Piyama-radu

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaPiyama-radu
Dades biogràfiques
Naixement segle XIV aC (Julià)
Mort segle XIII aC (Julià)
Milet
Modifica dades a Wikidata

Piyama-radu fou un guerrer possiblement de Lazba (Lesbos) d'on era el seu avi, que va intentar crear-se un regne al front d'un contingent d'aventurers de Wilusa, Ahhiyawa, Millawanda, Seha i Arzawa (l'antic regne i altres territoris de la regió).

En temps de Muwatallis II es va posar al servei d'Ahhiyawa en una possible lluita contra els hitites i més tard es va casar amb la filla d'Atpa, rei de Millawanda. Lesbos era una dependència del rei de Seha, el qual romania lleial als hitites. Manapa-Tarhunta de Seha no va participar al costat del seu sobirà el gran rei hitita en una campanya contra Wilusa al·legant estar molt malalt (segons una carta havia quedat impossibilitat); potser durant algun moment d'aquesta malaltia, Piyama-radu va atacar Lazba on el seu avi havia minat la lleialtat dels illencs al rei de Seha. El Saripu (¿delegat?) de Seha a Lazba, i el Saripu del gran rei hitita a l'illa foren incitats per l'avi a revoltar-se i al final ho van fer i es van passar a Piyama-radu. El final de la història no es coneix però en tot cas Piyama-radu, amb el suport d'Ahhiyawa i de Millawanda va continuar l'enfrontament amb els hitites durant bastant de temps. Cal suposar que els hitites i el nou rei de Seha, Masturi, probablement fill i successor de Manapa-Tarhunta, van acabar reconquerint Lazba i que Piyama es va establir a Millawanda amb el seu sogre.

Amb la guerra civil entre Mursilis III i Hattusilis III, Wiliusa i Ahhiyawa (i ben segur també Millawanda) van donar suport a Mursilis, i al ser aquest derrotat van esdevenir de fet independents. A Lukka la situació és poc coneguda però aparentment hi va haver desordres i la regió es va posar sota direcció d'un home anomenat Tawagalawa, germà del rei d'Ahhiyawa. Tawagalawa ha estat identificat amb l'homèric Eteocles, fill d'Andreos d'Orcomen; Tawagalawa va començar a atacar territori hitita de manera que Hattusilis III va perdre aviat el control de la situació al sud-oest i la gent de Lukka va arribar al riu Hulaya, districte fronterer amb capital a Hawaliya i als districtes veïns de Natas, Parha (després Perge a Pamfília), Harhasuwanta i altres de manera que tota la costa fins a Kizzuwatna va quedar fora del control del rei hitita. Els districtes fronterers de Wasuwatta i Harputtawana van caure en mans de rebels ajudats per Lukka.

Aquests situació fou aprofitada per Piyama-radu per envair territori hitita des Millawanda i va conquerir la terra del riu Hulaya arribant a la Terra Baixa Hitita fins a Nahita. Hattusilis va marxar contra les forces de Lukka, i els altres rebels, incloent Piyama-radu i els va expulsar de la Terra Baixa i la zona del riu Hulaya però sense arribar a la costa occidental ni probablement Pamfília. Llavors va nomenar al seu nebot Ulmi-Tesup (Kurunta), fill de Muwatallis II, rei d'un gran regne del sud-oest, amb capital a Tarhuntasa que va governar sota el nom de Kurunta. En els següents anys Kurunta va dominar fins a la costa al sud, i a l'oest fins al riu Kastaraya (Kestros) i la ciutat de Parha (Perge) a la plana pamfília.

Al final del regnat, Wilusa va esdevenir altra vegada vassalla del rei hitita. Kurunta de Tarhuntasa es va entrevistar amb el rei d'Ahhiwaya a Millawanda i es va acordar la retirada dels aqueus de Lukka, que va retornar a control hitita i els caps locals es van afanyar a proclamar la seva lleialtat al rei de Tarhuntasa i al gran rei hitita. Entre els que es van sotmetre i havia Piyama-radu, que era a la ciutat de Sallapa en el moment en què va escriure a Hattusilis, que havia anat a Lukka a afermar la seva autoritat, i se li va sotmetre. En aquest moment s'havia proclamat rei d'Arzawa i esperava esdevenir un rei vassall.

Hattusilis va enviar al seu hereu a Millawanda on es va trobar amb Piyama-radu i ambdós van pujar a un carro amb Piyama-radu al davant en signe de submissió. Però Piyama-radu no es fiava dels hitites i va rebutjar comparèixer a presència de Hattusilis a Hattusa si abans no era reconegut rei (d'Arzawa segurament), el que va suposar una humiliació pel príncep hereu; Piyama-radu va mantenir la seva lleialtat però a distància. Hattusilis va anar a l'oest i quan va arribar a Wiyanawanda, li va escriure i li va dir que li enviés un delegat a la ciutat de Yalanda (sota control de Piyama) per fer l'acord; però Piyama-radu, que havia anat augmentant les seves sospites envers el rei hitita, va enviar a son germà Lahurzi, que va fer una emboscada als hitites a tres llocs propers a Yalanda. Tot i així els hitites van poder arribar a la ciutat; Lahurzi es va retirar i la ciutat fou destruïda.

Des d'allí Hattusilis va anar a [Apawiya] i va escriure a Piyama-radu a Millawanda ordenant-li comparèixer. També va escriure al rei d'Ahhiyawa protestant per les activitats de Piyama des Millawanda, subjecte d'Ahhiwaya; el rei aqueu va donar permís al rei hitita per fer comparèixer a Piyama (ho va ordenar a Atpa de Millawanda) i Hattusilis es va dirigir a Millawanda. A aquesta ciutat hi va entrar com a gran rei i allí va comparèixer Tawagalawa (ex governant de Lukka) per oferir la seva lleialtat al rei. Atpa va escoltar les queixes contra Piyama-radu però aquest, mentre, va agafar un vaixell i es va escapar. Hattusilis es va dirigir llavors al rei d'Ahhiwaya i li va fer una relació de les ofenses de Piyama-radu. Atpa i el rei d'Ahhiyawa que probablement seguien donant suport a Piyama, van tractar de disculpar-lo; Hattusilis va exigir el retorn del set mil presoners (civils) fets per Piyama en terres d'Hatti, i va intentar un acord que evités la guerra tot i que Piyama-radu escapava al càstig, acord que finalment es va establir. Però Piyama ja havia anat al nord i actuava a la costa de Wilusa, on hi havia establiments aqueus en els que va reclutar nous contingents, i llavors intentava crear-se un regne allí, a Masa (Bitínia) i Karkissa (a la costa de la mar de Màrmara) o Karkiya (Cària).

Hattusilis, per mitjà del rei d'Ahhiwaya va oferir altra vegada a Piyama-radu la submissió a canvi del perdó. No se sap com van anar els esdeveniments, però finalment el rei d'Ahhiwaya va capturar a Piyama-radu i el va entregar als hitites.

Segurament va morir presoner a Hattusa o algun altre lloc de l'Imperi Hitita.