Bòrda Escalèr

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Bòrda Escalèr
Dades
TipusBorda Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBausen (Vall d'Aran) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCamí de Les. Bausen (Vall d'Aran)
Map
 42° 49′ 45″ N, 0° 43′ 00″ E / 42.8292°N,0.71666°E / 42.8292; 0.71666
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC37195 Modifica el valor a Wikidata

La Bòrda Escalèr és un monument del municipi de Bausen (Vall d'Aran) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

La Bòrda d'Escalèr conserva el "tet de palha" encara que força malmès i per poc temps. L'edifici, sàbiament adapta al medi, destaca per la seva verticalitat, de manera que desenvolupa quatre nivells de planta rectangular restant les dues primeres adossades al vessant del terreny, a ponent. Els murs relativament gruixiuts presenten uns paraments de petites peces allargades que li donen un aspecte força compacte. La teulada de doble vessant fou ressolta amb encavallades de fusta i coberta amb garbes de palla reforçades en la "capièra" amb dues files "d'estartèrs" per banda. En l'esmentat costat de ponent sobresurt l'estructura graonada dels "penaus", la qual cosa serva correspondència a l'altre extrem, amb l'empostisat en la part superior del "penalièr", sota l'aixopluc de la cornisa que formen les pales. La façana principal se situa a migdia, paral·lela a la "capièra" amb la porta de l'estable (1,70 x 0,90m) i la porta secundària (1,50 x 0,80 m) que aprofita un esglaó del vessant i presenta dues fulles horitzontals.Faciliten també la ventilació per una tercera porta (1,30 x 1,10 m) que queda a peu pla sota els "penaus" i aprofita el desnivell per encabir un segon nivell i emmagatzemar major quantitat d'herba tallada.[1]

Història[modifica]

Çò d'Escalèr és documentada des de l'any 1818 poder de Josep Amiell Escalèr[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Bòrda Escalèr». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 11 abril 2013].