Esquat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sentadilla)
Dona fent un esquat

L'esquat[1][2] és, en l'entrenament de la força i el fitnes, un exercici compost de cos complet que treballa principalment els músculs de les cuixes, el maluc i els glutis, el quàdriceps (vast lateral, vast medial, vast intermedi i recte femoral) i els isquiotibials, a més de reforçar els ossos, lligaments i insercions dels tendons de tot el tren inferior.

Es consideren un exercici fonamental en què s'arronsen les cames fins gairebé als talons a fi d'augmentar la força i la mida del tren inferior, així com la força del tronc. Sovint es fan esquats per millorar l'estabilitat de l'esquena, les cuixes i el maluc.[3] Des d'un punt de vista isomètric, l'esquena, els abdominals, els músculs del tronc, els músculs costals, les espatlles i els braços tenen un paper fonamental en l'exercici i, per tant, també es treballen quan hom executa un esquat adequadament.[4]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esquat
  1. «Esquat». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 3 juny 2021].
  2. «esquat» Diccionari Normatiu Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  3. «A three-dimensional biomechanical analysis of the squat during varying stance widths» (en anglès). Medicine and Science in Sports and Exercise, 33, 6, juny 2001, pàg. 984–98. PMID: 11404665.
  4. Rippetoe, M. Starting Strength: Basic Barbell Training, p.8 (en anglès). The Aasgaard Company, 2007, p. 320. ISBN 0-9768054-2-1.