Wilusa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia políticaWilusa

Localització
Dades històriques
Creaciósegle XVI aC
Dissoluciósegle XIII aC Modifica el valor a Wikidata

Wilusa o Wiluša fou un regne de la regió de la Troade sovint confederat a Arzawa (que era una regió formada per, almenys, cinc regnes de vegades confederats i d'altres no: Arzawa pròpia, Mira, Hapalla, Riu Seha, i Wilusa). Fou l'homèrica Ilios o Ílios, probablement la regió de la Troade, però sense incloure Troia, que devia ser un estat separat (Troia en hitita = Taruisa o Taruiša o *Tarhuisa pel nom del déu hitita Taru/Tarhui).

Arzawa fou sotmesa temporalment pel rei hitita Hattusilis I a la segona meitat del segle XVII aC, però no va tardar a recuperar la independència. Ans al contrari, Wilusa, també sotmesa segurament al mateix temps, va romandre aliada als hitites com es testimonia pels regals enviats periòdicament des de Wilusa al rei hitita. El governant en temps de Subiluliuma I era Kukkuni, identificat com el grec Kyknos, rei de Colones a la Troade i heroi de la Guerra de Troia, fill de Posidó, que segons la llegenda fou mort per Aquil·les, amb el qual es van mantenir bones relacions.

Wilusa fou casualment aliada d'Arzawa en els darrers moments d'aquest regne. Al final de la guerra, extingit el Regne d'Arzawa, el rei hitita Mursilis II va fer un tractat amb el governant de Wilusa anomenat Alaksandu (Alexandre), que havia estat adoptat com a successor per Kukkuni, i es va restablir l'amistat entre els dos estats.

La guerra civil entre Mursilis III i Hattusilis III va produir, de fet, la independència de Wilusa, però al final del regnat d'Hattusilis III ja tornava a ser aliada del regne hitita.