Zibo

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
淄博 市
Zibo
Plaça Liuquan
Origen del nom
Gentilici
Tipus administració Ciutat prefectura
Secretari del Comitè de Shandong
Alcalde Liu Huiyan
Àrea 5.938 quilòmetres quadrats
Població (2002)
 - Àrea metropolitana
 - Densitat
4.530.600 hab.

667,31 hab./km²
Producte Interior Brut (2002)
 - per capita
CNY 321.3 mil milions
CNY 22577

Zibo (xinès: 淄博; pinyin: Zibo) és una ciutat amb estatus de prefectura a la regió central de la província de Shandong de la Xina. Limita a l'oest amb la província capital de Jinan, al sud-oest limita amb Laiwu i Tai'an, cap al sud es troba Linyi, a l'est la província de Weifang, al nord-est Dongying, i la província de Binzhou al nord. Ubicada a la meitat de la província de Shandong, la ciutat de Zibo és un important punt de transport i comerç.

La ciutat de Zibo, també és coneguda com l'històric estat de Qi, el qual posseïa la ciutat més populosa mai vista fa 2000 anys enrere. Zibo és el lloc del naixement de l'ancestral equip de futbol "cuju", que segons la FIFA, va ser una de les primeres versions conegudes d'aquest esport. Pu Songling, el famós escriptor de contes de la dinastia Qing, és una de les nombroses celebritats nascudes i criades en aquesta antiga però moderna ciutat. Com és el lloc de naixement de la cultura Qi, ia causa dels seus abundants recursos naturals, la ciutat de Zibo és un excel·lent destinació turística de la Xina. La Indústria Manufacturera ocupa un important lloc dins de l'economia de la ciutat i gràcies al seu enorme capacitat de producció ha tingut impacte també en l'economia nacional des de la creació de la nova Xina industrialitzada. Moltes persones associen a Zibo amb el centre industrial de la producció de ceràmiques xineses.

Zibo gaudeix de ser la Famosa Ciutat Industrial, capital de la Producció Base de Ceramica i també com "Ciutat de la Indústria Petroquímica". Després de cent anys de desenvolupament, Zibo té una base industrial sòlida. Els sectors predominants són: la indústria petroquímica, farmacèutica, metal·lúrgia, materials de construcció, maquinària i tèxtils, etc. Compta amb indústries de "Alta tecnologia", que fan servir "nous materials", química complexa, electrònica i informàtica, a més s'estan desenvolupant ràpidament la fabricació de medicaments biològics. Segons l'informe de "Competitivitat Global de Ciutats 2007/2008" publicat per l'Acadèmia Xinesa de Ciències Socials, Zibo va ser una de les 20 principals ciutats del món que van gaudir d'un ràpid creixement econòmic entre 2001 i 2005.[1] D'acord a la Revista "Panorama Oriental" (Oriental Outlook Magazine) Issue No.1, 2009 , Zibo posseeix el rànquing No 1 en la llista de ciutats amb preus raonables de béns arrels a la Xina; també és la No 2 a la llista de ciutats amb major seguretat del bé públic.[2]

Administració[modifica | modifica el codi]

La ciutat Prefectura de Zibo es divideix en 5 districtes, 1 ciutat municipal i 3 comtats.

 • Districte Zhangdian (张店 区)
 • Districte Zichuan (淄川 区)
 • Districte Boshan (博山区)
 • Districte Linzi (临淄 区)
 • Districte Zhoucun (周村 区)
 • Ciutat Zibo (淄博 市)
 • Comtat Huantai (桓台 县)
 • Comtat Gaoqing (高 青县)
 • Comtat Yiyuan (沂源县)

Història[modifica | modifica el codi]

Zibo, va ser la capital de l'estat de l'antiga Qi, l'estat més pròsper durant l'era daurada del període dels Regnes Guerrers durant més de 2.000 anys a la Xina. Huan, governant de Qi, nomenat per Guan Zhong, el famós pensador i economista, com el seu primer ministre, va aprovar els pensaments de Guan i les seves polítiques per administrar el seu país, promoure la reforma del sistema econòmic i desenvolupar les relacions amb altres estats, i després de diverses desenes d'anys, Qi es va convertir en l'estat més fort per la seva força econòmica i militar, i va ser nomenat com el "estat dels mil carros" i "cap dels cinc estats més forts ". La cultura i l'educació són les empreses més desenvolupades en Qi. Tant la poesia i la música van ser de molt alt nivell. El districte de Linzi va ser la seva capital durant 638 anys, i va ser la ciutat més gran de Orient.

