una situació complicada, veient-se obligada a triar entre Carlos o les seves amigues. 

Referències[modifica]

 1. «'Las chicas del cable': Así se reconstruyó la Gran Vía de los años 20 para la serie de Netflix» (en castellà). [Consulta: 30 abril 2017].
 2. «Las chicas del cable» (en anglès). [Consulta: 30 abril 2017].
 3. «Las Chicas del Cable apartan la etiqueta feminista» (en castellà). [Consulta: 30 abril 2017].
 4. «Historia de las telecomunicaciones» (en castellà). [Consulta: 30 abril 2017].
 5. Rotary System. [Consulta: 30 d'abril de 2017]
 6. «Ramón Campos: "Si Netflix me dice: 'Se me acaba 'Velvet', dame algo como eso', es absurdo que no se lo demos"» (en castellà). [Consulta: 30 abril 2017].
 7. «El creador de Las chicas del cable habla de su renovación y responde a las críticas.» (en castellà). [Consulta: 30 abril 2017].