Viquipèdia:Quant a la Viquipèdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquipèdia en català: dades actuals
Funciona amb MediaWiki en versió 1.42.0-wmf.22 (bd76262).

Tenim 745.910 articles i 1.866.337 pàgines en total.
S'hi han fet 33.224.770 edicions.
Hi ha 477.123 usuaris registrats,
inclosos 28 administradors.
Aquesta informació és del dia 18 de març de 2024 a les 21:53 GMT.
Per actualitzar-la refresqueu el vostre navegador.

La Viquipèdia és una enciclopèdia de contingut lliure que és fruit de la col·laboració de gent de tot arreu. És una plana web wiki, el que vol dir que tothom pot modificar qualsevol article ara mateix fent clic a l'enllaç modifica que apareix a dalt de la plana (a excepció d'algunes planes protegides).

La Viquipèdia està en continu desenvolupament des del 2001. A data 10 de maig de 2009 tenia més de 13 milions d'articles en 267 llengües. Actualment, hi ha 745.910 articles a la nostra, i amb la vostra ajuda en tindrem molts més. Cada dia, centenars de col·laboradors de tot el món fan milers d'edicions i creen articles nous a les diferents Viquipèdies. Vegeu les estadístiques de la Viquipèdia, també les teniu detallades.

Els col·laboradors no necessiten unes capacitats especialitzades per contribuir. El propòsit de la Viquipèdia és tenir articles que cobreixin el coneixement existent, no crear coneixement nou (recerca original). Això significa que la gent de totes les edats, nivells culturals i estrats socials poden escriure articles a la Viquipèdia. La majoria dels articles poden ser modificats per tothom amb accés a Internet simplement clicant l'enllaç «modifica» que hi ha a cada pàgina. Tothom és benvingut per afegir informació, referències o citacions, mentre ho faci conformement a les normes d'edició i les convencions i estàndards adequats. La informació no estàndard o discutida està subjecta a supressió. Els usuaris no cal que es preocupin per espatllar res en afegir o millorar informació, ja que altres editors s'oferiran per ajudar o corregir errors obvis, i el programari de la Viquipèdia està dissenyat prudentment per permetre la reversió fàcil d'errors d'edició.

Com que la Viquipèdia és una obra en constant desenvolupament per la contribució de tothom, difereix de forma notable d'una font de referència basada en paper. En particular, els articles més vells tendeixen a ser més complets i equilibrats, mentre que els articles més nous sovint contenen desinformació significativa, contingut no enciclopèdic o vandalisme. Els usuaris n'han de ser conscients per obtenir informació vàlida i evitar mala informació que s'hagi afegit recentment i encara no s'hagi revisat o tret. Tanmateix, a diferència de les obres de referència en paper, la Viquipèdia s'actualitza contínuament amb la creació o actualització d'articles sobre esdeveniments en qüestió de segons, minuts o hores, en lloc de mesos o anys en enciclopèdies impreses o altres projectes en línia amb un comitè editorial restringit.

Història

La Viquipèdia va començar el 15 de gener de 2001, fundada per Jimmy Wales com un producte derivat de Nupedia, un projecte d'enciclopèdia lliure avui abandonat. La característica fonamental era l'adopció d'un wiki que permetés a tothom poder contribuir de forma oberta, a diferència de Nupedia i les enciclopèdies tradicionals on els continguts són restringits i revisats per un comitè editorial.

El març del 2001 es van llançar diferents versions paral·leles a l'anglesa. La Viquipèdia en català va ser la primera no anglesa en ser operativa, i avui continua entre les més grans. Per gestionar-ho es va crear la Fundació Wikimedia, propietària del domini «wikipedia.org».

Informació legal

Wikipedia és una marca registrada de Wikimedia Foundation, una fundació sense ànim de lucre que ha creat una família sencera de projectes de contingut lliure. En tots aquests projectes hi podeu participar modificant articles i contribuint a la difusió del coneixement de forma col·laborativa.