Com el bressol de la cultura Qi, Zibo té un bon nombre de llocs d'interès cultural escènics. És la ciutat nacional d'història i cultura, i al districte de Linzi, hi ha les ruïnes de l'antiga ciutat de Qi, amb un forat per enterrar els cavalls i carros funeraris i altres famoses relíquies culturals i llocs històrics, que s'han descobert i desenterrat. Tots ells exemplifiquen el passat de la prosperitat de l'Estat de Qi. L'antiga ciutat de Qi, és una de les primeres d'una sèrie d'edificacions amb estatus de protecció de les relíquies culturals, és per això rica en relíquies culturals i llocs històrics d'interès, i per tant, ha guanyat el títol de "Museu Sota Terra ".

Geografia[modifica | modifica el codi]

Zibo és al centre de la província de Shandong, veïna al muntanya Tai cap al sud i el costejada al nord pel riu Groc. També està envoltada per diverses ciutats turístiques costaneres, Qingdao, Yantai, i Weihai a l'est, i la ciutat capital de la província, Jinan, a l'oest. Zibo està situada en una zona de transició entre la zona muntanyosa de Shangdong central i la zona del nord de la plana Xina. Cap al sud està envoltada per turons de mida mitjana, mentre que el centre és més muntanyenc. El territori al nord descendeix fins a una plana. La relació entre les muntanyes, els turons i la plana és del 42%, 29,9% i 28,1% respectivament.[3] Amb el riu Yihe provinent de la zona muntanyosa del sud i del riu Groc que flueix a través de la zona nord, la ciutat compta amb recursos hídrics relativament abundants. La reserva operativa de les aigües subterrànies és 1,24 tones/dia.

Clima[modifica | modifica el codi]

Zibo està situada en una zona entre càlida i temperada, i té un clima entre semihumit i continental sec.[4] Igual que altres grans ciutats al nord de la Xina, Zibo té quatre estacions ben diferenciades. Gener i juliol són, respectivament, el mes més fred i més calorós durant l'any. Zibo gaudeix de 180 a 220 dies sense gelades, i la mitjana d'hores anuals de sol és de 2542,6-2832,6. La mitjana anual de precipitacions a Zibo és de 25,2 polzades (640,5 mm).[5]

Demografia[modifica | modifica el codi]

Segons les estadístiques, a finals de 2006, hi havia 4.181.260 de persones vivint en Zibo, dels quals 2.102.819 eren homes i 2.078.441 dones. La proporció de sexes és 101,17.
La taxa de morts de 2006 és de 5,92 ‰, mentre que la taxa de natalitat és una mica més alta, propera al: 8,81 ‰. És a dir que la taxa de creixement natural de la població d'aquest any és del 2,90 ‰. L'àrea tenia, el 2006, una densitat de població de 704,15 habitants per quilòmetre quadrat.

Com la majoria de les ciutats de la Xina, la principal població és d'origen nacional, i aquí no és l'excepció. El quart cens a nivell nacional mostra que més d'un 99 per cent de la població total són d'origen han de la Xina. A més, hi ha també 44 minories radicades a Zibo, huis, manxús, mongols i coreans, etc. Els mongols i manxús són els dos únics grups minoritaris que tenen més de 1.000 persones. La ciutat de Jinling Huis, que es troba a la cruïlla de Zhangdian i Linzi, en una de les quatre ciutats amb nom d'una minoria ètnica a la província de Shandong.

El 2008, l'ingrés per càpita disponible dels residents urbans va ser de 17.629 iuans, un 11,2%. La renda per càpita disponible de la població rural és 7.364 iuans, un 13,9%. El coeficient d'Engel, que reflecteix l'estructura de consum i el nivell dels residents urbans i rurals de la Xina és del 32,1% i 35,6% respectivament.[6]

Cultura[modifica | modifica el codi]

Ceràmica artística[modifica | modifica el codi]

