Pelvis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la zona inferior del tronc. Pels ossos mireu Cintura pelviana
Infotaula anatomiaPelvis
Detalls
Llatípelvis Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD010388 Modifica el valor a Wikidata
TAA01.1.00.017 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
Grayp.236
Terminologia anatòmica

La pelvis és la regió anatòmica inferior del tronc. Sent una cavitat, la pelvis és un embut osteomuscular que s'estreny cap a baix, limitat pel sacre, el còccix i els coxales (que formen la cintura pelviana) i els músculs de la paret abdominal inferior i del perineu.

Genèricament, el terme pelvis s'usa incorrectament per denominar a la cintura pelviana.

Topogràficament, la pelvis es divideix en dues regions: la pelvis major[1] i la pelvis menor.

  • La pelvis major, amb les seves parets eixamplades és solidària cap endavant amb la regió abdominal inferior, les fosses ilíaques i l'hipogastri. Conté part de les vísceres abdominals.
  • La pelvis menor, la part més estreta de l'embut, conté la bufeta urinària, els òrgans genitals, i part terminal del tub digestiu (recte i anus).

La mesura dels diàmetres de la pelvis s'anomena pelvimetria.

Pelvis òssia[modifica]

Els ossos ilíacs (coxals), el sacre i el còccix articulats entre si formen la pelvis òssia, amb referència a l'estructura òssia de la pelvis. Al contrari, cintura pelviana implica una referència morfofisiològica a la part de la pelvis que participa en l'articulació del membre inferior, és a dir els coxals. Referent a això convé recordar que la cintura pelviana té el seu homòleg en el membre superior: la cintura escapular.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Magnetic resonance imaging of the female pelvis: initial experience» (en anglès). Hricak H, Alpers C, Crooks LE, Sheldon PE, 1983 Dec. [Consulta: 8 maig 2019].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pelvis