Viquipèdia:La taverna

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

 

Nuvola apps kteatime.pngTaverna de la ViquipèdiaNuvola apps kteatime.png

La Taverna de la Viquipèdia
Benvinguts i benvingudes a la nostra Taverna, el lloc de trobada virtual entre viquipedistes, així com un espai per a distreure'ns i crear-hi un ambient agradable. Ací parlem sobre afers que concerneixen a tothom, però, si teniu alguna cosa a dir específicament sobre un article o un usuari, si us plau, feu servir la seua respectiva pàgina de discussió. Podeu llegir i contestar les converses ja iniciades (pitjant en "modifica" al costat dret del títol de cadascuna de les converses).

Si us plau, per a evitar malentesos, signeu sempre els vostres missatges al final de la vostra intervenció amb el codi --~~~~. Podeu signar també pitjant el botó de signatura (Vector toolbar signature button.png) de la barra d'edició de la pàgina "modifica". Per a converses inactives o antigues de la Taverna, consulteu l'Arxiu de la Taverna, des del qual podeu tornar a portar-lo ací si voleu reprendre'n cap. Sobre qüestions específiques del funcionament de la Taverna aneu a la seua respectiva pàgina de discussió. Per a més consells per a participar-hi, llegiu Viquipèdia:Com participar a la Taverna.

Nuvola apps kghostview.png Aquesta Taverna disposa d'un full de reclamacions i suggeriments a disposició del viquipedista sobre els seu contingut i la seua gestió. La forma d'exposició de possibles reclamacions hauran d'efectuar-se davant la Comunitat de viquipedistes de manera com més correcta possible.
Refresca els continguts de la Taverna


Novetats

Icona del Tauler de la Taverna de la Viquipèdia.png
A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de novetats i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

L’#editorvisual: el canvi més significatiu de la història de la Viquipèdia

The Economist va definir l'editor visual com el canvi més significatiu de la història de la Viquipèdia. Aquesta nova eina permet a la gent editar sense necessitat d'aprendre la sintaxi wiki, l'antic codi necessari per editar la Viquipèdia. Amb l'editor visual, el format apareix en pantalla a mesura que s'escriu (WYSIWYG), de manera similar a com s'escriu un document en un processador de textos.

Per als novells, editar la Viquipèdia és ara molt més fàcil. Ja no hi ha excusa! És per això que Amical Wikimedia llança una campanya entre el 24 de novembre i el 19 de desembre per donar a conèixer l'eina i promoure l'edició a la Viquipèdia en català a tomb d'aquest nou sistema de treball: http://www.wikimedia.cat/2014/11/24/millorar-la-viquipedia-una-experiencia-visual/

Per tal de captar nous usuaris, proposo aquest bàner, com el que vam fer pels 400.000 articles:

Què us sembla?

El bàner enllaça a Viquipèdia:Millorar la Viquipèdia mai havia estat tan fàcil, feu-hi qualsevol millora que creieu adient ;) --Davidpar (disc.) 22:10, 24 nov 2014 (CET)

A mi em sembla bé donat que és temporal. Tot i així espero que hi hagi algun indicador per mesurar si hi ha un augment de registres durant aquests dies? Ho teniu pensat?--KRLS , (disc.) 22:24, 24 nov 2014 (CET)
Encara no tinc opinió sobre si el banner és bo o dolent, però si s'arriba a posar el que hauria de ser diferent és la pàgina on va a parar l'enllaç: no cal que vagi a una pàgina que expliqui que Amical està fent una campanya, sinó que el que cal és que expliqui com editar. O sigui la pàgina explica "que Amical Wikimedia llança una campanya entre el 24 de novembre i el 19 de desembre per donar a conèixer l'eina i promoure l'edició", però la pàgina no dóna a conèixer l'eina ni promou l'edició.--Pere prlpz (disc.) 23:46, 24 nov 2014 (CET)
Si, jo també ho trobo una mica contradictori. Podem mirar el registre d'usuaris o les contribucions amb editor visual? Caldria insistir amb la "prova de les tres edicions" i després redirigir cap al bus turístic? No tinc respostes, només preguntes :P --Jey (disc.) 00:23, 25 nov 2014 (CET)
La pàgina l'havia creat una mica a corre-cuita del post al blog d'Amical. Crec que ara està millor. --Davidpar (disc.) 10:59, 25 nov 2014 (CET)
Jo en sé poc de disseny, així que si algú vol millorar la pàgina, endavant :-) --Davidpar (disc.) 11:17, 25 nov 2014 (CET)
Els bànners no són el meu fort, però suggeriria canviar una mica el copy i fer-lo més atractiu visualment: posaria una sola frase tipus "Millorar la Viquipèdia mai havia estat tan fàcil" i alguna imatge petita divertida, tipus aquesta :p (ara, ja us dic que no sabria fer cap d'aquestes coses que suggereixo... >·<') --Marionaaragay (escriu-me) 11:37, 25 nov 2014 (CET)

a mi també em sembla correcte incorporar el banner--barcelona (disc.) 00:28, 26 nov 2014 (CET)

OK a posar el baner i OK a que enllaci a un a pàgina de benvinguda o similar.Kippelboy
Fet Fet! He afegit el bànner de l'editorVisual proposat. Després d'una setmana de debat, he vist que hi hagut canvis importants respecte la proposta inicial. El bàner s'ha reduït de mida i s'ha reduït la presència sobre Amical i la WMF, i ha pres pes el que pertocava que era l'editorVisual. També s'ha enllaçat al Bus turístic i al sistema de mentors. Penso mantenir el bàner actiu en principi fins el 19 de desembre que acaba la campanya. Després de veure que un de les veus reticents (Jey) ha donat el vist-i-blau també via twitter (espero que el pròxim cop ho féu des d'aquí) i al no haver una oposició frontal, crec que la posició de consens és posar el bànner.--KRLS , (disc.) 22:15, 1 des 2014 (CET)
@KRLS: Disculpes, no tenia constància que la discussió seguia en peu i pensava que ja s'havia activat per usuaris no registrats. Tampoc era una intervenció reticent sinó que comentava possibles millores que ja es van contemplar. Endavant! --Jey (disc.) 22:38, 1 des 2014 (CET)

No sé si només m'ho sembla a mí, però diria que avui que hi ha el banner hi ha més vandalisme de l'habitual els dies feiners. Mirant les edicions marcades pel filtre de paraulotes, sembla que avui n'hi ha més. A més, crec que em trobo moltes edicions que no canvien res (canviar per canviar) i alguna petita correcció [1]. Esperem que a la llarga atregui col·laboradors.--Pere prlpz (disc.) 20:36, 2 des 2014 (CET)

Cada dia compto i anoto les dades de contribuïdors actius, edicions amb l'editor visual i usuaris registrats. Entenc que l'augment de vandalismes que comentes ve degut a un augment d'edicions anònims i de novells, però crec que cal esperar un marge més gran de dies per treure'n conclusions. --Davidpar (disc.) 12:19, 3 des 2014 (CET)
Completament d'acord que fins d'aquí uns dies (o fins al final de la quinzena del banner) no tindrem prou dades com per treure'n conclusions ben fonamentades.--Pere prlpz (disc.) 12:26, 3 des 2014 (CET)

Comencem a tenir dades: mirant a https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Especial:Canvis_recents&tagfilter=paraulotes les paraulotes del darrer mes, el desembre (amb el banner) tenim una mitjana de 13,61 paraulotes per dia, i al novembre (sense el banner) teníem només 7,33 paraulotes/dia. La resta de vandalisme, no detectat pel filtre, podem suposar que s'ha incrementat en la mateixa proporció. A més, cal tenir en compte que al desembre hi ha hagut els dies del pont de la Púríssima amb poques edicions i poquíssim vandalisme, cosa que emmascara a la mitjana l'augment encara més gran de vandalisme els dies feiners.

Per cert, si no m'he descomptat ja fa més de quinze dies que tenim el banner, no?--Pere prlpz (disc.) 00:15, 19 des 2014 (CET)

En @Davidpar: crec que té algunes dades que ha anat recollint al respecte la campanya. Segons posa amunt, la campanya acaba avui.--KRLS , (disc.) 00:43, 19 des 2014 (CET)

Crec que podem fer una nova tanda de municipis amb bots

Hola a tothom. L'usuari @Asfarer: està fent un treball excel·lent amb els municipis eslovacs (p. ex.: Dolné Lefantovce, Babindol, Tajná...). La creació d'aquests articles ens permet perfilar millor el nostre entorn geogràfic. Com que, malgrat la seva gran feina, l'Asfarer no és omnipotent, proposo que l'ajudem amb la creació d'altres municipis amb bot. Ara mateix es complirien els requisits establerts a la presa de decisions corresponent per fer un país més. Com a candidats, proposo els municipis d'Itàlia o el Marroc, que són els dos països més propers que encara no tenim totalment coberts. Què us sembla? el comentari anterior sense signar és fet per Leptictidium (disc.contr.) 12:46, 28 nov 2014 (CET)

