Viquipèdia:La taverna

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

 

Nuvola apps kteatime.pngTaverna de la ViquipèdiaNuvola apps kteatime.png

La Taverna de la Viquipèdia
Benvinguts i benvingudes a la nostra Taverna, el lloc de trobada virtual entre viquipedistes, així com un espai per a distreure'ns i crear-hi un ambient agradable. Ací parlem sobre afers que concerneixen a tothom, però, si teniu alguna cosa a dir específicament sobre un article o un usuari, si us plau, feu servir la seua respectiva pàgina de discussió. Podeu llegir i contestar les converses ja iniciades (pitjant en "modifica" al costat dret del títol de cadascuna de les converses).

Si us plau, per a evitar malentesos, signeu sempre els vostres missatges al final de la vostra intervenció amb el codi --~~~~. Podeu signar també pitjant el botó de signatura (Vector toolbar signature button.png) de la barra d'edició de la pàgina "modifica". Per a converses inactives o antigues de la Taverna, consulteu l'Arxiu de la Taverna, des del qual podeu tornar a portar-lo ací si voleu reprendre'n cap. Sobre qüestions específiques del funcionament de la Taverna aneu a la seua respectiva pàgina de discussió. Per a més consells per a participar-hi, llegiu Viquipèdia:Com participar a la Taverna.

Nuvola apps kghostview.png Aquesta Taverna disposa d'un full de reclamacions i suggeriments a disposició del viquipedista sobre els seu contingut i la seua gestió. La forma d'exposició de possibles reclamacions hauran d'efectuar-se davant la Comunitat de viquipedistes de manera com més correcta possible.
Refresca els continguts de la Taverna


Novetats

Icona del Tauler de la Taverna de la Viquipèdia.png
A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de novetats i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Viquimarató Arqueologia

Bon dia,

comentar que el proper dissabte 18 d'octubre es durà a terme una viquimarató entorn de l'arqueologia i la prehistòria en l'organització de la qual ha participat Amical Wikimedia juntament amb altres entitats com el Projecte Raval 6000 anys d'història, el CSIC, el Grup Memora i la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu. Podeu trobar més informació i inscriure-us a la pàgina del Viquiprojecte.

Ens veiem allí, Vàngelis Villar

Viquimarató Joan Brossa 18 d'octubre

Bones, us informem que el proper 18 d'octubre al matí es durà a terme una Viquimarató per millorar les veus relacionades amb Joan Brossa a la Viquipèdia. Es farà a Barcelona, al Centre de Documentació del MACBA, amb motiu d'una gran exposició retrospectiva que es prepara de cara al 2015. Registreu-vos a Viquipèdia:Viquimarató Joan Brossa. Fins el 18!--Kippelboy (disc.) 16:19, 8 oct 2014 (CEST)

Bones! Avui és la Viquimarató Joan Brossa. Més info aquí. He afegit moltes tasques que es poden fer a distància, fins i tot a projectes germans. Doneu-hi un cop d'ull! --Kippelboy (disc.) 07:01, 18 oct 2014 (CEST)

VisualEditor News #8—2014

11:49, 13 oct 2014 (CEST)

ajuda

algu em podria ajudar? Soc nou aqui

gracies --Apu225 (disc.) 13:28, 14 oct 2014 (CEST)

Apu225 Sigues benvingut! Què necessites? --Jey (disc.) 14:05, 14 oct 2014 (CEST)

Opinions sobre canvis

Bona tarda a tothom. M'agradaria conèixer l'opinió de la comunitat sobre aquestes edicions. S'està substituint «freqüentment» per «sovint» amb l'argument Canviat "freqüentment" per "sovint", que és el mot genuí (i en perill d'extinció). Segons el diccionari de la GEC, «freqüentment» data del s. XIV, per la qual cosa em sembla una forma tan nostrada i genuïna com qualsevol altra. @CarlesMillan: — Leptictidium (digui, digui) 18:19, 16 oct 2014 (CEST)

No fa cap mal.--Manlleus (disc.) 17:45, 16 oct 2014 (CEST)
A mi no m'agrada. Quan tenim dues o més formes igualment vàlides, el criteri que solíem seguir és respectar la tria del primer editor. Pau Cabot · Discussió 18:48, 16 oct 2014 (CEST)
D'acord en principi a respectar la forma que ha fet servir el primer editor si és correcta. O sigui, en un text raonablement ben escrit s'entén que les tries del primer editor han estat prou conscients i fonamentades. L'excepció són els textos amb mancances de redacció, de sintaxi o d'ortografia en que la correcció pot canviar alguna cosa més que el que siguin estrictament errors clars, per exemple per deixar el text més natural.
Pels canvis concrets de "freqüentment" per "sovint", en contra de fer-los sistemàticament. Mirant els diffs, alguns trobo que empitjoren lleurament el text, alguns potser el milloren lleugerament, i d'altres el millorarien si a més de fer aquest canvi s'hagués reescrit alguna frase millorable (fins i tot no essent incorrecta).--Pere prlpz (disc.) 19:04, 16 oct 2014 (CEST)
En contra dels canvis massius si no són per arreglar errors. Salut! --Jey (disc.) 19:39, 16 oct 2014 (CEST)
No és una qüestió de ser genuí o no. El mateix passa en altres llengües, souvent-fréquemment en francès, often-frequently en anglès, sovente-frequentemente en italià. Molts adverbis en -ment són rars o són cultismes. Pot estar justificat en un cert àmbit, per exemple científic, però és a evitar en un text descriptiu quan hi ha alternatives. Les normes d'estil recomanen no abusar dels adverbis en -ment perquè fan el text farragós i menys expressiu. Dit això, es pot canviar però no sistemàticament per genuïnitat. --V.Riullop (parlem-ne) 20:43, 16 oct 2014 (CEST)

No es pot canviar de manera automàtica o sistemàtica, només per evitar repeticions i respectant la tria estilística de l'editor--barcelona (disc.) 17:01, 18 oct 2014 (CEST)

Viquiprojecte Història de l'art UdL

Demà comença una nova edició del Viquiprojecte:Història de l'art UdL. Novament, diversos alumnes d'aquest grau crearan i milloraran un seguit d'articles relacionats amb la conservació del patrimoni. Com ja heu fet en edicions anteriors, us agraeixo per avançat que els acompanyeu en el que pugueu i que entre tots aconseguim que l'experiència els resulti satisfactòria. Salut! --ESM (disc.) 20:24, 16 oct 2014 (CEST)

Etiqueta de manca de referències

Bon dia,

Sóc nova en tot això i tinc un dubte, algú em podria dir perquè quan he fet una entrada i he posat les referències corresponents a l'encapçalament surt un quatre gros que diu que "aquest article no cita les fonts " ?

