Viquipèdia:La taverna

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

 

Nuvola apps kteatime.pngTaverna de la ViquipèdiaNuvola apps kteatime.png

La Taverna de la Viquipèdia
Benvinguts i benvingudes a la nostra Taverna, el lloc de trobada virtual entre viquipedistes, així com un espai per a distreure'ns i crear-hi un ambient agradable. Ací parlem sobre afers que concerneixen a tothom, però, si teniu alguna cosa a dir específicament sobre un article o un usuari, si us plau, feu servir la seua respectiva pàgina de discussió. Podeu llegir i contestar les converses ja iniciades (pitjant en "modifica" al costat dret del títol de cadascuna de les converses).

Si us plau, per a evitar malentesos, signeu sempre els vostres missatges al final de la vostra intervenció amb el codi --~~~~. Podeu signar també pitjant el botó de signatura (Vector toolbar signature button.png) de la barra d'edició de la pàgina "modifica". Per a converses inactives o antigues de la Taverna, consulteu l'Arxiu de la Taverna, des del qual podeu tornar a portar-lo ací si voleu reprendre'n cap. Sobre qüestions específiques del funcionament de la Taverna aneu a la seua respectiva pàgina de discussió. Per a més consells per a participar-hi, llegiu Viquipèdia:Com participar a la Taverna.

Nuvola apps kghostview.png Aquesta Taverna disposa d'un full de reclamacions i suggeriments a disposició del viquipedista sobre els seu contingut i la seua gestió. La forma d'exposició de possibles reclamacions hauran d'efectuar-se davant la Comunitat de viquipedistes de manera com més correcta possible.
Refresca els continguts de la Taverna

Taula de continguts


Novetats

Icona del Tauler de la Taverna de la Viquipèdia.png
A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de novetats i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Llista compacta d'enllaços interwiki

La darrera beta afegida a ca.wiki incorpora una de les meves millores preferides: converteix la llarga llista 'idiomes en la columna esquerra en una llista compacta. Podeu veure més detalls a Interlanguage links (anglès). Actualment la llista d'idiomes oferida està relacionada amb la localització geogràfica de la IP de l'usuari i també amb idiomes "propers" a l'idioma del contingut mostrat. És una beta, i tant aquest aspecte com d'altres estan subjectes a millores en base als vostres comentaris. Making of: aquesta funcionalitat ha estat desenvolupada per una participant de mw:FOSS Outreach Program for Women i un dels mentors és en Pginer.--QuimGil (disc.) 20:05, 15 març 2014 (CET)

Si ho estic entenent bé i es tracta de fer desaparèixer alguns (o molts) idiomes dels interviquis, em sembla molt malament. O sigui, si és un giny o una opció a les preferències, que se l'activi qui vulgui, però estic en contra d'activar-ho per defecte. De fet, la part que menys m'agrada és la que menys podem controlar, que és que treguin el català dels interviquis catalans de les altres viquipèdies. A Wikidata ja fan una cosa semblant amb les etiquetes i la meva impressió és bastant negativa.--Pere prlpz (disc.) 00:24, 16 març 2014 (CET)
+1 al comentari d'en Pere. Veig que comentaris similars ja estan recollits també a la pàgina de discussió del projecte.--Kippelboy (disc.) 07:33, 16 març 2014 (CET)
Es tracta de mostrar a cada usuari els idiomes que més possiblement li faran servei, i oferir la resta de llenguatges amb un clic addicional. D'aquesta manera s'eviten problemes com pàgines on l'alçada de la columna d'idiomes és més alta que el contingut en si, i també el problem de trobar el llenguatge que t'interessa enmig d'una llista enorme. Kippelboy, a quins comentaris similars et refereixes? El que he trobat que més s'assembla és mw:Talk:Universal_Language_Selector/Design/Interlanguage_links#Edit_manually, on en Pginer respon que el principal criteri per a mostrar idiomes és el fet d'haver accedit a aquests idiomes anteriorment, però que aquesta funcionalitat encara no rutlla. És a dir, si un dia vols clicar el romanès però no t'apareix i has de fer el clic extra, la propera vegada el romanès ja t'apareixerà en la llista compacta.
Pere prlpz, no acabo d'entendre què vols dir amb "que treguin el català dels interviquis catalans de les altres viquipèdies". Si hi ha menys de 10 idiomes el català apareixerà a la primera, si hi ha més de 10 idiomes el català apareixerà a cada usuari o no depenent de si li toca o no per clics previs, ubicació geogràfica o proximitat lingüística. No acabo d'entendre què us preocupa de la nova situació, què faran o deixaran de fer els usuaris d'altres Wikipedies amb enllaços a ca.wiki a causa d'aquest canvi.--QuimGil (disc.) 07:58, 16 març 2014 (CET)
Espero que no ho activin per defecte. Treu visibilitat a la diversitat de llengües, i no m'hi apareix ni l'occità.--Salvi «Ssola» (discussió) 11:39, 16 març 2014 (CET)
Pel comentari del Quim, entenc que encara no funciona del tot, però la idea és que si selecciones un interwiki d'occità queda desat en un cookie i t'apareixerà la propera vegada entre els 10 primers. A mi no em sembla malament que mostri d'entrada els més propers i després els vagi canviant pels que més utilitzo. Ara mateix no funciona la selecció inicial, mostra els primers alfabèticament, però a la llarga es pot configurar segons les dades recollides per geolocalització. --V.Riullop (parlem-ne) 14:21, 16 març 2014 (CET)

No m'agrada gens aquesta opció: no solament fa desaparèixer llengües, també informació perquè és útil saber en quantes viquis hi ha un article encara que no els entenguis. --barcelona (disc.) 13:27, 16 març 2014 (CET)

Si vols saber en quantes, ara et diu "6 more languages" per tant són 16. Abans els havies de comptar tots. --V.Riullop (parlem-ne) 14:23, 16 març 2014 (CET)
però he de clicar per veure en quines.... pèrdua d'informació. Es podria haver afegit la xifra per no comptar-les i no perdre tampoc la visibilitat lingüística--barcelona (disc.) 11:16, 18 març 2014 (CET)
Barcelona, hi ha alguna novetat que t'hagi agradat? Bromes a banda, tot té avantatges i inconvenients, però penso que és bo moure's, cap on sigui. És més fàcil rectificar estant en moviment que parat. Justament aquesta opció està feta per un valencià, no per un ianqui monolingüe. Hi ha 287 Viquipèdies i els interwikis no paren de créixer, la taverna mateix té 190 enllaços, llista difícil per trobar res. En canvi, ara tinc l'oportunitat de seleccionar els que més uso i la resta me'ls mostra organitzats. Prefereixo veure els aspectes positius i no acabo d'entendre els negatius. La visibilitat d'un enllaç es perd quant més llarga sigui la llista. Ho veig com una millora d'accessibilitat. --V.Riullop (parlem-ne) 12:11, 18 març 2014 (CET)
És veritat que la taverna té 190 enllaços i que el nombre d'interviquis en general no para de créixer, però de moment els 190 interviquis són l'excepció i no la norma. Veient m:Llista_de_Viquipèdies el problema de tenir un centenar d'interviquis (si és que és un problema), el tindran menys de 5% dels articles.--Pere prlpz (disc.) 13:29, 18 març 2014 (CET)
A mi m'agrada: és més pràctic per saber el nombre d'interwikis (Pel que diu en Vriullop) i també és pràctic, a l'hora de buscar-ne un en articles on la llista és llarga, si només surten els que es fan servir més.--Unapersona (Sóc tot orelles!) 20:12, 17 març 2014 (CET)
Crec que és una molt bona idea, però no acaba de funcionar. Segons quan, no em mostra els iw més usats per mi (francès, anglès, castellà, italià, portuguès) sinó que me'n mostra uns altres. En aquest cas, quan seleccion l'anglès, em duu a una pàgina en un idioma a l'atzar. El que passa és que no he pogut detectar un patró en aquests errors. A qualcú altre li ha passat això? Pau Cabot · Discussió 10:11, 29 març 2014 (CET)
Per si serveix de qualque cosa: la segona vegada que vaig a aquesta pàgina que dóna errors, aquests s'han solucionat. Pau Cabot · Discussió 10:57, 29 març 2014 (CET)
Per això és beta, amb funcions previstes que encara no funcionen, errors per corregir i per fer comentaris de millora. --V.Riullop (parlem-ne) 19:35, 29 març 2014 (CET)
Cert. Gràcies, Vicenç. Això concret que he dit ja se sap o ho he d'informar? On? Pau Cabot · Discussió 10:44, 30 març 2014 (CEST)
Es pot comentar a la discussió indicada a Especial:Preferències#mw-prefsection-betafeatures. No he vist res de que l'enllaç sigui incorrecte. Pel comentari de Pau Giner a mw:Talk:Universal Language Selector/Design/Interlanguage links#Edit manually, primer estan en arreglar el criteri de selecció inicial abans d'entrar en l'objectiu de que recordi la selecció d'un usuari. --V.Riullop (parlem-ne) 14:07, 30 març 2014 (CEST)
Moltes gràcies per tots els comentaris. Recentment hem actualitzat aquesta beta per fer que recorde les últimes seleccions. D'aquesta manera, els idiomes que seleccioneu de manera habitual esdevenen més fàcils de descobrir i seleccionar la propera vegada. Encara queda molt de camí per recórrer per fer que la llista siga el més rellevant possible per a qualsevol usuari en qualsevol article (i en tenim algunes idees a la llista). Però pensem que destacar els idiomes més rellevants per a l'usuari i facilitar la cerca de la resta, ajuda més al multilingüisme del projecte que presentar a l'usuari una llista plana (imaginem per exemple, un parlant de Maori comprovant a cada article que llegeix en Anglés si es tracta d’un dels 7051 articles disponibles en la seua llengua). En qualsevol cas, la idea és només una hipòtesi a comprovar en la pràctica, i per això decidirem oferir-la com a beta el més prompte possible. Així que gràcies per provar-la, i us animem a seguir comentant la vostra experiència. --Pginer (disc.) 10:37, 4 abr 2014 (CEST)

WIKIPEDIA A TV3

A TV3 estan fent un programa sobre el Viquipèdia. Lleó Pastor (disc.) 09:22, 28 març 2014 (CET)

El meu sistema de traducció automàtica

Hola a tothom. Com alguns ja deveu saber, des del 2009 porto desenvolupant un sistema de traducció automàtica del ESP>CAT adaptat a la Viquipèdia. M'agradaria que algun/s usuari/s amb coneixements de bots m'ajudessin a crear un bot que pogués implementar el meu sistema a la Viquipèdia, com ho feia l'Amical-Bot en altres temps. Així, tothom podria fer-lo servir sense haver de passar per mi.

El gran avantatge del meu sistema és que el vaig actualitzant amb molta freqüència i, quan s'actualitza, ja no torna a fer mai més els mateixos errors. El nucli del sistema és una llista d'equivalències ESP>CAT en format .tmx. Per exemple:

 • perro > gos
 • común > comú
 • cereales > cereals

Tanmateix, les equivalències no tenen per què ser d'una sola paraula. També hi ha equivalències molt més llargues que tenen en compte el context:

 • Política Europea de Seguridad Común > Política Europea de Seguretat Comuna
 • de su padre > del seu pare

Bàsicament, el que caldria seria un bot que fes servir la taula d'equivalències seguint aquestes quatres regles senzilles:

 1. se substitueix el text castellà per text català: (ex.: «Desafortunadamente» esdevé «Malauradament»)
 2. sempre que sigui possible, es preferiran les cadenes de text més llargues: (ex.: se substituirà el sintagma «Su perra azul fuerte» com a unitat individual, en lloc de substituir «su», «perra», «azul» i «fuerte» per separat).
 3. si no hi ha equivalència, es deixa la paraula original: «país» és igual en castellà i en català.
 4. quan s'encavalquin dues cadenes, es donarà prioritat a la que aparegui en primer lloc a la frase.

Sé que, en principi, el mecanisme utilitzat és menys sofisticat que la lògica borrosa que fan servir el Google Translate i altres, però gràcies als centenars d'hores que hi he dedicat i al fet que vaig actualitzant la base de dades cada setmana, el meu sistema és actualment millor que qualsevol sistema de traducció automàtica ESP>CAT disponible a Internet.

Algú em vol ajudar a crear un bot que estigui a disposició de tots els usuaris de la Viquipèdia?– Leptictidium (digui, digui) 11:30, 31 març 2014 (CEST)

@Leptictidium: Ostres lepti, jo si en sabés una mica, d'aquestes coses, m'hi llençava de cap sense pensar-hi. Quina currada, enhorabona! --ESM (disc.) 11:36, 31 març 2014 (CEST)
Hola Lepti, no em queda molt clar el que expliques. Passa't per l'IRC i veiem què es pot fer. --Toniher (disc.) 12:23, 31 març 2014 (CEST)
Es podria incrustar el codi adjuntant la llista com a funció del Viquiestris o com a eina especial de traducció embedida a la Viquipèdia a més que es pugui anar millorant o afegint camps de traducció. O bé algun bot que ens demani el text o article a traduir i s'encarregui de fer la feina principal quan després nosaltres només ho hem de revisar. Bona feina Lepti!--Manlleus (disc.) 18:15, 31 març 2014 (CEST)
La teva idea em sembla molt bé, @Manlleus:... Però no sé com es fa! SOS! – Leptictidium (digui, digui) 22:04, 31 març 2014 (CEST)
@Manlleus: Algú amb coneixements de javascript o podria fer. O també amb algun llenguatge que està prenent força com el Lua. Podria ser un script d'usuari amb .js instal·lat en cada usuari que ho vulgui tenir per anar fent proves, fins que algun admin doni vist-i-plau per a que ho pugui posar com a funció predeterminada. El que passa és que si tothom engegués el "traductor" saturaríem els servidors en poca estona. No tinc ni idea de com aniria però crec que és possible. Qui s'anima en donar un cop de mà?--Manlleus (disc.) 15:54, 2 abr 2014 (CEST)
@Toniher: Bàsicament, es tractaria de fer un bot que substituís cadenes de text en castellà per cadenes de text en català, seguint una base de dades en format .tmx. Es pot fer? Evidentment, caldria afegir-hi un parell de regles de substitució perquè tingui en compte el context, però això que he descrit seria lo bàsic.– Leptictidium (digui, digui) 16:27, 2 abr 2014 (CEST)
Potser seria més fàcil transformar el fitxer .tmx a .txt pla posant separadors del tipus ; o algun altre tipus de marca.--Manlleus (disc.) 18:32, 3 abr 2014 (CEST)
Lepti, passa'm el tmx per correu i li faig un cop d'ull. Hauria de ser possible. --Toniher (disc.) 15:51, 4 abr 2014 (CEST)

Si us agraden els escuts...

