Where the Crawdads Sing

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaWhere the Crawdads Sing
Where the Crawdads Sing i Là où chantent les écrevisses Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióOlivia Newman
Protagonistes
ProduccióReese Witherspoon
GuióLucy Alibar Delia Owens
MúsicaMychael Danna
FotografiaPolly Morgan
MuntatgeAlan Edward Bell Modifica el valor a Wikidata
ProductoraHello Sunshine
DistribuïdorSony Pictures Releasing i InterCom Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena15 juliol 2022 Modifica el valor a Wikidata
Durada125 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeLouisiana (Estats Units)
Pressupost24.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació140.200.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enWhere the Crawdads Sing (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GènereThriller dramàtic
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt9411972 Filmaffinity: 257201 Allocine: 285346 Rottentomatoes: m/where_the_crawdads_sing Letterboxd: where-the-crawdads-sing Allmovie: v730199 Metacritic: movie/where-the-crawdads-sing TMDB.org: 682507 Modifica el valor a Wikidata


La noia salvatge (títol original Where the Crawdads Sing) és una pel·lícula estatunidenca de drama i misteri de 2022, basada en la novel·la supervendes als Estats Units de 2018 escrita per Delia Owens.[1] La cinta està dirigida per Olivia Newman a partir d'un guió escrit per Lucy Alibar, i és produïda per Reese Witherspoon i Lauren Neustadter. Protagonitzada per Daisy Edgar-Jones, Taylor John Smith i Harris Dickinson, va ser estrenada als Estats Units el 15 de juliol de 2022 per Sony Pictures Releasing a través de Columbia Pictures.

Sinopsi[modifica]

La pel·lícula comença amb el descobriment del cadàver del jove Chase Andrews (Harris Dickinson), als peus d'una torre de vigilància en una zona pantanosa de Carolina del Nord, i la detenció de Kia Clark (Daisy Edgar-Jones) com a principal sospitosa d’assassinat.

Un flashback ens trasllada a la vida de la Kya essent una nena, creixent en una família fracturada i vivint les successives fugides dels membres familiars: la seva mare, les seves germanes i finalment el seu germà, escapant d’un pare violent i alcoholitzat, el qual també l’acabarà abandonant. Sola i aïllada, coneguda per la gent del poble com la "noia salvatge", es guanya la vida recollint musclos per a una parella de botiguers locals.

A la dècada de 1960, ja com a una jove adulta, la Kya coneix en Tate Walker (Taylor John Smith). El noi es converteix en el seu amic, li ensenya a llegir i a escriure, comparteixen l’amor per la natura i la vida als pantans i, finalment, tots dos acaben enamorant-se. Quan el jove ha de marxar per iniciar una carrera universitària, li promet que es tornaran a veure el Dia de la Independència, coincidint amb el seu retorn. Tanmateix, això no s'acaba produint, i la Kia se sent enganyada i abandonada. Malgrat tot, la seva naturalesa de supervivent la fa seguir endavant.

Temps després, la Kya coneix en Chase Andrews i té una relació romàntica amb ell. No tarda en descobrir que el jove repeteix els patrons del seu pare pel que fa a la violència i decideix deixar-lo. En tot això, en Tate retorna al poble, mentre en el present, durant el judici, la Kia és defensada pel vell advocat Tom Milton (David Strathairn), enfrontant-se a un jurat local i els seus prejudicis.

Repartiment[modifica]

  • Daisy Edgar-Jones com a Kya Clark
  • Taylor John Smith com a Tate Walker
  • Harris Dickinson com a Chase Andrews
  • David Strathairn com a Tom Milton
  • Sterling Macer com a Jumpin
  • Michael Hyatt com a Mabel
  • Garret Dillahunt com a pare de Kia
  • Jayson Warner Smith com al diputat Joe Purdure
  • Ahna O'Reilly com a mare de Kia
  • Logan Macrae com a Jodie Clark
  • Jojo Regina com a la nena Kya
  • Luke David Blumm com el nen Tate
  • Blue Clarke com el nen Chase
  • Leslie France com a Kya mitjans del 70
  • Will Bundon com el jove Jodie

Producció[modifica]

El rodatge va començar a l'abril de 2021 i va finalitzar el juliol de 2021 en paratges de Louisiana.[2] La pel·lícula està produïda per Hello Sunshine, la companyia de l'actriu nord-americana Reese Witherspoon, que té com objectiu promocionar les dones que tenen papers clau en la producció i distribució.[3]

Música[modifica]

La banda sonora original de la pel·lícula va ser escrita pel compositor canadenc Mychael Danna. Conté vint-i-dues cançons, totes elles compostes per Danna, tret de la cançó original "Carolina" (2022), de la cantant i compositora nord-americana Taylor Swift. "Carolina" va ser composta per Swift abans que la pel·lícula arribés a producció. La cantant va declarar que es va sentir totalment absorta quan va llegir el llibre i "va voler crear quelcom inquietant i eteri" per a la pel·lícula.[4]

La pel·lícula va ser nominada al premi Hollywood Music in Media i al People's Choice Award.[5] La seva cançó original "Carolina" també va optar a la millor cançó original, guanyant un MTV Movie & TV Award [6] i rebent nominacions al Globus d'Or,[7] als premis Grammy i als Satellite Award, entre d'altres.

Referències[modifica]

  1. Crowder, Matías. ««La noia salvatge»: Com sobreviure als aiguamolls», 26-12-2019. [Consulta: 5 gener 2024].
  2. «We Finally Got to See the Film Location for the Highly-Anticipated Movie 'Where the Crawdads Sing'» (en anglès americà), 20-03-2022. [Consulta: 9 gener 2024].
  3. «La empresaria Reese Witherspoon tiene un propósito: empoderar a las mujeres a través de los libros y las series» (en castellà), 05-08-2021. [Consulta: 9 gener 2024].
  4. Nolan, Emma. «Taylor Swift Wanted a 'Haunting' Song for 'Where the Crawdads Sing'» (en anglès), 22-03-2022. [Consulta: 9 gener 2024].
  5. «AwardsWatch - ‘Black Panther,’ ‘Bros,’ ‘Everything Everywhere All at Once,’ ‘Guillermo del Toro’s Pinocchio’ lead Hollywood Music in Media Awards (HMMA) nominations» (en anglès americà), 03-11-2022. [Consulta: 9 gener 2024].
  6. Tinoco, Armando. «MTV Movie & TV Awards Complete Winners List: Pedro Pascal, Tom Cruise & ‘Vanderpump Rules’ Cast Among Golden Popcorn Recipients» (en anglès americà), 08-05-2023. [Consulta: 9 gener 2024].
  7. Moreau, Brent Lang,Jordan; Lang, Brent; Moreau, Jordan. «Golden Globes 2023: Complete Nominations List» (en anglès americà), 12-12-2022. [Consulta: 9 gener 2024].