Tot el text de la Viquipèdia, i moltes de les imatges i altres continguts, està disponible sota la llicència de Creative Commons Reconeixement i Compartir-Igual (CC-BY-SA, versió 3.0 No adaptada) i la Llicència de documentació lliure de GNU (GFDL, en la última versió, sense seccions invariants ni textos de portada o contraportada). Algun text pot haver estat importat només sota CC-BY-SA i no es pot utilitzar sota GFDL (vegeu les notes a peu de pàgina, en la pàgina d'historial o en la discussió). Cada imatge té una pàgina de descripció que indica la llicència amb la què s'ha alliberat o bé, en el cas d'imatges no lliures, la justificació de sota quins termes s'utilitza.

Les contribucions resten propietat dels seus creadors i la llicència de copyleft assegura que el contingut restarà sempre disponible per a distribuir-lo i reproduir-lo lliurement. Vegeu Viquipèdia:drets d'autor per a més informació.

Informació tècnica

La Viquipèdia utilitza el programari MediaWiki, un programa de codi obert utilitzat no només en projectes de Wikimedia sinó també per molts altres llocs web de tercers. El maquinari que dóna suport als projectes de Wikimedia es basa en uns quants centenars de servidors en diversos centres d'allotjament arreu del món. Podeu veure les descripcions i funcions d'aquests servidors a Wikitech.

Utilització de la Viquipèdia

Contínuament hi ha gent que ve a la Viquipèdia, sigui per cercar informació o per compartir-la. En aquest mateix moment hi ha articles que s'estan millorant, i altres que s'estan creant de nou. Es poden veure tots els canvis recents o un article a l'atzar. Una part dels nostres articles han estat designats per la comunitat de la Viquipèdia com a articles bons o de qualitat destacant allò millor de la enciclopèdia. Alguna informació està organitzada en llistes, o bé en portals al voltant d'una àrea temàtica. Els articles es poden trobar utilitzant la caixa de cerca.

Navegació bàsica

Els articles de la Viquipèdia estant tots enllaçats. Quan es troba un text destacat, com aquest, significa que té un enllaç a la pàgina pertinent de la Viquipèdia on es pot trobar més informació. Posant el ratolí sobre l'enllaç normalment es mostrarà on porta aquest enllaç. El lector és sempre a un clic de trobar més informació en qualsevol lloc que tingui un enllaç afegit. Hi ha uns altres enllaços al final de molts articles, per a altres articles d'interès, llocs web externs pertinents, fonts de referència i categories organitzades del coneixement on es pot cercar més informació de forma jeràrquica. Alguns articles també poden tenir enllaços a definicions de diccionari, citacions, el mateix article en unes altres llengües i més informació disponible en els nostres projectes germans. També es poden afegir enllaços pertinents a pàgines que encara no existeixen, i això és una manera de contribuir.

Utilització com a eina de recerca

En un sistema wiki els articles mai no es consideren complets i contínuament es poden modificar i millorar. Amb el temps, això generalment fa que existeixi una tendència ascendent de qualitat i un consens creixent sobre l'exposició neutral de la informació.

Els lectors haurien de ser conscients que no tots els articles són de qualitat enciclopèdica des del començament: poden contenir informació falsa o discutible. En efecte, molts articles comencen mostrant un únic punt de vista; i després d'un procés llarg de discussió, debat, i argumentació, gradualment arriben a un punt de vista neutral adoptat per consens. Altres, provisionalment, poden tenir un punt de vista fortament desequilibrat que pot trigar temps, potser mesos, per aconseguir una cobertura més ben equilibrada del tema. En part, això és perquè editors individuals sovint col·laboren amb contingut en el que tenen un interès particular i no intenten donar una visió completa dels articles que editen. Tanmateix, al final, editors addicionals amplien i col·laboren en els articles i entre tots s'esforcen per aconseguir equilibri i cobertura completa. A més a més, la Viquipèdia disposa d'un cert nombre de processos interns de resolució que poden ajudar quan els editors estan en desacord en contingut i enfocament. Normalment, els editors acaben arribant a un consens sobre la forma de millorar l'article.

L'article ideal de la Viquipèdia és ben escrit, equilibrat, neutral i enciclopèdic, contenint informació completa, notable i verificable. Un nombre creixent d'articles arriben a aquest nivell gradualment, i molts ja el tenen. Els nostres millors articles estan marcats com articles de qualitat (amb una petita insígnia en el cantó superior a la dreta), i el segon grup de millors articles són designats articles bons. Tanmateix, això és un procés i pot trigar mesos o anys en aconseguir-se a mesura que cada usuari afegeix la seva contribució. Alguns articles contenen declaracions que encara no han estat plenament justificades. Altres s'ampliaran més tard amb nous apartats. Alguna informació serà considerada per col·laboradors posteriors com a insuficientment fonamentada i, per això, es pot treure o redactar de nou.