... aquí en teniu un grapat. Amplieu el mapa per a veure més escuts. La informació prové de Wikidata.--QuimGil (disc.) 23:50, 31 març 2014 (CEST)

Molt bo: l'enllaç per Catalunya. Punxeu el + de la dreta, la capa osm per situar-vos i ja podeu fer zoom. --V.Riullop (parlem-ne) 09:13, 1 abr 2014 (CEST)

Changes to the default site typography coming soon

This week, the typography on Wikimedia sites will be updated for all readers and editors who use the default "Vector" skin. This change will involve new serif fonts for some headings, small tweaks to body content fonts, text size, text color, and spacing between elements. The schedule is:

 • April 1st: non-Wikipedia projects will see this change live
 • April 3rd: Wikipedias will see this change live

This change is very similar to the "Typography Update" Beta Feature that has been available on Wikimedia projects since November 2013. After several rounds of testing and with feedback from the community, this Beta Feature will be disabled and successful aspects enabled in the default site appearance. Users who are logged in may still choose to use another skin, or alter their personal CSS, if they prefer a different appearance. Local common CSS styles will also apply as normal, for issues with local styles and scripts that impact all users.

For more information:

-- Steven Walling (Product Manager) on behalf of the Wikimedia Foundation's User Experience Design team

Atenció: ahir vaig notar un efecte estrany a l'article L·L, i crec que està relacionat amb aquest canvi tipogràfic. En les proves realitzades, a Windows, si el 1r tipus de lletra disponible és la Liberation Sans, el punt volat (U+00B7)en text en cursiva (p. ex. L·L) desapareix, no es veu. Crec que l'error es produeix amb la font instal·lada amb el LibreOffice 4.2.0 o superior. Els Linux i sistemes operatius mòbils no estarien afectats. Podeu confirmar el problema (Windows + LibreOffice 4.2.x --> No es veu el punt de la L·L en cursiva? Si es confirma el cas caldria pensar que fem a la Viquipèdia, a part d'obrir un error a can LibreOffice, que d'això ja me n'encarregaria jo mateix. Gràcies. --Joan Montané (parlem-ne) 10:20, 4 abr 2014 (CEST)
Confirmo el problema a Windows (amb LibreOffice 4.2.x). Entenc que una solució seria posar a MediaWiki:Common.css
html, body {
  font-family: Arimo,"Helvetica Neue",Helvetica,Arial,sans-serif;
}

Omès "Liberation Sans". Toniher (disc.) 15:42, 4 abr 2014 (CEST)

Cert, jo també veig el punt volat en les cursives. --Davidpar (disc.) 11:07, 4 abr 2014 (CEST)
Les fonts usades ara pel cos de text són "Arimo, Liberation Sans, Helvetica Neue, Helvetica, Arial, sans-serif". El navegador i el sistema operatiu agafa la primera d'aquestes que troba. He fet una consulta a veure si hi ha alguna forma de saltar-se Liberation Sans via CSS. --V.Riullop (parlem-ne) 11:40, 4 abr 2014 (CEST)
A dalt penjo una solució. Qui tingui permisos d'administrador ho pot afegir a MediaWiki:Common.css. Sempre es pot provar abans per un usuari, com he fet jo a Usuari:Toniher/common.css. --Toniher (disc.) 16:17, 4 abr 2014 (CEST)
Fet, només pel cos de text sense canviar els encapçalaments que estan amb serif. --V.Riullop (parlem-ne) 17:07, 4 abr 2014 (CEST)
Perfecte!!! He obert un error a Fedora, atès que l'error és a la font. Intentarem apedaçar-ho al LibreOffice, que és la principal via de distribució al món Windows.--Joan Montané (parlem-ne) 18:23, 4 abr 2014 (CEST)
Joan Montané, gràcies pel bug upstream. Si us plau, fes-lo blocker de Bug 1072095 - Liberation Sans renders most Latin combining characters incorrectly (em fa mandra registrar-me només per això).--QuimGil (disc.) 09:07, 5 abr 2014 (CEST)

Hi all. Sorry for not responding sooner. I just wanted to say that Toniher is correct, Liberation Sans and in some cases Arimo, may cause bugs for users on XP or Windows 7 that have it installed. We're going to update the defaults to not include those fonts soon. Otherwise, if you have further questions, the FAQ I linked to above has almost everything. Feel free to mention me, and I will get notifications if you have followup questions. Thanks, Steven (WMF) (disc.) 23:29, 5 abr 2014 (CEST)

Referències gris clar

Una cosa: amb el canvi de tipografia, trobo que les crides a les referències són d'un gris molt clar i costen de veure/identificar. Què en penseu? --ESM (disc.) 17:07, 5 abr 2014 (CEST)

Amb la nova tipografia s'ha augmentat la lletra de 0.8em a 0.875em. Les crides a referències les tenim fixades a 0.75em, cosa que ara fa que es vegin relativament més petites que abans. A més, trobo que el color hauria de ser l'estàndard blau per als enllaços, amb el gris clar no semblen un enllaç. Si no hi ha inconvenient, quan tingui temps anul·laré la definició que tenim per deixar-ho estàndard (p.ex. tal com es veu a l'anglesa) i poder fer proves per si val la pena recuperar alguna cosa.el comentari anterior sense signar és fet per Vriullop (disc.contr.) 11:49, 6 abr 2014 (CEST)
Veig que ja està en blau. Gràcies Vriullop.--Arnaugir (discussió) 15:03, 6 abr 2014 (CEST)

Espais al codi de les infotaules

Endreçar el codi de les infotaules és una acció de poca transcendència que fa que el codi viqui de la pàgina es vegi més polit però sense efectes pel lector. Ara bé, amb aquest mateix objectiu (suposo) alguns editors treuen espais mentre que d'altres n'hi posen. Ens hauríem d'aclarir sobre com volem el codi. No cal obligar ningú a perdre el temps posant el viquitext de les infotaules d'una determinada manera, però no hauríem d'omplir els historials d'operacions de neteja contradictòries.--Pere prlpz (disc.) 18:10, 2 abr 2014 (CEST)

Tan vàlid és un criteri com l'altre, qüestió de millor comprensió en cada cas, o qüestió de gustos. Posats a definir algun criteri: no usar tabuladors sinó espais, recomanable posar com a mínim un espai abans i desprès del signe = en cas de presentació de paràmetre per línia, i no fer canvis sense un propòsit clar. Imagino que el bot és útil per eliminar tabulacions i espais sobrers dins del text, però hauria d'evitar-ho dins d'una plantilla. Notifico Leptictidium i Bestiasonica. --V.Riullop (parlem-ne) 19:18, 2 abr 2014 (CEST)
Jo trobo que el fet de tenir els paràmetres situats en línies diferents ja facilita prou la comprensió, però si la comunitat decideix en un sentit o l'altre, no tinc cap problema a acceptar-ho.– Leptictidium (digui, digui) 19:22, 2 abr 2014 (CEST)

Avisos en la llista de seguiment

Vegeu la vostra llista de seguiment. Surt un nou avís, anunciant que ja s'hi poden posar avisos. Està pensat per anuncis interns dirigits als usuaris actius, els que se suposa que comproven la seva llista de seguiment. Pot servir per anunciar canvis tècnics, nous projectes, nous criteris/polítiques, el que vulgueu. --V.Riullop (parlem-ne) 18:03, 3 abr 2014 (CEST)

Per cert, he posat que les peticions es facin a MediaWiki Discussió:Watchlist-details. Aquesta pot ser una pàgina difícil de recordar i localitzar. Es poden fer redireccions i dreceres, si se us acut algun nom intuïtiu. --V.Riullop (parlem-ne) 18:10, 3 abr 2014 (CEST)
En amagar el missatge, també se m'ha ocultat el botó de "Marca totes les pàgines com a vistes" (o similar, no recordo el text). Per cert, mentre la pàgina no ha acabat de carregar, veig l'avís i també el botó. Com que hi ha espai i seran avisos curts, jo optaria, per evitar problemes, perquè es veiés sempre, sense ser amagable.--Arnaugir (discussió) 18:11, 3 abr 2014 (CEST)
Ja torna a sortir el botó, està posat expressament en l'anglesa, però no he entès. L'efecte de que ho mostri un moment per desprès amagar-ho no està ben aconseguit, però alguna opció hi ha d'haver per treure'ls. Hi poden haver diferents missatges alhora i potser algun no interessa o molesta. Recuperar-los tampoc és fàcil, cal trobar el cookie corresponent i esborrar-lo. --V.Riullop (parlem-ne) 19:36, 3 abr 2014 (CEST)
Fins que no ho heu dit, no m'hi havia fixat. I, de fet, ho he hagut de buscar. No es diferencia gaire de la pàgina, o sóc jo? --ESM (disc.) 18:45, 3 abr 2014 (CEST)
Hi he afegit una caixa per a que es vegi més, i un enllaç per suggerir nous missatges. Als administradors els apareix també un enllaç modifica. --V.Riullop (parlem-ne) 20:24, 3 abr 2014 (CEST)
Ara m'agrada més. Tanmateix, segueixo pensant que l'opció de desestimar és innecessària, hi ha suficient espai a la capçalera i sovint seran avisos curts només d'una línia. No és millor treure l'enllaç, deixar la pàgina més neta i evitar problemes durant la càrrega? Què en penseu? A més, encara que es "desestimi" se segueix veient la caixa, però ara buida...--Arnaugir (discussió) 23:38, 3 abr 2014 (CEST)

El "Media Viewer" està en camí

Com s'hauria de traduir Media Viewer? Ja està en camí, preparat per a aterrar a la Viquipèdia el dijous 17. Ja fa dies que els impacients de ca.wiki el poden provar com a beta. Podeu repassar les cadenes de text en català, traduïdes al 100%. També hi ha una pàgina d'ajuda, amb la traducció tot just encetada. Podeu veure el Media Viewer en acció a mw:Lightbox_demo.--QuimGil (disc.) 09:21, 5 abr 2014 (CEST)

Més detalls (anglès).--QuimGil (disc.) 23:10, 8 abr 2014 (CEST)

El retorn de Weeklypedia!

La Weeklypedia acaba d'arribar després d'uns mesos d'aturada a les dressanes. A més de rebre-la per correu, ara també es poden consultar els butlletins arxivats. Subscriviu-vos! Recomaneu-la a familiars i amics. És una manera molt senzilla de connectar lectors a la vida diària dels editors de la Viquipèdia, a través de les pàgines que han tingut més activitat durant la setmana.--QuimGil (disc.) 09:54, 5 abr 2014 (CEST)

No la podria recomanar més! Si algú encara no hi està subscrit ja triga... --Jey (disc.) 07:44, 6 abr 2014 (CEST)

IMPORTANT!: Error en l'enllaç d'ajuda

Algú ha modificat l'enllaç "Ajuda" de la barra de menús de l'esquerra (plafó "comunitat") i et du a l'Ajuda en anglès de MediaWiki. Caldria corregir-ho i que torni a l'Ajuda de la Viquipèdia. Jmarchn (disc.) 16:41, 5 abr 2014 (CEST)

Ja ho he modificat per què redirigeixi on pertoca.--KRLS , (disc.) 17:19, 5 abr 2014 (CEST)

I a Especial:Registre_i_entrada hi ha un enllaç en anglès que dirigeix a m:Help:Logging in al lloc on crec que hi havia un enllaç en català que enviava a Ajuda:Registrar-se.--Pere prlpz (disc.) 18:56, 5 abr 2014 (CEST)

El que estan fent és dirigir a pàgines d'ajuda de mediawiki que no estan traduïdes, en el primer cas a mw:Special:MyLanguage/Help:Contents i en el segon a mw:Special:MyLanguage/Help:Logging in. Les podem canviar en local, però els projectes germans seguiran sense pàgines d'ajuda. Seria millor fer les traduccions en lloc de tenir còpies desactualitzades d'ajuda en local, si no tenen criteris específics diferents. --V.Riullop (parlem-ne) 19:26, 5 abr 2014 (CEST)
Una idea de fons és concentrar tota la documentació d'ajuda en tots els idiomes a mw:Help:Contents (encara no hi ha versió en català), en comptes de tenir-la escampada, duplicada i freqüentment desfasada en tots els projectes. Per exemple, les instruccions sobre com escriure un encapçalament o com afegir una imatge són les mateixes en tots els projectes i tots els idiomes. És més eficient concentrar l'atenció en bona documentació actualitzada en anglès en un repositori central, i llavors dedicar-se a traduir un cop en cada llengua, actulitzant traduccions quan s'actualitza la versió anglesa (fet que genera una notificació als traductors registrats). Heu parlat sobre això abans? Si no, penso que valdria obrir una secció a /Propostes per parlar-ho.--QuimGil (disc.) 20:17, 5 abr 2014 (CEST)
No n'hem parlat. En el seu moment vaig començar a traduir les pàgines de Ajuda:Guia d'ús a partir de les equivalents a Meta. Amb les noves funcionalitats de traduccions, això ja no té sentit i s'haurien de traslladar on correspongui, a Meta o a Mediawiki, i actualitzar-les. Des d'aquí es pot fer {{softredirect}}. En alguns casos hi ha una subpàgina /apèndix amb detalls propis que caldria veure què en fem. (Per exemple Ajuda:Com buscar pàgines). --V.Riullop (parlem-ne) 21:19, 5 abr 2014 (CEST)

Enllaços a pàgines de desambiguació

A rel dels comentaris sobre la manca d'actualització de les pàgines d'enllaços incorrectes a pàgines de desambiguació, estic recollint els enllaços a aquestes pàgines a Usuari:PereBot/enllaços a pàgines de desambiguació. Vegeu al paràgraf introductori de la pàgina les limitacions d'aquesta llista, que us prego que no editeu fins que el bot hagi acabat, que suposo que serà demà (si hi ha un conflicte d'edició, el bot es para).

Ja em direu si és útil.--Pere prlpz (disc.) 11:42, 9 abr 2014 (CEST)

Bona idea. Protegim la pàgina fins demà per evitar que algun bot l'editi per accident?– Leptictidium (digui, digui) 12:05, 9 abr 2014 (CEST)
No és gaire bona idea. Si la protegim el meu bot tampoc la podrà editar i es pararà. L'avís és només per si a algun editor humà se li ocorre anar esborrant de la llista els enllaços que arregli avui mateix.--Pere prlpz (disc.) 12:31, 9 abr 2014 (CEST)

Ja està feta la llista. Notifico en Beusson que demanava una llista actualitzada. Quan la torni a fer, n'exclouré els enllaços entre pàgines de desambiguació, que solen ser correctes, tot i que fan poca nosa perquè el detector de desambiguacions ja els marca.--Pere prlpz (disc.) 11:59, 11 abr 2014 (CEST)

Viquipèdia en grec arriba als 100K

Hola, la Viquipèdia en grec acaba d'arribar als 100.000 articles. Podeu felicitar els seus editors en aquesta pàgina, deixant un petit missatge :-)--Kippelboy (disc.) 06:56, 10 abr 2014 (CEST)

Fet Fet! I de passada, us convido a tots i totes a participar en el Viquiprojecte:Unió Europea que, durant el primer semestre de l'any, va dedicat a Grècia. --Jove (disc.) 12:04, 10 abr 2014 (CEST)

Esborrar article

Vull esborrar l'article Parc Shierbeck i mantenir l'article Parc Schierbeck. com ho he de fer? el comentari anterior sense signar és fet per Biblioteca Comtat de Cerdanya (disc.contr.) 17:02, 10 abr 2014 (CEST)

Si l'has creat tu afegeix la plantilla {{destrucció}} al que vulguis esborrar. Un administrador l'esborrara quan ho vegi. Hi ha més informació sobre l'esborrament de pagines a VP:EP--gerardduenasparlem-ne 17:13, 10 abr 2014 (CEST)

Reunió al xat el 16 d'abril

Hola. El proper dia 16 d'abril està prevista una reunió al IRC de la Viquipèdia #wikipedia-ca. Esperem que assisteixi molta gent. Podeu trobar tota la informació aquí. També animo a tothom a afegir nous temes de debat. Estaria bé que expliquéssiu l'estat els projectes de cadascú. Fins aviat! --Lluis_tgn (disc.) 17:34, 10 abr 2014 (CEST)

Taller AAS

Hola. El David i jo estem fent un taller a l'AAS, si us plau, no mossegueu els nouvinguts. Gràcies.– Leptictidium (digui, digui) 19:22, 10 abr 2014 (CEST)

Doncs sort! Falta molta astronomia a la Viquipèdia!--Manlleus (disc.) 21:02, 10 abr 2014 (CEST)

Wikidata Terminator

Wikidata Terminator és una eina que ofereix tres llistes interessants relacionades amb Wikidata:

 • 1000 entrades sense descripció en un idioma.
 • 1000 entrades sense etiqueta en un idioma.
 • 1000 entrades sense articles enllaçats en un idioma.