A favorA favor Suport Totalment d'acord. Si hagués de triar entre Itàlia o el Marroc, triaria Itàlia perquè estic segur que hi deu haver molts més enllaços vermells en articles ja existents que apuntin a poblacions italianes que a marroquines. De tota manera, segons he estat mirant a la presa de decisions hi ha un límit orientatiu del 10% d'articles generats per bot sobre el total. No sé ben bé com mirar quin és aquest percentatge actualment, però estaria bé tenir dades concretes, perquè si fos així potser podriem fer els municipis de diversos països de l'Europa central relativament petits (estic pensant en llocs com Eslovàquia, Eslovènia, Rep. Txeca, Sèrbia, per exemple). Tenim moltes biografies de personatges històrics, músics, científics, militars, esportistes, originaris del centre d'Europa que comencen dient: nascut a tal lloc i és un enllaç vermell.--Carles (enraonem) 13:07, 28 nov 2014 (CET)
Objecció Objecció D'acord a fer una tanda d'esborranys de municipis amb bot perquè puguin ser ampliats, però primer hauríem d'esborrar els municipis que no hagin estat ampliats i que només continguin palla, procedents de les tandes dels anys anteriors (exemple).--Pere prlpz (disc.) 13:14, 28 nov 2014 (CET)
Objecció Objecció per Pere. Fins que no arreglem els municipis dels Estats Units traient tota la brossa m'oposo a que tirem més articles amb bot.--Arnaugir (discussió) 13:43, 28 nov 2014 (CET)
D'acord amb les objeccions. Primer s'haurien de millorar els de les tongades anteriors però també els infraesborranys que fa el propi Asfarer com Rabča. Són articles que no arriben al mínim d'informació d'un article i que estan gairebé tots sense referenciar. Són candidats a formar d'un futur viquiprojecte com el d'aquest estiu o a la fusió en llistes de municipis russos o similars.
En lloc d'animar-lo a fer-ne més, li hauríem de demanar que millori els que ja ha fet perquè arribin als mínims que demanam per a un article i que tengui en compte que s'han de citar les fonts sempre, cosa que no sembla tenir gaire clara malgrat no esser un usuari novell. Pau Cabot · Discussió 16:36, 28 nov 2014 (CET)
Ningú no millorarà mai Shady Grove (comtat de Cherokee) llevat que algun dia hi hagi alguna notícia d'una catàstrofe que passi justament allà, o que el lloc es faci famós per algun motiu, però per mi és millor tenir l'article tal com està que no tenir res. En qualsevol cas, no hi ha gaire diferència entre el nostre article i la versió de les viquipèdies grans, així que no crec que l'haguem d'esborrar. En fi, dec ser massa inclusionista.--Carles (enraonem) 16:44, 28 nov 2014 (CET)
Aviam, molts dels articles de municipis estatunidencs no s'ampliaran mai, siguem realistes. Ho dic perquè molts no s'han ampliat ni tan sols a la Viquipèdia en anglès, que és la que correspon al seu àmbit geogràfic. Així doncs, em pregunto: quan demanem que primer s'arreglin els articles dels Estats Units, no estem exigint una condició «impossible»? Aquest requisit no és, a efectes pràctics, una prohibició total de crear articles amb bots? —Leptictidium (digui, digui) 17:07, 28 nov 2014 (CET)
No he proposat esperar a que s'ampliïn tots els articles de les tandes anteriors plens de palla, perquè això seria esperar indefinidament. He proposat esborrar els que no s'hagin ampliat ni millorat. Això no té res d'impossible.--Pere prlpz (disc.) 17:37, 28 nov 2014 (CET)
@Pere prlpz: Em referia al comentari de l'Arnaugir més amunt.—Leptictidium (digui, digui) 17:44, 28 nov 2014 (CET)
D'acord en què no és gaire realista esperar que s'ampliïn multitud d'articles que no arriben als mínims del que entenem per un article. Tenim milers de masos, colls, poàcies i granotes que confirmen el que dic. És per això que propòs que siguem una mica més restrictius a l'hora de crear-los. O almanco que no animem els usuaris a fer-ho. Si s'han de crear articles amb bot, que siguin més de l'estil dels monuments que de l'estil de Shady Grove (comtat de Cherokee). Pau Cabot · Discussió 18:00, 28 nov 2014 (CET)
@Paucabot: Aviam, molts d'aquests municipis en la pròpia Viquipèdia en eslovac no tenen res més que això, el nom del municipi, en quina regió es troba, i dóna gràcies, pensem que són municipis de potser 100 a 500 habitants, no hi ha ni informació en la Viquipèdia eslovaca, què s'hi podria dir, com es podria ampliar? Crec que almenys és millor tenir el municipi amb una línia que no pas no tenir-lo, almenys així està recollit a l'enciclopèdia. Això també m'ho he trobat quan feia tots els "khútors" i "possióloks" de Rússia, són viles que ni tan sols són municipis, i que moltes d'elles tenen una o dues famílies com a població (de fins i tot 1 a 100 habitants), i en la viquipèdia en rus només hi apareixia el nom de la vila i prou. Com es poden millorar aquests articles quan en les seves pròpies viquipèdies no tenen res d'informació? --asfarer (disc.) 14:54, 29 nov 2014 (CET)
@Asfarer: Els municipis eslovacs de menys de 500 habitants són susceptibles de ser ampliats com ho són els municipis catalans de menys de 500 habitants com Collsuspina. Una altra cosa és que no tenguem les dades a internet o que estiguin totes en eslovac. Jo crec que s'hauria de fer un esforç per fer un mínim de recerca més enllà de la Viquipèdia i citar les fonts a l'article. Si no aconseguim fer això, no feim un article, simplement feim el que podria fer un bot agafant les dades de l'INE eslovac.
En el cas de Rabča que he citat més amunt, i sense anar més enllà dels interwikis alemany, anglès i polonès, es pot fer una ampliació substancial. Mira també la web del municipi on hi ha un extens apartat d'història. Jo crec que la informació hi és, el que falta és que l'anem a cercar. Pau Cabot · Discussió 15:18, 29 nov 2014 (CET)
@Paucabot: I tant que hi ha fonts, evidentment, però això suposa anar pàgina web per pàgina web de cada municipi i traduir de l'eslovac la part d'història, i jo, de moment, no tinc tant de nivell en eslovac com per traduir aquests textos. Si algú s'hi atreveix, que ho faci, jo ja proporciono l'article base sobre el qual qualsevol hi pot treballar, que per això és una enciclopèdia lliure. Qui en tingui més inforamció, que la hi afegeixi, jo només proporciono la base, i sempre que pugui, tota la informació que hi ha disponible en altres viquipèdies (com l'anglesa o la francesa), on de vegades sí que hi ha breus apartats d'història, de turisme, de llocs d'interès, etc. Això sempre que puc ho tradueixo per fer una mica més llarg l'article, però quan en totes les viquipèdies no hi ha cap informació jo no tinc ni el temps ni els coneixements necessaris com per buscar-la en fonts externes (pàgines webs dels municipis). Així que només deixo feta la base de l'article. I sí, ho podria fer un bot, però com que no ho ha fet, per això vaig decidir fer-ho jo manualment amb una plantilla que m'he fet en versió word.--asfarer (disc.) 15:42, 29 nov 2014 (CET)
@Asfarer: Jo crec que tens els coneixements, el temps i la informació, però prioritzes fer el màxim d'articles nous en lloc de deixar-los amb un mínim de continguts perquè els poguem considerar vertaders articles. Recorda que és obligatori citar les fonts d'on has tret la informació i en ben pocs articles teus hi ha referències. Recorda també que si tradueixes un article d'una altra viquipèdia, has de complir amb la llicència tot indicant a la discussió que el microesborrany que has fet és una traducció. Pots usar la plantilla {{Traduït de}} per això. Pau Cabot · Discussió 16:07, 29 nov 2014 (CET)
@Asfarer: Un altre exemple. El que acabes de fer ara fa quatre minuts, Vyšný Kubín, és perfectament ampliable: en:Vyšný Kubín i sk:Vyšný Kubín. Pau Cabot · Discussió 15:30, 29 nov 2014 (CET)
@Paucabot: Ja està, informació afegida. Qui vulgui hi pot contribuir afegint-hi tota la informació que trobi en altres viquipèdies. --asfarer (disc.) 15:47, 29 nov 2014 (CET)
(conflicte d'edicions) @Asfarer: Curiosament, de totes les maneres possibles de col·laborar a fer créixer la Viquipèdia, una de les que atreu més col·laboradors, esforços i il·lusions és la de fer esquelets d'articles (a mà, amb bot, o amb una traducció automàtica sense revisar) per ajudar d'aquesta manera a que vingui algú altre i faci l'article. Costa comptar-ho bé, però probablement el fruit aquest entusiasme son algunes desenes de milers d'esquelets oferts generosament a qui vulgui convertir-los en alguna cosa presentable.
Per contra, sembla que una de les manera de col·laborar que menys interès desperta és la de convertir esquelets en articles, de manera que amb l'argument que així és més fàcil que s'ampliïn, se'ns acumulen els esquelets impresentables que ningú ampliarà mai.
Aleshores, com a ampliador d'esquelets [2][3] sapigueu que els creadors d'esquelets d'article teniu el meu agraïment i la meva admiració pels ingents esforços que feu per facilitar-nos la feina. Ara bé, en aquest moment ja tenim més esquelets d'article que el que tots els ampliadors actuals arribaríem a ampliar en unes quantes vides. O sigui, no calen més esquelets. El que cal és convertir en articles els milers d'esquelets que ja tenim o desar-los en un armari o altre.--Pere prlpz (disc.) 16:19, 29 nov 2014 (CET)
@Pere prlpz: Una manera d'ampliar mínimament els articles de municipis eslovacs (sobretot pobles i viles molt petites) seria afegir el resum històric que hi ha en la versió en esperanto. Són quatre ratlles que expliquen de quan daten les primeres referències escrites de la vila i els noms que ha tingut al llarg de la història. --asfarer (disc.) 16:27, 29 nov 2014 (CET)
@Asfarer: Seria fantàstic incorporar aquesta informació a aquests articles nous, i a la secció de llocs d'interès (en esperanto) també hi ha informació fàcil d'aprofitar que afegiria interès a l'article. De la secció d'història, compte que la meitat és una frase estereotipada, igual a tots als articles, i que no és de la història del poble sinó que és un resum del canvi de fronteres d'Eslovàquia al segle XX.--Pere prlpz (disc.) 16:41, 29 nov 2014 (CET)
@Asfarer: I amb tots plegats hauríem de fer com amb qualsevol altre article: dir-hi el que diuen del tema les fonts fiables. Si les fonts no en diuen res, o no en diuen més que que hi viuen dues famílies, o en diuen més però no hi ha ningú amb interès d'ampliar l'article, aleshores aquesta informació estarà millor en una llista de khútors i possióloks de l'oblast, o senzillament afegida en una frase a l'article on sigui més adient, si existeix. Ve a ser el que fa molts anys que ja vam fer amb els articles de nuclis de població catalans que no deien res i s'han convertit en una línia en una taula de l'article del municipi.--Pere prlpz (disc.) 15:36, 29 nov 2014 (CET)

┌─────────────────────────────┘
ep, jo pel que fa als municipis dels EUA no proposava esborrar-los, sinó treure'n la palla (és a dir, tota la secció de demografia). Un cop això estigui fet podríem procedir a fer-ne més d'altres països si s'escau. També d'acord amb en Pau que els articles que fa Asfarer haurien de contenir una mica més d'informació. Realment el que està fent ell ho pot fer un bot sense gaires problemes.--Arnaugir (discussió) 19:01, 28 nov 2014 (CET)

@Arnaugir: Si als articles de les entitats de població dels Estats Units els traiem la palla, queden com els pobles eslovacs, cosa que és una millora però tampoc diu més que el que diria una llista.
@Leptictidium: Sí, havia respost com si el comentari anés per mi.--Pere prlpz (disc.) 19:43, 28 nov 2014 (CET)
Hola a tothom. Per participar el el debat, i com a part interessada, he agafat un article qualsevol (Vignole Borbera) dels centenars que he realitzat sobre municipis italians. Per mi és un article que compleix els requisits mínims del que hauria de tenir un article qualsevol. En la meva opinió millora els articles eslovacs que he mirat, que necessitarien alguna informació més per poder tenir uns mínims de qualitat, i els de Estats Units encara els considero pitjors (és el mateix amb més palla i fets per un bot). Fer mes articles amb bot? sempre que de sortida ja tinguin uns mínims d'informació són acceptables. Però la pregunta que faig jo: és fa falta fer-los? m'agrada molt la feina dels bots en quan a millora/correcció/ d'articles (encara que a vegades no estigui d'acord amb alguns canvis) però la creació botera d'articles és una cosa que no veig tant clara (potser per què em xafa la feina, sóc una mica un homo-bot XD). Seguiré el debat amb atenció!--Beusson (disc.) 07:50, 29 nov 2014 (CET)
@Beusson: Primer de tot, dir que aprecio moltíssim la feina que fas amb els municipis italians. Si t'apuntessis al VP:UE amb aquests articles, segur que ens superaries a tots menys el Solde i la Marisa (ja amb estatus llegendari). La pregunta que proposes («fa falta crear-los?») és una diferent manifestació de la pregunta bàsica que hauria de guiar totes les decisions que prenem a la Viquipèdia: «quina opció serà més útil per a l'usuari?». Potser l'única manera de sortir de la viquibombolla i descobrir què prefereixen els usuaris és fer-los un sondeig. —Leptictidium (digui, digui) 08:30, 29 nov 2014 (CET)
@Leptictidium: M'agrada el VP:UE però no tinc prou temps per tot. Vaig a rauxes:ara intento arreglar articles de poàcies... Fer un sondeig estaria be, sempre es bo veure el que es pensa ara dels temes. Si a algú li interessa podria fer una proposta demanant entre altres coses si hi ha botaires per fer el bot, de quin país fer-ho, quants articles es poden fer per no sobrepassar el limit establert (+ o -),...--Beusson (disc.) 08:46, 29 nov 2014 (CET)

@Pere prlpz: pels articles dels EUA m'agradaria deixar-los com els portuguesos: pt:Shady Grove (Oklahoma) (o similar). Totalment en contra d'esborrar-los, si no aquests articles no els tindrem mai...--Arnaugir (discussió) 09:49, 29 nov 2014 (CET)

@Arnaugir, Beusson:
 • pt:Shady Grove (Oklahoma) és el que quedaria dels nostres pobles d'Oklahoma si en traiem la palla, cosa que ja és una millora. Ara bé, l'únic que fa diu el text de l'article són algunes coses que ja són a la infotaula o al mapa.
 • Vignole Borbera està molt millor que els municipis americans o eslovacs que hem vist. La gràcia d'un article d'un municipi és que digui alguna cosa més que una taula o un mapa (per exemple, que té una església barroca del segle XVIII i un castell). En aquest municipi es podria fer fàcilment aprofitant una miqueta més els peus de foto de la galeria i no amagant-los.--Pere prlpz (disc.) 11:44, 29 nov 2014 (CET)

