Vés al contingut

Yaghnobis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula grup humàYaghnobis
lang=
Modifica el valor a Wikidata
Tipusètnia i poble Modifica el valor a Wikidata
LlenguaYaghnobi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatTadjikistan Modifica el valor a Wikidata

Els Yaghnobis (en Yaghnobi: yaγnōbī́t o suγdī́t; en Tadjik: яғнобиҳо), son una ètnia irànica de l'est que habita principalment a la vall del riu Yaghnob, al sud de la província de Sughd, a Tadjikistan.[1] El seu idioma, el Yaghnobi, es considera un descendent directe d'un dialecte del Sogdià,[2] i està tan relacionat amb aquesta llengua que fins i tot a vegades ha sigut anomenat neo-sogdià en literatura acadèmica.[3]

L'aïllament geogràfic ha ajudat aquesta ètnia a conservar la seva llengua i cultura al llarg dels segles. Els Yaghnobis, tot i ser musulmans, conserven alguns trets particulars que els lliguen al seu passat irànic i pre-islàmic.[4] El 1968-1969 la majoria van ser desplaçats a plantacions de cotó en les planes properes al poble de Zafarobod, al nord-oest del país, vora la frontera amb Uzbekistan. Una part va poder tornar a la vall originària a partir de 1978, però la majoria ho va fer durant la Guerra Civil del Tadjikistan (1992-1997). La població Yaghnobi que a data de 2019 viva a la vall de Yaghnob era inferior a 500 persones, que vivien repartides en 21 pobles i tenien una subsistència basada en l'agricultura.[4] Actualment, les altres comunitats Yaghnobis estan ubicades vora Dushanbe (la capital de Tadjikistan), i també a Zafarobod i a Zumand.[1]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Cilli, E., Sarno, S., Gnecchi Ruscone, G. A., Serventi, P., De Fanti, S., Delaini, P., ... & Gruppioni, G. (2019). The genetic legacy of the Yaghnobis: A witness of an ancient Eurasian ancestry in the historically reshuffled central Asian gene pool. American Journal of Physical Anthropology, 168(4), 717-728.
  2. «Yaghnobi». Encyclopædia Iranica. [Consulta: 30 agost 2024].
  3. Krippes, K. (1991). Sociolinguistic Notes on the Turcification of the Sogdians. Central Asiatic Journal, 35(1/2), 67-80.
  4. 4,0 4,1 Panaino, A. C. D. (2008). Attraversando la Valle dello Yaghnob: passato, presente e (possibile) futuro di una minoranza etno-linguistica. Studio monografico in:" Sulla punta di uno spillo: Rapporto scientifico sulla Prima Missione Etnolinguistica nella Valle dello Yaghnob", A cura di GP Basello, D. Guizzo, P. Ognibene.