Ahir vaig demanar al creador de l'eina, w:Magnus Manske, si podia incloure el català, i ja tenim els enllaços! Només manquen els resultats.  :) L'actualització és diària, per tant caldrà esperar com a molt 23h30.  :)--QuimGil (disc.) 17:31, 11 abr 2014 (CEST)

Ja tenim els primers resultats.--QuimGil (disc.) 19:22, 11 abr 2014 (CEST)
Ostres tu, això funciona. Els resultats que han estat solucionats en les darreres 24 hores apareixen tatxats. Algú ha estat fent feina després de veure la llista. Moltes gràcies!--QuimGil (disc.) 23:59, 11 abr 2014 (CEST)
Bona troballa, Quim! Pau Cabot · Discussió 09:01, 12 abr 2014 (CEST)

Propostes

Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de propostes i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Secció d'introducció

He fet una adaptació de l'anglès a Viquipèdia:Secció d'introducció. Demano la seva lectura per poder adoptar-ho com a norma d'estil. La pàgina té molts exemples, i la majoria d'articles indicats ja estan incomplint les recomanacions per a una bona introducció. Ho trobo necessari per posar ordre, i tenir una referència de bones pràctiques i recomanacions d'estil. --V.Riullop (parlem-ne) 21:02, 25 març 2014 (CET)

Moltes gràcies! I molt ben trobats els articles d'exemple :-)--Arnaugir (discussió) 23:58, 25 març 2014 (CET)
m'havia saltat aquesta discussió, em semblen bé les propostes!--barcelona (disc.) 10:57, 10 abr 2014 (CEST)

Trobada dels Viquis al Matarranya

He estat uns dies a la Terra Alta i el Matarranya i vaig fer la troballa (per a mi és clar) de l'Octavi Serret Guàrdia. Vam tenir poc temps de xerrar però hem va dir que li agradaria fer una trobada de Viquipedistes a Vallderoures. Per la meva part crec que seria interessant de poder portar-la a fi. Per l'estada del personal, cap problema, l'Octavi té molta amistat amb en Salvador Miralles d'Horta de Sant Joan i ens faria un preu especial ja que en Miralles també està immers en la cultura del país. A qui li pugui interessar li prego s'ho agafi amb interès doncs hem sembla important promocionar la nostra cultura en aquest llocs on ara hi bufen aires contradictoris.--Vulcano (disc.) 10:49, 28 març 2014 (CET)

Majúscules i minúscules a la Bíblia

He anat a parar a Primera Epístola als Corintis i he vist que molts llibres de la Bíblia estan escrits amb moltes majúscules (vegeu, per exemple, Llibres del Nou Testament, ). Tenia entès que la grafia correcte seria Primera epístola als corintis. He trobat aquest enllaç que ho confirmaria. Però com aquests criteris tenen un punt de variabilitat ho poso a la taverna perquè en cas que calgui canviar-ho, són bastants articles.--Peer (disc.) 11:34, 29 març 2014 (CET)

Bon dia Peer. Buscant per internet he trobat això de la associació bíblica de catalunya a la web de l'Institut d'Estudis Catalans. Crec que es bastant fiable. Segons això seria "Primera epístola als Corintis". També es pot fer una consulta lingüística a l'IEC o a Optimot--gerardduenasparlem-ne 13:15, 29 març 2014 (CET)
Està clar que les majúscules (en català) només van on pertoquen: Primera epístola als corintis, Nou Testament. Recordeu també que els llibres sagrats o les seves parts no van en cursiva (són una excepció) [1].--Arnaugir (discussió) 15:27, 29 març 2014 (CET)
En principi, estaria d'acord amb l'Arnau. Tanmateix, els documents de l'IEC semblen posar en majúscula coses de l'estil "Corintis", "Efesis"...--– Leptictidium (digui, digui) 16:06, 29 març 2014 (CET)
D'acord amb en Leptictidium que el criteri de la llista és una mica estrany, amb "carta" amb minúscula i "Corintis" amb majúscula. A més, l'objectiu de la llista és establir les abreviatures, no establir la forma correcta d'escriure els noms dels llibres.--Pere prlpz (disc.) 18:09, 29 març 2014 (CET)
Segons el document «L'ús de les majúscules i les minúscules» de l'ICC, en el cas 16.5.1 de llibres sagrats s'aplica el criteri N de funció distintiva de «substantiu, adjectiu qualificatiu o adjectiu numeral que expressa ordre», i posa d'exemple: Epístola als Corintis, Càntic dels Càntics, Evangeli de sant Joan, Llibre de lamentacions. --V.Riullop (parlem-ne) 19:08, 29 març 2014 (CET)
Costa de trobar un criteri segur. El document d'en Vriullop és del 1993 i apunta a tot majúscules. Els serveis lingüístics diuen la seva i el de la UPF (2005) opina: Com a norma general, s'escriuen amb minúscules totes les paraules —excepte les que apareixen en posició inicial o després de punt i els noms propis— que formen els títols de llibres i d'altres publicacions no periòdiques en qualsevol suport. Convé saber, però, que tot i que en anglès aquesta pràctica també és correcta, la tendència general és escriure amb majúscula inicial totes les paraules que formen el títol d'una monografia menys els articles, les preposicions i les conjuncions que no apareguin en posició inicial.--Peer (disc.) 10:57, 30 març 2014 (CEST)
En la mateixa línia (Només s’escriu amb majúscula la lletra inicial del títol i les altres que correspon de fer-ho per les altres regles, per exemple: el topònim d’un municipi), aquest document del Servei lingüístics de la Genralitat (2004).--Peer (disc.) 11:16, 30 març 2014 (CEST)
El document de l'IEC (no l'ICC :-)) és en versió 4 del 2003. Diu que els llibres s'escriuen amb majúscula només la inicial absoluta, normal general, però tracta els llibres sagrats com un cas diferent, cosa que no especifiquen les altres normes d'estil. --V.Riullop (parlem-ne) 11:38, 30 març 2014 (CEST)
D'acord a aplicar aquest document de l'IEC, i el que ens va passar en gerarduenas que sembla que el segueix. El que no acabo d'entendre és l'exemple del Llibre de les lamentacions; si és perquè el títol és només Lamentacions, aleshores no veig el motiu de posar Llibre amb majúscula.--Pere prlpz (disc.) 12:12, 30 març 2014 (CEST)
La GEC li diu "llibre de les Lamentacions".– Leptictidium (digui, digui) 12:21, 30 març 2014 (CEST)
Aclareixo, en el document de l'IEC apareix "(però el Llibre de les lamentacions)". Tal com està indicat vol dir que és una excepció. --V.Riullop (parlem-ne) 15:23, 30 març 2014 (CEST)
¿I hem d'entendre que els altres llibres que són anomenats amb un nom comú (Nombres, Jutges, Salms i Saviesa) també són excepcions i són el Llibre dels nombres, el Llibre dels jutges, el Llibre dels salms i el Llibre de la saviesa?--Pere prlpz (disc.) 15:45, 30 març 2014 (CEST)

(segueixo, responent al Pere) No ho sé, però potser depèn de si es considera el títol com "Lamentacions" o bé "Llibre de les lamentacions". El fet que no vagi en cursiva obliga a delimitar amb majúscula. Per intuïció, jo diria "...el llibre dels Salms..." (títol Salms). Una altra forma de veure-ho és seguir com a referència la Bíblia Catalana Interconfessional. Segons la versió en línia, la pregunta inicial sobre Primera Epístola als Corintis hauria de ser "Primera carta als Corintis". --V.Riullop (parlem-ne) 17:17, 30 març 2014 (CEST)

d'acord en seguir la BIC com a referència--barcelona (disc.) 17:23, 30 març 2014 (CEST)
He fet consultes i m'han adreçat al Manual d'estil d'en Mestres (edició del 2009). Segueix la Bíblia Catalana: Traducció Interconfessional, p. XIV-XV. En resum, epístola i carta anirien en minúscula (a no ser que siguin el primer mot). Per tant, com apuntava en Riullop, Primera carta al Corintis (també escrit sempre en rodona).--Peer (disc.) 11:12, 2 abr 2014 (CEST)
Potser seria el moment del Viquipèdia:Llibre d'estil/Majúscules...--Peer (disc.) 11:39, 2 abr 2014 (CEST)
Això se'n diu eficiència, VRiullop. El vermell ja és blau! Impressionant. Per acabar amb el tema,... faig algunes modificacions d'acord amb el que s'ha comentat? En lloc d'"epístola", "carta" (i en minúscula), etc.--Peer (disc.) 20:17, 2 abr 2014 (CEST)

Perdoneu pel retard. Us transcric el que en diu el Manual d'estil: La redacció i l'edició de textos, de Josep M. Mestres, Joan Costa, Mireia Oliva i Ricard Fité (Eumo, Rosa Sensat, UB, UPF, 2009, 4a ed.):

Els textos amb el títol constituït per tres o quatre elements amb l'estructura «[numeral +] Llibre/Carta + als/de/dels + nom propi / títol nobiliari / nom comú / llinatge / gentilici»
 • el Primer llibre de Samuel (però el llibre de Jeremies, perquè el títol normalitzat d'aquest llibre és tan sols «Jeremies»)
 • el Primer llibre dels Reis
 • el Primer llibre de les Cròniques
 • el Primer llibre dels Macabeus
 • la Primera carta als Corintis (però les cartes de sant Pau)
 • la Carta als Romans
El primer mot de l'expressió que constitueix el títol del llibre bíblic (segons la llista de les p. XIV-XV de la Bíblia catalana: Traducció interconfessional) s'escriu amb la inicial en majúscula, aplicant així també en aquest punt la norma general relativa als títols de llibres. D'aquesta manera, tot i que els sintagmes que hi ha a l'esquerra de les preposicions es podrien considerar com una denominació descriptiva genèrica, porten la inicial absoluta en majúscula (és a dir, la inicial del primer mot ple). D'acord amb aquest criteri, els mots evangeli i epístola s'escriuen també amb la inicial en majúscula quan constitueixen el primer mot ple del títol.
El mot ple que segueix la preposició és l'element identificatiu dels textos i es considera com un nom propi; per això porta també la inicial en majúscula. Ho corrobora el fet que, ni que sigui col·loquialment o abreujadament, podem esmentar aquests textos només amb aquesta segona part: Samuel, Reis, Cròniques, Macabeus, Corintis, Romans.

--Enric (discussió) 10:33, 3 abr 2014 (CEST)

Gràcies. Això acaba de confirmar i d'aclarir el criteri de la Bíblia Catalana Interconfessional. @Peer: endavant! --V.Riullop (parlem-ne) 11:13, 3 abr 2014 (CEST)
Fet Fet!--Peer (disc.) 19:56, 3 abr 2014 (CEST)

Registre d'autoritat CANTIC

Hola: La Biblioteca Nacional de Catalunya (amb altres col·laboracions) està impulsant el projecte de creació d'un Registre d'Autoritats de Noms i Títols de Catalunya anomenat CANTIC. Sobre aquest tema cal plantejar dues qüestions:

Primera: Perquè no hi ha a la ca:wiki una entrada pel mot CANTIC?

Segona: Algú ha d'explicar-ho a WIKIMEDIA per que s'incorpori aquest registre a les desenes de registres d'autoritat que ja tenen relacionades.

--Ferran Mir (disc.) 11:39, 29 març 2014 (CET)

La culpa de que no hi hagi una entrada sobre el CANTIC pot deure's a tres causes:
 1. A que a un tal Ferran Mir no li hagi vingut de gust d'escriure-la.
 2. A que no sigui adient que en Ferran Mir l'escrigui per evitar un conflicte d'interessos, cas que ell mateix tingués alguna relació amb la Biblioteca de Catalunya o el CANTIC.
 3. A que no hi hagi fonts fiables independents de la Biblioteca de Catalunya i el CANTIC que hagin donat una cobertura significativa al CANTIC.
Si es dóna la tercera causa, no té solució a curt termini. Si es dóna la segona, la solució és que hi hagi algú altre interessat a escriure l'article, però això és una col·laboració voluntària i ningú està obligat a fer res. Si no es donen la tercera ni la segona pots pensar si vols resoldre la primera.
I per incloure el CANTIC a Wikidata, el lloc on pots fer la proposta és d:Wikidata:Property_proposal/ca.--Pere prlpz (disc.) 11:56, 29 març 2014 (CET)
@Ferran Mir:. Amical Wikimedia es va reunir amb la Biblioteca Nacional de Catalunya per mirar d'incorporar càntic. Ells estan disposats a oferir una persona per treballar-hi, però ens va mancar la persona de contacte de la nostra comunitat que també s'hi arremangués. Si et presentes voluntari, nosaltres encantats. La voluntat per part d'ambdues parts existeix, ara és qüestió de trobar un voluntari per tirar endavant el projecte.--KRLS , (disc.) 20:14, 29 març 2014 (CET)
@Pere prlpz:: Com que no es donaven les causes 2 i 3, he tirat pel dret i he resolt la 1. De totes formes, seria d'agrair que un expert en Biblioteconomia li donés un cop d'ull, segur que pot aportar molta més informació sobre catàlegs d'autoritat, participació en projectes internacionals com VIAF, OCLC, i al tres coses que a mi, pobre matemàtic, se'm escapen.
Respecte la proposta a Wikidata, he de confessar que ja m'ho havia mirat, però ho vaig trobar una mica difícil i no sabia ben bé com s'havia de fer per proposar-ho (mai he fet cap col·laboració a Wikidata, més enllà d'afegir algun registre d'autoritat que hi mancava). Per això vaig deixar el suggeriment: a veure si li picava la curiositat a algú més entès que jo en això del Wikidata.--Ferran Mir (disc.) 11:31, 30 març 2014 (CEST)
@KRLS: Em temo que no sóc pas la persona adequada: ni disposo del temps necessari, ni tinc coneixements especial de biblioteconomia. D'altra banda, també he de dir que no entenc gaire la finalitat del projecte: m'he estat mirant el VIAF d'alguns autors catalans i les entrades que hi ha (si n'hi ha) no procedeixen de CANTIC, sinó de BNC. I a més, són recents; per exemple: Josep Carner i Carles Riba afegits el 15-1-2014. --Ferran Mir (disc.) 11:41, 30 març 2014 (CEST)
Ja que necessiteu qualcú "amb coneixements de biblioteconomia", comentar-vos que us puc donar un cop de mà en aquest projecte sobre catàlegs d'autoritats. Entenc que des de fora sigui un assumpte ben complex d'entendre però en el fons, els catàlegs d'autoritat tendeixen a ésser similars. De fet, si doneu un cop d'ull al LEMAC, alguns encapçalaments de matèria estan basats en la pròpia viquipèdia: Wiki; però bé ja direu quelcom. A reveure! --Docosong (disc.) 13:50, 2 abr 2014 (CEST)