En general, i ho dic per experiència pròpia, els viquiconcursos/viquiprojectes/viquireptes que valorin només la creació d'un article sense tenir en compte si aquest article arriba als mínims, només fan que crear un problema que s'haurà d'arreglar tard o d'hora. Altra vegada, el sistema de puntuació del viquiprojecte Monuments és un bon exemple per mirar d'evitar infraesborranys. Pau Cabot · Discussió 11:42, 29 nov 2014 (CET)

Servidor no es pot posicionar: desconec que farà el bot, no s'ha provat ni comentat si el que farà es considera suficient i encara menys ajudat a millorar la ferramenta. Tot el fil es ple d'apriorismes (en un sentit i en un altre). A mi em costa de veure quina diferencia hi ha entre un "esquelet" manual i un de bot, ambdós son iguals. La discussió és centra en que és contingut "mínim" acceptable: si tenir un article "bàsic" d'infotaula i dues ratlles en prosa del que diu la infotaula o no. D'entrada em venen al cap obres de referencia on hi ha un munt d'articles d'una o dues ratlles on els "professionals" no perden els anells incloent-ho en la seva obra: pobles tractats com a "accidents geogràfics" ("entitat de població de tal municipi", "municipi de tal regió"), un personatge de l'antigor que apareix en un document de l'any de la picor i que s'expressa amb un "Mafosus senador romà de la tarraconense cap l'any 45 a.c.". O bé les entrades de pat.mapa dels monuments on hi ha una fitxa resum (Exemple). Per a mi la qüestió de fons és si el subjecte és o no admissible la resta és qüestió de completesa de l'article: el poble X dels estats units que està en el comptat Z de l'estat Y és informació enciclopèdica, que té 100 habitants també, que es ampliable amb altra informació enciclopèdica vers la seva historia d'acord (com també vers un munt de altres camps), però no per això el que hi ha deixa de ser enciclopèdic.
La "gracia" de la norma de la creació d'articles amb bot està en col·laborar en fer una ferramenta que generi un bon "esquelet", mirar a partir d'un punt d'entrada (d'atac) d'un seguit de subjectes admissibles de quina forma generem l'"esquelet" per tal d'incorporar tot el que mecànicament podem incorporar amb el bot, que no pot fer el bot per tal de poder sol·licitar que manca en aquests subjectes per completar (ja sigui via explicació viquiprojecte, incrustant text ocult a l'article, posant plantilles, etc...).
És aquí on hi trobo la utilitat real d'aquesta creació massiva (ja sigui amb bot, manual, semi-mecanitzada): generem entrades sota un àmbit del saber i "dirigim" unes demandes per tal de completar l'article en allò que a priori considerem "mínim" per considerar l'article prou complert/"útil" (o com ho vulgueu anomenar).--Mafoso (Mani'm?) 10:28, 1 des 2014 (CET)
Per exemple, amb municipis de Polònia. —Leptictidium (digui, digui) 12:06, 4 des 2014 (CET)

Nivell màxim de vandalisme

Hola a tots, us escric entre reversió i reversió, perquè estem en ple atac de vàndals. Bé, el cas és que com a mínim a partir d'ahir, estem gairebé sempre al nivell màxim (Ahir, no vaig fer res més que revertir, posar {{destrucció}} i avisos als usuaris, com podeu comprovar a les meves contribucions). Per això demano que, els que normalment patrulleu els Canvis Recents continueu fent-ho (feu una gran feina!) i els que normalment no ho feu gaire us hi aneu passejant de tant en tant. Pels que no ho sàpiguen, al Portal Viquipedista hi ha un indicador del nivell actual de vandalisme, així com als mateixos canvis recents. A revertir s'ha dit! :)--Unapersona (Sóc tot orelles!) 20:01, 11 des 2014 (CET)

Nova secció tavernera: Tecnicismes (amb Flow)

Tecnicismes és l'espai nou reciclat de la Taverna dedicat al suport i la col·laboració en temes tècnics. Tota pregunta o proposta tècnica hi té cabuda, tant si està relacionada amb la Viquipèdia com amb qualsevol dels projectes germans. Si podeu copiar aquest anunci en tavernes germanes us ho agrairem. Tecnicismes arriba amb la tecnologia més recent, com ha de ser, :) donat que està basat en Flow, el nou sistema de discussions desenvolupat per la Fundació Wikimedia. El català és el quart idioma en el qual Flow ha estat activat. A més de ca.wiki, Flow està desplegat en diverses pàgines de discussió a la Viquipèdia en francès, hebreu i anglès, a més de mediawiki.org.

La idea de (re)obrir un fòrum tècnic a la Taverna va sorgir a la Viquitrobada tècnica 2014 el mes passat a Tarragona, i la proposta de combinar Tecnicismes (2005-2011) amb Flow va ser aprovada recentment. L'equi desenvolupador de Flow es va engrescar molt amb la idea, i va activar la funcionalitat a la Viquipèdia aquesta setmana. Si teniu preguntes o propostes tècniques, us hi esperem. Si voleu tastar i testejar Flow, ho podeu fer sense por de trencar res a Viquipèdia Discussió:Flow/proves.--QuimGil (disc.) 10:53, 13 des 2014 (CET)

Viquiprojecte Medicina

Hola!. És per donar-te a conèixer el Viquiprojecte Medicina, un lloc de trobada dels que som editors de temes de salut. Jmarchn (disc.) 12:42, 13 des 2014 (CET)

Antic Roca

Hola: Avui he creat un article per Antic Roca, un polígraf català del segle XVI. Jo només he desenvolupat una mica la seva obra matemàtica (és el meu camp de coneixement). Invito a editors que sàpiguen més que jo de medicina, filologia i/o filosofia per a que ampliïn l'article glosant l'obra d'Antic Roca en aquests àmbits; cosa que jo em veig incapacitat per fer-ho (perquè no en tinc ni idea): només he posat les quatre vaguetats que diu la «Antic Roca». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.. Gracies avançades als qui hi col·laborin! --Ferran Mir (disc.) 20:27, 14 des 2014 (CET)

Viquipèdia parlada

Hola a tothom. Fa unes setmanes us vaig comentar la proposta relacionada amb la Viquipèdia parlada i la cessió d'imatges astronòmiques per al seu ús a la Viquipèdia, en col·laboració amb la Universitat d'Arizona. Ens ha arribat el primer text.

Com funciona?

Ens envien un parell de textos traduïts al català. El voluntari llegeix el títol, fa una pausa curta i llegeix el text. La ID de l'observació, que segueix el títol, no s'ha de llegir. El format ideal per a l'enregistrament és l'MP3, però se n'accepten d'altres.

Exemple en anglès:

http://www.uahirise.org/media/audio2/ESP_038117_1385.mp3

La Universitat d'Arizona fa servir aquests enregistraments per acompanyar descripcions d'imatges astronòmiques i fer un canal de YouTube astronòmic en català. Les imatges en qüestió són alliberades al domini públic perquè les puguem utilitzar a la Viquipèdia tot seguit, però com a cortesia ens demanen que ens esperem dues setmanes abans de carregar-les a la Viquipèdia perquè tinguin 14 dies d'exclusivitat. A més de poder fer servir les imatges, nosaltres podem reutilitzar els enregistraments per acompanyar els peus de foto de les imatges en el Viquiprojecte de la Viquipèdia parlada.

Si voleu que se us atribueixi l'enregistrament al web de la Universitat d'Arizona, demanen el vostre nom real. En tot cas, a la Viquipèdia l'atribució es farà de la manera habitual.

Primer text a enregistrar

Un dipòsit de tonalitat clara al Caos d'Arsínoe ESP_037545_1730

L'objectiu d'aquesta observació és examinar un dipòsit de tonalitat clara en una regió considerada com a “terreny caòtic”, a la base del sistema de congostos dels Valles Marineris.

El dipòsit mostra una superfície rugosa que contrasta amb la uniformitat de l'àrea que l'envolta. Parts de la superfície semblen erosionades per un fluid que llisca en direcció nord-sud, però també podria ser que les hagués esculpit el vent. Aquesta àrea també es pot veure en una imatge de la Context Camera. És possible que aquest dipòsit estigui relacionat amb d'altres d'interiors disposats en capes en el Valles Marineris, el qual sembla que s'hauria pogut formar en un antic llac.

Qui vol fer-lo? —Leptictidium (digui, digui) 11:39, 17 des 2014 (CET)

És una proposta engrescadora. Ara bé, si jo volgués enregistrar-ho, podria fer-ho directament amb el micròfon integrat del meu ordinador o cal una cosa més professional? Em fa patir que les gravacions siguin molt brutes i no les puguin aprofitar. Si algú té alguna recomanació per fer-ho, jo encantada! --ESM (disc.) 17:53, 17 des 2014 (CET)
Jo diria que amb el micròfon del teu ordinador ja val, @ESM:. —Leptictidium (digui, digui) 13:44, 19 des 2014 (CET)

New Wikipedia Library Accounts Now Available (December 2014)

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today :)

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Other partnerships with accounts available are listed on our partners page. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team.01:22, 18 des 2014 (CET)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Novells i canvis recents

Bones! Ahir fent un taller de Viquipèdia amb novells ens vam trobar fins a tres cops amb conflictes d'edició. Voldria demanar-vos als que normalment patrulleu canvis recents (moltes gràcies!) que si veieu edicions de bona fe fetes per novells valoreu esperar un temps prudencial abans de fer-los modificacions. Crec que els que portem un temps per aquí no estem acostumats a veure conflictes d'edició perquè ens coneixem i "ens respectem" les edicions però per un novell és un contratemps molt gran, sovint insalvable, especialment des que utilitzen editor visual. D'altra banda també m'autoimposo ensenyar la importància d'omplir resums d'edició per evitar aquesta situació. Moltes gràcies!--Jey (disc.) 12:49, 21 des 2014 (CET)

Nova infotaula del municipi navarrès

Hola. Fins ara tots els municipis navarresos portaven la infotaula del municipi basc. He creat aquesta nova infotaula del municipi navarrès duplicant la del basc; per tal d'actualitzar la a un article només s'ha de canviar al començament de la infotaula la paraula "basc" per "navarrès". Ja l'he canviada a Estella i Pamplona, però s'ha de canviar a tota la resta de municipis navarresos. Ho publico aquí perquè, si heu de fer algun canvi en aquests articles, aprofiteu per canviar també això. Gracies. --Pompilos (disc.) 00:42, 22 des 2014 (CET)

No ho acabo d'entendre. Tenir dues plantilles iguals no té sentit. Per què no n'hi ha prou amb la {{Infotaula del municipi basc}} ?--Xamil (disc.) 09:07, 22 des 2014 (CET)
Si el problema és el nom, que s'utilitze "basco-navarrès". Si la plantilla nova ha d'aportar alguna cosa diferent respecte l'altra, endavant a la seua creació.--Coentor (disc.) 14:26, 22 des 2014 (CET)
@Pompilos: Si vas fent, recorda que tenim la Categoria:Municipis de la Baixa Navarra, que de moment estan usant la plantilla de municipis francesos, i als que també s'haurà d'incorporar la plantilla que has creat. --Panotxa (disc.) 14:36, 22 des 2014 (CET)

Per cert, que he proposat fer un canvi en aquesta infotaula en el camp "predomini lingüístic". Ho anuncio aquí perquè si no em sembla que ningú no ho sabrà i guanyaré la discussió per soledat. Panotxa, gràcies pel suggeriment, però els meus amics de França diuen que es volem quedar allí, on guanyen molt més pel mateix treball, i que no hi ha pàtria tan agraïda com els diners. Però tu mateix. --Pompilos (disc.) 22:14, 22 des 2014 (CET)

@Pompilos: A la {{Infotaula del municipi valencià}} hi ha el camp |predoling=. És el camp usat en altres casos de territoris amb més d'un predomini lingüístic. Et suggereixo que usis la mateixa codificació per simplificació, i segur que es pot fer un bot que canviï totes les plantilles per als articles de manera automatitzada. La segona part de la teva intervenció no la he entès: Algú ha demanat a uns amics teus francesos que vagin a algun lloc? Has hagut d'equivocar-te de conversa, segur. --Panotxa (disc.) 22:28, 22 des 2014 (CET)

Propostes

Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de propostes i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Viquipèdia:La taverna/Fòrum tècnic

A Viquiprojecte:Grup Tècnic/Trobada tècnica 2014 ha sorgit la idea de crear una branca a La taverna centrada en suport tècnic i discussions tècniques en general. Els dos principals objectius d'aquest nou canal serien:

 • Oferir un espai centralitzat de suport tècnic per a ca.wiki i tots els projectes germans. Tant si ets un editor de ca.wiki com si ets l'administrador de Wikillibres (i etc), aquí és on tots els voluntaris amb coneixements tècnics ens comprometríem a respondre i ajudar en la mesura que puguem. És més senzill vigilar un sol punt de suport que haver de conèixer i vigilar tot un seguit de pàgines de discussió i tavernes a projectes germans.
 • Portar altres discussions tècniques més a prop dels editors. Viquiprojecte Discussió:Grup Tècnic i altres pàgines similars tenen un doble problema: són difícils de trobar si no saps que existeixen, i no obtenen una massa crítica d'activitat i varietat de temes com perquè siguin interessants per a ser seguides habitualment per un nombre decent de participants.