Mentre que la tendència global és cap a la millora, és important utilitzar la Viquipèdia prudentment abans de pensar en utilitzar-la com a font de recerca, ja que cada article variarà en qualitat i maduresa. Existeixen alguns estudis fets per terceres parts sobre la fiabilitat de la Viquipèdia.

Enciclopèdia no impresa

La Viquipèdia té avantatges respecte les enciclopèdies tradicionals en paper. La Viquipèdia té un cost editorial molt baix per afegir o expandir entrades i un impacte ambiental baix, ja que mai és necessari imprimir. A més a més, la Viquipèdia té hiperenllaços en comptes d'explicacions entre línies i incorpora resums globals (introduccions a l'article) amb el detall extens de l'article complet. Addicionalment, el cicle editorial és curt. Una enciclopèdia de paper roman invariable fins a la següent edició, mentre que els editors poden actualitzar la Viquipèdia en qualsevol moment, a qualsevol hora, per ajudar a assegurar que els articles estiguin al dia dels esdeveniments i el coneixement més recents.

Fortaleses i debilitats

Les principals fortaleses i debilitats de la Viquipèdia sorgeixen perquè és oberta a tothom, té una gran base de col·laboradors i els seus articles són escrits per consens, segons directrius i polítiques editorials.

  • La Viquipèdia està oberta a una gran base de col·laboradors atraient un nombre gran d'editors de diverses procedències. Això permet a la Viquipèdia reduir significativament prejudicis locals i culturals trobats a moltes altres publicacions i fa que sigui molt difícil per a qualsevol grup censurar i imposar prejudicis. A més, una base diversa d'editors també proporciona accés i cobertura sobre contingut que altrament seria inaccessible o poc documentat. Un nombre gran d'editors que contribueixen en qualsevol moment també significa que la Viquipèdia pot produir articles enciclopèdics i altres recursos que cobreixen esdeveniments d'interès periodístic en qüestió d'hores o dies. També significa que com qualsevol publicació, la Viquipèdia pot reflectir les tendències culturals, d'edat, socioeconòmiques i altres dels seus col·laboradors. No hi ha cap procés sistemàtic per assegurar-se que s'escrigui sobre els temes òbviament importants, per tant la Viquipèdia pot contenir llacunes i omissions inesperades. Mentre que la majoria dels articles poden ser modificats per tothom, en la pràctica l'edició serà feta per un cert grup demogràfic (més joves que grans, més homes que dones, prou rics per permetre's un ordinador més que pobres, etcètera) i, per això, es pot mostrar en part esbiaxada. Alguns temes pot ser que no estiguin ben coberts, mentre que altres poden estar coberts en gran profunditat.
  • Permetent que tothom pugui editar la Viquipèdia resulta que és més fàcil el vandalisme o afegir informació sense revisar, cosa que exigeix la seva supressió. Vegeu l'observatori del vandalisme. Mentre que el vandalisme descarat normalment es detecta fàcilment i es corregeix ràpidament, la Viquipèdia està més subjecte a promocionar punts de vista subtils que obres de referència típics. Tanmateix, els prejudicis que es descartarien en una obra de referència tradicional és probable s'acabin descartant o siguin reconsiderat en la Viquipèdia. Mentre els articles de la Viquipèdia en general assoleixen un bon nivell després de múltiples edicions, és important fixar-se que els articles més recents o aquells menys supervisats poden ser susceptibles de vandalisme i d'inserció d'informació falsa. L'obertura radical de la Viquipèdia també significa que qualsevol article concret pugui estar, en qualsevol moment donat, impresentable, provisional en mig d'edicions en profunditat o d'una redacció nova controvertida. Alguns col·laboradors encara no compleixen del tot amb les normes clau, o poden afegir informació sense fonts que es puguin citar. L'enfocament obert de la Viquipèdia fa augmentar enormement les possibilitats que es corregirà relativament de pressa qualsevol error objectiu o declaració enganyosa. Molts editors en tot moment estan supervisant els canvis recents i canvis en els articles de la seva llista de seguiment.