Pel moment He afegit la plantilla {{Autoritat}} als dos exemples. A la documentació de la Plantilla hi teniu explicat com emprar-la. EL numero de registre a CANTIC és igual al numero d'autoritat de la BNC, amb tot (tal com s'explica a la documentació de la plantilla) l'enllaç a CANTIC s'ha de fer emprant també el numero de fitxa del web del cantic que no és igual al num. de registre.--Mafoso (Mani'm?) 09:14, 31 març 2014 (CEST)

Si hi ha oportunitat de comentar-ho amb els responsables, seria d'agrair que CANTIC es pugui enllaçar directament amb el número de registre per no haver d'afegir un segon paràmetre. Aquest és un problema per incorporar-lo a Wikidata. --V.Riullop (parlem-ne) 10:10, 31 març 2014 (CEST)

@Ferran Mir: Al final la causa que no hi hagués l'article no és cap de les tres que vaig dir, sinó només que no el vam trobar ni tu ni jo. Era a Catàleg d'autoritats de noms i títols de Catalunya. He fet la redirecció i he fusionat el que m'ha semblat de l'article que vas fer tu. Si vols, pots mirar si hi ha alguna cosa més del que vas escriure que s'hi pugui incorporar.--Pere prlpz (disc.) 14:10, 8 abr 2014 (CEST)

Propera reunió pel xat

Fa temps que no es fan reunions pel xat i suposo que és per que no hi havia propostes. Bé, ja n'hi ha una per la propera reunió del xat, programat pel 16-04-2014 Ordre del dia--Anskar (disc.) 20:34, 4 abr 2014 (CEST)

És una llàstima, és una bona manera per coincidir virtualment més o menys alhora molts usuaris i compartir discussions. Jo m'apunto pel pròxim!--Manlleus (disc.) 20:43, 4 abr 2014 (CEST)
si no passa res, ens veiem el dia 16, ja sortiran els temes!--barcelona (disc.) 17:08, 5 abr 2014 (CEST)
Proposo establir aquesta rutina: reunió per xat cada tercer dimecres del mes a les 22:00 hora andorrana.--QuimGil (disc.) 20:34, 5 abr 2014 (CEST)
Em sembla bé, potser una mica tard per alguns aquesta hora però per mi passa. El pròxim és el dia 16 d'abril i el següent el 21 de maig si ho he mirat bé.--Manlleus (disc.) 20:09, 9 abr 2014 (CEST)

Banderetes.

Després de tot el procés de la Viquipèdia:Presa de decisions/2013/Llibre d'estil sobre icones de banderes que la majoria coneixeu sobradament, es va prendre la [Primera decisió], que consistia en afegir al llibre d'estil un petit text del qual destaco que:

no es recomana fer servir banderetes en infotaules.

La majoria dels qui van acordar aquest text (vull dir, dels qui finalment van participar en la redacció de la primera decisió) eren usuaris que anteriorment, s'havien mostrat (en general) més aviat contraris a l'ús de banderetes. No sé perquè els més favorables a l'ús de banderetes no van dir res en aquesta primera decisió; sí que sé perquè no vaig dir res jo: era perquè ja estava una mica cansat del tema, i la veritat, com a proposta de consens, ja em semblava bé, sobretot després d'un comentari de Vriullop en la discussió que deia Crec que en aquest punt hi ha consens, amb algunes objeccions no acabades d'explicar. Per mi, el redactat hauria de ser més obert, estem parlant de recomanacions no de cap delicte. (la negreta és meva). Vaig pensar: ah, està bé, hi ha una recomanació de no posar banderetes a la infotaula, però no és pas prohibit, és una cosa que pot anar bé per combatre el vandalisme, però no m'afectarà a mi, que sí que poso banderetes a les infotaules de les biografies que faig. No pensava pas que ningú sostingués que es tracta d'una prohibició, perquè en aquest cas, m'hi hagués oposat frontalment (i segur que no hagués estat l'únic), i encara estariem debatent.

Però per sorpresa meva, j fa temps que alguns usuaris, especialment QuimGil i Davidpar han anat treient banderetes d'infotaules, amb el comentari Aplicant Viquipèdia:Llibre_d'estil#Icones_de_banderes, en diverses ocasions ja contra el criteri d'altres usuaris que o bé els han preguntat estranyats, o bé s'hi han oposat, però que han perdut degut a que s'ha esgrimit el text del llibre d'estil, interpretat d'una manera que per mi és estranya, si no perversa.

A la pàgina de discussió de Túria en Davidpar hi diu que el llibre d'estil deixa ben clar que no es poden banderes per a la nacionalitat, lloc de naixement, etc. en infotaules de biografies, i després en QuimGil ho referma.

Ah, sí?. Jo no veig on el llibre d'estil ho deixa tan clar. Encara diria més, em sembla pervers que després d'un procés com el que hem tingut, amb debats de tota mena entre els qui no volen banderetes i els que sí, quan ha quedat clar que no hi ha en absolut consens sobre la qüestió, i quan amb la bona voluntat de tots s'ha arribat a aquesta primera modificació (raonable) del llibre d'estil, ara hi hagi usuaris que pretenguin que s'ha prohibit l'ús de banderetes en infotaules, i que imposin aquesta lectura del llibre d'estil. Això crea molt mal ambient, senyors.

Ja fa temps que anava endarrerint el moment d'emmerdar aquí, com a mínim des d' això, que va ser fa dos mesos, però veig que la cosa segueix, com per exemple amb Total, que si et sembla deixem el tema en "Nacionalitat: Catalunya" i seguim fent feina

En definitiva, no m'agrada gens això. Ho diré clar: mentre el llibre d'estil digui "es recomana", seguiré la recomanació o no, segons el cas. Si s'acorda que les banderetes estiguin prohibides a les infotaules, llavors, fem un debat, i posem "es prohibeix", i llavors programem un bot per tal que canviï els milers i milers d'infotaules que tenim en les quals hi ha banderetes. Per exemple, els diversos milers de biografies que jo he fet. El que no em serveix de cap manera és que "es recomani", i que llavors vingui QuimGil a llevar la bandera soviètica de Grigori Levenfish, la qual a ell no li agrada, i a mi sí.

En conclusió, m'agradaria que quedés clar que no està prohibit de fer servir banderetes a les infotaules.

O, altrament, si el cas fos que sóc jo qui no ho he entès bé, que tot podria ser, llavors que quedi clar el contrari, és a dir, que sí que està prohibit.

És evident que es veu que ara no està clar.

Finalment, demano disculpes a tothom qui se senti ofès d'alguna manera, no era la meva intenció: espero que tothom entengui que he volgut escriure el més clarament possible i sense embuts, però sense cap intenció de ferir ningú. He hagut de mencionar en Davidpar i en QuimGil perquè són els que més em sembla que clarament estan afectats per la qüestió i perquè em posiciono diametralment en contra del que estan fent estrictament en aquest tema; valoro molt la seva enorme tasca a la viquipèdia en general, com no pot ser d'altra manera.--Carles (enraonem) 12:09, 7 abr 2014 (CEST)

Per al·lusions, tot el llibre d'estil sencer és una recomanació, cap política inamovible que suposi una infracció de principis. Posem la secció d'enllaços externs l'última perquè està recomanat i altres usuaris seguiran aquest consens. Això es pot canviar i el fons de la qüestió es pot seguir discutint on toqui sense necessitat de dispersar-la. --V.Riullop (parlem-ne) 12:48, 7 abr 2014 (CEST)
Per al·lusions també, no hauria d'haver dit "està clar", però el que vull dir que és que el "consens"/"comunitat"/"presa de decisions" (diga-li com vulguis) ha marcat que preferiblement no s'utilitzen en infotaules. Com diu en Vriullop, tot el llibre d'estil sencer és una recomanació. El llibre d'estil és quelcom que cal seguir, menys quan a algun usuari concret no li sembla bé? I, sí, a mi també m'està cansant el tema. --Davidpar (disc.) 14:46, 7 abr 2014 (CEST)
Per al·lusions també. La recomanació és clara. Els articles amb banderetes a les infotaules no cometen cap infracció, no cal escriure bots per canviar-los massivament, però editar una infotaula per a treure les banderetes és una acció correcta. No hi ha hagut cap cas d'un article que perdés informació o qualitat per una edició d'aquest tipus. L'argument esgrimit en contra es pot resumir en "No estic d'acord amb la decisió, no l'apliqueu en els articles que jo edito habitualment", el qual no trobo que sigui justificable, malgrat les bones intencions. Carles, vaig editant les banderetes que em trobo pel camí, al marge dels seus colors. Grigori Levenfish va sortir a la Weeklypedia, això és tot.--QuimGil (disc.) 15:44, 7 abr 2014 (CEST)
Tot el que diu el llibre d'estil ho podem agafar amb una certa flexibilitat, igual que gairebé totes les normes que tenim, però això no vol dir que no s'hagin de complir si no ens agraden, sinó que poden no complir-se en casos específics en que hi hagi una raó específica. Si hi hagués un motiu perquè Grigori Levenfish portés una bandereta, i aquest motiu no fos d'aplicació a més articles, es podria discutir per aquest article si s'ha de deixar la bandereta. Ara bé, que el primer autor de l'article en posés una no és un motiu específic, sinó que és un motiu genèric que s'hauria d'haver tractat a la presa de decisió que va adoptar la modificació del llibre d'estil.
Com que no vaig participar en el procés, em podria quedar el dubte de si el que pensaven que estaven aprovant els que hi van participar era una norma obligatòria com aquesta, però això són els participants els que ho hauria en de dir.
I d'acord que el tema cansa i que la decisió es va adoptar per esgotament, però no sabria dir si s'hagués pogut fer d'una altra manera. --Pere prlpz (disc.) 16:41, 7 abr 2014 (CEST)
Dec ser jo, no dic que no, que sóc dur i em costa, però segueixo sense tenir-ho clar. Potser m'equivoco, però la impressió general que m'enduc del tema és que sí que heu prohibit posar banderetes a les infotaules, però ningú no vol dir-ho d'aquesta manera. Vriullop diu que tot el llibre d'estil sencer és una recomanació, potser sí, però hi ha coses que són més recomanació i coses que són més obligació, i quan es va afegir al llibre d'estil que es recomana no fer servir banderetes en infotaules, jo personalment, en fase de proposta, em vaig pensar honestament que era una recomanació, i no una prohibició, més que res perquè diu que es recomana, i trobo que si és una prohibició s'hauria de deixar clar. Davidpar diu que el consens ha marcat que les banderetes preferiblement no s'utilitzen en infotaules, però jo ni veig aquest consens ni veig que en el sondeig que es va fer arran de la presa de decisions es parlés de les banderetes en infotaules específicament, sinó sobre l'ús de banderetes o no, d'una banda, i sobre l'ús de banderetes amb un únic criteri estatal / regional o no, d'altra banda. L'aportació de QuimGil Els articles amb banderetes a les infotaules no cometen cap infracció, no cal escriure bots per canviar-los massivament, però editar una infotaula per a treure les banderetes és una acció correcta. aquesta sí que ja definitivament, ho sento, pero no. Jo el que vull és tenir-ho clar, i no estar pendent de si en QuimGil troba un article a la Weeklypedia, (que acabo de buscar-ho al google i sembla que és que t'envien per mail una llista dels articles més editats durant la setmana) cas en el qual llevarà la bandereta.--Carles (enraonem) 16:45, 7 abr 2014 (CEST)
(conflicte d'edició amb Pere prlpz): Pere, jo sí que vaig participar en la Viquipèdia:Presa de decisions/2013/Llibre d'estil sobre icones de banderes però no en l'afegitó al redactat del llibre d'estil, perquè, sincerament, no pensava que del procés de la presa de decisions se'n pogués extreure la conclusió a la qual sembla que s'ha arribat. Mira que m'ho he tornat a mirar diversos cops, però segueixo sense veure d'on es pot treure la conclusió que les banderetes estan prohibides.--Carles (enraonem) 16:57, 7 abr 2014 (CEST)
Al capdavall la interpretació és senzilla:
 1. El Llibre d'estil recomana no utilitzar icones de banderes en infotaules.
 2. Les edicions que segueixen el Llibre d'estil són correctes.
 3. Tot a la Viquipèdia és debatible i té un lloc per a ser debatut. Els debats específics sobre un article es poden debatre a la seva pàgina de discussió. Els debats genèrics sobre una presa de decisió es poden debatre a la seva pàgina de discussió.
Carles, gràcies per obrir la discussió aquí, millor que anar seguint-la en revertiments o missatges personals. Si vols, seguim a la presa de decisions.--QuimGil (disc.) 19:29, 7 abr 2014 (CEST)
Hola Carles, per si no t'hi has fixat hi ha tota una plana de discussió amb tot el procés de plasmar el resultat de la presa de decisions al llibre d'estil que inclou varies votacions on es va consensuar que la "recomanació" quedés tal com ha quedat. Per tant, aquesta recomanació del llibre d'estil és tan vàlida com totes les altres. Tal com han dit molts aquí dalt, el libre d'estil no són més que recomanacions, que s'han de seguir però, per mantenir l'ordre a la viquipedia. És per això, que si s'ha decidit que les banderes s'utilitzin d'una manera determinada, i es pot escollir entre seguir la norma o no, és millor seguir-la. I si per casualitat estàs llegint un article i veus quelcom que no seguix el llibre d'estil, no costa res canviar-ho, així la viquipèdia és més fàcil d'entendre per tothom (que és el que pretenem tots, suposofa l'ullet).--gerardduenasparlem-ne 19:34, 7 abr 2014 (CEST)
Hola gerardduenas, sí que m'hi havia fixat, gràcies. Potser tu no t'havies fixat bé en el que jo he escrit. No és cert en absolut que hi hagués el més mínim consens en prohibir banderetes a les infotaules, mai no s'ha fet un sondeig sobre això en concret, i una recomanació no és una prohibició.--Carles (enraonem) 06:15, 12 abr 2014 (CEST)
Només perquè consti, coincideixo plenament amb en Carles: aconsellar no és el mateix que prohibir. D'acord que el tema pot arribar a cansar, però trobo estrany que ens dediquem a treure banderes d'infotaules que no fan cap mal (ans al contrari, ajuden a contextualitzar l'article ràpidament). No comparteixo en absolut que en ple 2014, a mig any del 9-N, calgui treure una petita bandera catalana de l'article d'en Marc Márquez o del d'en Toni Bou, per exemple. Salutacions.--Peprovira (disc.) 12:17, 10 abr 2014 (CEST)
Us convidem a seguir la discussió a Viquipèdia_Discussió:Presa_de_decisions/2013/Llibre_d'estil_sobre_icones_de_banderes#Preguntes_freq.C3.BCents.--QuimGil (disc.) 16:45, 10 abr 2014 (CEST)

Feedback de la comunitat sobre la fusió d'articles d'éssers vius

Recentment s'han fusionat articles d'éssers vius entre si amb el pretext que eren massa curts. En alguns casos, era cert, i no tinc res a dir. Tanmateix, en altres casos s'han fusionat articles que complien els requisits mínims consensuats entre els «zoòlegs» de la Viquipèdia des de fa anys, cosa que no em sembla bé.

