Portada

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Benvinguts a la Viquipèdia, l'enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar.

Aquesta edició va començar el 16 de març del 2001 i ja tenim 461.013 articles.

Encara no hi heu col·laborat? Llanceu-vos-hi!

Article del dia
Wikibar.png
Zones de parla sueca

El suec (svenska svenska (pàg.)) és una llengua escandinava parlada per més de nou milions de persones, principalment a Suècia i parts de Finlàndia, especialment a la costa i a les illes Åland. És en gran part mútuament intel·ligible amb el noruec, i en menor mesura amb el danès. Juntament amb les altres llengües escandinaves, el suec descendeix del nòrdic antic, el llenguatge comú dels germànics que vivien a Escandinàvia durant l'edat víking.

El suec estàndard és la llengua nacional que evolucionà dels dialectes del suec central al segle XIX i que ja estava ben establerta a principis del segle XX. Malgrat que encara existeixen varietats regionals distintes que descendeixen dels dialectes rurals antics, la llengua parlada i escrita és uniforme i estandarditzada. Alguns dialectes difereixen considerablement del suec estàndard en gramàtica i vocabulari i no són sempre mútuament intel·ligibles amb el suec estàndard. Aquests dialectes es limiten a àrees rurals i són parlats principalment per un nombre reduït de gent amb poca mobilitat social. Tot i que no estan amenaçats d'extinció imminent, aquests dialectes han anat declinant al llarg del darrer segle, malgrat el fet que estan ben documentats i el seu ús és encoratjat per les autoritats locals.

Actualitat
Wikibar.png
Dilluns 4 de maig
  • Una nota informativa del Banc d'Espanya xifra en el 4,3% la part recuperada del total de 53.553 milions aportats pel FROB en ajudes als bancs des de maig del 2009.
  • Dues persones són abatudes per la policia després d'assaltar un concurs de caricatures sobre Mahoma a la ciutat texana de Garland, prop de Dallas, als Estats Units.
Divendres 1 de maig
Dimarts 28 d'abril
  • S'incendia un ferri de la Companyia Transmediterrània que feia la ruta Palma-València.
Dissabte 25 d'abril
Defuncions recents: Jesús Hermida, Ruth Rendell, Maia Plissétskaia, Ben E. King, Mike Phillips, Teresa Rebull, Percy Sledge, Eduardo Galeano, Günter Grass.

Visiteu Viquinotícies - modifica

Curiositats
Wikibar.png
Curiositats

En sabeu la resposta?

  • Quin xinès és conegut per ser el presumpte autor de centenars de frases lapidàries? - Resposta
  • Qui és considerat el fundador de l'aikido? - Resposta


Efemèrides
Wikibar.png

6 de maig:

Sigmund Freud

Dies recents: 5 de maig4 de maig3 de maig

Imatge del dia
Wikibar.png
Altres projectes
Wikibar.png