Llibertat científica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «'''Llibertat de Ciència''' és la idea de la llibertat (en el sentit de llibertat de pensament i llibertat de premsa), aplicada a la ciència nat...».
(Cap diferència)

Revisió del 23:54, 4 jul 2020

Llibertat de Ciència és la idea de la llibertat (en el sentit de llibertat de pensament i llibertat de premsa), aplicada a la ciència natural, en particular a les pràctiques del discurs i la investigació científica, també en el sentit de la publicació.

Aquest ideal és promogut per moltes organitzacions de científics i és l'article 15.3 del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals.

Una defensa clàssica d'aquesta idea es troba en el llibre de Michael Polanyi, Personal Knowledge (1958). En ell, Polanyi criticava el punt de vista comú que el mètode científic és purament objectiu i genera coneixement objectiu. El llibre sosté que els científics fan i han de seguir les passions personals en la valoració dels fets i la determinació de les qüestions científiques a investigar, concloent que l'estructura de llibertat és essencial per a l'avanç de la ciència i el lliure exercici de la ciència per si mateixa és un requisit previ per a la producció de coneixement a través de la revisió i el mètode científic[1] Polanyi va ser cofundador de la Society for Freedom in Science.[2]

Vegeu també

Referències

  1. Michael Polanyi. Personal Knowledge. 
  2. William McGucken «On Freedom and Planning in Science: The Society for Freedom in Science 1940–1946». Minerva, 16, 1, 1978, pàg. 42–72. 10.1007/BF01102181.

Bibliografia

  • David B. Resnik. The Ethics of Science. Routledge, p. 54–55. 
  • Kenneth F. Schaffner. «Biomedical Knowldge: Progress and Priorities». A: William B. Bondeson. New Knowledge in the Biomedical Sciences. Springer, p. 133–134. 
  • J. T. Edsall «Scientific Freedom and Responsibility: Report of the AAAS Committee on Scientific Freedom and Responsibility». Science, 188, 4189, 1975, pàg. 689.
  • W. P. Metzger «Academic Freedom and Scientific Freedom». Daedalus, 107, 2, Spring 1978, pàg. 93–114.
  • Kristin Sharon Shrader-Frechette. Ethics of Scientific Research. Rowman & Littlefield.