Cal tenir en compte dues coses:

 1. Els requisits mínims són que l'article tingui almenys dues frases d'informació més enllà de la purament taxonòmica (ex., hàbitat, distribució, alimentació, conservació, etimologia, ecologia...).
 2. Aquests requisits mínims ja són més estrictes que els de la majoria de les altres viquipèdies grans. Sense anar més lluny, a la Viquipèdia anglesa es va decidir conservar per unanimitat (excepte el proponent) un article que només contenia una taxocaixa i nou paraules de text (9!). I no cregueu que és un cas aïllat. A les viquipèdies en neerlandès, castellà, suec, francès i vietnamita, simplement per citar-ne unes quantes, s'accepten multitud d'articles que queden per sota del nostre llindar.

En resum, si els requisits mínims per a articles d'éssers vius de can EN, ES, NL, FR... són inferiors als nostres, i ells tenen clar que no cal fusionar, nosaltres encara ho hauríem de tenir més clar. També demano el respecte del consens assolit pel grup d'usuaris que ens dediquem a temes zoològics. Què en pensa la comunitat?

Notifico @Paucabot:, @Panellet:, @Nelo:, @Manlleus:. el comentari anterior sense signar és fet per Leptictidium (disc.contr.) 21:46, 8 abr 2014 (CEST)

A veure:
 • Idealment, a l'article de qualsevol tàxon hi hauria d'haver una mica d'explicació de les seves divisions. Per exemple, a Brachypodium hi ha quatre ratlles de cada una de les espècies autòctones i com es distingeixen, tot i que s'hauria d'ampliar. Si algú fa un microesborrany sobre alguna espècie del gènere que encara digui menys que aquestes quatre ratlles, seria totalment redundant i valdria més redirigir-lo o eliminar-lo.
 • Aquests requisits mínims de les dues frases són molt mínims. Si els articles s'haguessin de quedar per sempre en aquests mínims, trobaria que la informació estaria millor fusionada en articles més generals, però per mi pot ser una opció de consens per les espècies, sobretot per les espècies d'animals i plantes de les que hi ha esperança que s'ampliïn en el futur (bàsicament, tetràpodes i espècies que es facin en el nostre àmbit geogràfic, ja siguin salvatges o domèstics/conreats) però ho podríem ampliar a d'altres espècies.
 • Pels articles de les subespècies encara són més mínims aquests articles, tenint en compte que hi ha menys informació, és d'esperar que hi hagi menys interès, i la taxonomia de les subespècies és molt més canviant. Fusionar les subespècies que només compleixin aquests mínims o que amb prou feines els compleixin em sembla una bona millora. A més, és molt més probable que qui busqui informació busqui per l'espècie que per altres tàxons, d'aquí que en els casos límit estigui més inclinat a fusionar subespècies que a fusionar espècies.
 • De vegades pot haver-hi articles que no calgui fusionar perquè no hi hagi a on. Per exemple, si d'una espècie totes les subespècies menys una tenen articles presentables que només té dues frases, no té gaire sentit fusionar aquesta subespècie fins que l'espècie tingui un apartat adient. En un cas semblant, alguns tàxons superiors es poden conservar separats amb contingut escàs per facilitar la navegació.
 • Els exemples de les altres viquis no me'ls he mirat a fons, però:
  • A en-wiki la notabilitat de les subespècies no sembla tan clara com aquí. "WP considers taxa individually notable, from kingdom right down to species level. (Wikipedia:Articles for deletion/Arctoperlaria) i Notability? It is well accepted that any species and most taxa higher than this are unquestionably notable. Issues of notability, and for my part concerns of splitting too much, come up with subspecies, and individuals and varieties of birds kept in captivity. (Wikipedia:Wikipedia Signpost/2010-05-10/WikiProject report).
  • L'argument que les espècies són notables i per conservar els articles no cal que tinguin gaire informació s'exemplifica millor amb les viquipèdies en cebuà i en winaray (o en suec o neerlandès, omplertes amb el mateix bot). Si aquest és l'objectiu, crec que no anem bé.
 • I d'acord que cal respectar la feina dels altres i escoltar els que han fet una feina, però no es tracta de fer capelletes on manin subcomunitats sinó de buscar el consens entre tots. Si hem de dividir sectors, també podríem respectar el consens dels que es dediquen a fer fusions o propostes d'esborrat i els altres no ficar-nos-hi, però això seria tan perjudicial com deixar la notabilitat dels personatges de videojoc als que escriuen sobre videojocs o qualsevol altra divisió.--Pere prlpz (disc.) 23:28, 8 abr 2014 (CEST)
Reitero que els nostres requisits excedeixen els de qualsevol altra viquipèdia gran tret de l'alemanya. Tan mínims no seran. En canvi, estic d'acord que les subespècies, com a regla general, no mereixen articles propis. Tanmateix, les espècies sí que en mereixen, sempre que tinguin un contingut no negligible i potencial per créixer, com és el cas aquí.– Leptictidium (digui, digui) 23:39, 8 abr 2014 (CEST)

A mi la distinció aquesta entre espècies i subespècies em fa el pes, com va sortir en l'anterior proposta: les espècies amb informació suficient (aquest consens que es parla de les dues línies que són la descripció bàsica + infotaula) haurien de tenir article independent, més consultable per al lector potencial. Si fan "mal" els articles curts, amplieu-los, no els proposeu per esborrar o fusionar. Jo crec que aquests articles són iguals no solament a altres viquis sinó a la majoria d'enciclopèdies tradicionals, aporten informació suficient i no contradiuen cap política.--barcelona (disc.) 10:01, 9 abr 2014 (CEST)

No es tracta de fer capelletes, com diu el Pere, però els usuaris que participen en un camp determinat poden ajudar a establir criteris, seguin les polítiques. Ara bé, preferiria que aquest consens implícit estigués escrit en algun lloc, un viquiprojecte, llibre d'estil o apartat d'admissibilitat. Més que saber quin és el consens interessa saber els arguments amb els que s'hi ha arribat, per no haver-ho de discutir de nou. Tant per les fusions, "casos difícilment ampliables", com l'admissibilitat, "existència de fonts", el que interessa més que el contingut actual és el contingut potencial. Un esborrany pot ser vàlid amb una frase i un parell de referències amb contingut per ampliar, en canvi pot no ser prou amb dos paràgrafs sense referències. Aquesta és la diferència que s'ha apuntat de criteri amb els exemples de l'anglesa. Posar un llindar d'admissibilitat suposada fins les espècies, sembla d'entrada que pot ser un bon criteri (a investigar en més profunditat), i com a conseqüència serien fusions improductives si s'han de desfer en futures ampliacions suposadament factibles. --V.Riullop (parlem-ne) 11:02, 9 abr 2014 (CEST)
D'acord amb en Vriullop que no cal fer fusions que després s'hagin de desfer, però aquest no és el cas. En general, l'article del gènere hauria de tenir un parell de ratlles sobre cada espècie (gèneres molt nombrosos a banda). Si mai apareix un article més extens sobre l'espècie no cal esborrar les dues ratlles de l'article del gènere, sinó enllaçar des del gènere a l'espècie (amb {{AP}} o no). Aleshores, no hi ha cap fusió a desfer. Com a molt hi ha uns microesborranys a l'historial d'una redirecció (o esborrats però recuperables per un administrador) que si mai algú volgués es podrien ampliar.
Al paràgraf anterior, on diu gènere i espècie, podeu llegir qualsevol altre parell de tàxons consecutius (ordre-família, espècie-subespècie, etc.).--Pere prlpz (disc.) 11:25, 9 abr 2014 (CEST)
Notifico la @Laia lion:, que fa articles de característiques similars, però de plantes.– Leptictidium (digui, digui) 14:02, 9 abr 2014 (CEST)

Resumeixo:

 • Leptictidium: esborranys acceptables si tenen dues frases d'informació. Fins a espècies són ampliables. Barcelona hi està d'acord.
 • Pere prlpz: esborranys acceptables si tenen més informació que el tàxon superior, que hauria de tenir una breu explicació de la seva divisió. Esborrany acceptable fins a espècies del nostre àmbit geogràfic.
 • Jo mateix: esborranys acceptables si tenen referències amb contingut per ampliar. A investigar si se'n podrien trobar fàcilment per totes les espècies.

Què fem? Tenim diverses discussions de fusions pendents. Els diferents punts de vista són vàlids. S'ha parlat de consens i discussions prèvies. On són? --V.Riullop (parlem-ne) 09:19, 12 abr 2014 (CEST)

Per si serveix de res: arguments de Leptictidium i meus a Discussió:Geotrypetes. Pau Cabot · Discussió 12:14, 12 abr 2014 (CEST)
Jo sóc partidari de mantenir el consens actual i dels requisits mínims que hauria de tenir un article d'una espècie. Crec que són vàlids i van en la línia d'altres Viquipèdia com ja s'ha comentat. És el mateix tema de sempre: hi ha un sector de la comunitat que parla de terminis d'ampliació d'un article quan, des del meu punt de vista, no haurien d'existir a la Viquipèdia. (a més no està recollit en la normativa els terminis). Aquest fet ens fa perdre força de creació i ampliació, pel fet d'estar discutint sempre sobre aquestes coses. També que aquests atacs temàtics cremen a usuaris antics i novells, cosa que ens perjudica alhora d'eixamplar la comunitat. Si hi ha qualcú que li fan mal els ulls els articles curts, que s'animi a ampliar-los.--KRLS , (disc.) 12:48, 12 abr 2014 (CEST)

Detector de desambiguacions activat per defecte

Tenim moltíssims enllaços incorrectes a pàgines de desambiguació (algunes desenes de milers). Aquests enllaços es creen quan un editor no se n'adona d'on van a parar els enllaços que està creant. Per evitar que segueixi passant, proposo que el detector de desambiguacions s'activi per defecte per a tots els editors registrats.--Pere prlpz (disc.) 00:20, 10 abr 2014 (CEST)

Perdoneu la ignorància però què és el detector de desambiguacions? Què fa? A mi m'ha passat algun cop, accidentalment, i sempre el que succeeix és que la pàgina de desambiguació no conté "(desambiguació)" al títol. O sí que el té, però hi ha un redireccionament (que no el té i al qual enllaces) que t'hi porta. Tot això és senzill de comprovar quan estàs fent l'edició normal d'un article, però quan tractes amb articles a Categoria:Articles amb enllaços interns per millorar és fàcil que s'escapi algun.--QuimGil (disc.) 07:10, 10 abr 2014 (CEST)
És Ajuda:Detector de desambiguacions. --V.Riullop (parlem-ne) 09:30, 10 abr 2014 (CEST)
El giny està disponible en 7 wikis més, entre elles no hi és l'anglesa i en cap està activat per defecte. Si me'l trobés en els altres wikis el desactivaria ja que no hi penso fer res i em distreu la lectura. Aquí m'és útil per manteniment. No el trobo adequat per activar-lo pels que no pensen editar gaire i pot ser confús per un novell. Sembla un missatge d'error quan tampoc és cap cosa greu. És un problema de manteniment, però no el podem traslladar posant coses rares als novells. Més aviat hauríem de revisar els criteris de les desambiguacions i enllaçar directament a la pàgina més probable. --V.Riullop (parlem-ne) 10:04, 10 abr 2014 (CEST)
D'acord amb el Vriullop. A més, el giny és massa agressiu per un lector.--KRLS , (disc.) 11:05, 10 abr 2014 (CEST)
Precisament, perquè és massa agressiu per un lector el proposava només pels registrats i no pels anònims.--Pere prlpz (disc.) 11:15, 10 abr 2014 (CEST)

Arxivar temes tancats

He pensat que seria bona idea, per mantenir la pàgina de la taverna més buida, que el bot arxivador arxivés les converses tancades (on hi hagues la plantilla {{tancat}}) al cap de cinc dies d'inactivitat. Això podria ser útil per consultes o dubtes puntuals ja arreglats per no tenir la conversa per alla voltant durant els 15 dies d'inactivitat.--gerardduenasparlem-ne 17:49, 10 abr 2014 (CEST)

Tal com està preparat el bot, o bé segueix el criteri de fils tancats o bé el criteri de dies d'inactivitat, però no tots dos alhora. Suposo que es podria fer, però és una complicació i un risc. Sempre hi ha la possibilitat d'arxivar manualment si es dóna el cas. Una alternativa és reduir els dies. Ara està posat a 15 dies d'inactivitat, establerts a ull inicialment. Vista l'activitat habitual, crec que 10 dies serien suficients. --V.Riullop (parlem-ne) 18:06, 10 abr 2014 (CEST)
Per mi els 15 dies ja estan bé. La taverna no està tan plena com per no poder-la seguir, i alguns temes no es resolen al moment de manera que es poden anar reprenent al cap de dies. A més, recordo que amb l'anterior sistema, en que s'arxivava per mesos, els fils s'arxivaven entre un i dos mesos després del seu inici, de manera que per la major part de converses ja hem reduït força els terminis.--Pere prlpz (disc.) 18:13, 10 abr 2014 (CEST)
Jo ho deia per temes tipus el de la infotaula del papa que encara esta a la secció d'ajuda i no el tocarem més (de moment). Per netejar una mica simplement. Ho deia per si era facil de configurat-li al bot, pero si es complicat i pot portar riscos es igual. Ja va be com esta. --gerardduenasparlem-ne 19:08, 10 abr 2014 (CEST)

Enllaços automàtics a altres projectes

Wikisource en francès ara incorpora una secció a la columna de navegació titulada "Autres projets", on apareixen automàticament enllaços d'altres projectes en francès relacionats amb l'article en qüestió. Per exemple, a wikisource:fr:Auteur:Lao_Zi es poden veure enllaços cap a Wikiquote, Wikipédia, Commons i Wikidata. Les relacions entre els articles de fr.wikisource i els seus cosins a altres projectes s'estableixen gràcies a Wikidata, per tant si manca o sobra algun enllaç només cal clicar l'enllaç a Wikidata ofert, i fer les corresponent edicions allà.