Gràcies Ganxona

@Ganxona: (i @Paucabot: per al·lusions) Si estem parlant del mateix article, suposo que s'hi va posar la plantilla perquè en aquell moment no hi havia referències.[1] Per temàtica, és un tipus d'article que és freqüent que no hagi rebut cobertura, i en aquests casos és important avisar l'editor ben aviat perquè vegi si disposa de referències abans de fer una feina que podria ser en va.
Si veus clar que hi has posat referències, i no hi ha comentaris a la discussió, crec que pots treure l'etiqueta tu mateixa.--Pere prlpz (disc.) 12:55, 21 oct 2014 (CEST)

Viquitrobada 2014

Hola, bon dia. S'acosta la Viquitrobada 2014 i a hores d'ara la pàgina ja està casi completa. Aquest any com veureu durarà tot un cap de setmana a la capital de la província Tarraconense. Fem una crida a la comunitat perquè vingui també el dissabte a participar de les diferents activitats que farem i que a l'hora d'apuntar-vos ho feu també a l'apartat d'assistència concreta per saber més o menys quants/es serem en cada activitat. A la pàgina del viquiprojecte hi trobareu tota la informació detallada i si teniu propostes de temes de debat per al diumenge no dubteu en fer les vostres aportacions directament o a la pàgina de discussió. Per a qualsevol dubte us podeu dirigir a mi o a en Kippelboy. Esperem la vostra assistència hahaha! --Lluis_tgn (disc.) 17:56, 21 oct 2014 (CEST)

Plantilla:Taxocaixa entitat subnacional

Bon dia a tothom.

Existeix en la viquipèdia en català una plantilla de Taxocaixa entitat subnacional?

He traduït un article de la versió castellana de la Província de Kyzylorda

Moltes gràcies.

Fórmules matemàtiques

S'ha actualitzat l'extensió Math. Hi ha un nou llenguatge de marques en:MathML per mostrar millor les fórmules en lloc del format actual d'imatges. Està disponible a les preferències/Aparença/Com es mostren les fórmules, recomanable si ho accepta el vostre navegador. Hi ha també dues opcions noves:

 1. Es pot definir un atribut id per referenciar-lo. Per exemple <math id="EquivalènciaEnergiaMassa">E=mc^2</math> es pot referenciar amb un enllaç [[#EquivalènciaEnergiaMassa|equivalència energia i massa]].
 2. Hi ha un atribut display amb els possibles valors block i inline. Exemples de mw:Extension:Math/Displaystyle:
  La suma <math display="inline">\sum_{i=0}^\infty 2^{-i}</math> convergeix a 2.
  La suma {\textstyle \sum_{i=0}^\infty 2^{-i}} convergeix a 2.
  L'equació <math display="block">\text{sèrie geomètrica:}\quad\sum_{i=0}^\infty 2^{-i}=2 </math> s'utilitza en un acudit sobre matemàtics demanant birres.
  L'equació {\displaystyle \text{sèrie geomètrica:}\quad\sum_{i=0}^\infty 2^{-i}=2 } s'utilitza en un acudit sobre matemàtics demanant birres.

Tot seguit, canvieu les preferències i veureu com millora la presentació. --V.Riullop (parlem-ne) 12:58, 24 oct 2014 (CEST)

Propostes

Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de propostes i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Paragentilicis

Proposi d'afegir a totes les fitxes de municipis dels països catalans els paragentilicis (malnom que s’usa per a denominar les persones naturals d’un lloc determinat). el comentari anterior sense signar és fet per 89.84.140.203 (disc.contr.) 10:03, 27 set 2014 (CEST)

el problema és que sovint hi ha paragenticilis exònims i endònims, així que crec que la informació ha d'anar a l'article per poder explicar qui diu què--barcelona (disc.) 11:32, 30 set 2014 (CEST)
I amb referències suficients, i ben contextualitzat.--Pere prlpz (disc.) 12:01, 30 set 2014 (CEST)

En el cas valencià, tenim els llibres de Sanchis Guarner "els pobles valencians parlen els uns dels altres". El problema és que eixa seria "una única font", i és més recull de dites que de malnoms, però hi ha bibliografia segur.--Coentor (disc.) 20:24, 30 set 2014 (CEST)

Base de dades de referències (llibres, publicacions, diaris...)

S'ha pensat en crear una base de dades de referències? ... o ja existeix i jo no ho sé? M'explico, em trobo que sovint faig servir un mateix llibre (el diccionari àrab-català, per exemple, per referenciar la traducció de mots àrabs, que és l'obra de referència en català)... tinc algun truquet com copiar-me la nota (referència de llibre) i anar-la enganxant (corta-pega-y-colorea), però potser seria més àgil poder emmagatzemar totes aquestes referències de llibres, publicacions, revistes, diaris més comunes en un "base de dades", de forma que, igual que podem fer dins un article, mitjançant una petita referència (per a l'exemple podria ser "DiccArCa") ja es creés la referència "automàticament"... això també faria que "tothom" cités igual les obres de referència més comunes... és viable? --CarlesVA (parlem-ne) 20:12, 9 oct 2014 (CEST)

@CarlesVA: Crec que el que demanes és Categoria:Plantilles per a obres de referència. Pau Cabot · Discussió 20:33, 9 oct 2014 (CEST)
@Paucabot: Tens tota la raó i ja m'imaginava que existia en forma de plantilles... tanmateix tal com està és poc àgil, no? i costa trobar les coses... saber que "1911" equival a l'edició de 1911 de l'Encyclopædia Britannica requereix com a mínim imaginació, no?... aleshores, té sentit que els que usem freqüentment una obra de referència en creem una plantilla? val la pena? --CarlesVA (parlem-ne) 20:43, 9 oct 2014 (CEST)
@CarlesVA: Es poden fer dues coses: 1. Reanomenar les plantilles amb noms menys críptics. 2. Crear Viquipèdia:Plantilles per a obres de referència per tal d'ajudar als viquipedistes a trobar les plantilles d'obres de referència que necessiten. Pau Cabot · Discussió 20:59, 9 oct 2014 (CEST)
M'he deixat la segona resposta: sí. Les altres plantilles ja creades demostren que té sentit crear aquestes plantilles. Pau Cabot · Discussió 21:01, 9 oct 2014 (CEST)
D'acord que té molt de sentit crear plantilles per obres de referència específiques que fem servir molt.
D'acord també que estaria bé fer una pàgina resumint les de plantilles per obres de referència que tenim, però el primer pas seria omplir la pàgina de documentació de les plantilles, que és una cosa que tendim a oblidar.
Reanomenar les plantilles a noms menys críptics no ho acabo de veure pràctic, perquè la gràcia és que els noms siguin curts. Si hem d'escriure noms llargs, es perd part de l'avantatge de no fer servir directament {{ref-llibre}}. També podríem reanomenar deixant redireccions curtes, però em sembla una complicació.--Pere prlpz (disc.) 22:41, 9 oct 2014 (CEST)
D'acord amb en Pere en gairebé tot. Potser hi ha noms més críptics que d'altres. {{Ref-llibre}}, per exemple, no és dels més complicats. En quant a fer redireccions més simples, crec que sí que ho podríem fer. Exemples com {{BDT}} o {{FR}} demostren que són molt útils. Pau Cabot · Discussió 07:04, 10 oct 2014 (CEST)
Els noms críptics no són un problema si és fàcil trobar a què equivalen. De fet és habitual en obres que citen repetidament una mateixa font abreujar-la de forma sovint críptica, però això se soluciona amb un índex d'abreviatures o referències al principi o final del llibre. Les enciclopèdies i diccionaris que citen fonts ho fan sistemàticament així (per exemple, el DCVB... i per descriure'l ja faig servir un acrònim ben comú i conegut). Potser sí que el que s'hauria de fer és un índex/llistat alfabètic per autors o títols de plantilles de referències per facilitar-ne la consulta. --CarlesVA (parlem-ne) 10:59, 10 oct 2014 (CEST)
Hi acabo de caure que aquesta llista, ordenada temàticament, ja la tenim a Viquipèdia:Plantilles per a citar fonts, que es pot ampliar si cal. Començo a tenir més edicions que les que puc recordar (deu ser l'edat).--Pere prlpz (disc.) 11:16, 10 oct 2014 (CEST)
He redirigit Viquipèdia:Plantilles per a obres de referència a Viquipèdia:Plantilles per a citar fonts. Pau Cabot · Discussió 13:15, 10 oct 2014 (CEST)

