Locomòbil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:09, 30 abr 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Locomòbil de 1910 en el festival de Bochum el 2007.

Un locomòbil o màquina locomòbil[1] és una màquina de vapor dissenyada per rodar sense necessitat de via fèrria, encara que estaven pensades per funcionar a semblança dels trens. Antigament estaven dotades de rodes de tractor connectades amb politges al motor de vapor. L'inventor de la locomòbil va ser el valencià Valentín Silvestre, qui la denominà originalment "locomotora per a camins ordinaris".

Gravat de la locomòbil espanyola "Castella"

A finals del segle XIX i principis del XX les locomòbils eren utilitzades per encarrilar els vagons que se sortien de les vies en accidents, per arrossegar maquinària pesant o per dur a terme treballs d'instal·lació dels rails.

A Catalunya, l'any 1902 l'empresa General de Asfaltos y Portland, Asland, S. A., promotora de la Fàbrica de Ciment Asland, comprà una locomòbil de vapor de 15 tones i sis vagons de 18 tones de càrrega màxima, adquirits a la firma Best Manufacturing de Califòrnia.[2] Aquesta locomòbil circulava per camins i s'usà inicialment per transportar maquinària cap a la fàbrica situada a Castellar de n'Hug, i després de d'inauguració, per transportar el ciment produït. La locomòbil va tenir molta oposició a la comarca. L'any 1905 fou prohibit l'ús de la locomòbil per carreteres públiques, i a partir d'aquell moment el transport de ciment es féu mitjançant carros de transport i mules.[2]

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Locomòbil