College

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
King's College de Cambridge, un dels colleges que formen la Universitat de Cambridge

College (del llatí: collegium que en català ha donat col·legi) és un terme anglès amb significats diferents entre els països angloparlants, en general es refereix als estudis universitaris de cicle curt (undergraduate) i a vegades designa a una escola de grau secundari dintre del sistema educatiu privat. ‘’College’’ és un cas de polisèmia (molts significats d'una mateixa paraula). Aquest article només es refereix a l'àmbit de l'ensenyament dins els països angloparlants.

Al Regne Unit[modifica]

El terme college s'utilitza per nombrosos tipus d'institucions, anant des de les escoles secundàries a les universitats:

  • Sixth form colleges, on els estudiants de 16 a 18 anys acaben els seus estudis secundaris.
  • certes escoles privades (Public school o Independent school), com el College d'Eton o el College de Winchester, són en realitat escoles però utilitzen el terme College dins el seu nom.[1]
  • certes associacions privades com el Royal College of Organists o el Royal College of Surgeons i d'altres Royal Colleges (col·legis reials).
  • institucions universitàries independents en algunes universitats (vegeu més avall).
  • els col·legis universitaris, dels establiments d'ensenyament superiors que lliuren els seus propis diplomes però no tenen l'estatut d'universitat.

Universitat i college[modifica]

A les universitats d'Oxford i de Cambridge, els colleges són institucions independents constituents de la universitat, que s'encarreguen de l'ensenyament i la preparació dels estudiants, a més de l'administració i de fer les qualificacions finals i parcials.

Als Estats Units[modifica]

En l'anglès dels Estats Units, contrastant amb altres països anglosaxons, el terme college designa un ensenyament superior curt, (undergraduate level) per oposició al de les universitats. Però també es pot referir a escoles que proporcionen educació vocacional (vocational education). També es pot referir als estudis de cicle curt dins la universitat.

En el llenguatge popular es diu que els nord-americans van al "college" després de fer el batxillerat (high school), és a dir, que de forma genèrica "college" designa les institucions i experiències associades amb l'educació postsecundària.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Eton's History». Arxivat de l'original el 2006-06-13. [Consulta: 27 agost 2010].