Eina de cerca

Si cerqueu "Jakob Hermann" a la ca:wiki, la cerca no us torna cap resultat (de moment: estic preparant l'article). Tanmateix, si aneu a l'article Jakob Bernoulli apareix el nom de Jakob Hermann perquè va ser un dels seus estudiants de doctorat. Això si, només se'l cita a la Infotaula científic. Suposo que les cerques no cerquen dins de les infotaules, cosa que no em sembla gaire lògica. No sé si algú més hi està d'acord per canviar-ho, si tècnicament és possible.--Ferran Mir (disc.) 19:23, 10 oct 2014 (CEST)

Teòricament hauria de trobar els noms de les plantilles[2] , no sé perquè no ho fa. Potser és un bug temporal. Si d'aquí uns dies no funciona ens podríem plantejar de preguntar-ho. --gerardduenasparlem-ne 20:34, 10 oct 2014 (CEST)
Cercant amb l'opció insource, que cerca en el text wiki sense expandir, sí que surt. Sembla un problema d'interpretació dels paràmetres complexos de la plantilla. Això no passa cercant un paràmetre més simple, com "Nicolas Malebranche" de la mateixa plantilla (surt el 8è). --V.Riullop (parlem-ne) 11:42, 11 oct 2014 (CEST)

Ajuda

Icona de la Barra de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat d'ajuda de la taverna atenem les demandes o preguntes de la gent i els problemes tècnics. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de l'ajuda i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Document en PDF

M'he fixat avui que la descarrega d'un article a PDF ha estat modificada. Me'n he adonat quan he intentat convertir un article que havia acabat de deixar, les Corts de València (1417-1418), i el resultat, a dues columnes, tot i estar més correcte si es vol convertir en una part d'un llibre, m'ha produït una errada: la caixa d'escriptura no apareix.--Columbusalbus (disc.) 20:38, 7 oct 2014 (CEST). Perdó, volia dir la caixa de citació.--Columbusalbus (disc.) 20:42, 7 oct 2014 (CEST)

És un dels problemes de la conversió a PDF. No imprimeix les plantilles ni taules etc. de moment. La veritat és que no ho faig servir massa per tant no sé si és un problema temporal. Sempre es pot avisar aquí.--gerardduenasparlem-ne 22:47, 7 oct 2014 (CEST)
Moltes gràcies.--Columbusalbus (disc.) 14:03, 8 oct 2014 (CEST)
Hi, the system which generates the PDF files was recently changed. Please read more here. Thanks, --Elitre (WMF) (disc.) 23:42, 9 oct 2014 (CEST)

Items diferents per un article

És correcte que dos articles sobre el mateix tema tinguin ítems diferents? Anava a connectar l'article "Gnaeus Calpurnius Piso (consul 23 BC)" de la wikipedia en anglès amb Gneu Calpurni Pisó (cònsol 23 aC) de la Vikipèdia en català però em surt un missatge que diu que no és possible perquè fa servir un ítem diferent : Q11924392. No seria millor que fessin servir el mateix ítem?--Dafne07 (disc.) 15:08, 9 oct 2014 (CEST)

@Dafne07: Sí, en casos així els dos items s'han de fusionar, o sigui, tots els enllaços i les dades de valor que hi hagi s'han de dur a un sol item (hi ha un giny a les preferències de Wikidata que ho facilita).
Ara bé, en aquest cas el problema és que aquest cònsol té dos articles a la viqui en portuguès (ja n'he demanat la fusão), i per això hi havia dos ítems. El nostre article ja l'he posat a l'item que té tots els interviquis incloent l'article portuguès que té millor aspecte.--Pere prlpz (disc.) 16:48, 9 oct 2014 (CEST)

Pseudociència?

Hi ha dos articles creats recentment que em semblen molt problemàtics. Són Plantes medicinals, usos i cultius i Planta medicinal + usos i cultiu. L'article (perquè és el mateix repetit) té moltes deficiències. Una són, a parer meu, les afirmacions sobre les suposades capacitats curatives de les plantes en malalties greus com el càncer o la sida. Sincerament, no crec que l'article es pugui "arreglar", i el més raonable seria demanar directament que s'esborri. ¿Què en penseu? --Jaumeortola (disc.) 16:04, 9 oct 2014 (CEST)

A més, sembla ser copiat d'algun lloc. http://jardinsmedicinals.wordpress.com/author/jardinsmedicinals/page/2/ sembla copiat del mateix lloc (tot i que les faltes no són les mateixes).
D'acord que és impossible d'arreglar, mal traduït, sense referències i molt redundant amb articles de plantes medicinals que tenim.--Pere prlpz (disc.) 16:38, 9 oct 2014 (CEST)

Plantilla:President de la Generalitat Valenciana

Mireu Eduardo Zaplana Hernández-Soro i Joan Lerma i Blasco (mireu lo que volem fer a l'hora d'ordenar Presidents) i añgú que entenga de plantilles ens ajude, per favor.--Coentor (disc.) 21:02, 10 oct 2014 (CEST)

