Compositor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Compositora)
Infotaula ocupacióCompositor
Tipus d'ocupació
músic i autor Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
composició musical i composició Modifica el valor a Wikidata

Un compositor és algú que compon música, és a dir, que crea una obra reunint o combinant diversos elements musicals.[1]

Un compositor pot escriure una partitar en emprar una mena de notació musical perquè ell mateix o bé d'altres puguin interpretar l'obra. Això distingeix el compositor del músic que improvisa. No tos els compositors empren la notació escrita. Un interpret o un conjunt de músics poden repetir la composició de memòria després d'escoltar-la.

Al llarg de la història de la música clàssica, la funció de compondre música ha variat. Als inicis el que realment importava era l'execució musical. Escriure, o més tard imprimir partitures no rebia poca atenció, i els músics generalment solien modificar les seves obres en el moment de l'execució. Amb el temps, tanmateix, els compositors van començar a donar instruccions molt estrictes, que els intèrprets no poden obviar sense uns bons arguments. Aquest criteri, d'altra banda, podria considerar-se en alguns casos com a molt purista. Per això, el paper del compositor ha sigut cada vegada més important, sovint acompanyant al seu prestigi com a intèrpret. Si durant el classicisme va adquirir una creixent importància, en el romanticisme el compositor va esdevenir un personatge gairebé mític, com és el cas de Ludwig van Beethoven.

El terme compositor es fa servir molt específicament en música clàssica. En la música popular, al compositor molt més habitualment se l'anomena autor o bé, més específicament cantautor quan és a la vegada l'autor i l'intèrpret de les seves obres.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Compositor