Xarxa (tèxtil)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Vestit confeccionat amb teixit de xarxa

El teixit de xarxa o simplement xarxa, és qualsevol tipus de teixit en què els fils estan fusionats, enrotllats o nuats a les seves interseccions, donant com a resultat un teixit amb un ampli espai obert entre tots els fils.[1] El teixit de xarxa té molts usos i n'hi ha de moltes varietats. Depenent del tipus de fil o filament que es faci servir per confeccionar el teixit, les seves característiques poden variar des de molt durador fins a poc durador.

Usos[modifica]

La gent fa servir la xarxa per a moltes finalitats diferents. Les xarxes són un dels components clau per pescar en quantitats massives de peix. Aquest tipus de teixit s'utilitza a causa del seu origen resistent però flexible, que pot suportar pes i tot i ser lleuger. Els pescadors utilitzen xarxes quan pesquen amb xarxes d'arrossegament, perquè a banda de deixar passar l'aigua (però no els peixos més grans que els seus forats), són prou resistents per suportar grans quantitats de peixos que són atrapats, arrossegats i després trets de l'aigua. Sovint els filaments que componen la xarxa estan recoberts amb cera o plàstic. Aquest revestiment afegeix un component impermeable al teixit que li proporciona encara més fiabilitat.

Moda[modifica]

La xarxa s'ha fet servir en la moda durant segles. El tul és una forma de xarxa feta de fil de petit calibre, entrellaçat en un patró hexagonal amb petites obertures i emmidonada generalment per donar-li cos o rigidesa. S'utilitza típicament per als vels a Occident, on se sol portar un vel de tul blanc sobre el cap i el rostre, amb un vestit de núvia. El tul també es fa servir per formar la faldilla del tutú de ballet tradicional, per aportar cos i volum, sense afegir pes significatiu.

Sanitat[modifica]

La xarxa també s'utilitza en cures mèdiques per proporcionar aïllament de tela i embolicar una ferida sota un cabestrell estàndard. A la pràctica mèdica, les xarxes proporcionen amortiment i protecció quan s'usen en capes, però permetent que la pell respiri sota el teixit. Depenent de l'ús de la xarxa, es pot aplicar una cera o una capa de plàstic diferent per cobrir els filaments que la componen. Els filaments poden estar fets de fibres sintètiques o naturals, depenent de l'ús final del propi teixit.[2]

Càmping[modifica]

La xarxa es fa servir generalment en tendes de campanya. L'aire pot passar fàcilment a través dels orificis, cosa que permet una transpirabilitat que no atrapa bacteris però roman impermeable a plagues d'insectes. Les xarxes es fan servir sovint en bosses d'equipatge per crear compartiments transparents i transpirables que permetin a les persones emmagatzemar articles. La xarxa té molts components similars a la malla, ja que totes dues permeten que l'aire passi fàcilment i comparteixen molts usos comuns. Els teixits de malla de forats grans tenen usos específics i els teixits de punt més petits també en tenen altres de molt variats.

Una funció relacionada de les xarxes és la de permetre el flux d'aire i alhora excloure els mosquits i altres ferotges transportats pel mateix.

Tipus[modifica]

Xarxa feta a mà[modifica]

s'utilitza com a teixit base per a molts tipus de costura, inclòs l'encaix de filet i l'encaix de tambor. La xarxa es pot utilitzar per a moltes coses, entre d'altres per afegir volum a un vestit, generalment vestits de núvia o de nit. També s'utilitza per a moltes disfresses, incloses les de fades. Les xarxes també es poden utilitzar per fer tutús per a ballarines. També es pot fer referència a la xarxa quan es considera artesania feta a mà.[3]

Utilitzant el mètode de fer puntes o el de nusos de xarxa, es poden crear diversos tipus de xarxes. La tela de malla romboïdal va i ve, en files. Aquesta tècnica s'utilitza per a bosses, hamaques, diademes i bufandes. Un altre tipus és la xarxa de malla quadrada que també va de banda a banda en files però es treballa en diagonal. Aquest tipus de xarxa s'utilitza per a la pesca d'arrossegament. La primera fila comença en una cantonada i la darrera fila acaba a la cantonada diagonal a la primera cantonada. Això s'utilitza sovint com a base per a brodats de xarxa. La xarxa en espiral és un tipus de xarxa que gira contínuament de manera similar al teixit crochet amb un patró continu.

Xarxa sense nusos[modifica]

Es poden fer servir diferents patrons de teixit per a diferents tipus de xarxa. Depenent de l'ús del teixit, la mida dels forats a la xarxa variarà. Els patrons de teixit s'utilitzen amb freqüència per a xarxes sense nusos. Jason Mills afirma que, com que no s'utilitzen nusos per produir aquest tipus de xarxa, sol ser menys resistent. Cada fil, quan es fa servir per a un teixit de xarxa sense nusos, de vegades es pot recobrir abans de teixir-lo per garantir una major durabilitat. Si un teixit es recobreix després de teixir-lo, pot ser més durador quan es sotmet a la calor o a la pressió.

Referències[modifica]

  1. মোঃ আবু সাঈদ. «What is net fabric? Types and uses of net fabric». Textile Apex. [Consulta: 27 abril 2015].
  2. Mills. «Style 63, Cubicle Mesh». Arxivat de l'original el 5 octubre 2013. [Consulta: 30 setembre 2013].
  3. «Mesh Fabric and Netting Fabric». Textiline. Arxivat de l'original el 4 octubre 2013. [Consulta: 28 setembre 2013].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xarxa