@Coentor: No entenc el que voleu fer. Us puc ajudar amb les plantilles però no sé que voleu que faci...--gerardduenasparlem-ne 14:39, 11 oct 2014 (CEST)
Volem que no ho "autocomplete" posant "President de la Generalitat Valenciana" sinó que calga posar-ho a mà, ja que volem diferenciar l'ordre real (1-Albiunyana 2-MOnsonís) i l'oficial (1-Monsonís 2-Lerma).--Coentor (disc.) 09:27, 12 oct 2014 (CEST)
@Coentor: No sé si t'he entès del tot bé però ja ho he fet. Si no era això reverteix-me i ja em diràs que vols exactament. No acabo d'entendre el que em vols dir amb ordre real i oficial. --gerardduenasparlem-ne 22:34, 20 oct 2014 (CEST)

A vore... ara no es veu res. Vos explique: al PV hi han hagut 8 presidents, dos preutonòmics i cinc autonòmics. Reconeguts legalment sols hi han 7 (al fusterià Josep Lluís Albinyana se l'oblidaren casualment) o siga que en la plantilla hem de fer que no "autocarregue" cap text sinó que tinga un espai per a escriure text propi perquè volem posar l'ordre oficial i el real alhora, que no és el mateix. S'entén ara?--Coentor (disc.) 09:24, 21 oct 2014 (CEST)

Plantilla en valencià

Hola bon dia, sense l'ànim d'engegar cap debat infinit sobre l'ús del català o el valencià (com la resta de variacions), la plantilla Plantilla:Mostra categoria ho fa amb els noms de les llengües basades en el codi assignat a la viquipèdia sota la terminació -és de l'estàndard valencià en comptes dels glotònims acabats en -ès com és en català estàndard. S'hi pot fer alguna cosa o es pot quedar així? Surt en tots els articles destacats/bons de tots els idiomes. Salutacions!--Manlleus (disc.) 13:26, 11 oct 2014 (CEST)

No s'hi ha de fer res perquè és perfectament correcte. L'estàndard de l'AVL l'acceptem igual que el de l'IEC, i senzillament és la forma que va triar l'editor que va crear aquesta plantilla. De fet, qui es troba més sovint a la Viquipèdia coses que els deuen semblar estranyes són els que parlen les varietats del català amb menys parlants (i menys editors).--Pere prlpz (disc.) 15:21, 11 oct 2014 (CEST)
@Pere prlpz: Gràcies per la teva resposta aclaridora! No m'imagino els problemes de l'ús en la wikipedia de les varietats de major nombre de parlants en llengües grosses com l'anglès, el castellà o el xinès.--Manlleus (disc.) 15:28, 11 oct 2014 (CEST)
En anglès, per exemple, a les preferències existeixen les llengües en-GB o en-CA. També hi ha codis per l'alemany suís i austríac o el francès canadenc. En algun moment es va comentar la possibilitat de crear ca-VC o similar, però els tècnics del Mediawiki són reticents a augmentar variants. El problema és que hi hagi un grup de gent prou gran disposats a mantenir tots els missatges del sistema, a més d'introduir dobles versions en les plantilles segons les preferències. En la pràctica és un esforç massa gran per una necessitat relativa comparada amb altres llengües més problemàtiques. --V.Riullop (parlem-ne) 19:41, 11 oct 2014 (CEST)
En qualsevol cas, això afectaria als missatges del sistema i a les plantilles, però on realment hi ha més text i més variacions potencials és als continguts, i aquests difícilment es poden tenir en més d'una varietat a la vegada.--Pere prlpz (disc.) 21:25, 11 oct 2014 (CEST)
Aquest cas concret mostra fins a quin punt és inoperant el criteri d'usar dos sistemes d'accentuació. També és inoperant perquè fa molt difícil en la pràctica la correcció ortogràfica de l'accentuació. A parer meu, el que hauríem de fer a la Viquipèdia és usar un sol sistema d'accentuació a tot arreu, com a norma estilística interna. No és res estrany. Moltes editorials valencianes, les universitats per exemple, fan servir l'accentuació general ("anglès"). No tinc res en contra de l'accentuació valenciana. Jo mateix la faig servir en molts àmbits. Ara, quan edite un llibre o una revista, tot el llibre o tota la revista estan en el mateix sistema d'accentuació. Per a fer això, caldria un consens al qual supose que seria molt difícil arribar. Es podria plantejar en termes de transacció: usem l'accentuació general (anglès), però, en contrapartida, abandonem la proposta Coromines/Solà d'usar sempre "per" davant d'infinitiu i ho fem a la valenciana (que d'altra banda és l'única manera normativa segons l'IEC i l'AVL). --Jaumeortola (disc.) 10:11, 13 oct 2014 (CEST)
Jo això ho veig difícil, perquè entenc que no podem dir-li a un editor que li canviem una cosa que d'acord amb l'AVL o l'IEC és correcta. D'acord que cal una certa harmonització dintre d'un mateix text, i que no hauríem de tenir "anglès" i "xinés" a la mateixa frase, però no crec que tenir "francés" i "francès" en llocs diferents de la Viquipèdia sigui pitjor que tenir en un lloc "dacsa" i en un altre "blat de moro", o "seua" i "seva", encara que això compliqui una mica la vida als que fan correctors automàtics.--Pere prlpz (disc.) 10:30, 13 oct 2014 (CEST)
Una pregunta concreta. En tota la Viquipèdia hi ha uns 12.000 casos en què, seguint els criteris actuals, probablement cal canviar l'accentuació valenciana ("francés") per la general ("francès"). ¿Seria raonable fer les correccions en tots els articles excepte en els que estiguen explícitament marcats com a valencians (o en els que es veja per alguna altra pista que són valencians)? Evidentment s'ha de supervisar, i potser hi ha falses alarmes en noms propis, noms en altres llengües, etc., que redueixen una mica la xifra inicial. --Jaumeortola (disc.) 11:13, 13 oct 2014 (CEST)
El tema de l'accentuació no és gens inoperant si es fa bé: tenim plantilles de varietats dialectals. És tan senzill com que el bot reconega si a l'inici de l'article hi ha "Varietat dialectal:Valencià" o una altra, i depenent de si hi ha plantilla o no, faça els canvis segons la "norma general" o la "norma específica", no ja del valencià respecte l'oriental, sinó de totes les variants respecte l'oriental. No entenc massa de bots, però supose que és ben senzill d'implementar.--Coentor (disc.) 11:26, 13 oct 2014 (CEST)
Sobre els "articles valencians" (i insistisc, tots els altres casos homologables) crec que l'única norma sobre ús de plantilles de varietats que tenim és la de "si el tema està dedicat a X comarca on es parla X varietat, utilitzem prioritàriament aquella varietat". També podríem posar, via bot, la plantilla a l'inici dels articles que estiguen a les categories que s'hi escauen (ex. posar "varietat valencià" automàticament a tots els articles de la Categoria:Falles). El tema és decidir quins articles són "exclusivament valencians" i quins no.--Coentor (disc.) 11:32, 13 oct 2014 (CEST)
(conflicte d'edició)
Si l'editor que l'ha posat l'ha posat a consciència, no s'ha de canviar (reconec que aquest principi és molt més fàcil d'enunciar que d'aplicar).
Aleshores, es podria canviar on hi hagi indicis que l'editor l'ha posat per equivocació. Caldria veure què són indicis i quines causes involuntàries poden portar a aquest error, però a priori jo aventuraria que els casos en que es pot canviar és quan no hi hagi cap altre valencianisme al text (essent més estricte es podria demanar que hi hagi algun dialectalisme no valencià) i que hi hagi originalment més faltes. Revisant a mà potser es pot ser més flexible.
Entenc que és un canvi difícil de fer amb bot, i dubto si val la pena intentar-lo.--Pere prlpz (disc.) 11:39, 13 oct 2014 (CEST)
(afegit després de llegir en Coentor) Naturalment, el tema i les plantilles (si hi són) poden ser un bon indici. El problema és distingir quina norma pretenia seguir l'editor d'un article de tema universal, que a més pot no ser l'únic autor de l'article.--Pere prlpz (disc.) 11:39, 13 oct 2014 (CEST)

