Arnaldo Deodata da Fonseca Rozeira

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Rozeira)
Infotaula de personaArnaldo Deodata da Fonseca Rozeira
Biografia
Naixement29 abril 1912 Modifica el valor a Wikidata
São Tomé i Príncipe Modifica el valor a Wikidata
Mort8 març 1984 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Lordelo do Ouro e Massarelos (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióbotànic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
Obra
Abrev. botànicaRozeira Modifica el valor a Wikidata

IPNI: 8691-1

Arnaldo Deodato da Fonseca Rozeira (São Tomé e Príncipe, 29 d'abril de 1912Lordelo do Ouro, 8 de març de 1984), més conegut per Arnaldo Rozeira o Arnaldo Roseira, vas ser un botànic, professor universitari, director de la Facultat de Ciències de la Universitat de Porto[1] i director del Jardí Botànic de Porto.[2]

Biografia[modifica]

El 1949 va ser nomenat professor de l'FCUP. El 1957 va presentar una lliçó sobre el tema "Estudos Botânicos nas Ilhas de S. Tomé e Príncipe. Problemas fundamentais" i va ser nomenat professor universitari.[3] Durant la seva carrera acadèmica, va realitzar diverses campanyes de prospecció botànica a São Tomé. El 1960 es va convertir en director de l'Institut de Botànica "Dr. Gonçalo Sampaio", vinculat a l'FCUP. Va dirigir el Jardí Botànic de Porto de 1960 a 1974 i entre el gener i l'abril de 1982. Va dirigir FCUP des d'abril de 1972 fins a l'abril de 1974 i va ser també president de l'Associació de Filosofia Natural de l'FCUP.

Va estar casat amb Maria Irene de Mariz Teixeira amb qui va tenir 10 fills: Arnaldo Eduardo,[4] Maria Irene, António José, Maria do Céu, Augusto Duarte,[5] Nuno Manuel, João Luís, Armando Jorge, Maria da Graça e Paulo Maria de Mariz Roseira. Va ser net de Francisco Lopes Roseira (1825-1905), fundador el 1859 del Colégio de Lamego,[6] i parent de la política portuguesa actual Maria de Belém Roseira.

Arnaldo Rozeira és autor de diversos estudis sobre la flora de São Tomé e Príncipe, Trás-os-Montes i l'Alto Douro,[7][8] continuando a obra do eminente naturalista Gonçalo Sampaio. Doutorou-se em 1944 com a tese "A flora de Trás-os-Montes e Alto Douro". Desenvolveu um trabalho de referência na classificação científica de plantas e algas,[9] on va descobrir noves espècies vegetals com Lasiodiscus rozeirae.

Referències[modifica]

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.