El Bo xan conegut com a porcellana de color, és un producte meravellós, provinent de la província de Shan Dong. La història de la producció de l'esmalt de colors de Bo Shan és molt llarga i encara més coneguda. En l'època de Hong Wu de la dinastia Ming, els funcionaris de l'emperador van crear una "fàbrica" ​​per produir porcellanes de colors per a les famílies imperials, com ara la "cortina de blau i verd". Al final de la Dinastia Ming, la gent ja treballava normalment amb esmalts i vidres de color, aconseguint grans produccions diàries. En l'època de Jingtai hi havia quatre grans forns als carrers de Xi Yejie per produir esmaltat de colors. Durant i després del període de Jiajing, l'esmalt de color va ser usat en productes com ara la fabricació de "llum de perles", cortina de perles, adorns de llit i ganxos per mosquiteres entre altres aplicacions. Molts d'aquests treballs van ser fets pels mestres de Bo Shan i a poc a poc van formar la porcellana de color comercial característica de xinesa. En 1617 (any de la 46 ª Wan Li), algunes persones dirigides per Sun Yanshou va començar a organitzar el gremi de la porcellana de color, que va ser la primera organització de la ciutat de Yanshan. Els productes de ceràmica i porcellana de color redundaven en un actiu mercat de transport i comerç cap a Pequín i al sud de la Xina, a més de les seves vendes locals.[7]

Esport[modifica | modifica el codi]

El 2004, el president de la FIFA, Joseph Blatter, va visitar Zibo per celebrar el 100 aniversari de la FIFA. La FIFA des de llavors ha reconegut a la ciutat com el lloc de naixement de futbol.

Economia[modifica | modifica el codi]

La Ruta de la Seda, pròspera a través de les dinasties Han i la Tang, és la via d'intercanvi econòmic i cultural entre Orient i Occident més famosa de la història de Xina. Com a resultat de la investigació textual, la zona de Shandong, amb Zibo com el seu centre, va ser el principal lloc de proveïment de seda en aquest moment, i va ser un dels orígens de la "Ruta de la Seda". Avui, Zibo, tant com a productor de seda, com d'articles de moda i productes tèxtils, segueix sent un lloc important en tot el país i gaudeix de gran reputació en el mercat, tant a la Xina com a l'estranger.

Zibo abunda en recursos naturals. Més de 50 tipus de reserves minerals han estat trobades i el carbó, ferro, bauxita, argila, calcària química, ceràmica de fang, etc. són el principal lloc d'origen a la província de Shandong, per les seves grans reserves, d'alt grau, i àmplia distribució. La part nord de Zibo és abundant en petroli i gas natural. La ciutat va ser inicialment establerta com una ciutat minera, però ara està en procés de modernització tecnològica i de transformació del desenvolupament industrial. Fa pocs anys enrere, al voltant de 2002 o abans, a causa de l'alta contaminació produïda per la gran proporció d'instal·lacions de indústria pesant, Zibo va pagar un alt preu tant econòmicament com ambientalment. Posteriorment, el govern de la ciutat va prendre mesures per millorar la cura del medi ambient. Petites mines de carbó i fàbriques químiques van ser tancades, mentre que a totes les plantes grans se les va obligar a instal·lar sistemes per al tractament d'aigües residuals i de dispositius per aconseguir controlar l'emissió de gasos i pols. Avui dia Zibo disposa d'una de les tres primeres plantes municipals de tractament d'aigües residuals que amb l'aigua tractada arriba al nivell de grau "A1" segons la "aprovació de la gestió integrada d'aigües residuals estàndard" GB8978 de 1996.[8] L'aire és ara àmpliament reconegut, com de molta millor qualitat. El 2008, el valor total de la producció industrial de Zibo va assolir els 532 mil milions de iuans RMB. Després de cent anys de desenvolupament, Zibo té una base industrial sòlida. Des de 1992, Zibo sempre ha estat una de les 50 ciutats de la Xina amb més força global. El 2008, la seva PIB va ser de 231.700.000.000 de iuans RMB, tot just per sota de Qingdao, Yantai, Jinan i Weifang dins de la província. La relació entre l'agricultura, la indústria i el sector serveis va ser del 3,5%, 64,8% 31,7%, que indiquen que la ciutat encara té molt a fer per reajustar la seva estructura industrial.

Transport[modifica | modifica el codi]

Vista de Zhangdian "skyline" de Zibo

Com un important centre de trànsit de la província de Shandong, Zibo gaudeix d'un còmode transport. Les línia Jiaoji, el ferrocarril Zhangbo, les línies ferroviàries de Zidong i Xintai, formen una creu en Zibo, mentre que l'autovia de Jiqing i la via Binlai Expressway formen una altra creu. El centre de Zibo és a 70 km del Aeroport Internacional de Jinan, a 210 km de distància del Aeroport Internacional de Qingdao ia 260 km del Port de Qingdao. Cada districte i comtat té connexions amb una autopista. A l'Edifici Nacional de Comerç ubicat sobre l'autopista Liuquan de Zhangdian, s'ofereixen serveis d'andanes per a autobusos cap a l'aeroport i es pot obtenir una targeta d'embarcament (exchaged) amb una butlleta.

