Sistema econòmic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 21:41, 19 maig 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Un sistema o model econòmic és un mecanisme o institució social que organitza la producció, distribució i consum en el benefici d'una societat particular. La idea d'un sistema econòmic porta amb si la connotació articulada de parts (principis, regles, procediments, institucions) harmonitzades funcionalment per a la conseqüència de fins col·lectius determinats. Durant aquesta articulació de parts cada societat tracta de resoldre el problema fonamental econòmic que és la satisfacció de les necessitats bàsiques. Es distingeixen tres classes de models/sistemes econòmics:

  • El '''liberalisme econòmic''': Basat en la premissa de què l'economia pot autoregular-se tota sola en una forma satisfactòria, i apunta que la intervenció de l'Estat en la mateixa sigui mínima.
  • L''''economia planificada''': Al contrari, és l'Estat qui controla tots els aspectes de la vida econòmica. No permet l'existència de la propietat privada.
  • El model mixt és un punt en mig entre el liberalisme i l'economia dirigida.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sistema econòmic