Els participants a la trobada de Tarragona pensem que un espai com aquest té possibilitats de convertir-se en un punt d'atracció de consultes tècniques i de talent tècnic, i que també serviria per a tenir una millor idea de quines són les prioritats tècniques de la comunitat Wikimedia en català.--QuimGil (disc.) 18:24, 15 nov 2014 (CET)

Jo ajudaré a crear-lo, en tot cas jo l'anomenaria més aviat "Portal tècnic". Posarem l'enllaç a la secció "comunitat" del menú esquerre.--Arnaugir (discussió) 19:06, 15 nov 2014 (CET)
(conflicte d'edicions)
Una pàgina de la Taverna centrada en suport tècnic i les discussions tècniques en general ja existia i s'anomenava Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes (pots veure Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes/Arxius). El 2011 es va decidir simplificar la taverna eliminant ajuntant seccions, que en aquell temps eren set, per convertir-les en quatre (vegeu Viquipèdia:La_taverna/Arxius/2011/Maig#Final_de_mes). La secció de tecnicismes es va ajuntar a la d'ajuda, i ara no veig gens clar que les raons que van dur a ajuntar-les hagin deixar de ser vigents.
I sobre els avantatges de dispersar les converses cap a aquesta pàgina nova:
 • Per demanar ajuda ja tenim Viquipèdia:La taverna/Ajuda, i s'hi poden fer consultes tècniques, i també s'hi atén qualsevol consulta dels projectes germans i altres projectes. No és freqüent, perquè els projectes germans tenen menys moviment, però recordo consultes tècniques sobre projectes germans, sobre viquipèdies en altres llengües i fins i tot sobre instal·lacions del MediaWiki en altres llocs.
 • Si part de la intenció és portar a la taverna Viquipèdia:Bots/Sol·licituds, no acabo tampoc de veure-ho clar, perquè la taverna s'arxiven els fils de 15 dies i les sol·licituds de bots solen durar mesos o anys.
 • Si una altra part de la intenció és portar a la taverna les converses de Viquiprojecte_Discussió:Grup_Tècnic, no li acabo de veure tampoc el sentit. Ara en general s'hi respon poc, però com a mínim hi ha l'esperança que algú passi per les converses de fa mesos i hi deixi alguna cosa; en canvi, a la taverna s'arxivarien cada 15 dies i desapareixerien. Si el problema és que els usuaris del grup tècnic no segueixen la pàgina de discussió, canviant-la de lloc tampoc hi guanyarem gaire.
El que sí que es pot pensar és si val la pena enllaçar des de la taverna altres discussions, com la del grup tècnic, la dels bots, el taulell de consultes o el plantejament de preguntes, tot i que té el perill de confondre els novells.--Pere prlpz (disc.) 19:32, 15 nov 2014 (CET)
Entenc aquest fòrum tècnic, o com es digui (Suport tècnic?), com una ajuda per codi wiki, plantilles, Lua, javascript, CSS, Mediawiki, python i altres entorns, no dirigit a usuaris que no vulguin una resposta tècnica. Entenc les pàgines com sol·licitud de bots i discussió del grup tècnic com a organització de tasques, no necessàriament amb detalls tècnics.
Quan es va fer la reorganització de la Taverna el 2011 teníem el següent volum de fils en Ajuda+Tecnicismes:
 • Gener 2011: 7+2
 • Febrer 2011: 3+10
 • Març 2011: 1+5
 • Abril 2011: 9+6
Ara, en l'Ajuda teòricament unificada ens movem entre 16 i 22 fils mensuals, descomptant l'estiu que ho distorsiona. És possible que demandes d'ajuda tècnica s'estiguin desviant a altres llocs o directament a usuaris concrets. A més, s'ha comentat la sensació de desempar en projectes germans que no saben on dirigir-se, sense ser necessàriament viquipedistes actius. Una solució passa per la creació de pàgines d'ajuda del manual amb softredirect a Mediawiki.org on està traduït en català i actualitzat, i l'altra de donar suport des d'un punt central, amb un altre sofredirect o avís en projectes germans. La sensació és que en:Wikipedia:Village pump (technical) funciona molt bé, incloses les PMF sobre els temes que van sortint. Si no és un apartat de la Taverna estarem desviant temes en diferents fòrums.--V.Riullop (parlem-ne) 21:17, 16 nov 2014 (CET)
Un altre aspecte a considerar és que si tenim un espai de conversa 100% tècnic també serà més senzill engrescar possibles coŀlaboradors novells a seguir-lo, sense que hagin de filtrar peticions d'ajuda sobre temes no tècnics. Una de les conclusions reiterades a la Viquitrobadas i converses anteriors és que cal consolidar un grup regular de coŀlaboradors tècnics, ens cal adquirir una massa crítica, i un espai com aquest hi pot ajudar. Penso que val la pena provar-ho... La Wikipedia en alemany és un altre exemple de projecte amb una. Crec que l'ajuda, el suport tècnic, ha de ser un aspecte fonamental d'aquest racó de La taverna però no l'únic. Per això proposava "Fòrum", tot i que ara veig que tampoc no encaixa gaire amb la resta de La taverna. Què tal simplement "Tecnologia"? Novetats, Propostes, Ajuda, Multimèdia i Tecnologia. I a la que estigui en funcionament poden dir a tots els admins dels projectes germans i a totes les nostres amistats tècniques que tenen curiositat per la Viquipèdia que s'hi apuntin.--QuimGil (disc.) 00:38, 17 nov 2014 (CET)
Es pot recuperar el nom anterior de "Tecnicismes", ara una redirecció, i així donem continuïtat als arxius. --V.Riullop (parlem-ne) 10:13, 18 nov 2014 (CET)
Doncs també, molt millor.--QuimGil (disc.) 10:21, 18 nov 2014 (CET)
D'acord amb que si es torna a fer un apartat tècnic a la Taverna es recuperi el nom de "Tecnicismes".--Pere prlpz (disc.) 22:53, 18 nov 2014 (CET)

toniher, marcoil, dvdgmz, KRLS, Flamenc, papapep & co, esteu convidats a opinar tant aviat com us recupereu del jet-lag. ;) I per si serveix de context, aquí teniu les notes de la trobada tècnica on van parlar d'aquest tema.--QuimGil (disc.) 00:32, 18 nov 2014 (CET)

Sóc molt poc apropiat per opinar, donat que, com s'ha comentat, això ja s'ha debatut internament amb anterioritat i dono per suposat que s'havien pres decisions fonamentades en el seu moment. Tot i això, sí que puc aportar la meva perspectiva des de l'experiència que tinc d'altres comunitats, bàsicament comunitats de programari lliure, per si serveix d'alguna cosa. Partint de la premissa que no existeix la solució perfecta, ni definitiva -tot és revisable-, és cert que si es barreja la comunitat tècnica (entenent com a tècnic temes de programació, de core, de bots, etc, no del què puguin fer els usuaris "comuns") amb tota la resta de temes, es provoca un embolic important, que sol conduir a confondre més que a ajudar. Sobre si això s'ha de fer en una mena de taverna o amb eines més específiques (i adaptades) com el Phabricator o similar? jo ho tinc clar, potser per deformació, la meva tria és la 2a opció de llarg. Que això provoca dispersió del debat? sí, cert, però també tinc clar que el debat tècnic, recordeu, el "core", no s'ha de barrejar amb altres coses. Això no implica, en cap cas, que s'hagi d'estar en un pedestal daurat des del que mirar el món de lluny, sinó que es fa la feina tècnica des d'un punt de vista tècnic i s'han de trobar formes de mantenir el fil conductor amb el món real, sigui amb persones coordinant, o "comissions mixtes" o el que sigui. Per començar, el tema de la confecció i manteniment de la llista de «temes candents» ja és prou important, considerant-ho com un inici de molt més, com per planificar bé el com i l'on. :) Espero haver-me sabut explicar.--papapep (parlem-ne) 11:18, 18 nov 2014 (CET)
https://phabricator.wikimedia.org és un complement possible a Tecnicismes, però no un substitut. A Phabricator qualsevol entrada ha de ser una tasca completable. Preguntes i anuncis no hi tenen cabuda, per exemple. I a més tenim el tema que, avui per avui, la llengua d'ús a Phabricator és l'anglès (vegeu T802 per a possibles alternatives). El que sí hi estic d'acord és que la llista de prioritats s'hauria de basar en Phabricator, però això ja surt del tema de debat aquí. :) --QuimGil (disc.) 13:03, 18 nov 2014 (CET)
D'acord amb en Quim, però una cosa tenir en compte és que molts temes tècnics no són específics de cawiki i per aquests estaria bé tenir fòrums internacionals (o trobar-los, si és que ja hi són).--Pere prlpz (disc.) 22:15, 18 nov 2014 (CET)

Com a membre del col·lectiu no tècnic, crec disposar d'un lloc clar (més enllà de la secció d'ajuda, que sempre he entès que es circumscrivia a dubtes d'edició de la Viquipèdia, no a coses més complexes) on presentar dubtes de caire tècnic seria un alleugeriment pels sospitosos habituals, als que sempre acabo enredant via pàgina de discussió o xat. --ESM (disc.) 09:24, 19 nov 2014 (CET)

Personalment, em sap greu si vaig esbiaixar una mica el caràcter purament tècnic de la reunió, però alhora veia necessari generar un debat d'aquest tipus. Crec que arribats a aquest punt, si es crea algun lloc específic, accessible i útil (en quant a resposta) més enllà - com diu en ESM - de l'Ajuda, jo considero com a finalitzada la meva participació en aquest fòrum tècnic. --Xavi Dengra (MISSATGES) 20:04, 21 nov 2014 (CET)

Justament aquí baix a #Discussions_amb_format_Flow hi ha una proposta per a crear Tecnicismes amb Flow, cosa que podria succeir la setmana vinent si volem.--QuimGil (disc.) 22:48, 4 des 2014 (CET)

Fet Fet! Qui vol tenir l'honor?  :) --QuimGil (disc.) 23:56, 9 des 2014 (CET)

Discussions amb format Flow

En la Viquitrobada es va comentar la possibilitat de provar el nou format Flow per les pàgines de discussió. Es pot veure la descripció a en:Wikipedia:Flow, un parell d'exemples reals en anglès en:Wikipedia talk:WikiProject Breakfast i en francès fr:Wikipédia:Forum des nouveaux/Flow, i una pàgina de proves a mw:Talk:Sandbox. Està en fase beta, en proves en unes poques pàgines, amb alguns bugs, però a la llarga pretén ser el nou format més àgil per les discussions, més intuïtiu i fàcil d'explicar per novells. Tal com va suggerir en KRLS, la proposta és activar-lo en les pàgines de discussió de l'espai Viquiprojecte, pàgines usades normalment per usuaris actius i que semblen adequades per començar a provar: llista de pàgines. Notifico KRLS i Marcoil per si hi tenen alguna cosa a afegir. --V.Riullop (parlem-ne) 10:38, 19 nov 2014 (CET)