Ferrocarril[modifica | modifica el codi]

Avui dia hi ha unes 37 estacions de ferrocarril funcionant entre grans i petites. L'estació de tren de Zibo, situada a la ferrovia de Jiaoji, és una de les més concorregudes estacions de ferrocarril a la província de Shandong. Des de l'1 de juliol de 2009, l'estació de tren de Zibo compte amb 103 serveis de trens al dia.[9] Si vostè pren una unitat múltiple, a l'estació de trens de Zibo, només el portarà 1 hora arribar a Jinan, 2 hores a Qingdao i 4 hores a Pequín.

Autopistes i Carreteres sense peatge[modifica | modifica el codi]

 • Jiqing Expressway va a l'oest de Jinan a través de Zibo a Qingdao.
 • Binlai Expressway comença a partir de Binzhou. Creua l'autopista Jiqing al nord-oest del centre de Zhangdian i cap al sud a Laiwu.
 • Carretera Nacional 309 comença a Rongcheng, en l'Estat de Shandong i acaba en Lanzhou, prov. de Gansu, encara que també dóna enrutament a 6 províncies més. Té una longitud total de 2.208 quilòmetres.
 • Carretera Nacional 205 comença a Shanhaiguan, província de Hebei i té una terminal a la Canton, amb una longitud de 3160 quilòmetres. Aquesta passa per 8 províncies.

Trànsit Massiu[modifica | modifica el codi]

El transport massiu de persones a la regió és proporcionada pels serveis d'autobús. Més de 2.500 autobusos dièsel o GNC, entre grans i mitjans, proveeixen més de 250 recorreguts.[10] Amb un targeta de viatges "Qikatong", amb autobús, al centre de la ciutat, un passatger podria obtenir un descompte del 10% al 40%. Ara Zibo està en procés de reestructuració del seu sistema de transport públic, orientada a la gestió intensiva de major eficiència i un servei més professional.

Educació[modifica | modifica el codi]

Zibo, és reconeguda a nivell nacional com una "avançada ciutat estimulant a través de la ciència i la tecnologia", "model de ciutat cultural" i "àrea de tecnologies intensives". Dins dels límits de la ciutat, hi ha 443.000 estudiants de 1º a 9º grau, distribuïts en 379 escoles primàries i 169 escoles secundàries (dades de 2008), i forma part del sistema d'ensenyament obligatori del sistema, que pertany a un sistema d'educació nacional. Els districtes escolars es divideixen d'acord als dos barris i als diferents districtes administratius. El nombre d'escoles secundàries és de 42.[11]

Hi ha 14 institucions d'educació superior, entre elles, només la Universitat Tecnològica de Shandong i el Col·legi Mèdic Wanjie són capaços de conferir el títol de batxiller. A més, també hi ha carreres de postgrau a la Universitat Tecnològica de Shandong. El sistema educatiu de Zibo ofereix més de 30 carreres claus principals, incloent mecànica, electrònica, informàtica, biologia, ciència en farmacologia, indústria tèxtil i de moda, i logística, i pot proporcionar un planter professional a les empreses locals de més de 30.000 tècnics especialitzats en diferents disciplines cada any.

Ciutats germanes[modifica | modifica el codi]

Zibo té quatre ciutats germanes:

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. "15 out of top 20 cities who enjoys the fatest ecnomics growth are in Xina",, Sohu news, Guangzhou Daily Aug.12, 08.
 2. 2008 Top Happiest Cities in Xina, Guangzhou Daily, Retrieved on Apr.16, 09.
 3. 淄博 市 情 网 - 地理, 淄博 市 情 网 - 地理.
 4. Travel Guide, the "TravelChinaGuide" web.
 5. City Weather Details_Zibo, Xina Meteorological Administration.
 6. 2008 Statistics Bulletin of the National Economic and Social Development of Zibo, Zibo Statistic Bureau.
 7. gov.cn/www/english/clwh.htm Brilliant culture of Boshan Boshan Government
 8. People 's Daily Retrieved on Oct.23, 2008
 9. Zibo Train Timetable] Tourist Information Center, Jinan Railways Bureau
 10. fronttourID = 13 Zibo Bus Schedule Zibo Municipal Bureau of Communications
 11. Overview on Development of Zibo Education in 2008, Zibo Education Bureau.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zibo Modifica l'enllaç a Wikidata

Coord.: 36° 47′ N, 118° 3′ E / 36.783°N,118.050°E / 36.783; 118.050