L'únic que se m'ocorre és "norma general" per als articles sense plantilla (i, òbviament, posar plantilla automàticament, via bot, als articles per categoria). El tema és decidir què és "norma general".--Coentor (disc.) 12:10, 13 oct 2014 (CEST)

He fet algunes proves de revisió amb bot. He corregit uns pocs centenars de casos d'accentuació valenciana ("admés") a accentuació general ("admès"). Ho faig sense córrer riscs. A la mínima pista que un article pot estar en valencià (encara que no estiga explícitament etiquetat), no faig els canvis. A més quan hi ha coincidència amb el castellà o altres llengües ("aragonés", "aranés") es fa revisió manual. Amb les coses que veig en molts articles, em reafirme en la meua opinió inicial. Fer servir el doble sistema d'accentuació sempre serà una mica desastrós: hi ha noms d'article per una banda, continguts editats per diferents persones, plantilles variades (en caixes, en referències, en bibliografia...), etc. Mentre no hi haja un acord diferent, evidentment continuem com fins ara. --Jaumeortola (disc.) 09:54, 14 oct 2014 (CEST)
Seria pràctic adoptar un únic criteri, però crec que no li podem dir (o corregir) a algú que escriu "anglés" d'acord amb l'AVL que a la Viquipèdia escrigui "anglès" (ni a l'inrevés) i seguir-li dient que aquesta és la seva Viquipèdia. Com a referència, si a mi ja em toca la moral que l'IEC no em deixi escriure "sèquia", que crec que abans permetia i que correspon a com ho he sentit dir sempre en català central, entenc que serà difícil de convèncer algú que li canviem de banda els accents de la majoria d'idiomes i gentilicis.--Pere prlpz (disc.) 10:29, 14 oct 2014 (CEST)
Jo no m'estressaria: "educar" els bots per a que "respecten" les varietats als articles assenyalets (i esforçar-se per a tindre'ls tots assenyalats) i norma general als articles sense etiqueta.--Coentor (disc.) 14:07, 14 oct 2014 (CEST)

Succeir (transitiu o intransitiu)

En la pàgina de discussió d'EVA (bot) tenim un debat sobre si cal corregir o no l'ús transitiu del verb succeir. Ens calen més opinions. --Jaumeortola (disc.) 09:34, 13 oct 2014 (CEST)

Dubte amb les plantilles de sigles i colors

Bona tarda, en crear articles sobre eleccions europees, etc, (ex: Eleccions al Parlament Europeu de 2014 (França)), he vist que s'utilitzen una sèrie de plantilles relacionades amb els partits polítics on es defineixen, per exemple, els "colors" o les "sigles". Però m'he trobat que hi ha una disparitat de criteris en certs aspectes:

 1. Respecte a les plantilles de sigles: en alguns casos les plantilles es creen com a "partit polític/sigles" (ex: Plantilla:Andorra pel Canvi/sigles, altres com a "partit polític/meta/shortname" (en anglès) (ex: Plantilla:Angus Independents Representatives/meta/shortname) i altres "partit polític/meta/sigles" (ex: Plantilla:Futur Nova Zelanda (1994)/meta/sigles)
 2. I també relacionat, en quant als colors, crec que sempre es fa servir el format "partit polític/meta/color" (ex: Plantilla:The Kiwi Party/meta/color).

Crec que s'hauria d'unificar el criteri a usar, i per això crec que hi ha un punt a tenir en compte i una altres aspecte que espero que em pugueu resoldre:

 1. meta/shortname --> les plantilles que usin el "shortname" les hauríem de renombrar a "sigles"
 2. quin és el motiu d'utilitzar "meta/color" o "/meta/sigles" per a la creació de plantilles quan podríem crear directament "partitpolític/color" o "partitpolític/sigles"?

Moltes gràcies! --Solde (disc.) 16:02, 13 oct 2014 (CEST)

Bus turístic em fa pana

Hola; estic provant el Bus turístic perquè el vull recomanar a novells. Però no passo del botó "Hola món". Faig els primers passos, no creo un compte és clar, el que faig en aquell punt és triar el botó de que ja tinc un compte i fer login. I llavors la finestra següent té el botó blau "*Hola món" però el clico i no fa res (veig javascript(void) en el navegador). Faig servir Firefox 28.0 1.0 for Ubuntu 12:04. Algú sap què m'està passant al bus? --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 16:50, 14 oct 2014 (CEST)--Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 16:50, 14 oct 2014 (CEST)

Arreglat, important els canvis fets a l'anglesa on també estava fallant. --V.Riullop (parlem-ne) 12:00, 15 oct 2014 (CEST)

Demano empara davant un abús de poder de l'administrador Panotxa

Recentment he proposat el reanomenament d'Estella, que ha resultat polèmic però s'ha resolt com proposava. Al mateix temps he reanomenat per mi mateix sis articles de municipis navarresos (Dicastillo, Arróniz, Luquin, Igúzquiza Ayegui i Ancín) que incomplien les directrius de Viquipèdia sobre topònims per les raons que vaig explicar aquí; tan sols un reanomenament s'ha revertit (per raons fonètiques no relacionades amb les directrius), i tan sols un usuari ha participat en la discussió, demanant referencies que ja hi eren incloses a l'article i que no s'havia llegit. L'administrador Panotxa em va demanar que no fes més reanomenaments sense abans consensuar una política al respecte, o iniciar una discussió en la pàgina de discussió de cada article que volgués reanomenar. Podeu llegir la conversa a la meva página i a la seva, i a la Taverna. L'administrador Panotxa està imposant-me unes condicions (de fet una mena de censura previa) que limiten el meu dret a participar a Viquipèdia en igualtat de condicions que els altres usuaris. Per aplicar les directrius de Viquipèdia cap usuari hauria de necessitar l'aprovació prèvia de ningú, al mateix temps que està obligat a acceptar les objeccions posteriors de qualsevol, sempre que estiguin enraonades. Demano, doncs, empara als altres administradors perquè facin veure a Panotxa l'error en el qual incorre. Moltes gràcies. --Pompilos (disc.) 23:56, 17 oct 2014 (CEST)