Aquesta funcionalitat ha estat presentada avui per ThomasTP, el seu desenvolupador. Diu que si altres projectes estan interessants només han de posar-se d'acord i demanar-ho via Bugzilla. Com ho veieu? Afegim una secció "Altres projectes" a la barra de navegació? (vaig a proposar-ho a Wikitexts també).--QuimGil (disc.) 22:31, 11 abr 2014 (CEST)

Pel que veig, bàsicament del que es tracta és de posar al menú de l'esquerra el que ara és la plantilla {{projectes germans}} i a les seves versions separades {{Commonscat}}, {{Viccionari}}, etc., i fer servir les dades de Wikidata en comptes de paràmetres locals.
En general, fer servir els paràmetres de Wikidata no em sembla malament, però hauríem de resoldre els conflictes entre els paràmetres locals i els de Wikidata. Amb la plantilla Commonscat, on ja ho hem implementat, hi ha molts articles amb el paràmetre erroni a la plantilla, però també n'hi ha molts d'erroni a Viquidata, o n'hi havia el darrer cop que ens ho vam mirar (amb les coordenades, que no afecten aquest projecte, passa el mateix).
Posar els enllaços als projectes germans a l'esquerra no ho veig una millora. Si aquest canvi el fessin totes les viquipèdies, aleshores valdria la pena fer-lo per mantenir una certa uniformitat, però si no, és qüestió de gustos.--Pere prlpz (disc.) 23:00, 11 abr 2014 (CEST)
Una diferència notable és que les plantilles cal afegir-les manualment. Si hi ha connexions errònies a Wikidata que afecten a articles en català, tenir els problemes a la vista és un primer pas per a arreglar-los. En fi, trobo que és un detall, i si volem esperar, doncs cap problema. Però sí trobo que representa una millora sobre la situació actual. Quants editors s'entretenen a connectar pàgines de categories de la Viquipèdia amb les seves cosines a Wikidites? wikisource:fr:Catégorie:Philosophie.--QuimGil (disc.) 23:47, 11 abr 2014 (CEST)
Jo crec que la plantilla Projectes germans i aquesta funcionalitat no són incompatibles. Sobretot per aquelles persones que desconeixen que són els projectes germans. Jo implementaria també ambdues funcionalitats.--KRLS , (disc.) 00:27, 12 abr 2014 (CEST)
Tenir-los tots dos pot servir de forma transitòria mentre es van resolen les discrepàncies, però a la llarga resulten redundants i caldrà decidir-se. De moment només enllaça a Commons, Viquidites i Viquitexts. Els altres caldrà mantenir-los en la plantilla. L'enllaç a Wikidata és un duplicat i caldria treure "Element de dades" de la caixa d'eines. Per mi està clar que el millor lloc per tenir aquests enllaços és Wikidata, menys feina de manteniment. El lloc més coherent per presentar-los és al costat dels interwikis, no deixen de ser una variant interwiki. Ho han fet algunes viquipèdies però amb un javascript pesant i per això s'ha fet ara una extensió, era una demanda real que previsiblement es difondrà amb aquesta facilitat. El format amb una caixa de plantilles als enllaços externs és bastant intrusiva. Ens hi hem acostumat i dóna visibilitat als projectes germans, però uns enllaços en la barra general de l'esquerra dóna una visibilitat més formal i més integrada dels projectes. Per mi és una millora d'accessibilitat i de disseny. L'alternativa impracticable és posar una plantilla buida a totes les pàgines per si algun dia apareix l'enllaç de Wikidata. L'alternativa actual és fer-los puntualment i manualment. En el seu moment vaig generar una llista amb bot de coincidències Viccionari-Viquipèdia i és una bogeria tots els que faltaven i el seu manteniment. --V.Riullop (parlem-ne) 10:33, 12 abr 2014 (CEST)
Si desapareix la plantilla no serà una millora d'usabilitat, sobretot quan aquests normalment necessiten una explicació extra com "Consulti la definició de terme al viccionari" . En qüestions d'accessibilitat si que seria una millora, perquè és de més fàcil accés en articles llarg. Potser els requadres s'haurien de migrar als enllaços externs en format text com fan en d'altres projectes.--KRLS , (disc.) 12:53, 12 abr 2014 (CEST)
D'acord amb en KRLS per la usabilitat de les plantilles actuals i amb en Vriullop per la seva intrusió. Per això deia que preferir les plantilles o el menú és qüestió de gustos, o de diferents maneres de trobar l'equilibri entre usabilitat i intrusió. El que em sembla redundant a la llarga és tenir les dues coses a la vegada.
Crec que si adoptem el menú hauríem de mantenir les plantilles que tinguin paràmetres diferents que els de Wikidata, encara que les fem invisibles, però que segueixin categoritzant els articles en que no coincideixin, per tal de poder-los revisar. Això és semblant al que ja estem fent amb la plantilla Commonscat, tot i que és una feina llarga.
Em queda el dubte de si ha de manar el paràmetre de Wikidata sobre el paràmetre local, que fins ara era la tendència amb les plantilles a mida que les actualitzàvem però que amb aquesta extensió no crec que sigui possible.
A més, diria que ni el Viccionari, ni Viquillibres ni Viquinotícies estan incorporats encara a Wikidata, i és dubtós si quan s'hi incorporin serà com un interviqui més (a diferència de Commons). Aleshores, seguirem tenint plantilles per aquests projectes, si més no durant un temps.--Pere prlpz (disc.) 13:31, 12 abr 2014 (CEST)
L'accessibilitat web i la usabilitat impliquen tenir l'enllaç sempre en el mateix lloc, fàcilment trobable i llegible per màquina. Ara podem tenir {{commonscat}}, {{commonscat-inline}} o {{projectes germans}}. Instal·lar l'extensió suposa d'entrada tenir les dues coses, l'enllaç de Wikidata a la barra i les plantilles seguiran al seu lloc. La migració suposaria anar traient les plantilles quan coincideixin, en cas contrari seguirien els dos enllaços pendents de revisió. Si es van eliminant aquestes caixes amb plantilles, les de Viccionari, Viquillibres i Viquinotícies es poden mantenir en format inline mentre no estigui clara la migració a Wikidata. En el cas de Wikispecies sembla una migració més senzilla. El text com "Vegeu Daixonses en el Viccionari, el diccionari lliure" hauria de ser el text emergent de l'enllaç, cosa que ara mateix no té i trobo a faltar. --V.Riullop (parlem-ne) 14:36, 12 abr 2014 (CEST)

Proposte d'article

Judit Neddermann. Moltes gràcies! - Joxemai (disc.) 17:22, 12 abr 2014 (CEST)

Hola! Si tens informació sobre aquesta persona, no cal que demanis permís, pots encetar l'article quan vulguis.– Leptictidium (digui, digui) 17:27, 12 abr 2014 (CEST)

sèrie de dades / dades primàries / raw data

Bon dia.

Ja em perdonareu, però no acabo de saber com funciona tot això. La veritat és que cada cop que he intentat editar algun article he fracassat, no acabo d'entendre per què.

Ara la qüestió és que estava fent una cerca per internet aviam com se n'havia de dir de "raw data" en català, i he vist que a) a la Wikipedia en anglès hi ha un article per a "raw data" (https://en.wikipedia.org/wiki/Raw_data); b) a la Viquipèdia n'hi ha un per a "sèrie de dades" (https://ca.wikipedia.org/wiki/S%C3%A8rie_de_dades) (que només té correspondència amb l'espanyol "serie de datos"); c) pel que he vist, de "raw data" se n'ha de dir "dades primàries", un concepte que apareix desenvolupat a "sèrie de dades".

Amb tot això vull dir que hi hauria d'haver una entrada per a "dades primàries" que enllacés, a "altres idiomes", amb les versions anglesa ("raw data"), alemanya ("Primärdaten"), neerlandesa ("Ruwe data") [que afegeix "(Engels: raw data) of primaire data"] i sueca ("rådata").

I, d'altra banda, l'entrada "sèrie de dades" hauria de deixar de ser tan òrfena i enllaçar amb l'anglès "data set" [or "dataset"], que té equivalències en uns quants idiomes, entre els quals l'espanyol "conjunto de datos". Com que trobo una mica absurd fer dues entrades per a una expressió sinònima, si es fa l'entrada que proposo i l'enllaç, a "sèrie de dades" s'hi pot afegir "o conjunt de dades", no?

--Vpibernat (disc.) 10:04, 13 abr 2014 (CEST)

Hola Vpibernat, per començar no t'has de disculpar de res, a tots ens passen coses.
Segon: l'article Dades primàries no hi és perquè ningú l'ha creat, si vols pots començar-lo tu (traduint-lo de l'anglès, que és el més complet o escrivint-lo des de zero citant les fonts). Si cliques a l'enllaç vermell de dades primàries ja estaràs creant l'article. Aquí tens una guia de com començar un article i si no te'n surts em pots contactar a la meva pàgina de discussió (fent click al enllaç parlem-ne del final).
Per acabar, a mi em sembla que dataset o conjunt de dades no es el mateix que sèrie de dades, ja que aquest últim ha d'estar relacionat amb el temps (no sóc un expert en el tema però). Per tant també s'hauria de crear l'article conjunt de dades. Per que l'article enllaci amb altres idiomes tens l'explicació aquí--gerardduenasparlem-ne 11:17, 13 abr 2014 (CEST)


Proposta d'article

He trobat 100 anys de bus a Barcelona 1906-2006. Algú s'anima a crear l'article Història de l'autobús a Barcelona?--KRLS , (disc.) 23:53, 14 abr 2014 (CEST)

Jo mateix! :Si algu vol ajudar... Hi ha feina de sobres per tothom! --gerardduenasparlem-ne 12:28, 15 abr 2014 (CEST)
No et puc ajudar @Gerardduenas:, però aquí et poso una adreça amb informació complementària que em sembla molt interessant: http://archive.today/sTLt Jordi Roqué (Discussió) 12:56, 15 abr 2014 (CEST)
@Jordi Roqué:Moltes gràcies --gerardduenasparlem-ne 13:00, 15 abr 2014 (CEST)
També a internet: 100 años de autobuses en Barcelona (1906-2006), de Ricard Fernández i Valentí.--Salvi «Ssola» (discussió) 14:06, 15 abr 2014 (CEST)
Gràcies! Si algú troba quelcom de més, que m'ho digui a la meva pàgina de discussió o a la pàgina de discussió de l'article, així no omplim tant la taverna.--gerardduenasparlem-ne 16:28, 15 abr 2014 (CEST)

Ajuda

Icona de la Barra de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat d'ajuda de la taverna atenem les demandes o preguntes de la gent i els problemes tècnics. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de l'ajuda i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Llista de desambiguacions

La llista d'enllaços incorrectes està molt desfasada i l'eina que permetia visitar una llista externa tampoc funciona. Algú hi podria posar remei i donar una llista nova? --Beusson (disc.) 09:51, 22 març 2014 (CET)

@KRLS: hi faràs alguna cosa?  :-) --Beusson (disc.) 16:11, 22 març 2014 (CET)
Algun voluntari? --Beusson (disc.) 23:11, 23 març 2014 (CET)
Per a què? Per arreglar la llista, no en sé prou. Per desambiguar, compta-hi.--amador (disc.) 05:21, 24 març 2014 (CET)
No hi ha ningú que pugui fer la llista nova? --Beusson (disc.) 23:21, 7 abr 2014 (CEST)
No és el que demanes, però ho poso per si un cas: Especial:DisambiguationPageLinks. He intentat seguir la pista de la vella eina i he topat amb aquest bug report. Si l'eina havia de ser aquí, sembla que no hi ha res. Els desenvolupadors que la mantenien estan aparentment inactius. He preguntat a en Nemo si sap algun cosa, o d'alguna eina similar. Tot plegat no té molt bona pinta...--QuimGil (disc.) 02:59, 8 abr 2014 (CEST)
La pàgina especial ja serviria si no inclogués els enllaços de plantilles polisèmia i companyia. Però això està pendent de bugzilla:51110. --V.Riullop (parlem-ne) 08:35, 8 abr 2014 (CEST)
Tot i això, la pàgina especial és força útil, perquè pels títols de l'article i la pàgina de desambiguació sovint és fàcil endevinar quins enllaços venen de plantilles de polisèmia.--Pere prlpz (disc.) 10:20, 8 abr 2014 (CEST)

Infotaula científic

Bon dia: A la Plantilla:Infotaula científic s'hi troben expressions com assessor doctor, conegut per o influenciat per que no mostren la possibilitat que el científic o el tutor de doctorat siguin dones. No crec que faci falta canviar els noms del camps, però potser caldria que en mostrar-los a la infotaula digués: assessor/a, conegut/da o influenciat/da. --Ferran Mir (disc.) 10:29, 22 març 2014 (CET)

@Ferran Mir: Ja està arreglat! He canviat l'assessor/a acadèmic/a i influenciat/da per. Gràcies per la observació--gerardduenasparlem-ne 11:57, 28 març 2014 (CET)
Moltes gràcies, @Gerardduenas:. Queda millor... em sembla a mi... --Ferran Mir (disc.) 13:56, 28 març 2014 (CET)
En contraEn contra Rebuig En català pel gènere neutre o indeterminat fem servir el gènere gramatical masculí, i de fet a la Viquipèdia enlloc fem servir aquests artificis políticament correctes. A més, aquesta solució em sembla un pegat. Si teniu interès en adaptar el gènere de l'etiqueta al gènere de la persona, només cal afegir-hi un paràmetre perquè el canviï, igual que es fa en moltes etiquetes d'usuari.--Pere prlpz (disc.) 17:41, 4 abr 2014 (CEST)
Per evitar artificiositats, millor afegir un paràmetre de gènere per canviar en conseqüència a "Coneguda per", "Influenciada per". En el cas "Assessor/a acadèmic/a", que no està relacionat amb el gènere del biografiat sinó del parametritzat, podria ser per exemple "Assessoria acadèmica" o "Assessoraments". Ja va fent falta crear Viquipèdia:Llibre d'estil/Gènere abans d'acabar reanomenant a "Plantilla:Infotaula científic/a". --V.Riullop (parlem-ne) 18:25, 4 abr 2014 (CEST)
He canviat els dos paràmetre problemàtics per uns de gènere neutre: Assessorament acadèmic i influències de. Així serveix per ambdós gèneres i tothom content. Si trobeu algun nom millor per les influències...--gerardduenasparlem-ne 23:18, 6 abr 2014 (CEST)
D'acord amb el Pere i el Vicenç. Tot i que jo crec que la millor solució hauria sigut ficar un d'aquells paràmetres que canvien el gènere automàticament.– Leptictidium (digui, digui) 10:22, 9 abr 2014 (CEST)

Com puc traduir fitxers de dibuixos d'altres idiomes al català?

Bon dia a tothom,

M'agradaria saber si n'hi ha un programa que es pugui traduir fitxers de dibuixos que estan en altres idiomes al català.

Temps enrere, vaig descobrir un petit programa de la viquipèdia que es podia fer-ho i ara no me'n recordo el nom.

A Geologia de la Lluna#L'interior i els tremolors lunars he traduït manualment del fitxer en castellà que hi era abans al català i no sé com ara em surt certes paraules tapades en negre. Us adjunto el fitxer que he traduït. Moonandearthcores lmb.png (versió original en castellà)

Moonandearthcores lmb cat2.svg (versió en català)

Molt atentament, --Albert SN (disc.) 10:37, 28 març 2014 (CET)

@Albert SN: Fet Fet!. Bàsicament s'ha d'editar el fitxer svg i esborrar les entitats html que enllacen al text original, amb inkscape són les entitats html que em quedaven marcades com id="flowRoot3009" que té un style="fill:#b3b3b3;stroke:none;stroke-opacity:1;stroke-width:1px;stroke-linejoin:miter;stroke-linecap:butt;fill-opacity:1;font-family:Arial;font-style:normal;font-weight:normal;font-size:10px;line-height:125%;letter-spacing:0px;word-spacing:0px;-inkscape-font-specification:Arial;font-stretch:normal;font-variant:normal;text-anchor:start;text-align:start;writing-mode:lr", suposo que deu la opacity, però esborrant tota l'entitat html ja n'hi ha prou. --Anskar (disc.) 11:56, 28 març 2014 (CET)
M'ha passat el mateix problema amb el següent dibuix Anskar
A Últim avantpassat comú universal
Salut i gràcies.--Albert SN (disc.) 20:40, 1 abr 2014 (CEST)
@Albert SN:Fet Fet! Recorda de penjar-lo a commons, ara està a nivell local--Anskar (disc.) 23:44, 1 abr 2014 (CEST)
@Anskar:Fet Fet! ja he penjat a coomons, però em surt el mateix problema que anteriorment Anskar.

