Ajuda:LanguageTool durant l'edició

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Usuari:Forat Negre/languagetool-ca)
LanguageTool a la Viquipèdia
AutorForat Negre
DescripcióAplica el corrector LanguageTool als articles de Viquipèdia.
Codilanguagetool-ca.js
Versió actual1.1
D. actualització12 de gener 2023

El LanguageTool és un corrector de textos ortogràfic i gramatical de codi obert i lliure multiplataforma. A la Viquipèdia disposem d'un codi que permet integrar aquesta eina directament durant el mode d'edició dels articles de la Viquipèdia. D'aquesta manera, els editors poden localitzar més fàcilment possibles errors gramaticals en el cos de l'article. A més, funciona en la pàgina principal de l'article i en la previsualització d'aquest durant una edició.

És important que tingueu en compte que aquesta eina rau en una extensió que heu d'instal·lar prèviament i senzilla al vostre navegador habitual del dispositiu amb el qual editeu la Viquipèdia. Per tant, si editeu des d'un altre dispositiu (ordinador principalment) o navegador, llavors no us hi apareixerà.

La seva limitació actual és que només funciona en articles de fins a 18.000 - 25.000 octets. Si són molt més llargs, no us carregarà l'eina per limitacions de la versió de franc del LanguageTool.

Instruccions d'ús[modifica]

Prèvia[modifica]

El codi només funciona per aquells qui tenen activat LanguageTool al seu navegador! En cas contrari no hi trobareu cap diferència. Per instal·lar-lo, feu clic en aquest enllaç i s'afegirà com una extensió addicional al vostre navegador.

Només hi haureu de decidir les llengües amb què el voleu fer servir i també altres aspectes de la configuració personal com el grau d'exigència o que se us mostrin sinònims en la selecció de text:

Incrustació del codi[modifica]

Amb la sessió d'usuari iniciada, afegiu el següent codi al vostre common.js (només afecta la versió catalana de la Viquipèdia) o bé a global.js (afecta a totes les versions).

// Importar codi per implementar LanguageTool al cos de l'article
mw.loader.load('//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Usuari:Forat_Negre/languagetool-ca.js&action=raw&ctype=text/javascript');

Recordeu que, atès que és una extensió personal de les vostres eines, sense esdevenir viquipedistes registrats no podreu gaudir d'aquesta funció.

Ús[modifica]

Un cop instal·lat el codi, quan carregueu qualsevol article s'hi subratllaran els errors automàticament. A l'hora de seleccionar un error, us apareixerà una petita finestra emergent amb més detalls. Si localitzeu errors legítims en un article, només els heu d'esmenar com sempre: o bé amb l'editor visual (pestanya «Modifica») o bé amb l'editor de codi clàssic (pestanya «Modifica el codi»). Tanmateix, tingueu en compte que el mode d'edició clàssic sovint us mostrarà errors excessius relacionats amb la puntuació del codi, sobretot allà on hi hagi imatges, taules i referències.

Heu de tenir en compte que és una eina que facilita la comprovació d'errors, però la correcció d'aquests encara és manual i a compte vostre. A continuació trobareu un exemple del seu ús en l'editor visual, amb els mots subratllats de diversos colors i finestres explicatives:

Instal·lació addicional externa[modifica]

Alternativament, podeu instal·lar una versió externa per fer proves, o bé per controlar-ne l'activació manualment, fent servir Tampermonkey. Per fer-ho, creeu un nou codi i hi afegiu aquesta capçalera:

// ==UserScript==
// @name         LanguageTool a la Viquipèdia
// @namespace    http://tampermonkey.net/
// @version      -
// @description  Aplica el corrector LanguageTool als articles de la Viquipèdia
// @match        http*://*.wikipedia.org/*
// @icon         https://www.google.com/s2/favicons?sz=64&domain=wikipedia.org
// @require      https://code.jquery.com/jquery-3.2.1.min.js
// @grant        none
// ==/UserScript==

A continuació, hi heu de copiar el codi original. Podeu trobar-lo aquí: languagetool-ca.js, Atreviu-vos amb aquesta opció només si teniu prou coneixements tècnics.

Errors i sol·licituds de funcions[modifica]

La vostra opinió és essencial. Informeu tots els errors i les sol·licituds de funcions a la pàgina de discussió d'aquesta eina i informeu-ne el creador, l'usuari Forat Negre (etiqueteu-lo amb @).

Enllaços externs[modifica]