Hi estic d'acord. És una millora que necessitem urgentment a les pàgines de discussió.--Arnaugir (discussió) 11:10, 19 nov 2014 (CET)
Què passarà amb les discussions actuals a les pàgines on s'activi el FLOW?--Pere prlpz (disc.) 11:20, 19 nov 2014 (CET)
D'acord amb l'Arnaugir --Davidpar (disc.) 11:26, 19 nov 2014 (CET)
Començar amb l'espai Viquiprojecte és una bona idea. La_taverna/Ajuda seria un bon candidat com a següent pas, un cop que uns quants dels veterans us hàgiu acostumat i pugueu avaluar-lo bé. He creat una pàgina de discussió Flow de proves en català aquí. Proveu-ho i aviam què tal us sembla. Pere prlpz, quan Flow arriba a una pàgina de discussió existent, les anteriors pàgines "tradicionals" s'arxiven com les arxivem habitualment, i mantenen un enllaç per a accedir-hi. Després de veure l'interès per Flow a la Viquitrobada, ja havia escrit a en Danny Horn per a preguntar-li quines passes hauríem de fer, i hem de quedar un dia d'aquests. Si algú s'hi vol apuntar, aviseu-me. No es tracta de decidir res, només de posar en comú les expectatives de ca.wiki i l'equip Flow.--QuimGil (disc.) 11:37, 19 nov 2014 (CET)
Veig que un inconvenient del canvi és l'arxivat de discussions vives, encara que siguin discussions vives de ritme molt lent. Una pàgina on això no passaria és la nova (o ressucitada) secció de tecnicismes, que podria ser un altre lloc on fer l'experiment, si és que ja està previst com s'arxivaran les discussions començades amb Flow (als viquiprojectes no hi ha gaire urgència d'arxivar les noves discussions, a la Taverna sí que n'hi hauria).--Pere prlpz (disc.) 11:47, 19 nov 2014 (CET)
Pel que he entès, a Flow no hi ha arxius ni necessitat de fer-los, és un scroll dinàmic i infinit a tot el contingut, amb opcions d'ordenació i en el futur noves opcions de cerca. Els fils no actius simplement es van quedant al sac de darrere. També hi ha opcions de tancar-los, blocar-los o moderar-los. --V.Riullop (parlem-ne) 12:50, 19 nov 2014 (CET)
A favorA favor Suport gerardduenasparlem-ne 16:09, 19 nov 2014 (CET)
@Vriullop: en Pere es refereix al futur de les actuals pàgines de discussió en wikitext, i planteja el problema de converses wikitext actives que són arxivades a la que arriba Flow. Preguntaré si hi ha alguna cosa pensada al respecte. Flow a Tecnicismes tindria molt de sentit. Mengem el nostre propi menjar de gos. :) --QuimGil (disc.) 18:31, 19 nov 2014 (CET)
Em referia a les dues coses (continuïtat de les converses actives actualment amb wikitext i arxivat de les converses futures que s'iniciïn amb Flow). Gràcies a tots dos per les respostes.--Pere prlpz (disc.) 19:09, 19 nov 2014 (CET)
Ok. En la pàgina Flow es pot posar una introducció, en aquest cas recordant que queden discussions pendents en una altra pàgina, fins que la donem per tancada i arxivada. --V.Riullop (parlem-ne) 22:48, 19 nov 2014 (CET)

crec que el flow és una gran millora, només els índex són menys clars per a mi--barcelona (disc.) 12:38, 22 nov 2014 (CET)

Una de les millores pendents és afegir una taula de continguts. El problema és si serà dinàmica, incloent o no totes les discussions velles. Com que no hi ha arxius i s'inclou dinàmicament tot, pot resultar impracticable. El nou concepte és que els fils es poden ordenar, per data de creació amunt o avall, per darrera modificació, etc. A més, un pot seguir un fil concret amb notificacions. --V.Riullop (parlem-ne) 13:56, 22 nov 2014 (CET)
Si ho estic entenent bé, amb flow ja no podem tenir la pàgina a la llista de seguiment i veure-hi totes les edicions, sinó que tot el seguiment es fa per notificacions, i ens notifiquen els fils nous si seguim la pàgina i ens notifiquen els missatges nous si ens subscrivim al fil. És això?--Pere prlpz (disc.) 14:24, 22 nov 2014 (CET)
Cada fil (aquí anomenat "tema") és una pàgina d'un nou espai de noms, per exemple en:Topic:S22olnmzgd49twr0. Pots afegir un "tema" a la llista de seguiment, funcionant com qualsevol pàgina. Cada pàgina de discussió, anomenat "tauler", és una mena de transclusions de temes, com si fossin plantilles. Pots afegir un "tauler" a la llista de seguiment, però només informarà de noves inclusions, és a dir de nous temes. A banda, hi ha una sèrie de notificacions de l'anomenat "flux de discussió" que no estic segur de com funcionen. Per exemple, com que les respostes són sempre a un missatge concret (anomenat aquí "apunt") t'avisa quan algú respon al teu "apunt", sense necessitat de pings. --V.Riullop (parlem-ne) 23:25, 22 nov 2014 (CET)
He quedat aquest dijous a les 21:30 amb en Danny Horn per a la conversa informal mencionada més amunt. Una altra bona notícia és que en Pau Giner treballa aquests dies en Flow. Una combinació rodona que servirà per a poder transmetre comentaris als desenvolupadors per la intravenosa.--QuimGil (disc.) 01:04, 2 des 2014 (CET)
A favorA favor Suport a favor d'integrar flow escalonadament però sense massa dilatació, que acabi estant a tota la Viquipèdia. Entenc que hi ha coses com no enterrar/invisibilitzar discussions antigues especialment en pàgines d'article on es dilaten molt en el temps i ajuden al lector a tenir context. També que les notificacions (experiència a mediawiki.org) del flow no et puguin fer passar per alt les que tenen a veure amb els articles o amb missatges a la teva discussió. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 09:49, 2 des 2014 (CET)
A favorA favor Suport Totalment a favor d'integrar Flow, com més ràpid millor. --Lluis_tgn (disc.) 01:15, 4 des 2014 (CET)
A favorA favor Suport--Kippelboy (disc.) 06:57, 4 des 2014 (CET)

He tingut la trobada amb Danny Horn, Quiddity i Pau Giner. Els hi he posat en antecedents, hem repassat l'us (o no ús) de plantilles, ginys i altres complexitats que poguessin entrar en conflicte amb Flow, i hem pensat que aquesta podria ser una bona seqüència d'activació de Flow a ca.wiki (proposta per a la vostra consideració):

 • Començar amb tres pàgines (no les creeu!). Si ens afanyem les podríem tenir la setmana vinent:
  • Viquipèdia_Discussió:Flow, connectada amb Viquipèdia:Flow. (Ells ens poden passar els continguts en anglès i jo ja m'ofereixo a traduir)
  • Viquipèdia_Discussió:Flow/proves (o la URL que vagi bé), pàgina de proves per a fer i desfer sense por a trencar res.
  • Viquipèdia:La_taverna/Tecnicismes (i la pàgina de discussió associada), la nova secció de La taverna que vam acordar.
 • Quan trobem que el primer pas estigui consolidat, podríem continuar amb un parell de Viquiprojectes, com algú ja va proposar. A partir d'aquí podríem decidir el punt en què tot l'espai de nom "Viquiprojecte" quedés cobert.
 • Arribats aquest punt hauríem de veure com ha anat la cosa i per on volem seguir. Una idea que en Pau ha suggerit és activar Flow automàticament a les noves pàgines de discussió que es creïn, siguin d'articles nous o vells, a espai principal o on sigui. Trobo que aquesta és molt bona idea, perquè un cas mencionat per a la necessitat de Flow són els tallers per a nous editors, on després d'explicar-los l'editor visual en un plis plas els hi hem de dir que a les pàgines de discussió... afegeixes dos punts, i llavors per a signar....... Molts tallers amb novells se centren en la creació de nous articles, per tant tots contents.

Bé, i fins aquí hem volgut tirar. Com ho veieu? Comencem amb aquestes tres pàgines?--QuimGil (disc.) 22:45, 4 des 2014 (CET)

A favorA favor Suport Personalment no hi veig inconvenient. --ESM (disc.) 22:54, 4 des 2014 (CET)
A favorA favor Suport També dono suport al projecte perquè agilitza les mateixes discussions i les fa més aptes per a tothom (no editors), m'agrada la idea i per a mi, ho podríem habilitar a tot arreu.--Manlleus (disc.) 22:57, 5 des 2014 (CET)
Petició enviada. Aviam com segueix la cosa, i quan.--QuimGil (disc.) 23:34, 7 des 2014 (CET)
@QuimGil: Alguna tasca a Phabricator? --V.Riullop (parlem-ne) 13:57, 8 des 2014 (CET)
No, de moment estem anant de la maneta directament amb l'equip desenvolupador.--QuimGil (disc.) 23:47, 8 des 2014 (CET)

Ens han deixat aquesta pàgina per a ser traduïda a Viquipèdia:Flow. Ens han dit que si és molt llarga la podem retallar (cosa que crec que hauríem de fer). M'hi posaré aquest vespre, i si algú s'hi vol apuntar... Diuen que les pàgines amb Flow seran activades avui a la nit entre les 23:00 - 1:00. Aviam si és veritat.--QuimGil (disc.) 16:21, 9 des 2014 (CET)

He traduït la introducció, però he deixat ocult el text original perquè hi ha coses que de ben segur es poden traduir millor. Per alguna cosa es comença… --ESM (disc.) 23:22, 9 des 2014 (CET)

Fet Fet! Moltes gràcies EBernhardson (WMF)!

Categoria:Organització territorial

Hola. Tenim la categoria "Administració territorial per estat", subdividida en "...dels estats africans/americans/asiàtics/europeus". Considero que s'hauria de canviar el nom a "Organització territorial per estat", i el mateix per a les subcategories, ja que el concepte "administració" es queda curt per als casos de subdivisions territorials d'un país que gaudeixen d'autogovern (comunitats autònomes espanyoles, länder alemanys, províncies del Canadà, subjectes federals de Rússia o de la Xina, etc), i encara més si tenen fins i tot un cert grau de sobirania parcial (cantons suïssos, estats dels Estats Units, etc). A més, ens faltaria "Organització territorial dels estats d'Oceania", igual com ho tenim dels altres continents. Si es veu bé fer aquest canvi, jo intentaria anar reanomenant els diversos articles per tal de reunificar-ne la denominació, i així seria més fàcil trobar-los. Què us semblaria?--Climent Sostres (disc.) 01:40, 8 des 2014 (CET)

El canvi d'"administració territorial" a "organització territorial" no em sembla malament, sobretot tenint en compte que en aquesta categoria hi ha coses com comarques de llocs en que no tenen entitat administrativa.
La categoria d'organització/administració dels estats d'Oceania la pots crear si trobes alguna cosa per posar-hi, que no veig clar que hi sigui (fins ara només he sabut veure una categoria de províncies d'Austràlia).--Pere prlpz (disc.) 11:04, 8 des 2014 (CET)
Aleshores, em pots canviar el nom de la categoria, sisplau? Jo he reanomenat l'article Organització territorial d'Austràlia, per coherència.--Climent Sostres (disc.) 22:24, 8 des 2014 (CET)
Reanomenar la categoria i moure els articles ho pots fer tu mateix si no hi ha més objeccions (jo m'esperaria una miqueta més a veure si hi ha o no hi ha objeccions).--Pere prlpz (disc.) 22:31, 8 des 2014 (CET)

Interwiki de pàgines de discussió

Trobo que hauríem d'enllaçar des de Wikidata els interwikis de idiomes de les pàgines de discussió dels articles que hi hagi text o siguin creades. Sabeu si es pot fer?--Manlleus (disc.) 20:40, 8 des 2014 (CET)

