Zang Tu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest nom xinès, el cognom és Zang.
Infotaula de personaZang Tu
Biografia
Naixementsegle III aC Modifica el valor a Wikidata
Mort202 aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Zang Tu
Xinès:臧荼
Mandarí
Pinyin:Zāng Tú
Wade-Giles:Tsang T'u

Zang Tu (mort el 202 aEC) va ser un senyor de la guerra xinès que va viure durant el període de la tardana Dinastia Qin i els principis de la Dinastia Han Occidental de la història xinesa.

Biografia[modifica]

Zang va ser originalment un general militar servint sota Han Guang, el rei de Yan. Al voltant del 207 aEC, quan les revoltes van esclatar per enderrocar a la Dinastia Qin, Zang va ser enviat a dirigir un exèrcit per assistir a les forces rebels de Zhao, les quals estaven sent atacades per l'exèrcit de Qin dirigit per Zhang Han. Després de la derrota de les forces de Qin a la Batalla de Julu, Zang es va unir a l'exèrcit rebel de coalició que era sota el comandament del Xiang Yu de Chu, i va seguir Xiang mentre lluitaven de camí a Xianyang, ciutat capital de Qin.

En el 206 aEC, després de la caiguda de la Dinastia Qin, Xiang Yu va dividir l'antic Imperi Qin en els Divuit Regnes i va nomenar a Zang com el Rei de Yan. Part de l'antic regne de Yan va ser concedida a Han Guang, que va ser nomenat per Xiang com Rei de Liaodong. Zang va tornar a Yan i va tractar de forçar a Han de traslladar-se al seu feu assignats, però aquest no va accedir a complir l'establert. Com a resultat, Zang n'atacà a Han i el va matar a Wuzhong, convertint-se així en rei del regne unificat de Yan.[1]

Descendents[modifica]

Zang va tenir un fill dit Zang Yan (臧衍), que va escapar per unir-se als xiongnu després que el seu pare va morir.

La neta de Zang, Zang Er (臧兒), es va casar amb Wang Zhong, i va tenir una filla dita Wang Zhi. Wang Zhi va esdevenir la segona esposa de l'Emperador Jing de Han i va donar a llum al futur Emperador Wu de Han.

Referències[modifica]

  1. Sima Qian. Records of the Grand Historian: Han Dynasty I, translated by Burton Watson. Columbia University Press, 1993, p. 34–35. ISBN 0-231-08165-0. 
Plantilla:S-roy
Precedit per:
Han Guang


Rei de Yan
206202 aEC


Succeït per:
Lu Wan