Yaghi Basti

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaYaghi Basti
Dades biogràfiques
Mort 1344 (Gregorià)
Modifica dades a Wikidata

Yaghi Basti (mort vers 1344) fou un príncep cobànida, temporal senyor de Fars. Era fill d'amir Coban i de la seva segona dona Korbucin.

El 1336 va donar suport al seu nebot Hasan Kücük en la seva lluita per dominar l'Azerbaidjan en nom de Timurtash Coban, i després contra l'esclau Kara Djari (que Hasan feia passar per Timurtash) que volia agafar el poder per a si mateix. Quan el seu germà Surgan, governador d'Iraq, es va revoltar contra Hasan Kücük a causa del tractament d'aquest a Sati Beg (mare de Surgan), Yaghi no li va donar suport (1339) i va restar fidel a Kücük.

El 1340 Kücük va conquerir Shiraz, i Yaghi va participar en la campanya. El 1341 Togha Timur, khan ilkhànida, va enviar a Iraq al seu germà Amir Saikh Ali Kawun, el qual va obtenir l'aliança del governador Surgan; atacat aquest per forces lleials a Kücük, fou fet presoner, i això, junt amb el fet que el 1342 Pir Husayn, governador de Shiraz, va haver de fugir a Tabriz on Kücük el va fer executar, va deixar a Yaghi en posició dominant entre el cobànides, exercint segons sembla el govern d'Iraq.

Yaghi Basti i el seu nebot Malik Ashraf van recuperar Shiraz, i el segon va ocupar el govern de la ciutat i Fars. Això va desagradar a Kücük que temia el poder dels seus parents, i que va instigar al indjúida Abu Ishak Djalal al-Din d'Isfahan en contra; Abu Ishak va anar a la ciutat de Shiraz i va fer fugir al que fins llavors era el seu aliat Malik Ashraf cap a Geòrgia; però llavors es van presentar Masud Shah (germà d'Abu Ishak, i governant de part de Fars) amb el cobànida Yaghi Basti, i Abu Ishak va renunciar a governar Shiraz i es va retirar cap a Shabankara, a l'est de Shiraz, deixant el poder a Masud Shah. Aquesta retirada es degué principalment al fet que el seu germà era més popular a Shiraz (que havia governat abans durant algunes temporades i era considerat el legítim successor del seu pare Sharaf al-Din Mahmud Shah) i al suport del cobànida Yaghi Basti (aliat amb Malik Ashraf).

Però només unes setmanes després Yaghi Basti va fer matar a Masud Shah que nominalment era el seu superior. Va esclatar una revolta popular a Shiraz que va durar vint dies instigada per Abu Ishak, els homes del qual finalment van dominar la ciutat mercès a l'ajut del cap local de Kazerun, i el cobànida fou expulsat buscant refugi amb els djalayàrides de Bagdad.

El 1343 Yaghi Basti i Malik Ashraf es van reunir de nou a Iraq i van tornar a Fars atacant Shiraz amb el suport del muzaffàrida Muhammad de Yadz. Van conquerir Abarkuh on van massacrar als seus habitants, però abans d'aconseguir el seu objectiu va arribar la notícia de la mort de Hasan Kücük, i la campanya es va abandonar anant els dos cobànides a Tabriz i Muhammad a Yadz. Abu Ishak es va quedar amb Shiraz i Fars (incloent la costa del Golf) a més a més d'Isfahan. Malik Ashraf, Yaghi Basti, i Surgan es van disputar l'herència cobànida, i encara que inicialment es van repartir els territoris, no van tardar a lluitar entre ells.

Surgan fou el primer a ser derrotat en batalla (1344). Poc després Yaghi Basti fou assassinat a Tabriz (probablement el mateix 1344) per Malik Ashraf. Finalment Surgan va morir en combat el 1345 i Malik Ashraf es va erigir en el triomfador.