Moltíssimes gràcies. --Albert SN (disc.) 00:27, 2 abr 2014 (CEST) el comentari anterior sense signar és fet per Albert SN (disc.contr.) 00:27, 2 abr 2014 (CEST)

@Albert SN: pot ser que hagis carregat el fitxer que yenies localment a l'ordinador en lloc del que hi havia als fitxers locals. També caldria que miressis quina és la qüestió que fa que posin {{:commons:BadSVG}} als teus dibuixos, quin programa d'edició fas servir? --Anskar (disc.) 15:23, 3 abr 2014 (CEST)
Anskar faig servir l'editor d'imatges inkscape, però sempre em dóna problemes a l'hora de traslladar els dibuixos traduïts a commons, ja que sempre em surten zones enfosquides i al final poso les descripcions en l'editor d'imatges Picasa. Quin editor em recomanes per baixar-lo i que no em doni problemes i que sigui de franc, és clar. El meu ordinador té instal·lat el Windows XP. Salut.--Albert SN (disc.) 15:32, 3 abr 2014 (CEST)
@Albert SN: inkscape és el que jo faig servir, el que et recomanaria quan passes d'una imatge .png o d'una altre format (em sembla que és això el problema) ha d'assegurar-te que poses a l'inkscape la imatge enllaçada i tradueixes tots icada un dels noms que apareixen , de la mateixa forma que les línies que hi ha les has de crear de nou i així no sortirà el BadSVG ni tindràs formats negres. Se tota manera va bé treballar amb capes i esborrar la capa original i veure que la capa traduida està complerta amb codi svg. --Anskar (disc.) 15:40, 3 abr 2014 (CEST)
@Albert SN: Amb svg en Inkscape utilitza les capes per evitar problemes, on la capa superior visible que només hi hagi els camps de text. Jo tinc guardat sempre dos versions de la imatge una sense text i l'altre sí, la que acabo pujant a commons.--Manlleus (disc.) 20:29, 16 abr 2014 (CEST)

Infotaules dels papes

Hola! Fa un temps vaig mirar articles de papes, i em vaig fixar que en aquells que són sants, beats o semblants hi apareixen dues plantilles d'infotaula. Jo es que d'aquestes coses no en tinc ni idea. No es podria modificar la plantilla per tal que hi hagi una opció d'afegir que aquest papa és sant, beat o el que sigui, posant-hi les dades corresponents? (per exemple, en la versió en anglès hi és)--Sorenike (disc.) 01:42, 30 març 2014 (CET)

Els enllaços són aquests:{{Infotaula Papa}} {{Sant}} --Anskar (disc.) 10:25, 30 març 2014 (CEST)
Aquest no era el meu dubte. Volia saber si algú sabria modificar la infotaula de Papa a semblança de la versió anglesa o castellana, que tenen en aquesta infotaula una opció d'afegir si un papa és sant o no, i no haver de posar dues infotaules que ocupen el doble d'espai.--Sorenike (disc.) 14:29, 30 març 2014 (CEST)
Als casos que he vist no queda malament que hi hagi dues infotaules. De fet, gairebé no es notaria que n'hi ha dues si no fos perquè estem posant una imatge a cada una d'elles. Una solució ràpida és treure la imatge de la segona infotaula.
Ara bé, {{Sant}} es basa en {{Infotaula}} i {{Infotaula Papa}} es basa en {{Infotaula líder religiós}} que també es basa en {{Infotaula}}, de manera que no hauria de ser gaire complicat fusionar-les, tot i que hi ha feina perquè primer cal fusionar {{Infotaula líder religiós}} amb {{Sant}} (cosa que de pas ens facilitarà tractar els sants bisbes), i després caldrà eliminar {{Sant}} dels articles enganxant-ne els paràmetres a {{Infotaula Papa}}. Aleshores, pregunto:
 • Un cop tinguem la plantilla que pugui fer-ho tot, hi ha algú disposat a fer la feina de fusionar les dues infotaules als articles?
 • Quins camps de {{Sant}} no cal posar a {{Infotaula Papa}} perquè ja hi ha un camp redundant (o perquè no sigui pertinent pels papes)? Suposo que és més pràctic identificar els camps a no copiar que els camps a copiar.
 • Els encapçalaments de les dues infotaules són diferents. La manera fàcil és deixar l'encapçalament de {{Infotaula Papa}}, però, aleshores, cal fer alguna cosa amb les dades que surten a l'encapçalament de {{Sant}}?
--Pere prlpz (disc.) 16:08, 30 març 2014 (CEST)
Jo a l'hora de modificar plantilles no tinc gaire idea, però si algú les fusionés no m'importaria anar traient les infotaules de sants i anar afegint-ho a l'altra modificada. En principi els camps que no haurien d'entrar seria el de nom (papal i secular), naixement i defunció, crec jo, a primera vista del què veig. D'altra banda, jo treuria l'emblema dels papes de la {{Infotaula Papa}}. En principi no s'haurien de tocar els encapçalaments de {{Sant}}, no? Perquè aquesta continuaria existint com està, ja que hi ha sants que no son líders religiosos (crec que no acabo d'entendre el què vols dir en aquest últim punt...)--Sorenike (disc.) 16:28, 30 març 2014 (CEST)
Jo ho estava pensant a l'inrevés: a {{Infotaula Papa}} afegir-li els camps que facin referència a la condició de sant, per omplir-los als papes canonitzats. Per això, pels camps que siguin al cos de la taula no hi ha problema, però per les dades que surten a l'encapçalament de {{Sant}} caldria veure on van.
I pels papes que no són sants i els sants que no són papes no canvia res.--Pere prlpz (disc.) 17:57, 30 març 2014 (CEST)
Tinc una proposta: Podríem fer com a la wiki anglesa, que fan servir per els papes la plantilla {{Infotaula líder religiós}} (en:Template:Infobox_Christian_leader). Tenen unes funcions parser (#switch / #if) que canvien la taula segons com es defineixi el paràmetre "tipus" (si és papa, bisbe, cardenal...). En la infotaula també inclouen un apartat de santedat. Per tant podríem simplement ampliar la taula de líder religiós, traduïnt-la de l'anglesa i suprimir la de papa. --gerardduenasparlem-ne 20:21, 30 març 2014 (CEST)
Això ve a ser el que ja fem ara. La plantilla dels papes passa els paràmetres a la {{Infotaula líder religiós}}, per simplificar-ne l'entrada. I afegir l'apartat de santedat a aquesta plantilla és el que jo proposava més amunt.--Pere prlpz (disc.) 23:41, 30 març 2014 (CEST)

@Pere prlpz: Sí, ja t'havia entès però a més a més del que proposaves tu, jo deia d'eliminar la de papa pq es mes facil modificar una que dues. I es mes difícil modificar la de papa ja que tambe s'hauria de modificar la de lider religiós. --gerardduenasparlem-ne 08:48, 31 març 2014 (CEST)

@Gerardduenas: Eliminar la de papa vol dir que a cada papa hauríem de posar els paràmetres comuns a tots els papes. Això no simplificaria l'ús de les plantilles.--Pere prlpz (disc.) 10:21, 31 març 2014 (CEST)
Tens raó. Es deixarien masses paràmetres buits en altres plantilles. Puc ajudar a ajuntar la plantilla sant a la de papa si voleu. --gerardduenasparlem-ne 17:14, 31 març 2014 (CEST)
@Pere prlpz:Fet Fet! Ja ho he inclòs. A veure que et sembla. Hauràs d'omplir-la per veure l'apartat de sant ja que l'he posat entre <includeonly>. No he aconseguit treure la taula amb la info de sant sense haver de modificar la plantilla de líder religiós per tant surt dins d'una taula --gerardduenasparlem-ne 19:52, 31 març 2014 (CEST)
@Gerardduenas: El que suposo que estàs fent és incloure la infotaula de sant sencera dins de la de papa, cosa que hauria de deixar aproximadament el mateix aspecte que ara (amb dues infotaules) encara que al codi en vegem només una. No sé si això és el que demanava en Sorenike o si el que volia és que es veiés com una sola infotaula.
A més, no funciona. Mira't l'article de qualsevol papa i veuràs que la signatura ha deixat de funcionar i a més a sota hi surt un títol que diu "santedat". Ho deixo una estona perquè ho vegis.
Et suggereixo que facis proves a l'espai d'usuari o a l'espai de proves de les plantilles. A més, al final de la modificació s'hauria de provar en un papa sant unificant les dues plantilles i veure com van els paràmetres.--Pere prlpz (disc.) 21:00, 31 març 2014 (CEST)
@Gerardduenas:Bé, crec que encara fas proves amb la plantilla, no? Perquè com diu en Pere prlpz, encara no funciona bé. El que demanava era que l'apartat de santedat fos opcional en alguns papes. El que comenteu de fer que als papes hi emprem la plantilla de líder religiós em sembla una bona idea, però en això millor us ho deixo a vosaltres que sembla que teniu més idea.--Sorenike (disc.) 21:18, 31 març 2014 (CEST)
M'ho he d'acabar de mirar però ara mateix no tinc temps. De moment perquè no es quedi molt temps amb errors he defet tots els meus canvis i he guardat la que no funcionava al meu espai de proves. Demà (o passsat com a molt tard) ho reviso i faig els canvis. Bona nit! --gerardduenasparlem-ne 22:48, 31 març 2014 (CEST)
Acabat AcabatFinalment he afegit els parametres de sant a la infotaula lider religiós i he actualitzat la infotaula del papa. No es suprimeix sola la plantilla de Sant per tant hauríem d'anar papa per papa arreglant-ho (es pot demanar un bot potser). Jo ja he arreglat Joan Pau I. Encara he de fer uns retocs perquè sigui més facil la feina de passar la info de sant a la infotaula de papa. (Demà ho acabo). Si em voleu fer alguna proposta o m'he deixat quelcom comenteu! --gerardduenasparlem-ne 23:35, 1 abr 2014 (CEST)
@Gerardduenas: Bona feina. Crec que només hi falta el lloc d'enterrament.--Pere prlpz (disc.) 00:22, 2 abr 2014 (CEST)
@Pere prlpz: Ja ho he retocat. Un bot podria passar les dades que hi ha a la taula de Sant dels papes a la infotaula del papa? És bastanta feina i els paràmetres són els mateixos per tant és tallar i enganxar. Com ho veus? --gerardduenasparlem-ne 18:13, 2 abr 2014 (CEST)
Si només es tracta de fer una edició com aquesta es podria fer amb bot, però tenint en compte que només hi ha una vuitantena de papes sants i que l'edició a mà és molt ràpida, dubto que amb bot es trigui menys (comptant el temps d'escriure el programa).
Per altra banda, comparant un mateix article amb dues plantilles o només una, la part de la santedat perd la capçalera, amb part de les dades (el nom com a sant) i la claredat d'explicar que el que ve a continuació fa referència a la condició de sant. De fet, l'encapçalament "papa" que abans explicava quina mena de sant era, ara, sense cap indicació "sant" queda confusa.--Pere prlpz (disc.) 18:27, 2 abr 2014 (CEST)
Canviaré el paràmetre títols per un altre nom. Aquest és el que dona el nom de l'encapçalament. Jo volia que aquí es posés o Sant o Beat (enlloc de papa) però veig que no s'entén. Suggerències per el nou nom del paràmetre? La edició no es tan simple perquè cal eliminar els paràmetres sense usar (l'altra manera, més "cutre", seria deixar-los allà encara que no facin res però no ho veig ben fet). --gerardduenasparlem-ne 18:36, 2 abr 2014 (CEST)
D'acord que deixar paràmetres sense usar pot ser cutre però sempre és informació que pot fer-se servir més endavant, i crec que només s'haurien d'eliminar després de comprovar que són redundants, cosa que només pot fer-se a mà.
Els títols caldria deixar-los perquè hi ha papes que, com a sants, tenen títols diferents del de papa (per exemple, els primers papes són sants papes i màrtirs). Potser el millor seria posar en una barra groga el nom de sant i just a sota els títols.--Pere prlpz (disc.) 20:43, 2 abr 2014 (CEST)
@Pere prlpz, Sorenike: Jo crec que això és tot amb aquesta plantilla. Ara cal anar editant les pàgines dels papes. --gerardduenasparlem-ne 19:44, 3 abr 2014 (CEST)

ajuda amb els bots

hola, estic a un projecte de la wikipedia, i estic refent un article de Pere Formiguera, que per no se quins motius no em deixen guardar els meus progressos ja que un avisaBOT m'ho desfá dient que es le'encarregat dels vandals i coses així, siusplau que algu m'ajudi, he refet la mateixa part 4 cops i ja cansa. saluts!

@Navacatt: El que ha passat és que quan el bot detecta un nou usuari esborrant una gran quantitat de text, entén que és un vàndal (i gairebé sempre ho encerta). Això es podria arreglar demanant aquí que qualsevol altre reverteixi el bot, però ara hi ha edicions posteriors d'en Salva Breto Salazar que suposo que s'han de conservar.
Aquest article és una mica estrany, amb uns paràgrafs que semblen copiats de catàlegs d'exposicions, webs pròpies de l'artista o alguna cosa semblant. És això el que volies treure?--Pere prlpz (disc.) 16:09, 3 abr 2014 (CEST)
@Navacatt: Per cert, tot el que has fet fins ara és a l'historial de l'article i ho pots copiar d'allà.--Pere prlpz (disc.) 16:10, 3 abr 2014 (CEST)

A vegades, veig viquiestris

Com és que es veuen perfectament els viquiestris si edito des del mòbil?--13XIII (disc.) 14:47, 3 abr 2014 (CEST)

@13XIII: Els viquiestris estan basats en javascript si els tens instal·lats i el navegador que fas servir suporta Javascript s'haurien de veure sempre, indiferentment de si fas servir el mòbil o no. Ara bé, jo de vegades també edito des del mòbil i de vegades no se'm carreguen per falta de cobertura, ja que la web no s'acaba mai de carregar del tot. No se si era aquesta la teva pregunta i si t'he contestat be. Si no es aixo torna a preguntar que estem aquí per ajudar-nos entre nosaltres!--gerardduenasparlem-ne 08:35, 4 abr 2014 (CEST)
@Gerardduenas: És que al meu ordinador tinc Javascript amb Chrome i no em surten els viquiestris des de fa segles. En canvi amb el mòbil sí.--13XIII (disc.) 10:40, 5 abr 2014 (CEST)
@13XIII:He vist que els tens instal·lats al monobook.js en lloc del vector.js . Prova de copiar i enganxar aquest codi {{subst:Usuari:Coet/p:Viquiestris.js}} al teu vector.js a veure si funciona. Assegura't també que tens el Javasript activat. Aquí tens una pàgina que et fa el test i et diu si el tens activat. Si no el tinguessis activat ves a configuració⇒mostra configuració avançada⇒privadesa⇒configuració del contingut⇒clica la casella de permetre javascript. --gerardduenasparlem-ne 12:23, 5 abr 2014 (CEST)

Spam?