A la Viquipèdia no és que hi hagi censura prèvia, sinó que les coses es fan per consens. En general, això vol dir que es pot canviar sense discussió qualsevol cosa que sigui de sentit comú qualsevol cosa que no sigui previsible que tingui objeccions, i si es canvia sense preguntar i té objeccions és que qui ha fet el canvi s'ha equivocat en suposar que no n'hi hauria (o ha anat a la seva).
Aleshores, tenint en compte que has participat a la discussió sobre el reanomenament de Lizarra, hauràs vist abastament que el reanomenament dels municipis navarresos no és ni una qüestió evident ni una qüestió clara, i a més no hi ha consens en que hi hagi una norma general aplicable. Per tant, aquí com davant de qualsevol cas potencialment polèmic, el primer és fer la proposta a la discussió de l'article i, si vistes les fonts hi ha consens, fer el canvi. Que tu creguis que tens raó no et dóna més dret a canviar coses que el que tenen els altres que opinen diferent i que també pensen que tenen raó.
I si alguna cosa fos censura, seria que censuris unilateralment l'editor que va crear tots aquests articles i va posar-los un nom que a tu no t'agrada. De tota manera, ni això que has volgut fer és censura (en tot cas serà tenir barra, trollisme, anar a la teva o intentar imposar fets consumats), com pots veure a en:Wikipedia:Free speech.--Pere prlpz (disc.) 00:45, 18 oct 2014 (CEST)
Per cert, aquests sis reanomenaments que has fet s'haurien de revertir mentre es discuteixen. Com tu dius de manera original, pots fer objeccions posteriors a la creació dels articles amb el nom que tenen ara, i han de ser enraonades.--Pere prlpz (disc.) 00:48, 18 oct 2014 (CEST)
Molt d'acord amb en Panotxa i en Pere. No m'agrada gens la manera com aquest usuari ha vengut a defensar la seva posició "no política". Pau Cabot · Discussió 08:30, 18 oct 2014 (CEST)
Particularment no crec que hagi fet cap abús de poder del què m'acusa @Pompilos: ni res que s'assembli, i crec que la forma i el fons emprats en aquest cas son prou correctes, però podeu veure Usuari Discussió:Pompilos. --Panotxa (disc.) 08:56, 18 oct 2014 (CEST)
D'acord amb el Panotxa, el Pere i el Pau en el fons del tema. —Leptictidium (digui, digui) 09:26, 18 oct 2014 (CEST)

Pompilos, entenc el que vols dir, però crec que ací el problema ha estat aplicar unilateralment a tots eixos articles els canvis segons el criteri del primer de tots. Si el que es vol és canviar el nom de tots els municipis castellanoparlants de Navarra, que es faça una discussió general (i caldrà vore'ls un a un), però no fem redireccions unilaterals.--Coentor (disc.) 15:57, 19 oct 2014 (CEST)

Recuperar o reescriure una entrada esborrada dues vegades

Bon dia, us volia consultar com podia recuperar un article esborrat. Va ser rescatat i col·locat a la meva plana personal de discussió perquè el pogués recuperat en aquest enllaç [3]. El vaig recuperar intentant esmenar les mancances que se li atribuïen, però l'administrador PauCabot el va esborrar fulminantment sense fer-me notar què hi mancava encara. M'agradaria poder-lo rescatar amb tranquil·litat, i que si encara no fos d'interès enciclopèdic que un administrador m'informés sossegadament en lloc d'actuar de manera tan expeditiva com excessiva. Gràcies. --Garciman73 (disc.) 22:34, 19 oct 2014 (CEST)

@Garciman73: L'article encara és a Usuari:Garciman73/Agrupació_Esportiva_Son_Sardina_(femení).
Per recuperar-lo pots tornar a llegir Viquipèdia:Esborrar_pàgines/Historial/2012/04#Agrupació_Esportiva_Son_Sardina_(femení). Bàsicament el que calen són fonts fiables que hagin donat una cobertura significativa a l'entitat. Per exemple, si en els dos anys que han passat des que es va esborrar l'article s'ha publicat algun llibre sobre el club (i no l'ha publicat el mateix club), pots posar la referència al llibre. Ara bé, si les referències són del mateix estil que el 2012 no s'hauria de tornar a crear. En qualsevol cas, si creus que el canvi de les referències és significatiu, pots demanar als administradors que el restaurin per fer una nova discussió d'esborrat.
Sobre quins canvis convenen, si el problema és de manca de cobertura per part de fonts fiables, aquest problema no es pot resoldre treballant a l'article, sinó treballant amb les fonts fiables (per exemple, convencent alguna editorial que faci un llibre sobre l'equip).
Per acabar: fa dos anys vam deixar una conversa a mitges en que ens deies que hi havia cinc articles d'equips femenins de la mateixa categoria amb menys referències, però no ens vas dir quins eren i és probable que alguns d'aquests cinc encara no els hàgim trobat i esborrat. Ens pots dir quins articles així vas trobar?--Pere prlpz (disc.) 23:38, 19 oct 2014 (CEST)

Les quadricules es mouen

Bona nit a tothom, Estic al viquiprojecte de Història de l'Art de la Udl aquest any realitzo una nova secció a la Viqui es tracta dels Espais de Memòria. He realitzat una quadricula però aquesta en algunes ocasions se m'ha mogut i no se com solucionar aquest problema. Si algú sabria com solucionar-ho estaria molt agraïda. Gracies per endavant. --Mariasanchezmadrona (disc.) 22:46, 20 oct 2014 (CEST)

Vols dir una taula? L'amplada de les columnes normalment és automàtica, així que és normal que es moguin. Es podria fixar una amplada, però llavors no valdria per a qualsevol pantalla. Si et refereixes a Usuari:Mariasanchezmadrona/proves, el problema és que estàs fent una taula per a la fila. No cap repetir l'encapçalament i pots anar afegint files sota un mateix encapçalament, com a mínim dins de cada secció. A més és recomanable usar d'entrada el format per defecte class="wikitable". Pots veure Ajuda:Taula. --V.Riullop (parlem-ne) 23:18, 20 oct 2014 (CEST)

