Bastó (cèl·lula)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Bastó (desambiguació)».
Anatomia d'una cèl·lula bastó [1]

Els bastons són cèl·lules fotoreceptores de la retina responsables de la visió en condicions de baixa lluminositat. Presenten una elevada sensibilitat a la llum tot i que se saturen en condicions de molta llum i no detecten els colors. Se situen en gairebé tota la retina exceptuant la fòvea. Contenen rodopsina, que és una proteïna que presenta una major sensibilitat a les longituds d'ona properes a 500 nanòmetre s, és a dir, a la llum verda blavosa.

Els bastons es connecten en grup i responen als estímuls que arriben a una àrea general, però no tenen capacitat per separar els petits detalls de la imatge visual. La diferent localització i estructura d'aquestes cèl·lules condueix a la divisió del camp visual de l'ull en una petita regió central de gran agudesa i una zona perifèrica de menor agudesa, però amb gran sensibilitat a la llum. Així, durant la nit, els objectes es poden veure per la part perifèrica de la retina quan són invisibles per a la fòvea central.

Els bastons són més prims que els cons, el diàmetre dels seus segments interns és d'aproximadament 2 micres. Els segments externs dels bastons estan formats per discos membranosos aïllats de la membrana plasmàtica, on es troba la rodopsina. Aquests discs estan contínuament renovant-se. Els discs antics es van desplaçant cap a la zona de l'epiteli pigmentari, on són fagocitades i convertits en fagosoma durant el cicle diürn, sobretot a l'alba.

Aquestes cèl·lules són molt sensibles, capaços de detectar l'energia d'un sol fotó i les responsables per tant que sigui possible la visió nocturna.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Human Physiology and Mechanisms of Disease by Arthur C. Guyton (1992) p.373

Vegeu també[modifica | modifica el codi]