Kizzuwatna

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Kizzuwatna o Kizzuwadna fou un estat de l'Anatòlia del sud-est (Cilícia) probablement d'origen hurrita.

Va sorgir a la regió anomenada Adaniya, que es va fer independent dels hitites vers la meitat del segle XVI aC. Probablement es va fer independent sota el rei Ammunas, o una mica abans amb Pilliya al que va succeir Pariyawatri considerat el primer rei independent de Kizzuwatna, pare d'Isputahsu (Ishputakhshu) que el va succeir. Se sap que ja existia com a regne independent a la segona meitat del segle xvi aC, i apareix ja en un tractat amb l'imperi Hitita sota el rei Telepinus (en el qual el rei Isputuhsu o Išputahš de Kizzuwatna utilitza un segell amb el nom probablement de "Sarri-Tesub") va reclamar el títol de gran rei, tractat que s'ha conservat parcialment en versions acadiana i hitita i que fou el primer tractat hitita amb un poder estranger igualitari (no es conserva no obstant la introducció històrica que va esdevenir típica als documents hitites). Hantilis II, fill i successor d'Alluwamnas, va fer un altre tractat amb el rei Paddatisu (Paddatishshu) on els dos sobirans es prometien mútua amistat en termes recíprocs i iguals (vers 1480 aC), tractat que molt pocs anys després fou renovat en termes similars pel rei Eheya de Kizzuwatna i el rei Tahurwailis.

Les bones relacions amb els hitites van empitjorar quan ambdós regnes van ocupar territoris que abans pertanyien a l'altra, però després es va signar un tractat paritari que va posar fi als litigis, quan regnava a Kizzuwatna Pilliya II i a Hattusa el rei Zidantas II (vers 1470 o 1460 aC). Fou el darrer tractat paritari que un rei hitita va fer amb Kizzuwatna i també el darrer tractat paritari d'aquest regne amb qualsevol altra, ja que poc després el país fou dominat per Mitanni i Pilliya II va haver d'acceptar ser vassall del rei hurrita, i ho va ser la resta del segle. Els litigis potser van derivar d'un tractat signat per Idrimi d'Alalakh i Pilliya II de Kazziwatna, pel qual Idrimi va poder passar pel país i entrar a territori hitita on va saquejar molts lloc i va destruir set fortaleses retornant després en triomf a Alalakh.

El rei hitita Tudhalias II no va aconseguir imposar la seva sobirania a Ishuwa i altres petits regnes de la regió de l'alt Eufrates que després d'un breu domini hitita van passar a Mittani. Com a revenja Tudhalias va atacar Kizzuwatna, que era vassall de Mitanni i va imposar un tractat al rei Sunasura. Una deïtat de Kizzuwatna fou traslladada a Samuha i nominalment Kizzuwatna quedava com estat independent fora de la influència de Mitanni, però en la pràctica esdevenia un aliat hitita: si Tudhalias atacava un altre país el rei de Kizzuwatna havia de proveir 100 carros de combat i 1000 infants i el rei havia d'acompanyar al rei hitita; el rei de Kizzuwatna no podria enviar missatges al de Mitanni. Sembla que els hitites van conquerir fins a Washukanni, ciutat que van incorporar a Kizzuwatna, però si així fou la conquesta no va ser permanent (s'esmenta en aquest regnat i en el següent d'Arnuwandas I). Es conserva el text del tractat entre Tudhalias II i Sunasura de Kizzuwatna (vers el 1400 aC).

Vers el 1380 aC va passar probablement a l'estat hitita, i fou disputat per Mitanni fin que aquest fou ocupat per Subiluliuma II vers la meitat del segle xiv aC. Vers el 1375 aC els hitites ja van devastar Tegarama i es van apropar a Mittanni que encara no fou ocupada.

Més tard a la batalla de Kadesh (vers 1293 aC), Kizzuwatna va aportar un contingent a l'exèrcit hitita de Muwatallis II contra l'egipci Ramsès II.

La família reial fou d'origen hurrita, ja que la majoria de reines i nobles del país porten noms hurrites i els déus hurrites se sap que van passar al panteó hitita i entre ells la deessa Hebat de Kizzuwatna.

Kizzuwatna va passar a Assíria vers el 1225 aC i l'imperi Hitita va desaparèixer al cap de 40 anys.

Llista de reis[modifica]

 • Pelliya I o Pilliya I vers 1550 aC
 • Pariyawatri abans de 1500 aC
 • Ishputakhshu vers 1500 aC
 • Shunashshuna I (Sunasura I) després de 1500 aC
 • Paddatishshu vers 1480 aC
 • Eheya o Ekheya vers 1480 aC
 • Pelliya II o Pilliya II vers 1470 aC (vassall de Mitanni)
 • Talzush vers 1450 aC (vassal de Mitanni)
 • Shunashshuna II (Sunasura II) vers 1400 aC (vassall de Mitanni abans de 1400 aC, vassall d'Hatti després de 1400 aC)
 • a l'Imperi Hitita vers 1380 aC fins al 1275 aC
 • a Assíria vers el 1275 aC.

Coord.: 38° N, 36° E / 38°N,36°E / 38; 36