Cuadrícula

Muchas gracias por la ayuda. Pero me interesaría que los parámetros de la cuadrícula se mantuvieran. He hecho la prueba de quitar la repetición y si la cuadrícula se iguala automáticamente. Pero si vuelvo a colocar los parámetros otra vez se mueven y eso no se solucionarlo. Haber si de alguna manera me podéis ayudar. Gracias.--Mariasanchezmadrona (disc.) 18:43, 22 oct 2014 (CEST)

@Mariasanchezmadrona: Diria que cada cop que fas un encapçalament és una taula diferent, i cada cop que fas una secció (o sigui, un encapçalament entre === ===), també, i una taula diferent vol dir que les columnes es tornen a ajustar.
No sé què vols fer exactament, però jo et recomanaria fer servir el format de Lluís_Domènech_i_Montaner#Obres, que queda molt bé: una taula a cada secció, amb un sol encapçalament, encara que les diferents taules tinguin columnes d'amplades diferents.
Si tens moltíssim interès en que l'amplada de les columnes no variï i mantenir encapçalaments a cada fila, aleshores has de fer una sola taula, amb els títols i encapçalaments posats com a cel·les de la taula de color i tipografia diferent. A Ajuda:taula explica com fer-ho, però és una cosa complicada que no sé fer i que em sorprendria molt que quedés millor.--Pere prlpz (disc.) 19:26, 22 oct 2014 (CEST)
O sigui, tornant a la teva pregunta d'ahir, crec que la solució del problema consisteix a deixar de pensar que és un problema.--Pere prlpz (disc.) 19:27, 22 oct 2014 (CEST)

Aquest article pot no complir els criteris generals d'admissibilitat.

Hola de nou, Em podríeu dir qué vol dir exactament això "Aquest article pot no complir els criteris generals d'admissibilitat" ? He entrat a la info però no m'ha sigut possible entendre gaire cosa i no sé on està el problema. Moltes gràcies. Ganxona.

@Ganxona: Resumint molt, vol dir que falta posar de quins llibres que s'hagin escrit sobre el tema de l'article has tret la informació. Si no són llibres, poden ser altres fonts fiables independents del subjecte que n'hagin fet una cobertura significativa.
Pots veure a Viquipèdia:Admissibilitat que si no ha rebut cobertura, el tema no és admissible per fer-ne un article a la Viquipèdia.
A rel de quin article va la pregunta?--Pere prlpz (disc.) 19:16, 22 oct 2014 (CEST)

Doncs això és el poc que m'ha semblat entendre però no veig perquè ja que sí que es mencionen els llibres, l'entrada és Valentí Rourich Nadal. Gràcies de nou. Ganxona.

En casos així, pots deixar un missatge a la discussió de l'article, o pots mirar a l'historial qui ha posat la plantilla (en aquest cas en Paucabot) i preguntar-li.--Pere prlpz (disc.) 19:58, 22 oct 2014 (CEST)
Hola Ganxona. Respecte de Valentí Rourich Nadal, el dubte és si és admissible o no perquè no sabem (o jo no ho sé) si hi ha cobertura significativa d'aquest personatge o només se'l cita a les obres que hi ha a les referències. Dir d'on has tret la resta del text ajudaria a valorar-ne la seva admissibilitat. Recorda que la pròpia Viquipèdia i els blogs no són fonts fiables en què ens poguem basar per escriure els articles. Pau Cabot · Discussió 20:07, 22 oct 2014 (CEST)

Coordenades

Estimats, la @Mariasanchezmadrona: (participant del Viquiprojecte:Història de l'art UdL) em pregunta com posar les coordenades de diversos elements patrimonials a l'article que està elaborant. Li he recomanat un mètode bastant artesanal consistent en omplir la {{plantilla:Coord}} amb dades extretes de la cartografia de l'ICC, però recordo que temps enrere, mitjançant GeoHack, podia extreure directament el codi wiki de les coordenades de qualsevol lloc que necessités, cosa que ara no me'n surto de repetir. S'ha discontinuat, hi ha alguna alternativa més útil que el mètode artesanal? Gràcies! --ESM (disc.) 18:31, 23 oct 2014 (CEST)

@ESM, Mariasanchezmadrona: Bàsicament hi ha dues opcions:
 • Posar les coordenades a l'article amb la {{coord}}. Per això és molt útil la pàgina http://tools.freeside.sk/geolocator/geolocator.html que a partir del mapa et dóna la plantilla feta.
 • Posar les coordenades a Wikidata i posar a l'article la plantilla {{cal coor}}, que fa servir les coordenades de Wikidata (si no hi són, aleshores les demana). Per posar les coordenades a Wikidata has d'anar a l'element de dades i afegir "coordenades" a les declaracions; les coordenades les hi pots enganxar en gairebé qualsevol format.
--Pere prlpz (disc.) 19:16, 23 oct 2014 (CEST)
@ESM, Mariasanchezmadrona: Rellegint la pregunta, si l'objectiu és posar les coordenades de diversos elements dins del mateix article, aleshores s'ha de fer amb la plantilla {{coord}} com deia abans, però afegint-hi el paràmetre name amb un valor diferent per cada element. Si es vol un mapa amb tots els punts, només cal posar {{mapa llista coordenades}} a la pàgina.--Pere prlpz (disc.) 19:44, 23 oct 2014 (CEST)
@Pere prlpz, Mariasanchezmadrona: Ah, era el geolocator!! Gràcies per respondre, anava mal fixada :) Pel que m'ha demanat, crec que ho pot resoldre amb la plantilla {{coord}} afegint-hi el paràmetre display=inline. Si realment la cosa no fos així, agrairia que em corregissiu. Gràcies altre cop! --ESM (disc.) 23:12, 23 oct 2014 (CEST)
@Mariasanchezmadrona, Mariasanchezmadrona: Moltes gràcies a tots per la vostra ajuda, d'una manera o d'una altra m'en sortiré. Altre cop gràcies. --Mariasanchezmadrona (disc.) 16:08, 24 oct 2014 (CEST)

Traducció al francès

Hola!

