Fitxer:FONT DEL CARRER NOU DE LA RAMBLA (1826) 01.jpg

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Fitxer original(6.652 × 3.072 píxels, mida del fitxer: 7,19 Mo, tipus MIME: image/jpeg)

Descripció a Commons

Resum

Descripció
Català: Des del segle XVIII es produeix un augment del consum d'aigua a Barcelona, això obliga a fer-ne noves canalitzacions per estendre el subministrament arreu de la ciutat, i es creen noves fonts i abeuradors. Un exemple és aquesta font del Carrer Nou de la Rambla inaugurada el 1826. Aquesta font de pedra, d'autor desconegut, és dins d'un espai buidat dins del mur de la casa del número 45 del Carrer Nou de la Rambla.

El 7 de setembre de 1826 va ser el primer dia que hi va rajar aigua d'aquesta font. L'Ajuntament intentà suprimir aquesta font però els veïns s'hi van oposar. El 14 de setembre de 1879 caigué un raig sobre aquesta font. Aprofitant unes obres de rehabilitació de l'edifici per intal·lar-hi una oficina dels serveis socials i un centre infantil, inaugurats el 2 de desembre de 1986, van restaurar l'antiga font de 1826. A la font hi ha una inscripció:

[CAT]

A LA CIUTAT DE BARCELONA / L'EXM.SR. MARQUÈS DE CAMPO SAGRADO / LA JUNTA QUE ELL MATEIX PRESIDEIX / ENCARREGADA DE LA CONDUCCIÓ D'AIGÜES / VAN DEDICAR AQUESTA QUARTA FONT / EL DIA (IL·LEGIBLE) DE MDCCCX... (IL·LEGIBLE)
Español: Desde el siglo XVIII se produce un aumento del consumo de agua en Barcelona, lo que obliga a realizar nuevas canalizaciones para extender el suministro por toda la ciudad, creando nuevas fuentes y abrevaderos. Un ejemplo es esta fuente de la calle Nou de la Rambla inaugurada en 1826. Esta fuente de piedra, de autor desconocido, está dentro de un espacio vaciado dentro del muro de la casa del número 45 de la calle Nou de la Rambla.

El 7 de septiembre de 1826 fue el primer día que manó agua de esta fuente. El Ayuntamiento intentó suprimir esta fuente pero los vecinos se opusieron a ello. El 14 de septiembre de 1879 cayó un rayo sobre esta fuente. Aprovechando unas obras de rehabilitación del edificio para instalar una oficina de servicios sociales y un centro infantil, inaugurados el 2 de diciembre de 1986, restauraron la antigua fuente de 1826. En la fuente hay una inscripción:

[CAS]

A LA CIUDAD DE BARCELONA / EL EXMO.SOR. MARQUÉS DE CAMPO SAGRADO / LA JUNTA QUE EL MISMO PRESIDE / ENCARGADA DE LA CONDUCCIÓN DE AGUAS / DEDICARON ESTA CUARTA FUENTE / EL DIA (ILEGIBLE) DE MDCCCX... (ILEGIBLE)
Data
Font Treball propi
Autor Yeagov
Posició de la càmera41° 22′ 39,13″ N, 2° 10′ 21,87″ E Kartographer map based on OpenStreetMap.Aquesta i altres imatges properes a: OpenStreetMapinfo

Llicència

Jo, el titular dels drets d'autor d'aquest treball, el public sota la següent llicència:
w:ca:Creative Commons
reconeixement compartir igual
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
Sou lliure de:
  • compartir – copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra
  • adaptar – fer-ne obres derivades
Amb les condicions següents:
  • reconeixement – Heu de donar la informació adequada sobre l'autor, proporcionar un enllaç a la llicència i indicar si s'han realitzat canvis. Podeu fer-ho amb qualsevol mitjà raonable, però de cap manera no suggereixi que l'autor us dóna suport o aprova l'ús que en feu.
  • compartir igual – Si modifiqueu, transformeu, o generareu amb el material, haureu de distribuir les vostres contribucions sota una llicència similar o una de compatible com l'original

Llegendes

Afegeix una explicació d'una línia del que representa aquest fitxer

41°22'39.130"N, 2°10'21.868"E

0,024995 segon

1,65 mil·límetre

Historial del fitxer

Cliqueu una data/hora per veure el fitxer tal com era aleshores.

Data/horaMiniaturaDimensionsUsuari/aComentari
actual20:24, 30 nov 2021Miniatura per a la versió del 20:24, 30 nov 20216.652 × 3.072 (7,19 Mo)YeagovUploaded own work with UploadWizard

Ús global del fitxer

Utilització d'aquest fitxer en altres wikis:

Metadades