Telefónica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióTelefónica S.A.
Telefónica.svg
Dades base
Tipus entitat Societat anònima (BMAD TEF, BM&F Bovespa: TEFC11, BVL: TEF,Euronext TEF,NYSE TEF,LSE TDE, Merval: TEF,FWB TEF,TYO 9481)
Sector Telecomunicació
Forma jurídica societat cotitzada en borsa
Història
Predecessor Compañía Telefónica Nacional de España
Fundació 19 d'abril de 1924 com a Compañía Telefónica Nacional de España
Activitat
Zona on actua Mundial
Productes Telefonia mòbil i fixa, internet, televisió digital
Cotitz.Borsa (NYSE TEF) - () - (BMAD TEF) - (LSE TEF) - () - ()
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Executiu en cap José María Álvarez-Pallete
Persona clau César Alierta (President)
Empleats 251.780 (2008)[1]
Filials Telefónica de España
Telefónica Móviles
Telefónica O2 Europe
Terra Networks, S.A.
Vivo S.A.
Telesp
Xifres destacables
Ingressos 57,95 bilions d' (2008)[1]
Ingressos d'explotació Augment 13.87 bilions d' (2008)[1]
Beneficis Augment 7.592 bilions d'(2008)[1]

Web www.telefonica.com
Twitter telefonica

Modifica dades a Wikidata

Telefónica, S.A., abans coneguda com a Compañía Telefónica Nacional de España (CTNE), és un grup empresarial multinacional de telecomunicacions, inicialment de telefonia. Telefónica té la seva universitat corporativa a l'antic castell de Bell-lloc al terme municipal de la Roca del Vallès al Vallès Oriental. Telefónica té presència a 25 països sota les marques de Telefónica, Movistar, O2 i Terra. Ha unificat les marques de telefonia fixa (Telefónica) i telefonia mòbil (Movistar) sota la mateixa marca, Movistar, als països on tenia implantada la marca Telefónica i Movistar, i utilitzant O2 per als països europeus, exceptuant Espanya.

Història[modifica | modifica el codi]

Es va constituir el 19 d'abril de 1924 a Madrid, amb un capital social d'un milió de pessetes (al canvi del Banc Central Europeu el 2002 representarien 6.000 euros) representat per 2.000 accions ordinàries. Era participada per International Telephone and Telegraph Corporation (ITT) de Nova York. Més tard va absorbir la Secció de Telèfons de la Mancomunitat de Catalunya, creada l'any 1916, per fer arribar el telèfon fins a tots el racons de Catalunya, dirigida per Esteban Terradas i Illa. Aquesta Secció que ja havia instal·lat l'any 1924, la primera central automàtica a Balaguer. Prèviament, el Govern Espanyol es va assegurar de posar bastons a les rodes a la Mancomunitat. Amb posterioritat l'empresa fou nacionalitzada i constituí el monopoli de telefonia de l'estat espanyol.

Privatització[modifica | modifica el codi]

El 1993 l'estat espanyol posseïa el 32,29% de les accions de Telefónica quan començà el procés gradual de privatització que culminà el 1997.[2] En aquell moment la privatització d'empreses públiques obeïa a una necessitat d'ingressos per tal de contenir el dèficit públic. El ministre d'economia de l'època, Carlos Solchaga i el vicepresident del govern Narcís Serra foren els artífexs dels canvis legislatius necessaris materialitzats en la Llei de privatització de 1995[3]

El president de Telefónica, César Alierta (esquerra) amb el president de Portugal Telecom (dreta)

Això suposà la conversió de l'empresa progressivament d'empresa pública cap a una empresa totalment privada del tipus societat anònima. El president de Telefònica en aquell moment, Juan Villalonga, era amic del president José María Aznar López,[4] cosa que comportà una certa controvèrsia política i diverses preguntes parlamentàries al govern. La privatització d'aquest darrer 12% en possessió de l'estat no repercutí amb el rendiment esperat en aquesta venda, a causa d'un moviment especulatiu del broker financer Merrill Linch sobre el paquet d'accions (47% del total) posades en un mercat internacional suficientment competitiu, i en contrast la demanda del paquet d'accions destinat al mercat espanyol de particulars no fou cobert[5] En definitiva l'ingrés a les arques de l'estat resultà migrat entre 10.000 i 25.000 milions de pessetes respecte a les previsions inicials.

La seva privatització definitiva el 1997[6] comportà l'adquisició de la totalitat de la xarxa de telefonia desenvolupada a Espanya durant el seu període en què era sufragada per l'erari públic. Aquesta adquisició suposà a la pràctica el manteniment de la supremacia en el sector de la telefonia fixa d'aquesta companyia.

Tot i el procés imperfecte de la seva privatització, el 2007 respecte al conjunt de companyies privatitzades pel govern espanyol durant la dècada de 1990 (Tabacalera Española/Altadis, Endesa, Logista, Aldeasa, Trasmediterranea, Iberia LAE, Repsol, Indra...) Telefónica reforçà el seu paper de multinacional i mantingué la seva posició dominant en el mercat espanyol i continuà la seva expansió per diversos països d'Amèrica Llatina. En aquella època ocupava la posició 37 de les empreses més capitalitzades i superava a empreses com Hewlett-Packard, Coca Cola o IBM[7] Mariano Guindal argumenta que aquest canvi fou causat al canvi de presidència de Juan Villalonga a César Alierta.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Telefónica Modifica l'enllaç a Wikidata