(francès) Désolé pour le message en français, mais ma demande s'adresse à ceux d'entre vous qui sont francophones. J'aimerais avoir une traduction en français des vers suivants, de Jacint Verdaguer : Los pobles abrigau del Vallespir, florit niu de repòs hont volguí viure. C'est pour fr:Ermitage Saint-Guillem de Combret que je vais présenter au label "article de qualité". J'aimerais présenter aux lecteurs francophones ce petit extrait de Canigó avec sa traduction française à côté. Merci de votre aide ! --El Caro (disc.) 21:09, 23 oct 2014 (CEST)

(fr-2) « Les villages petit abri du Vallespir, fleuri nid (retraite?) de repos ou je voulus vivre ». J'entends abrigau comme un diminutif de abric. Hont est une forme vielli pour on. Allez les Canigous ! :-) --V.Riullop (parlem-ne) 12:11, 24 oct 2014 (CEST)
Merci ! Est-ce que abrigau pourrait aussi être une version archaïque de abrigats (abrités) ? On aurait : « Les villages abrités du Vallespir, nid fleuri de repos où je voulus vivre ». --El Caro (disc.) 14:24, 24 oct 2014 (CEST)
@Vriullop, El Caro: Jo no entenc "abrigau" com a "abrigall" sinó com a "abrigueu", però dit com es diria en català balear (2a persona del plural del present d'indicatiu). Aleshores, la frase en prosa actualitzada seria "Abrigueu els pobles del Vallespir, florit niu de repòs on vaig voler viure", i sense elisions "(Vós, l'ermita,) abrigueu els pobles del Vallespir (que són un) florit niu de repòs on jo vaig voler viure".
A més, veient el context a s:Pàgina:Canigó (1901).djvu/183 en tots els fragments es dirigeix de vós a un monument o altre, i fent tots els verbs de la primera conjugació en "au".
Sense saber francès i tirant de viccionaris, la meva traducció seria: "Vous abritez les villages du Vallespir, nid fleuri de repos où je voulus vivre", o més textualment si el francès admet l'hipèrbaton, "Du Vallespir vous abritez les villages, fleuri nid de repos où je voulus vivre".--Pere prlpz (disc.) 15:22, 24 oct 2014 (CEST)

Multimèdia

Camera-n--redbrush-pd.svg
A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-les a l'arxiu de la Taverna Multimèdia per a copiar-les senceres i portar-les ací, inserint-ho al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Informació dels fitxers locals

Hi ha en marxa un projecte, m:File metadata cleanup drive, per unificar en tots els wikis la informació dels fitxers sobre autor, llicència, origen i descripció. Per exemple, el Mediaviewer (el visualitzador d'imatges a pantalla completa), l'eina de l'esquerra "descarrega com PDF", o altres eines actuals o futures, han de poder llegir aquesta informació tant si el fitxer és de Commons com en local. Per això, s'ampliarà mw:Extension:CommonsMetadata, actualment usada a Commons, a tots els wikis. El que fa l'extensió és llegir etiquetes de lectura mecànica incloses en les plantilles d'informació i de llicència. Se suposa que ja ens avisaran com fer-ho. Tot fitxer que tingui alguna mancança de les 4 metadades apareixerà en unes noves categories de seguiment, Especial:TrackingCategories. Amb tot això, el que és preocupant no és la configuració de les plantilles sinó el manteniment dels fitxers locals, força abandonat. --V.Riullop (parlem-ne) 10:44, 7 oct 2014 (CEST)

Primeres dades https://tools.wmflabs.org/mrmetadata/: mentre que la mitjana de Viquipèdies és del 25% completat, per ca.wiki és el 2% d'un total de 8.259 fitxers. Es poden trobar els fitxers a Categoria:Manteniment de lectura mecànica de fitxers i també a https://tools.wmflabs.org/mrmetadata/wikipedia/ca/index.html. He anat afegint les etiquetes en les plantilles de llicència, però la veritat és que n'hi ha moltes que no sé com es justifiquen. --V.Riullop (parlem-ne) 18:00, 21 oct 2014 (CEST)

Cinc nominats, un votant, un dia (i mig)

Doncs això, que demà és el darrer dia per votar a Viquipèdia:Imatge del mes/2014/09 i fins ara només ha votat una persona.--Pere prlpz (disc.) 10:27, 9 oct 2014 (CEST)

gràcies pel recordatori--barcelona (disc.) 00:46, 10 oct 2014 (CEST)

Commons i les webs públiques

Acabo de veure commons:Commons:Deletion requests/File:Francesc de Paula Burguera.jpg, que tot i que no puc veure la imatge original ni saber d'on sortia, esborra una imatge per culpa de la clàusula de no tergiversar la informació. En aquesta discussió d'esborrat s'hi podria haver posat més arguments i probablement hauria d'afectar totes les imatges amb la mateixa plantilla (no sé quina) i no només aquesta, però és preocupant per moltes altres imatges que tenim.--Pere prlpz (disc.) 13:02, 10 oct 2014 (CEST)

Lamentablement, si deia "Que el contenido de la información no sea alterado", implica que no es poden fer obres derivades, i per tant no es troba baix cap llicència compatible amb les que es permeten a Wikimedia Commons. Una pena. --Millars (disc.) 14:04, 10 oct 2014 (CEST)
Per les interpretacions que es fan del que deia, segurament no usava la plantilla commons:Template:Attribution-gencat. No és el mateix "not alter the contents" que "not distort the meaning", i l'avís legal diu explícitament "to make derived works". A més tenia una cc-by-sa-4.0 que no és el mateix que una Attibution. --V.Riullop (parlem-ne) 14:17, 10 oct 2014 (CEST)
Ping Coentor. --V.Riullop (parlem-ne) 14:23, 10 oct 2014 (CEST)
@Coentor: Tens l'enllaç a la imatge original?--Pere prlpz (disc.) 14:56, 10 oct 2014 (CEST)

Són del Congrés de Diputats Espanyol. Aquesta és la foto, i la llicència és copiada d'un text que hom va apujar a Commons.--Coentor (disc.) 19:16, 10 oct 2014 (CEST)

N'hi ha alguna més, com ara commons:File:Albiñana.jpg, que estem fent servir. L'avís legal de congrés és a http://www.congreso.es/portal/page/portal/Congreso/Congreso/Publicaciones/Aviso_Legal . El dubte potencial és què vol dir "Que el contenido de la información no sea alterado", que no hauria de ser el mateix que el punt següent "Que no se desnaturalice el sentido de la información".--Pere prlpz (disc.) 20:49, 10 oct 2014 (CEST)
Des de Wikimedia Espanya vam intentar que la Moncloa donés una llicència més clara perquè les fotos que vam pujar les van esborrar a Commons pel mateix motiu, però la resposta del Govern va ser que ja estava prou clar... :( --Millars (disc.) 23:21, 10 oct 2014 (CEST)

I "que ja està prou clar" no pot ser utilitzar a ORTS com a "mireu, Moncloa ha respost, diuen que la llicència és clara pel que fa a reutilització"...?--Coentor (disc.) 11:13, 11 oct 2014 (CEST)

Compte que l'avís legal del Congrés és menys clar que el de la Moncloa, perquè té algunes restriccions més. Si la de no desnaturalitzar, que és comuna de la Moncloa i el Congrés s'interpreta com a drets morals, la restricció addicional del Congrés de no alterar, o bé és redundant, o bé afegeix alguna cosa més, que és fàcil interpretar com no modificar.
La part grossa del problema és que els avisos de la majoria d'institucions que alliberen coses són semblants al de la Moncloa.--Pere prlpz (disc.) 15:31, 11 oct 2014 (CEST)