Hola Bon dia. Trobeu que això és SPAM? Ho he desfet perquè a mi em sembla que és un dels casos a no enllaçar, ja que és un blog (difícilment són neutrals), on es dona la opinió del autor.~A més això hauria d'anar en forma de referència o a enllaços externs en tot cas. Si creieu que no són uns bons motius de reversió ja ho desfaré. --gerardduenasparlem-ne 12:14, 5 abr 2014 (CEST)

El fet que sigui un blog autopublicat fa que m'inclini vers la teoria de l'espam.– Leptictidium (digui, digui) 12:18, 5 abr 2014 (CEST)
És una font no fiable. Seria spam si ho estigués afegint a diversos articles. --V.Riullop (parlem-ne) 12:43, 5 abr 2014 (CEST)
Igualment si és font no fiable s'ha de desfer l'edició. Gràcies! --gerardduenasparlem-ne 19:57, 6 abr 2014 (CEST)

Article de qualitat a l'atzar

Hola! Algú li funciona l'enllaç de la portada Article de qualitat a l'atzar? A mi em retorna un error 403: User account expired. --gerardduenasparlem-ne 22:09, 7 abr 2014 (CEST)

Arreglat, tenim una pàgina especial que fa el mateix que l'eina externa caducada. --V.Riullop (parlem-ne) 23:02, 7 abr 2014 (CEST)

Problema amb el Pywikipediabot

Hola a tothom. Doncs aquest matí em llevo i veig que, quan vull fer anar l'EVA_(bot), em demana la contrasenya del compte. No entenc per què ho fa, ja que els fitxers de login del bot estan intactes i ahir al vespre funcionaven perfectament. És problemàtic perquè ja fa sis anys que no he hagut d'entrar la contrasenya del bot i, per tant, no me'n recordo. Algú s'ha trobat amb aquest problema? Com el vau resoldre?– Leptictidium (digui, digui) 10:13, 9 abr 2014 (CEST)

L'explicació la tens en el missatge que surt avui a la llista de seguiment: MediaWiki:Watchlist-details (info). L'única forma de recuperar la contrasenya és via correu electrònic, si el tens definit en el compte del bot: mw:Ajuda:Inici de sessió#Què passa si oblido la contrasenya o el nom d'usuari?. --V.Riullop (parlem-ne) 10:42, 9 abr 2014 (CEST)
Bé, doncs com que no tinc correu electrònic definit al compte del bot, hauré de fer un nou compte i una nova petició de marca de bot.– Leptictidium (digui, digui) 10:45, 9 abr 2014 (CEST)
Gràcies per l'explicació, en tot cas.– Leptictidium (digui, digui) 14:02, 9 abr 2014 (CEST)

Problema amb l'arxivador

El TronaBot ha arxivat converses de la taverna que encara eren actives. Per exemple, la segona de [2] que tenia una intervenció d'ahir.

No sé si el més pràctic ara mateix és revertir tots els arxivaments, tornar a copiar les converses que vulguem continuar o començar converses noves.

Notifico en Coet.--Pere prlpz (disc.) 11:32, 9 abr 2014 (CEST)

Repassant les edicions del bot, sembla que només ha passat amb aquesta conversa sobre les desambiguacions.--Pere prlpz (disc.) 11:50, 9 abr 2014 (CEST)
Provant amb VriuBot també l'arxiva malament. Potser és problema del canvi d'horari CET a CEST. --V.Riullop (parlem-ne) 13:09, 9 abr 2014 (CEST)
Després de parlar-ho per l'IRC, per la meva banda està solucionat. Resulta que el mes d'abril ara és "abr." en lloc de l'anterior "abr", sense punt, a més d'altres canvis com "feb" a "febr." Això és la definició al locale ca_ES.ISO8859-1 del meu sistema operatiu nou, no a la Viquipèdia que fins ara coincidien excepte "ago"/"ag", però se m'escapa per què ha afectat també al TronaBot. A més, no detectava bé la zona horària, però això només és 1 hora amunt o avall. --V.Riullop (parlem-ne) 19:03, 9 abr 2014 (CEST)

@Coet: El TronaBot hi ha tornat aquesta nit, i si està ignorant l'abril els propers dies arxivarà la taverna sencera, com a mínim totes les converses iniciades el mes de març.--Pere prlpz (disc.) 11:55, 11 abr 2014 (CEST)

Ups, les meues disculpes Pere prlpz, no recordava que el bot estava programat. Ara li aplique el que m'ha dit el Vriullop. De fet pensava que estava relacionat amb una vesprada que el vaig engegar des de casa. –Cœt · mascletà 12:19, 11 abr 2014 (CEST)
@Coet: Doncs hi insisteix, deu seguir programat. Blocat per 24 hores :-( Tu mateix. --V.Riullop (parlem-ne) 09:44, 12 abr 2014 (CEST)
Ehm trec bloqueig (el TronaBot a banda d'arxiva té altres tasques). Vaig tindre un dia molt dur de feina. Ara mateix abans d'entrar per ací he caigut que ahir no havia fet els canvi. He tret la línia del crontab per a que realitze la tasca d'arxivar. No em podré ficar a fer els canvis abans del diumenge per la vesprada. –Cœt · mascletà 10:14, 12 abr 2014 (CEST)
Cap problema. Els canvis ja els faràs quan vulguis/puguis, no et sentis obligat. Ha estat una actuació a contracor però per coherència amb altres bots que es trobessin en situació similar. Més fàcil sabent del cert que el desblocaries aviat :-) Notifico Coet perquè no sempre estàs al corrent, encara que sovint en línia. --V.Riullop (parlem-ne) 10:50, 12 abr 2014 (CEST)
He entrat al toolserver, la prova demostra que les reformes han tingut lloc per a tots els sistemes operatius que toquem:
>>> import locale, time
>>> locale.setlocale(locale.LC_ALL,'ca_ES') #no accepta ca_AD :(
>>> [time.strftime("%d %b %Y (%Z)",time.strptime("01-%i-2014 UTC" % i,"%d-%m-%Y %Z")) for i in range(1,13)]
['01 gen. 2014 (UTC)', '01 febr. 2014 (UTC)', '01 mar\xe7 2014 (UTC)', '01 abr. 2014 (UTC)', '01 maig 2014 (UTC)',
 '01 juny 2014 (UTC)', '01 jul. 2014 (UTC)', '01 ag. 2014 (UTC)', '01 set. 2014 (UTC)', '01 oct. 2014 (UTC)',
 '01 nov. 2014 (UTC)', '01 des. 2014 (UTC)']
Entenc el teu gest. Cap rencunya, era obligat. Es tracta de perdre cinc minut, però anit no el tingué. –Cœt · mascletà 11:08, 12 abr 2014 (CEST)
No acabo d'entendre per què es canvien coses bàsiques, o qui i on. @Toniher: algun comentari aclaridor? En qualsevol cas, Coet, passa'm la teva funció techy-savi de substitució per arreglar el meu pegat. --V.Riullop (parlem-ne) 12:57, 12 abr 2014 (CEST)

Error nom d'article

Hoa amics, he tingut un problemeta força greu. Al meu article Parc Schierbek l'he escrit com Parc Shierbeck, es a dir, hi manca la primera "C", com ho puc solucionar???? el comentari anterior sense signar és fet per Biblioteca Comtat de Cerdanya (disc.contr.) 15:43, 10 abr 2014 (CEST)

Al capdamunt de la pàgina hi ha una pestanya amb el símbol "▼", el cliques i hi hauria d'aparèixer l'opció de "Reanomenar". Més detalls a Ajuda:Reanomenar una pàgina.--Salvi «Ssola» (discussió) 15:53, 10 abr 2014 (CEST)
Fet, ja que s'havia copiat el contingut en el nou. --V.Riullop (parlem-ne) 18:48, 10 abr 2014 (CEST)

POUM de domini públic o no?

A Querol#Llocs_d.27Inter.C3.A9s s'hi han copiat textos procedents de la memòria del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal http://www.querol.cat/files/POUM/1MEMORIA/1Memoria2.pdf (pàgina 89). Aquests textos són de domini públic com les lleis?--Pere prlpz (disc.) 20:30, 10 abr 2014 (CEST)

És una norma legal, amb l'aprovació publicada al DOGC, normalment afegit com annex. Segons Viquipèdia:Recursos lliures#Recursos de l'administració és de domini públic. A gencat.cat es pot veure el procés. --V.Riullop (parlem-ne) 23:57, 10 abr 2014 (CEST)

Noms de les poblacions gal·leses!!!

Bona tarda viquipedistes!!!

Fa uns dies em va enviar un missatge d'un viquipedista gal·lès sobre la correcció d'un article d'un poble gal·lès al català i volia saber si els pobles gal·lesos els posavem en gal·lès o en anglès. Jo crec que s'hauria de posar el nom en gal·lès. Què en penseu? Us deixo el que em va enviar: "Hi. I apologise for not speaking Catalan. Please can you translate the following for me: User:Wici Rhuthun 1/Rhuthun as I wish to create a few articles on Welsh towns. Do you use Welsh names or English names eg Denbighshire or Sir Ddinbych? Many thanks, Wici Rhuthun 1 (disc.) 00:51, 9 abr 2014 (CEST)"

Salut i força.--Albert SN (disc.) 20:09, 13 abr 2014 (CEST)

Seguim (o hauríem de seguir) el principi de fer el que fan les fonts en català, que en general fan servir a tot arreu els noms locals encara que siguin de llengües minoritzades, si no és que hi ha un exotopònim en català. La meva edició de l'Atles de la Gran Enciclopèdia Catalana (de 1983) fa servir a Gal·les els noms en gal·lès i posa com a alternativa els noms en anglès i, si n'hi ha, en català.
Aleshores, crec que hauríem de fer servir els noms gal·lesos per anomenar aquells articles de topònims gal·lesos que ara tinguem anomenats amb el nom anglès.--Pere prlpz (disc.) 20:24, 13 abr 2014 (CEST)
Totalment d'acord amb en Pere. Vaig fer alguns articles de poblacions gal·leses, i feia servir sempre les formes en gal·lès, indicant l'equivalència anglesa, que era el criteri que creia que calia seguir. Jordi Roqué (Discussió) 20:31, 13 abr 2014 (CEST)
Tenim Cardiff i no Caerdydd. A Viquipèdia:Traducció de noms hi ha anotat: "En el cas de no existir un exotopònim tradicional en català, s'utilitza l'endotopònim original del lloc i no una forma adaptada per una tercera llengua. Poden ser excepcions els casos on la llengua autòctona ha estat històricament minoritzada i els topònims s'han difós internacionalment a través de la llengua dominant. Seria el cas d'algunes ciutats de les antigues repúbliques soviètiques amb formes derivades del rus, les formes angleses dels topònims gal·lesos o les formes italianes dels topònims maltesos." Això prové d'una consulta a la GEC, que per l'Atles del 2002 va modificar el llibre d'estil usat el 1983. La seva resposta es pot veure a Viquipèdia:La taverna/Novetats/Arxius/2008/05#Endotopònims o no. Ara bé, es poden distingir els topònims majors i els menors, els primers coneguts habitualment en anglès i els segons desconeguts i per tant sense excepció aplicable. En qualsevol cas, preval el que diguin les fonts en català, si es troben. L'Atles de l'EC hauria de ser en la darrera versió. --V.Riullop (parlem-ne) 22:53, 13 abr 2014 (CEST)

Wikidata

Hola. Veig que el Wikidata no actualitza bé les interviquis. M'explico: si n'afegeixo una, en l'article en català apareixen les altres interviquis de manera correcta, però quan me'n vaig a un altre article en una altra viqui, l'article català no apareix, llevat que me'n vagi a "modificar enllaços". Algú sap què passa ? Per exemple, m'estic tornant boig amb tifus i Újhorod, i no hi ha manera que aparegui al llistat principal l'article en català, ni actualitzant-lo dos-cents mil cops. --MALLUS (disc.) 10:40, 16 abr 2014 (CEST)

Ambdós casos deuen ser un problema de cache. No et preocupis. En el segon cas, si afegeixes un ?action=purge al teva url de la web, veuràs com apareix el català. L'altre cas és una cosa més rara, perquè a wikidata només apareix el castella; però tampoc déu ser res preocupant perquè després te'ls carrega bé.--KRLS , (disc.) 11:03, 16 abr 2014 (CEST)
Ok veig que en el cas d'Újhorod ja carrega bé. Però en el cas de tifus, la "malaltia" no remet. --MALLUS (disc.) 12:21, 16 abr 2014 (CEST)
No sé com, però el problema amb tifus és que d'alguna manera has eliminat tu tots els interviquis: https://www.wikidata.org/w/index.php?title=Q160649&offset=&limit=500&action=history He desfet la teva edició i crec que ara ja està arreglat.--Pere prlpz (disc.) 12:44, 16 abr 2014 (CEST)
Sí és correcte, ho havia esborrat tot per tornar-ho a carregar (o sigui, ficar-los altre cop un per un), com a última opció perquè veia que no s'actualitzava ni a la de tres. Ara veig que ja està bé. Gràcies. --MALLUS (disc.) 14:09, 16 abr 2014 (CEST)
Jo crec que, com diu en KRLS, et faltava refrescar. La manera més còmoda de fer-ho és clicar per editar i canviar action=edit per action=purge a la url (si no és que tens un giny per fer-ho amb un botó com tenim aquí).--Pere prlpz (disc.) 14:55, 16 abr 2014 (CEST)
VP:REFRESCA, hi ha diferents opcions, la primera i fàcil és netejar la memòria cau del navegador. --V.Riullop (parlem-ne) 15:22, 16 abr 2014 (CEST)

Multimèdia

Camera-n--redbrush-pd.svg
A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-les a l'arxiu de la Taverna Multimèdia per a copiar-les senceres i portar-les ací, inserint-ho al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Il·lustracions de lactaris (rovellons i pinatells) d'estudiants d'Art del Treball

Us faig saber que en Marc Serra i la Carlota Rodríguez, estudiants de l'Escola d'Art del Treball en pràctiques a Amical Wikimedia, ja han publicat les seves il·lustracions de rovellons i pinatells que permeten comparar-ne les seves característiques. Per fer-ho han comptat amb l'assessorament del micòleg Josep Cuello (autor de Els noms dels bolets i Passió boletaire. Mites, usos i costums). Les imatges de la Carlota i en Marc ja il·lustren articles de Viquipèdia i del directori Wikispecies. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 16:59, 10 març 2014 (CET)

Felicitats per una feina ben feta Jordi Roqué (Discussió) 17:09, 10 març 2014 (CET)
Me sum a les felicitacions. Pau Cabot · Discussió 09:47, 29 març 2014 (CET)

Imatge del mes de març

Per la imatge del mes de març, per ara tenim tres imatges candidates, un sol votant, i només tres dies per acabar de votar. Aniria bé que votés algú més a Viquipèdia:Imatge del mes/2014/03.

I si voleu nominar imatges per l'abril, ja està oberta la pàgina a Viquipèdia:Imatge del mes/2014/04.--Pere prlpz (disc.) 17:58, 7 abr 2014 (CEST)