Si dos articles en dos idiomes diferents estan connectats mitjançant Wikidata, les respectives pàgines de discussió poden ser deduïdes a cop de programari. Si la petició és veure enllaços interwiki a pàgines de discussió, el millor és fer-ho d'aquesta manera. Menys feina i cap risc de dissonàncies entre enllaços entre articles i les seves respectives pàgines de discussió.--QuimGil (disc.) 23:46, 8 des 2014 (CET)
Com que es un tema que pertoca a Wikidata en comptes de local, potser no és adient continuar amb l'assumpte aquí, o no??--Manlleus (disc.) 21:55, 9 des 2014 (CET)
No sé si el tema és de Mediawiki o de Wikidata. En qualsevol cas, d'acord amb en Quim que els interviquis de les pàgines de discussió haurien de sortir automàticament dels interviquis de les pàgines principals. A més, a Wikidata les pàgines de discussió estan explícitament excloses de tenir elements independents.--Pere prlpz (disc.) 22:47, 9 des 2014 (CET)
I on es pot demanar tal cosa?--Manlleus (disc.) 17:57, 12 des 2014 (CET)
Al projecte Wikidata a Phabricator (anglès). Un detallet en el que avui he caigut és que la cosa no és tampoc tan automàtica, donat que no tots els articles enllaçats a Wikidata tenen pàgina de discussió. Ni Wikidata ni un giny pot saber per endavant quins articles tenen pàgina de discussió creada, la qual cosa vol dir (si no vaig errat) que o bé es mostrarien enllaços a pàgines de discussió que no existeixen, o bé s'hauria de fer una comprovació automàtica abans de descarregar una pàgina de discussió, la qual cosa pot resultar "car", en termes de recursos de servidor i miŀlisegons.--QuimGil (disc.) 00:39, 13 des 2014 (CET)
Si fos inviable fer-ho automàticament, pel cost de la comprovació, aleshores potser caldria emmagatzemar a Wikidata les pàgines de discussió, ja sigui com a part del mateix element de l'article o ja sigui com a element a banda. Si es fes com a element a banda no caldria modificar res del software; "només" caldria modificar la política de Wikidata que no permet fer elements de pàgines de discussió i que un bot crees aquests elements mirant els interviquis dels articles i comprovant quines discussions existeixen.--Pere prlpz (disc.) 11:45, 13 des 2014 (CET)
No té sentit trencar-nos la closca aquí. Reportat: https://phabricator.wikimedia.org/T78467. Aviam què diuen.--QuimGil (disc.) 12:09, 13 des 2014 (CET)
Ah, això ja ho havia demanat algú l'abril del 2011.  :) https://phabricator.wikimedia.org/T30604 --QuimGil (disc.) 15:33, 13 des 2014 (CET)

proposta millora pla general comptable realitzada per alumnes de clicles formatius

Hola a tothom,

he vist la entrada del Pla General Comptable en català i li falta especialment informació sobre l'estructura si la comparem amb la versió castellana. He pensat que els meus alumnes podrien ajudar a millorar aquesta part ja que justament anem a treballar aquest tema. M'imagino que no hi ha problema. Alguna recomanació? el comentari anterior sense signar és fet per Professorjoan (disc.contr.) 15:14, 12 des 2014 (CET)

cap problema, milloreu l'entrada i si necessiteu ajuda per editar, demaneu-la :) --barcelona (disc.) 22:32, 12 des 2014 (CET)

Viquiprojecte Medicina

Hola!. És per donar-te a conèixer el Viquiprojecte Medicina, un lloc de trobada dels que som editors de temes de salut. Jmarchn (disc.) 12:48, 13 des 2014 (CET)

IP 85.192 escoles

No podem actuar de forma més intel·ligent per no haver de revertir i blocar sistemàticament cada una de les edicions d'aquest rang d'ips que corresponen a les escoles? El temps que arribem a perdre tots plegats, val la pena per una petita edició no vandàlica de cada 100? I tiro llarg. Jo proposo blocar tot el rang i si alguna escola vol fer edicions, que els alumnes es registrin.--Lohen11 (disc.) 09:47, 18 des 2014 (CET)

Suposo que vols dir el rang 85.192.64.0 - 85.192.127.255 de la XTEC. Això són 16.384 adreces IP i es poden veure les edicions en l'últim mes via toollabs. He creat el Especial:AbuseFilter/20, de moment treu l'avís MediaWiki:Abusefilter-warning-escolar i marca les edicions amb l'etiqueta:escolar. Una vegada provat el filtre s'hi poden anar afegint condicions més restrictives, per exemple impedir la creació de pàgines o blocar automàticament. Per altra banda, "si alguna escola vol fer edicions, que els alumnes es registrin" és impossible si la creació de comptes ha estat blocada, i "blocat l'enviament de correus electrònics" només afecta als usuaris registrats. --V.Riullop (parlem-ne) 18:25, 18 des 2014 (CET)
D'acord a començar provant amb un filtre, tot i que reconec que fent servir l'enllaç que ens ha passat en Vriullop encara no he aconseguit trobar-hi cap edició constructiva.--Pere prlpz (disc.) 19:53, 18 des 2014 (CET)
@Vriullop: si es fa un bloqueig general del rang, la casella "Impedeix la creació de comptes" quedaria desmarcada. Si l'opció "Impedeix que l'usuari enviï correus electrònics" no afecta als usuaris no registrats, s'hauria de treure l'opció.--Lohen11 (disc.) 22:15, 18 des 2014 (CET)
Alerta que en aquestes IP a part d'alumnes "vàndals" hi pot haver professors, conserges i fins i tot algun alumne "no vàndal". D'acord en filtres però no tant amb bloqueigs ----Rcomellas (disc.) 12:00, 21 des 2014 (CET)
Poder haver, n'hi podria haver. Ara bé, jo no vaig aconseguir trobar cap edició constructiva en les edicions d'aquest rang. N'ha trobat alguna algú altre?
Per mi el dubte principal és què faran els vàndals escolars si els obliguem a registrar-se. Segurament trobarem un augment de vàndals registrats, però esperem que no compensi el vandalisme anònim que deixarem de tenir.--Pere prlpz (disc.) 14:33, 21 des 2014 (CET)
Estic donant un curs a professors. Va sortir l'avís aquest d'edició escolar i em vaig espantar, per sort, uf! només deia que es marcaria com a vigilat i que es podria editar i crear comptes. Tot i la situació actual que un projecte de coneixement lliure impedeixi l'edició des de milers de centres escolars és una contradicció, caldria buscar una altra manera. Hi ha pendent una reunió amb els gestors de xtec que ells estaven disposats a fer per analitzar la situació i estudiar possibles solucions, només cal formar una comissió de viquipedistes (incloent administradors) que tinguin ganes d'iniciar aquesta col·laboració. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 18:12, 21 des 2014 (CET)
Dvdgmz, tu que coneixes el tema, hi ha hagut mai un escolar que fes una edició no vandàlica sense estar registrat?--Pere prlpz (disc.) 18:29, 21 des 2014 (CET)
Només tenim l'historial d'un dia del filtre 20 i aquí ja es poden veure edicions no vandàliques, possiblement relacionades amb el que deia Dvdgmz. La primera conclusió ràpida és que la meitat d'intents d'edició, més o menys, ja no es desen després de veure l'avís. Per altra banda, he passat el filtre de paraulotes a DEFONC 3. És el que salta més sovint, el més habitual entre escolars, està ben provat sense falsos positius, i ara no permet que es desin les edicions que l'han fet saltar. --V.Riullop (parlem-ne) 20:20, 21 des 2014 (CET)
No sé @Pere prlpz:, segurament les edicions no vandàliques queden amagades en un mar de vandalismes escolars. Però si no n'hi ha més és perquè encara no hem penetrat prou en l'àmbit educatiu. Alguns dels profes als qui els faig el curs m'han dit que havien editat coses petites com anònims. D'altra banda ara demanem als estudiants en pràctiques que comencin fent el bus turístic, que implica editar també. Quantitativament pot ser menor, qualitativament és important; no per l'aportació, sinó per la presa de consciència del que Viquipèdia és. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 20:31, 21 des 2014 (CET)

Millores Plantilla:Infotaula de centre educatiu

Hola, seria possible que en aquesta plantilla no quedés tant marge a la part dreta respecte a l'esquerra?

I que al format mòbil, quan, per exemple, mires https://ca.m.wikipedia.org/w/index.php?title=Institut_Antoni_Torroja&mobileaction=toggle_view_mobile, es veuen molt les línies de la taula. Es podrien treure (i que el logotip quedés centrat)? --WikiPrisma (disc.) 15:01, 19 des 2014 (CET)

M'hi poso.--QuimGil (disc.) 21:17, 20 des 2014 (CET)
Fet Fet! Plantilla:Infotaula de centre educatiu. Exemple: Escola Garbí. Si trobes algun problema en algun article avisa. Aquesta plantilla tenia un codi enrevessat en un parell de llocs i utilitzava un parell de valors que no apareixien a les instruccions d'ús. Ara la foto surt sempre a dalt (sota el logo, si n'hi ha).--QuimGil (disc.) 23:58, 20 des 2014 (CET)
... I aquesta ha estat la primera plantilla que he habilitat per a l'editor visual, en el marc de la Gran Quinzena Anual de la Qualitat/2014. :) Sembla que funciona, però si hi ha qualsevol problema podeu reportar-lo a La taverna/Tecnicismes. WikiPrisma, de fet, si tens qualsevol problema tècnic, al nou espai Tecnicismes t'hi esperem. Vinga, gràcies per apropar els centres docents a la Viquipèdia!.--QuimGil (disc.) 00:29, 21 des 2014 (CET)
QuimGil Moltes gràcies!! Ha quedat fantàstic, tant en la verió normal com en la mòbil! A més ara és molt més fàcil editar-ho amb l'editor visual... ara només faltaría que sigués més fàcil introduïr les coordenades! Vaig a provar aquesta nova taverna informàtica que també he de comentar coses... Bones festes! --WikiPrisma (disc.) 17:59, 22 des 2014 (CET)

Projecte Viquijocs

Hola, fa dies que tenia en ment arrencar una iniciativa per a la millora dels articles de jocs de taula, tant històrics com actuals. No hi ha gaire referències ni fonts però algun llibre es pot trobar per extreure'n informació. Si us interessa el tema i voleu millorar continguts, podeu apuntar-vos-hi a: Viquiprojecte:Viquijocs --Vàngelis Villar (disc.) 18:46, 20 des 2014 (CET)

Si voleu referències i fonts, podeu entrar aquí, per exemple. --Enric (discussió) 14:14, 22 des 2014 (CET)

Què és un article orfe?

Mirant la categoria d'articles orfes per la quinzena, hi trobo que la majoria d'articles ja tenen com a mínim un enllaç, i alguns ja el tenien quan s'hi va posar la plantilla. Per exemple, molts articles de Categoria:Articles orfes des de setembre de 2014 són monuments i zones humides i estan enllaçats des de les llistes de monuments i zones humides. Aleshores, hi ha alguna regla pràctica sobre quan s'hauria de posar i treure la plantilla {{orfe}}?--Pere prlpz (disc.) 00:45, 23 des 2014 (CET)

Ajuda

Icona de la Barra de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat d'ajuda de la taverna atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de l'ajuda i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Quinzena de la Qualitat

Bones! D'aquí unes setmanes comença la Gran Quinzena Anual de la Qualitat i no tinc manera de fer seguiment de les categories Errors de Check Wikipedia i Enllaços incorrectes a pàgines de desambiguació. Em podeu ajudar? L'enllaç que usava tradicionalment ja no funciona i he perdut el fil. Per cert, us convido a participar i apadrinar les categories! Moltes gràcies per avançat --Panotxa (disc.) 00:40, 30 nov 2014 (CET)

@Panotxa: Penso que he arreglat l'enllaç de Errors de Check Wikipedia.--amador (disc.) 20:20, 30 nov 2014 (CET)
I tant que funciona, moltes gràcies! --Panotxa (disc.) 06:48, 1 des 2014 (CET)
@Panotxa: Per l'altra tema he trobat aquesta eina que permet detectar i corregir en línia els articles. Es poden buscar els articles que apunten a una pàgina de desambiguació concreta o els de totes les pàgines de desambiguació d'una categoria que tenen algun article per desambiguar. Molt potent. Per cert, si es vol corregir i guardar l'article, cal loginar-se d'una forma un tant peculiar, però funciona molt bé.--amador (disc.) 06:54, 1 des 2014 (CET)
Queden pocs dies i encara manquen molts padrins. Va, animeu-vos i seleccioneu on passareu l'escombra. Aneu a la pàgina del viquiprojecte i apadrineu una categoria millorable. Que dilluns vinent comencem a fer dissabte! ;) --Kippelboy (disc.) 09:58, 15 des 2014 (CET)
Comencem! ;)--Kippelboy (disc.) 07:30, 22 des 2014 (CET)

Mediawiki de les caixes desplegables

M'agradaria saber on puc trobar el codi de Mediawiki corresponent a la Plantilla:barra de fulleig per a exportar-lo a Viquillibres. No l'he aconseguit trobar al common.js ni al common.css, i em trobo amb què el desplegable allà no és del tot funcional. Gràcies per la vostra ajuda. --Xavi Dengra (MISSATGES) 10:06, 4 des 2014 (CET)

La plantilla utilitza 4 class "NavFrame" etc. La definició d'aquestes class és a Mediawiki:Common.css sota el títol "Caixes desplegables". --V.Riullop (parlem-ne) 11:09, 4 des 2014 (CET)
Moltes gràcies! --Xavi Dengra (MISSATGES) 09:53, 5 des 2014 (CET)

La Plantilla Disc no funciona?

