Zàynab bint Khuzayma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaZàynab bint Khuzayma

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement595 Modifica el valor a Wikidata
la Meca Modifica el valor a Wikidata
Mort625 Modifica el valor a Wikidata (29/30 anys)
Medina Modifica el valor a Wikidata
Sepulturaal-Baqí Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMahoma (625 (Gregorià)–625)
Ubayda ibn al-Hàrith (valor desconegut–624), mort del cònjuge Modifica el valor a Wikidata
MareHind bint Awf Modifica el valor a Wikidata
GermansSalma bint Umays, Maymuna bint al-Hàrith, Lubaba bint al-Hàrith i Asmà bint Umays Modifica el valor a Wikidata

Zàynab bint Khuzayma (la Meca, 595 - Medina, 625) fou la cinquena esposa del profeta Mahoma. Es va guanyar el títol de "Mare dels Creients", pel seu matrimoni amb Mahoma i el de "Mare dels Pobres" per la seva gran caritat.

Com a resultat de la seva primerenca mort, se sap menys sobre ella que sobre qualsevol altra de les esposes de Mahoma.

Biografia[modifica]

Era una dona molt maca i era coneguda per la seva compassió i pietat amb els pobres.

Zaynab es va casar en primeres núpcies amb Tufail ibn al-Harith, que o bé es va divorciar d'ella o va morir poc després. Més tard, Zaynab es va casar amb el germà del seu primer marit, Ubaydah ibn al-Harith, que va morir a causa de les ferides rebudes a la Batalla de Badr.[1]

Matrimoni amb Mahoma[modifica]

L'any següent, poc després del matrimoni amb Hafsa bint Úmar ibn al-Khattab, Mahoma es va apropar a ella amb una dot de 400 dinars i 12 onzes d'or, i s'oferí per a casar-se amb ella.

Es deia que el matrimoni, que va tenir lloc durant el mes del Ramadà, estava destinat a assegurar als seus seguidors que la seva mort a la batalla no significaria que els seus familiars morissin de gana i per haver estat desatesos.[2] Fou la primera de les esposes de Mahoma que no va pertànyer a la tribu dels Banu Quraix.

Un dia, un home pobre es va dirigir a casa de Zaynab a demanar una mica de farina i ella li va donar tota la que tenia, i aquella nit es va quedar sense sopar. Mahoma es va sentir commogut per la seva compassió i va dir a la resta de les seves esposes: "Si teniu fe en Al·là, ell us proporcionarà suport i aliment, com ho fa amb les aus, que surten amb gana dels seus nius pel matí però tornen tipes per la nit".

Mort[modifica]

Zaynab va morir menys de dos anys després del seu matrimoni amb Mahoma. Fou enterrada al cementiri de Jannat al-Baqi i portada a la seva tomba pel mateix Mahoma.[3]

Després de la seva mort, la seva casa va romandre buida durant un notable període, abans que la sisena esposa, Umm-Sàlama, s'hi traslladés. Umm-Sàlama va dir: "Es va casar amb mi i em va portar a la casa de Zaynab bint Khuzayma, la Mare dels Pobres".

Referències[modifica]

  1. The life of the Prophet Muhammad, p. 419. 
  2. Wessels, A. A Modern Arabic Biography of Muhammad, p. 107. 
  3. Mukkaram, AM «Encyclopaedia of Islam». 141, 2005.