Vés al contingut

Yalanda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaYalanda

Localització

Yalanda, Ijalanda o en turc İyalanda fou una ciutat esmentada a les inscripcions hitites a la frontera del territori dels Ahhiyawa (Aqueus, a la clàssica Jònia) i a l'oest de Wallarima.[1] En concret, hi ha un escrit que diu: «si vols convertir-te en el meu vassall, només cal que quan arribi a Ijalanda, trobi almenys un dels teus soldats».[2]

Hattusilis III a la part final del seu regnat va arribar a la ciutat quan estava liquidant la revolta de Piyama-radu, i allí va caure en una emboscada a tres llocs diferents de la rodalia, preparada per Lahurzi, germà de Piyama-radu; els atacs no van reeixir i la ciutat va comprar la retirada de Lahurzi però no va evitar la seva destrucció per Hattusilis III.[3]

Referències[modifica]

  1. Laroche, Emmanuel. Catalogue des textes hittites (en francès). C.Klincksieck, 1971, p. 273 (Etudes et commentaires núm. 75.). 
  2. Forrer, Émile «La découverte de la Grèce mycénienne dans les textes cunéiformes de l'empire hittite» (en francès). Revue des études grecques. Librairie Ernest Leroux, 43, 22, 1930, pàg. 287.
  3. Seçer, Sezer. «1.2.6. İyalanda». A: Yazılı Belgeler Işığında Lukka, Pedassa ve Walma Ülkelerinin Tarihi ve Tarihi Coğrafyası (Geografia històrica i històrica dels països Lukka, Pedassa i Walmai en documents escrits) (en turc). Constantinoble: İstanbul Üniversitesi (Universitat d'Istanbul), 2012, p. 81-89.