Hola,

Des de fa uns dies, sembla que la plantilla {{Disc}} ha deixat de funcionar. Fins ara, la llista de cançons quedava oculta (col·lapsada) i s'obria en fer click a títol. Ara ja no, resulta que sempre està oberta. Podeu veure-ho per exemple aquí: Aspencat (secció "Discografia"). Algú sap què passa i com arranjar-ho? Gràcies! Peprovira (disc.) 20:22, 5 des 2014 (CET)

Hola, @Peprovira: sembla que calia afegir el paràmetre "contingut" quan s'usa la plantilla. He modificat l'article Aspencat. Era això? Salutacions! --Álvaro (disc.) 22:10, 8 des 2014 (CET)
Hola, @Alvaro Vidal-Abarca: Doncs sí, sembla que amb això ara es veu perfectament... tot i que em sembla que el problema era bàsicament del meu navegador, ja que fins que no he esborrat la memòria cau no ho he vist correctament. Moltes gràcies i fins una altra!--Peprovira (disc.) 23:42, 8 des 2014 (CET)

Petició de marca de bot

Botaires i no tan botaires, podrieu passar per VP:PMB i dir què us sembla, està una mica mort... Moltes gràcies--gerardduenasparlem-ne 15:21, 9 des 2014 (CET)

Popups

Hola, avui m'he instal·lat les finestres emergents de navegació, però no em funcionen. Ho he fet des de les preferències i també copiant el {{subst:popups}} al meu vector.js. Algú sap què passa? Utilitzo el Mozilla Firefox, per si hi té res a veure...--Unapersona (Sóc tot orelles!) 21:17, 9 des 2014 (CET)

Inserir bibliografia amb l'editor visual

Amb l'editor visual és fantàstic inserir referències que poden ser llibres, publicacions, etc... però no és possible inserir una referència bibiliogràfica a una llista de bibliografia, oi? Això seria útil en la part de "obres" d'un autor, o en la secció "bibliografia" que tenen algunes pàgines, que a més poden ser cridades des d'una referència dins del text. També seria útil per fer llistes de bibliografia a viquiprojectes. És fotut que per afegir una bibliografia no es pugui fer servir automàticament la plantilla i s'hagi de "baixar" a l'edició en codi (on tampoc és automàtic però pots fer servir la referència i després netejar el <ref>). Ep, si és pot fer i se m'ha passat digueu-me com!. Faig pings: @Marcoil: @QuimGil: --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 19:40, 11 des 2014 (CET)

Hi there, you can see here what you can currently do with references in VE. It seems to me that the groups of references are what you are looking for, and they are already supported, as explained on that page. I'm sorry it is not fully translated in your language, I hope you or someone else can complete it :) Please ping me if you need further help. Thanks, --Elitre (WMF) (disc.) 17:33, 15 des 2014 (CET)
Dvdgmz perdó, se m'havia escapat això. Amb l'editor visual pots clicar Insereix > Plantilla > Ref-llibre, plantilla que (com Ref-web) ja fa temps que està preparada per a l'esditor visual. És això el que preguntes?--QuimGil (disc.) 08:31, 16 des 2014 (CET)
Hi @Elitre (WMF): & @QuimGil:. What I want is to insert a {{Ref-llibre}} (or others source templates) without <ref> tags. Like in the bibliography here. It is possible (or planned) to do that with VE? Then will be useful to point these source templates using a reference, like here. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 09:44, 16 des 2014 (CET)
Hey Dvdgmz, have you tried Quim's procedure yet? It does exactly what you need :) --Elitre (WMF) (disc.) 12:02, 16 des 2014 (CET)
Oh! Yeah! Sorry! Like any other templates! What a silly boy I'm :-) People in a workshop asked me how to insert bibliography without tags and I I did not realized that the normal insert for templates is the way. Sorry, thanks. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 12:13, 16 des 2014 (CET)

Plantilla arquitecte

Hola! He posat la plantilla d'arquitecte a l'article d'Adolf Ruiz i Casamitjana, però queda una línia a sobre, i he mirat el codi, i no hi ha cap espai... Em pot il·luminar algú? Perquè el d'Antoni Gaudí, per exemple, està bé, en el seu lloc.--Sorenike (disc.) 16:11, 12 des 2014 (CET)

@Sorenike: Fet Fet! (crec) Mirant Gaudí, he vist que hi havia la plantilla {{agrupació d'elements}} (vegeu revisió). --Álvaro (disc.) 21:05, 12 des 2014 (CET)
@Sorenike, Alvaro Vidal-Abarca:. Hi havia un error a {{infotaula persona}} que ho provocava, si bé amb {{agrupació d'elements}} quedava emmascarat. Ara que l'Arnaugir ho ha arreglat, ja no li cal i he tret {{agrupació d'elements}} a tots dos articles. Salut !.--amador (disc.) 22:57, 15 des 2014 (CET)
Pot ser que hi hagi problemes també amb la Plantilla:Infotaula de polític? He canviat la plantilla de monarques, a l'article Lluís I d'Espanya, que sembla que ara és una versió obsoleta, i l'he substituïda per aquesta nova, però segueix quedant una línia en blanc.--Sorenike (disc.) 00:14, 16 des 2014 (CET)

Posar color a una cel·la

He vist a la pàgina sobre arbres genealògics [4] que es pot posar color al fons de les cel·les, però si es fa com diu allà totes les cel·les agafen un mateix color. Hi ha alguna manera per a que una sola cel·la canviï de color i la resta quedin en fons blanc? És el que m'agradaria fer a l'article Silvius en la cel·la de "Latinus" a la primera filera.--Dafne07 (disc.) 15:02, 14 des 2014 (CET)

He provat i es canvia el color d'una filera, però no sembla possible canviar el d'una ceŀla sola. En teoria, a una taula wikitext sí que es podria aplicar estils a una sola ceŀla, però aquesta taula d'arbre genealògic és ben especial, donat que és produïda per una plantilla que ja aplica uns estils propis.--QuimGil (disc.) 21:23, 14 des 2014 (CET)

Imatges María Blanchard

Hola, he fet una entrada sobre un pintora espanyola, María Blanchard. Havia il·lustrar l'article amb una foto seva i varies obres seves. Va morir fa més de 70 anys, de fet els drets d'imatge expiraven el 2003, però tot i amb això me les han esborrat... com ho puc fer per pujar imatges i que no siguin suprimides?? Gràcies.

Hola, de les fotos seves no era ella la titular de drets sinó qui hagués fet la foto, si és viu ha d'alliberar-la, si és mort ho han de fer els seus hereus/titulars-de-drets o esperar a que passin 70 de la seva mort (del fotògraf). Pel que fa a la seva obra, si va morir el 1932 (i per tant abans de 1987) són 80 anys a Espanya, ja han passat (van expirar els drets el gener de 2013), per tant pots publicar la seva obra a WikimediaCommons i posar-la a l'article. Al pujar-la has d'indicar que és obra al domini públic; l'auxiliar de càrrega de Commons ja t'ho demana (poses que no és obra teva i llavors tries que és domini públic). --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 09:51, 16 des 2014 (CET)
@Judithmg, Dvdgmz: Compte que encara que tota l'obra de Maria Blanchard sigui de domini públic a Espanya, per poder carregar un quadre a Commons ha de ser també en domini públic als Estats Units, i diria que només ho és si va ser publicat abans de 1923 (si no, cal esperar als 95 anys després de la publicació). Per la fotografia val el mateix.--Pere prlpz (disc.) 10:22, 16 des 2014 (CET)
Uf! Tens raó, cal complir la legislació americana i espanyola. És un rotllo per la pintura, perquè pot no haver estat publicada una reproducció abans de 1923, caldrà investigar una mica. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 11:14, 16 des 2014 (CET)
De tota manera, no he vist que a Commons es posi en dubte gaire sovint que una pintura d'abans del 1923 va ser publicada abans de 1923.--Pere prlpz (disc.) 12:17, 16 des 2014 (CET)

Gràcies per la informació, però quan vaig incloure imatges a l'article, vaig utilitzar algunes que ja estaven a la wikicommons, com la de Maria amb una alumna seva (que m'han esborrat) i en vaig utilitzar una altra que es va realitzar el 1928 i que també estava a la wikicommons, però que d'acord amb el que em dieu no compleix amb la normativa americana, i en canvi l'han respectat. Potser que a l'hora de carregar els arxius, la descripció que vaig fer no fos correcta? Pregunto des de la ignorància total! Que estic començant!

Et refereixes a commons:File:La_dama_del_abanico_(1916-1918).jpg? Pots veure que la van esborrar perquè no tenia cap indicació de llicència (o de situació en domini públic). L'havies pujada tu? Si està al domini públic als EUA i a Espanya es podria pujar i indicar-ho. Com et deia al pujar has d'escollir que no és obra teva i llavors et sortirà la opció d'escollir que és obra al domini públic i indicar el perquè. Mirant l'historial de la pàgina no sé veure altres imatges que s'hagin esborrat. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 17:04, 16 des 2014 (CET)
Hi ha algunes de imatges de Maria Blanchart a Commons i que encara són a l'article. D'aquestes, algunes podrien ser en domini públic als Estats Units (les obres del 1916-1917, que potser van ser publicades abans de 1923), però n'hi ha una que si és cert que és del 1928 segur que no és en domini públic als Estats Units. Si no s'ha esborrat no és perquè hi pugui estar, sinó perquè, o bé encara ningú l'ha proposat, perquè fins el 2012hi havia un cert dubte de si aquestes obres estaven o no en domini públic als Estats Units, i perquè l'escrutini dels editors de Commons és menys intens amb les imatges que porten molt de temps carregades (com a mostra, el 2006 quan es van carregar aquestes imatges a Commons no eren de domini públic ni a Espanya).
O sigui, el problema no és de la descripció de les imatges. El problema és que no es poden carregar sense el permís de qui en tingui els drets. Una bona descripció pot ajudar a clarificar (amb dades de la publicació, per exemple), però si no és en domini públic simplement ho posa de manifest.--Pere prlpz (disc.) 17:21, 16 des 2014 (CET)

Moltes gràcies per la vostra ajuda! La veritat és que el tema aquest es complicat. A l'altre article que vaig publicar sobre Laura Albéniz, i en el que també hi havia pujat fotos també me les han esborrat, suposo que pel mateix tema... Resulta dificil fer una entrada d'una artista plàstica sense imatges, jo per que les conec, però entenc que la gent que llegeixi l'entrada necessiti suport visual... hauran d'anar a google que allí hi són totes (amb o sense drets, és clar).

