Sobrepesca

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
400 tones de peixos (Trachurus murphyi) en una xarxa d'un vaixell pesquer xilè
El bacallà de l'Atlàntic va patir sobrepesca en les dècades de 1970 i 1980 amb un col·lapse el 1992

La sobrepesca es produeix quan un excés de pesca redueix els estocs de peixos per sota de l'índex de recuperació,[1] fent que la població de peixos ja no sigui sostenible. Això pot passar tant en aigües marines com en llacs o rius.

La sobrepesca pot acabar deixant exhausts el recursos en els casos de pesca subvencionada, taxes biològiques baixes de creixement i nivells críticament baixos de biomassa. Per exemple en els taurons la sobrepesca ha afectat la totalitat de l'ecosistema marí.[2] Un estudi va revelar que els estocs de les espècies depredadores més grans, incloent-hi la tonyina i el peix espasa, han caigut un 90% des de la dècada del 1950.[3]

La capacitat de recuperació d'una zona pesquera després de la sobrepesca depèn de si les condicions de l'ecosistema es poden recuperar. L'ecosistema pot quedar molt afectat o que hi entrin altres espècies. Per exemple la sobrepesca de la truita de riu pot fer entrar la carpa i fer impossible que hi torni a haver truites de riu.

Tipus[modifica]

  • Sobrepesca biològica: la mortalitat causada per la pesca arriba al nivell de disminució del creixement de la biomassa. Si la pressió pesquera augmenta hi haurà una disminució neta de la biomassa i la desaparició total del recurs.
  • Sobrepesca bioeconòmica: té en compte els costos associats a la pesca. En sobrepesca els beneficis seran decreixents i després passaran a pèrdues netes.

Conseqüències[modifica]

Segons un informe de l'ONU de l'any 2008 les flotes de pesca mundials perden un 50.000 milions de dòlars cada any a causa de la sobreexplotació i mala gestió dels recursos pesquers. Aquest informe va ser redactat conjuntament pel Banc Mundial i la FAO destaca que la meitat de la flota pesquera mundial podria ser desmantellada mantenint les captures actuals. A més la biomassa global dels bancs de peixos s'ha reduït fins a un punt en què ja no és possible esperar captures tan abundants com en el passat.[4]

Referències[modifica]

  1. Termcat. Diccionari de gestió ambiental. 1a ed.. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1997. ISBN 84-412-2767-5 [Consulta: 7 maig 2014]. 
  2. Shark Declines Threaten Shellfish Stocks, Study Says", National Geographic News. 29 March 2007.
  3. «How to catch the overfishermen» (en anglès). The Economist, 24-01-2015. [Consulta: 29 gener 2015].
  4. Fisheries waste costs billions BBC News, 8 October 2008.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sobrepesca Modifica l'enllaç a Wikidata