William John Macquorn Rankine

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: William John Rankine Macquorn)
Infotaula de personaWilliam John Macquorn Rankine

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 juliol 1820 Modifica el valor a Wikidata
Edimburg (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 desembre 1872 Modifica el valor a Wikidata (52 anys)
Glasgow (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
2n Regius Professor of Civil Engineering and Mechanics (en) Tradueix
1855 – 1873
← Lewis Gordon (en) TradueixJames Thomson → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat d'Edimburg
Ayr Academy
Scottish Naval and Military Academy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEnginyeria Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Edimburg
Glasgow Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióenginyer, professor d'universitat, enginyer civil, físic, inventor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Glasgow Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

Musicbrainz: d59eb30b-10a3-4362-a243-b360c6428d1b Modifica el valor a Wikidata

William John Macquorn Rankine (Edimburg, 5 de juliol de 1820Glasgow, 24 de desembre de 1872),[1] fou un enginyer i físic escocès.

Biografia[modifica]

Rankine va néixer el 5 de juliol de 1820 en el si d'una família d'Edimburg. Els seus pares foren David Rankine, tinent de l'exèrcit britànic, i Barbara Grahame. Per causa de la seva salut, va ser educat a casa, però més endavant va assistir a l'Acadèmia Ayr (1828-1829) i durant un breu temps a l'Escola Superior de Glasgow (1830). Pels volts del 1830, la família es traslladà a Edimburg, on el 1834 començà a estudiar a l'Acadèmia Naval amb el matemàtic George Lees. Aleshores, ja tenia competències en matemàtiques i va rebre, com a regal del seu oncle, els Principia de Newton en llatí original.

El 1836, començà a estudiar un ampli espectre de temes científics a la Universitat d'Edimburg, com història natural amb Robert Jameson i filosofia natural amb James David Forbes. Tot estudiant amb Forbes, va ser premiat pels assaigs sobre mètodes d'investigació física i en la teoria ondulatòria de la llum. Durant les vacances, ajudà el seu pare que, a partir de 1830, fou gerent i, més tard, eficaç tresorer i enginyer de la Ferroviària Edimburg i Dalkeith, que va fer arribar el carbó a la ciutat. Sortí de la Universitat d'Edimburg el 1838 sense cap grau (aleshores no era pas inusual) i, potser per la crisi econòmica familiar, va esdevenir aprenent de sir John Benjamin MacNeill, que aleshores era inspector de la Comissió de Ferrocarrils d'Irlanda. Durant el seu aprenentatge, desenvolupà una tècnica, més tard coneguda com el mètode de Rankine, per a traçar les corbes del ferrocarril, aprofitant plenament el teodolit i una millora substancial en la precisió i la productivitat en els mètodes existents. De fet, la tècnica, la feien servir també altres enginyers —i en la dècada dels 1860 va haver-hi una controvèrsia sobre la prioritat de Rankine.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «William John Macquorn Rankine» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Parkinson, E.M. «Rankine, William John Macquorn». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 11 febrer 2017].

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: William John Macquorn Rankine
  1. Asimov, Isaac. «Rankine, William John Macquorn». A: Enciclopedia biográfica de ciencia y tecnología : la vida y la obra de 1197 grandes científicos desde la antigüedad hasta nuestros dias (en castellà). Nueva edición revisada. Madrid: Ediciones de la Revista de Occidente, 1973, p. 345. ISBN 8429270043.