Saps alemany?

Hi ha un equip d'estudiants de Llotja que farà il·lustracions sobre les Vagues de l'antic Egipte, pel que veig l'article Primera vaga només està en alemany i en català. En alemany és una mica més extens. Algú que sàpiga alemany podria revisar si hi ha algun contingut que no estigui en català i que de la versió alemanya es pugui traduir a la catalana? Uns pings @Luna92: @F3RaN: @Alvaro Vidal-Abarca: @Micru: @Fobizan: @Flamenc: @MALLUS: --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 17:11, 17 des 2014 (CET)

miraré el que puc fer.--Flamenc (disc.) 17:54, 17 des 2014 (CET)
M'hi apunto. Copiaré l'article de-wiki a la meva pàgina de proves i aniré fent. Hilfe wird willkommen! :-) --Álvaro (disc.) 17:57, 17 des 2014 (CET)
El meu alemany està una mica rovellat, però durant aquestes vacances nadalenques prometo mirar-m'ho "amb estima". --MALLUS (disc.) 18:29, 19 des 2014 (CET)

Plantilla article

Hola, existeix algun tipus de plantilla o model a seguir a l'hora de fer un article d'un/a artista? Gràcies.

No estic segur de quina mena de model busques, però a Categoria:Articles de qualitat d'art hi ha alguns articles sobre artistes que són molt bons models a seguir.--Pere prlpz (disc.) 23:56, 17 des 2014 (CET)

Moltes gràcies Pere prlpz, en una sessió de formació van comentar que existien unes plantilles o models, però no els he sabut trobar, potser no ho vaig entenre bé, i era el que hem comentes tu, articles de qualitat d'art.

@Judithmg: Probablement, el que van comentar a la sessió de formació són les plantilles, com per exemple la Plantilla:Infotaula d'artista, que no són models a seguir per fer un article sinó elements preparats per posar-los als articles i fer coses com la taula que hi ha a dalt a la dreta de molts articles (infotaula). Si vols, a la majoria d'articles de qualitat se n'hi fan servir unes quantes i pots editar-los per mirar com s'ha fet.--Pere prlpz (disc.) 11:10, 18 des 2014 (CET)

Ja deu ser això.... gràcies!

Hel·làdic

S'agrairia l'opinió d'algun lingüista en el tema plantejat a la discussió de l'article Hel·làdic. --Dafne07 (disc.) 21:17, 22 des 2014 (CET)

Com indicar que un article és provisional

Hola, a veure si algú m'ajuda: estic redactant una entrada sobre la Revista Companya que aniré corregint i ampliant les properes setmanes. M'han dit que es pot indicar que és provisional i està en construcció. No veig quines passes he de seguir per indicar-ho. Moltes gràcies per endavant!!! Lourdes Plans el comentari anterior sense signar és fet per L. Plans (disc.contr.) 21:07, 22 des 2014‎

@L. Plans: Tots els articles de la Viquipèdia són provisionals, perquè es poden millorar i modificar contínuament, i així passa. Hi ha una plantilla {{editant}} per si no vols que ningú més l'editi gaire durant unes hores.--Pere prlpz (disc.) 23:03, 22 des 2014 (CET)

Multimèdia

Camera-n--redbrush-pd.svg
A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-les a l'arxiu de la Taverna Multimèdia per a copiar-les senceres i portar-les ací, inserint-ho al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Informació dels fitxers locals

Hi ha en marxa un projecte, m:File metadata cleanup drive, per unificar en tots els wikis la informació dels fitxers sobre autor, llicència, origen i descripció. Per exemple, el Mediaviewer (el visualitzador d'imatges a pantalla completa), l'eina de l'esquerra "descarrega com PDF", o altres eines actuals o futures, han de poder llegir aquesta informació tant si el fitxer és de Commons com en local. Per això, s'ampliarà mw:Extension:CommonsMetadata, actualment usada a Commons, a tots els wikis. El que fa l'extensió és llegir etiquetes de lectura mecànica incloses en les plantilles d'informació i de llicència. Se suposa que ja ens avisaran com fer-ho. Tot fitxer que tingui alguna mancança de les 4 metadades apareixerà en unes noves categories de seguiment, Especial:TrackingCategories. Amb tot això, el que és preocupant no és la configuració de les plantilles sinó el manteniment dels fitxers locals, força abandonat. --V.Riullop (parlem-ne) 10:44, 7 oct 2014 (CEST)

Primeres dades https://tools.wmflabs.org/mrmetadata/: mentre que la mitjana de Viquipèdies és del 25% completat, per ca.wiki és el 2% d'un total de 8.259 fitxers. Es poden trobar els fitxers a Categoria:Manteniment de lectura mecànica de fitxers i també a https://tools.wmflabs.org/mrmetadata/wikipedia/ca/index.html. He anat afegint les etiquetes en les plantilles de llicència, però la veritat és que n'hi ha moltes que no sé com es justifiquen. --V.Riullop (parlem-ne) 18:00, 21 oct 2014 (CEST)
Un mes després, hem passat del 2% al 8%, quan la mitjana ja és del 50%. Amb la darrera repassada de plantilles espero que pugi més, però queden uns 1.800 fitxers sense identificació: Categoria:Manteniment de lectura mecànica de fitxers. També es pot seguir el progrés a toollabs:mrmetadata/wikipedia/ca/index.html, on aviat haurien de desaparèixer molts dels que només els faltava llicència. El problema dels que queden és que molts no hi ha per on agafar-los i potser s'haurien d'esborrar. --V.Riullop (parlem-ne) 15:41, 22 nov 2014 (CET)
Déu n'hi dó la feina feta! És veritat, hi ha imatges que no tenim ni idea de llicència, url, etc.--Manlleus (disc.) 21:50, 26 nov 2014 (CET)

Exemples d'administracions públiques amb llicència CC

Hola, estic buscant bons exemples o bones pràctiques d'Ajuntaments o administracions públiques que llicencien les fotos dels seus webs amb llicència compatible amb la Viquipèdia. Podeu facilitar-me alguns enllaços? Gràcies --pacopac (disc.) 13:33, 5 des 2014 (CET)

Veig que hi ha Ajuntament de Palafrugell i en el cas de Barcelona Barcelona fotografiada i Carta arqueològica @Kippelboy:, @Amadalvarez:, coneixeu més casos? Algun text sobre bones pràctiques o cas d'estudi? --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 18:14, 17 des 2014 (CET)
@Pacopac: Pots veure commons:Template:Attribution-gencat i commons:Template:Attribution-Badalona els enllaços que tenen a les pàgines web de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Badalona que, sense necessitat d'un permís especial, permeten la reutilització del contingut amb una llicència que a Commons consideren prou lliure.--Pere prlpz (disc.) 19:55, 17 des 2014 (CET)
Gràcies! @Kippelboy:, @Dvdgmz:, @Pere prlpz: Açò és el que buscava! Llicències compatibles amb la Viquipèdia sense passar per OTRS. Se'm fa bola el tema de les llicències, OTRS,...
Per a novells trobe concret i dens el que diu a commons:Commons:OTRS/ca, igual estaria bé tindre un document resum, guia de bones pràctiques sobre llicències per a les AAPP i poder mostrar a les entitats que volen fer el salt a un altre tipus de llicència al seu web, fotos, etc. --pacopac (disc.) 14:18, 18 des 2014 (CET)

Retrats de científics

Hola, amb ocasió de la propera Wikimarató sobre inventors la FECYT per mediació de Wikimedia Espanya ha alliberat més de 100 retrats sobre científics que poden servir per il·lustrar les seves entrades biogràfiques a Viquipèdia. Vegeu la categoria: Images of scientists released by FECYT. Salutacions. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 12:29, 10 des 2014 (CET)

Més...

És curiós que aquests dibuixos depenen molt de fotografies o altres il·lustracions, com passava al principi amb els retrats de WikiArs. Quan les imatges originals són lliures, els dibuixos són una mica redundants, i quan no ho són hi ha el risc de trobar problemes a Commons.--Pere prlpz (disc.) 16:23, 18 des 2014 (CET)
Potser sí, però amb els retrats que fem a wikiArS som "més papistes que el papa" demanant que no es refereixi a una foto per evitar qualsevol possible interpretació com obra derivada. A l'hora de la veritat quan preguntes a juristes et diuen que treballs que gràficament s'aparten molt de la fotografia probablement un jutge els consideraria obra independent. Per tant: 1) quan controlem l'encàrrec seguiria fent com fem, intentar apartar-se al màxim de la possibilitat 2) quan una institució allibera, no esborraria a no ser que hi hagi denúncia fonamentada del titular de drets --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 09:32, 19 des 2014 (CET)
@Dvdgmz: No seré jo qui les proposi, i a més bona part d'aquestes imatges són de gent antiga i basades en imatges antigues que ja són en domini públic, sovint del mateix original que ja tenim a l'article.
Comparant amb WikiArs, es pot mirar del costat bo o del dolent. Pel costat dolent, pot ser que a algú se li ocorri esborrar alguns dibuixos d'aquests basant-se en l'estatus de copyright de la foto. Pel costat bo, potser poden servir per argumentar la pràctica professional habitual dels il·lustradors i justificar que aquestes obres derivades no són considerades infraccions de copyright a Espanya. Com a mínim és significatiu que el dibuixant no ha mirat d'amagar en quina foto s'ha inspirat.--Pere prlpz (disc.) 14:28, 19 des 2014 (CET)

M'han cedit unes imatges i no sé com les puc alliberar

Estic fent les entrades de federacions esportives catalanes i totes elles m'han cedit seus logos enviant-me la imatge per correu electrònic, però ara no sé com les puc penjar sense que tingui problemes de drets d'autor, i que per tant pugui demostrar que són imatges alliberades.--Tiputini (disc.) 17:27, 17 des 2014 (CET)

Ells, com a titulars de drets, t'haurien d'enviar un missatge seguint un dels models que hi ha a Viquipèdia:Autoritzacions i tu (o ells directament) l'hauries d'enviar a l'adreça del sistema OTRS que s'indica en aquesta pàgina. Llavors els verificadors comprovarien que és cert que s'han alliberat. D'altra banda si són escuts pot ser que a més de propietat intel·lectual tinguin altres proteccions com ara de Marca Registrada, els hauries de preguntar si és el cas. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 18:09, 17 des 2014 (CET)
Les proteccions de marca registrada són independents de les de copyright i no són un impediment per carregar-les a Commons. Podeu veure commons:Commons:Non-copyright restrictions.--Pere prlpz (disc.) 19:50, 17 des 2014 (CET)
@Dvdgmz: Les federacions tenen els copyright de l'escut, és a dir no és una persona la propietària, sinó una entitat, aleshores l'autorització l'hauria de signar el president de la federació?--Tiputini (disc.) 11:23, 18 des 2014 (CET)
@Dvdgmz: M'he oblidat de dir, que les federacions també tenen els dret d'autor de la imatge--Tiputini (disc.) 11:28, 18 des 2014 (CET)
@Tiputini: Estrictament, l'hauria de signar qui tingui atribucions per fer-ho en nom de l'entitat, cosa que depèn de com funcioni l'entitat. Ara bé, a Commons no demanaran poders de ningú, i no crec que posin cap problema a un correu enviat des de l'entitat o un document escrit amb membret de l'entitat.--Pere prlpz (disc.) 12:01, 18 des 2014 (CET)
@Pere prlpz: Mentre m'arriben les autoritzacions, com puc despenjar les imatges de Wikimedia? --Tiputini (disc.) 12:51, 18 des 2014 (CET)
@Tiputini: No les despengis, posa la plantilla {{OTRS pending}} a la pàgina de la imatge per mostrar que s'està tramitant. Oi @Pere prlpz:? --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 09:27, 19 des 2014 (CET)
@Dvdgmz, Tiputini: No sé què dir-vos. {{OTRS pending}} diu que ja s'ha enviat el missatge, i a més crec que si no apareix en 15 dies la imatge és esborrada.--Pere prlpz (disc.) 14:21, 19 des 2014 (CET)

Tecnicismes

Vegeu Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes amb el nou format de discussió.