El Sanatori (Sant Just Desvern)

(S'ha redirigit des de: El Sanatori)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
El Sanatori
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteAndreu Audet i Puig Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXX (1922)
Característiques
Estil arquitectònicnoucentisme Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Just Desvern (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Bonavista, 29-31
Map
 41° 22′ 54″ N, 2° 04′ 39″ E / 41.38164°N,2.07753°E / 41.38164; 2.07753
Bé cultural d'interès local
Data29 juny 1987
Id. IPAC19290 Modifica el valor a Wikidata

El Sanatori és un edifici senyorial d'estil eclèctic del municipi de Sant Just Desvern (Baix Llobregat) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Està situat en plè nucli urbà, al Carrer Bonavista, número 29–31, en una finca situada entre els carrers Bonavista, Major i Ateneu. Conté nombrosos detalls ornamentals de caràcter historicista.

Descripció[modifica]

És un edifici residencial de planta baixa i pis. La façana principal està formada per dues torres acabades amb dues cúpules, de racó de claustre i d'influència oriental, cobertes amb ceràmica vidriada blava. La façana posterior és absolutament diferent i té un clar caire clàssic, d'inspiració noucentista. Posseeix darrere una escala de doble tramada, molt característica del conjunt. La distribució interior es realitza al voltant d'un vestíbul-pati central cobert, amb magnífica galeria a la seva planta pis.[1]

Història[modifica]

Fou dissenyat per l'arquitecte Andreu Audet i Puig, autor, també, del Casino de La Rabassada, i fou construït l'any 1922 pel mestre d'obres santjustenc Magí Campreciós Poll. Es va edificar en una finca propietat de Victoriano de la Riba Ruiz, i la primera propietària fou Elisa Romero, artista de l'Edèn Concert de Barcelona. A principis dels anys 30 fins al 1950 fou casa de salut amb el nom de Bonavista Casa Mèdica de Repòs, regentada pels doctors Rodríguez-Arias i Vilardell. Fins a l'any 2002 hi va viure la família Figueras.

Referències[modifica]

  1. «El Sanatori». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 19 març 2015].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Sanatori
  • Pérez Sánchez, Miquel i Sanahuja Torres, Dolors: Itinerari d'Arquitectura de Sant Just Desvern. Recorregut Urbà i de masies de Muntanya. Quaderns d'Estudis Santjustencs II. Ajuntament de Sant Just Desvern. Sant Just Desvern, 1985. PP 36–37.
  • Ajuntament de Sant Just Desvern i Centre d'Estudis Santjustencs: Fills de Magí Campreciós: mestres de cases (catàleg de l'exposició) Sant Just Desvern, 2002.
  • Ajuntament de Sant Just Desvern i Centre d'Estudis Santjustencs: Un patrimoni que es fa mirar. Ajuntament de Sant Just Desvern, 2003. Pàg. 35.