Vés al contingut

Yasuhikotakia sidthimunki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuYasuhikotakia sidthimunki
Ambastaia sidthimunki Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Espècie amenaçada
UICN2953 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseActinopteri
OrdreCypriniformes
FamíliaBotiidae
GènereAmbastaia
EspècieAmbastaia sidthimunki Modifica el valor a Wikidata
(Klausewitz, 1959[1][2][3][4][5])
Nomenclatura
Sinònims
  • Botia sidthimunki (Klausewitz, 1959)
  • Botia sidthimunkii (Klausewitz, 1959)[4]
ProtònimBotia sidthimunki Modifica el valor a Wikidata

Yasuhikotakia sidthimunki és una espècie de peix de la família dels cobítids i de l'ordre dels cipriniformes.[6]

Morfologia

[modifica]

Té el cos fusiforme, moderadament allargat, hidrodinàmic, sense escates i de 5,5 cm de llargària màxima. Presenta una franja negra al dors i una altra negra, mediolateral i dispersa en forma d'un reguitzell de taques unides i connectades mitjançant bandes a la franja negra del dors esmentada abans. Zona ventral més platejada que daurada. Aletes transparents, tot i que solen tindre taques negres en arribar a adults. 7-8 radis ramificats a l'aleta dorsal. Aleta caudal ben desenvolupada. Boca amb quatre parells de barbetes sensorials (els de la part inferior són més petits). Espina erèctil i curta a sota de l'ull, la qual utilitza com a defensa.[7]

Ecologia

[modifica]

És un peix d'aigua dolça (pH entre 6 i 8), Peix demersal i de clima tropical (26 °C-28 °C),[8] el qual viu a Àsia: els rius, els camps inundats,[9] els petits llacs fangosos i d'altres hàbitats d'aigua permanent de les conques dels rius Chao Phraya, Mekong[10] i Mae Klong a Cambodja, Laos[11] i Tailàndia.[7][12] Sembla que es va introduir a les illes Filipines durant la dècada del 1970 però no hi ha constància de si hi va arrelar.[13] Menja invertebrats aquàtics.[10] No hi ha informes de la seua reproducció en captivitat (encara que se sap que ha estat criada mitjançant tractament hormonal, els detalls del qual és un secret comercial molt ben guardat).[14] Les seues principals amenaces són la sobrepesca amb destinació al comerç de peixos d'aquari, la contaminació de l'aigua i la construcció de preses.[15] És diürn, inofensiu per als humans, té una longevitat de 10 anys[14] i no és pescat de manera comercial (tot i que és força ben considerat com a peix d'aquari).[7]

Vida en captivitat

[modifica]

L'aquari ha de tindre un substrat suau (sense vores tallants, esmolades o abrasives perquè no es facin malbé les seues barbetes sensorials, ja que li agrada remenar el fons) i plantes, roques, troncs o arrels perquè pugui amagar-s'hi. És una espècie molt pacífica, no tan tímida com altres membres del seu gènere i molt activa, fins i tot, durant el dia. Cal mantenir-la en un grup de, si més no, cinc individus i no només ocupa el fons de l'aquari sinó que també se la pot veure nedant en grup per altres zones de l'aquari. És molt difícil de trobar-la en comerços, ja que té un preu molt elevat a causa d'estar en perill d'extinció en el seu hàbitat natural.[16]

Referències

[modifica]
  1. Nalbant, T. T., 2002. Sixty million years of evolution. Part one: family Botiidae (Pisces: Ostariophysi: Cobitoidea). Trav. Mus. Natl. Hist. Nat. “Grigore Antipa” v. 44: 309-333, 4 pls.
  2. uBio (anglès)
  3. Klausewitz, W., 1959. Botia sidthimunki, eine neue Schmerle aus Thailand (Pisces, Cobitidae). Senckenb. Biol. v. 40 (núms. 1/2): 51-53.
  4. 4,0 4,1 Catalogue of Life (anglès)
  5. uBio (anglès)
  6. The Taxonomicon (anglès)
  7. 7,0 7,1 7,2 FishBase (anglès)
  8. Riehl, R. i H. A. Baensch, 1991. Aquarien Atlas. Band. 1. Melle: Mergus, Verlag für Natur- und Heimtierkunde, Alemanya. 992 p.
  9. Taki, Y., 1978. An analytical study of the fish fauna of the Mekong basin as a biological production system in nature. Research Institute of Evolutionary Biology Special Publications núm. 1, 77 p. Tòquio, el Japó.
  10. 10,0 10,1 Rainboth, W. J., 1996. Fishes of the Cambodian Mekong. FAO Species Identification Field Guide for Fishery Purposes. FAO, Roma, 265 p.
  11. Kottelat, M., 1998. Fishes of the Nam Theun and Xe Bangfai basins, Laos, with diagnoses of twenty-two new species (Teleostei: Cyprinidae, Balitoridae, Cobitidae, Coiidae and Odontobutidae). Ichthyol. Explor. Freshwat. 9(1): 1-128.
  12. Seriously Fish (anglès)
  13. Loaches Online (anglès)
  14. 14,0 14,1 El Alquimista de los Acuarios (castellà)
  15. Vidthayanon, C. (2011). "Yasuhikotakia sidthimunki." 2011 Llista Vermella de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, edició 2011. [Consulta: 6 abril 2023]
  16. FishProfiles (anglès)

Enllaços externs

[modifica]