Exempció de responsabilitats

Els avisos d'exempció de responsabilitats són al peu de totes les pàgines de la Viquipèdia i són d'aplicació a tot el projecte. No s'inclouen avisos específics a determinats articles per evitar errors i possibles problemes per omissió.

L'absència de garanties per part de la Viquipèdia, igual que molts altres llocs web, s'ha citat com a mostra de la falta de fiabilitat. Es poden comprovar els avisos legals similars o condicions d'ús d'altres fonts considerades com a fiables, per exemple la Enciclopèdia Catalana o l'Agència Europa Press, i comparar-los amb els de la Viquipèdia.

Col·laborar a la Viquipèdia

Tothom pot col·laborar a la Viquipèdia clicant la pestanya «Modifica» d'un article. Abans de començar, però, és millor llegir alguna pàgines bàsiques d'ajuda com la guia d'introducció, criteris i normes o pàgina d'acollida. És important tenir present que com a projecte col·laboratiu s'espera un comportament civilitzat i neutral, respectant tots els punts de vista, i que els usuaris afegint només informació verificable i fets en lloc d'opinions personals. Els «cinc pilars de la Viquipèdia» expliquen els fonaments essencials i són de lectura recomanada.

Molts articles comencen com un esborrany però, desprès de moltes col·laboracions, poden acabar com un article destacat. Investigueu el tema que us interessa, cerqueu fonts fiables, i comenceu a escriure. La Viquipèdia té alguns projectes temàtics en marxa, enfocats en àrees o tasques determinades, que us poden ajudar per coordinar l'edició.

La facilitat d'editar a la Viquipèdia fa que hi hagi molta gent participant. Com a resultat, l'actualització de l'enciclopèdia és molt ràpida, quasi tant com els llocs web de notícies.

Criteris d'inclusió

El contingut de la Viquipèdia pretén ser basat en fets, notable, verificable amb fonts citades, i presentat amb neutralitat.

Les normes i criteris rellevants al respecte són:

  1. Viquipèdia:Allò que la Viquipèdia no és, per entendre allò que és descartant allò que no és.
  2. Viquipèdia:Punt de vista neutral, descriu l'enfocament bàsic irrenunciable sobre el redactat neutral i imparcial.
  3. Viquipèdia:No feu treballs inèdits, prohibeix l'ús de la Viquipèdia per publicar opinions personals i treballs d'investigació inèdita dels editors, i defineix el paper de la Viquipèdia com una enciclopèdia del coneixement conegut existent.
  4. Viquipèdia:Verificabilitat, explica que els lectors han de poder verificar tots els continguts en fonts externes creïbles (amb les precaucions de Viquipèdia:Avís d'exempció de responsabilitat per perills enllaçat al peu de cada article).
  5. Viquipèdia:Fonts fiables, explica quins factors determinen si una font és acceptable.
  6. Viquipèdia:Citau les fonts, explica la manera de citar les fonts perquè els lectors puguin verificar el contingut per ells mateixos.
  7. Viquipèdia:Llibre d'estil, ofereix una guia d'estil per als editors en general perquè vagin adquirint estils de redacció apropiats i un formatat acurat.

Projectes relacionats

La Viquipèdia en català és una de les versions de la Viquipèdia. N'existeixen moltes versions en altres llengües. Encara que els objectius són comuns, cada versió és un projecte independent. Destaca pel seu volum la Viquipèdia en anglès, i aquesta versió en català es troba entre les quinze primeres.

La Fundació Wikimedia també disposa d'altres projectes germans per a altres continguts no enciclopèdics. Tots ells segueixen també els principis de continguts lliure i participació col·laborativa.

Existeixen altres web que poden utilitzar el mateix programari MediaWiki, tenir una aparença similar a la Viquipèdia, o utilitzar algun nom que inclogui la paraula «wiki». Fixeu-vos que només el projectes que s'indiquen a continuació són part de la Fundació Wikimedia.

Viquipèdia en altres llengües


Llista completa

Projectes germans


*Projecte sense versió en català o parcialment traduït

Vegeu també