Vés al contingut

Resolució 1683 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1683 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1683 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5454)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació13 juny 2006 Modifica el valor a Wikidata
1682 Modifica el valor a Wikidata
1684 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Libèria
Llengua del terme, de l'obra o del nomllengües sinítiques Modifica el valor a Wikidata

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1683 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 13 de juny de 2006. Després de recordar totes les resolucions anteriors sobre la situació a Libèria i l'Àfrica occidental, el Consell va ajustar l'embargament d'armes contra el país de manera que armes i municions podrien ser utilitzades amb fins de formació per part del govern, la policia i les forces de seguretat.[1]

Libèria va donar la benvinguda a la resolució, però va instar l'aixecament de les sancions relatives a fusta i diamants.[2]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell va començar acollint amb satisfacció el paper de la presidenta Ellen Johnson Sirleaf en els seus esforços per restaurar, mantenir la pau i l'estabilitat a Libèria. Va subratllar que la Missió de les Nacions Unides a Libèria (UNMIL) donaria suport al govern de Libèria per construir una nació democràtica.

La resolució va reconèixer que la policia liberiana i les forces de seguretat necessitaven assumir una major responsabilitat per la seguretat nacional. A més, a Libèria s'ha avançat, però la situació continua constituint una amenaça per a la pau i la seguretat a la regió.

Actes[modifica]

Sota el Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, el Consell va decidir que les mesures imposades a la Resolució 1521 (2003) no s'aplicarien a armes i municions subministrades als membres del govern, servei de seguretat i policia amb finalitats formatives.[3] Els ítems seran aprovats cas per cas pel Comitè establert en aquesta resolució únicament per a l'ús de personal format, i revisat des de la creació de la UNMIL l'octubre de 2003.[4]

A més, les armes i municions sol·licitades serien marcades posteriorment i es mantindria un registre d'aquestes. La UNMIL va haver de inspeccionar inventaris d'armes i municions adquirides i informar al Comitè sobre les seves troballes.

Finalment, la resolució va reiterar la importància contínua de la cooperació de la UNMIL amb el Comitè, el govern de Libèria i el panell d'experts que controlen l'aplicació de les sancions contra el país.[5]

Referències[modifica]

  1. «Security Council adjusts Liberia arms embargo». United Nations, 13-06-2006.
  2. «Liberia says loosening of arms embargo will help improve security, but some citizens wary». Associated Press, 14-06-2006.
  3. Vines, Alex «Can UN arms embargoes in Africa be effective?». International Affairs, 83, 6, 2007, pàg. 1107–1121. DOI: 10.1111/j.1468-2346.2007.00676.x.
  4. Report of the Security Council. United Nations Publications, 2007, p. 4. 
  5. «Liberia arms embargo will not apply to Government forces: UN Security Council». United Nations News Centre, 13-06-2006.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1683 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.