Resolució 1719 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1719 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1719 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5554)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació25 octubre 2006 Modifica el valor a Wikidata
1718 Modifica el valor a Wikidata
1720 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Burundi
Llengua del terme, de l'obra o del nomllengües sinítiques Modifica el valor a Wikidata

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1719 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 25 d'octubre de 2006. Després de recordar resolucions sobre la situació a Burundi, incloses les resolucions 1545 (2004), 1577 (2004), 1602 (2005), 1606 (2005), 1650 (2005) i 1692 (2006), el Consell va establir l'Oficina Integrada de les Nacions Unides a Burundi (BINUB) per un període inicial d'un any per ajudar a la pau i l'estabilitat a llarg termini del país.[1]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell va donar la benvinguda a la signatura d'un acord entre el Govern de Burundi i el Palipehutu el 7 de setembre de 2006 i va retre homenatge a Tanzània, Sud Àfrica i Uganda pels seus esforços en el procés de pau de Burundi. Hi havis inquietud sobre els informes d'un cop militar i la detenció de diverses figures polítiques. Tots els partits polítics del país van demanar mantenir el diàleg.

Es va cridar a les autoritats de Burundi per promoure la bona governança i afrontar corrupció política.

Actes[modifica]

La resolució 1719 va demanar al Secretari General de les Nacions Unides Kofi Annan establir el BINUB a partir de l'1 de gener de 2007 per un període inicial de dotze mesos. Es va demanar que se centrés en els següents aspectes: la consolidació de la pau i la governança democràtica; desarmament, desmobilització i reintegració i reforma del sector de la seguretat; posar fi a la impunitat i promoure i protegir els drets humans; enfortir la cooperació amb els donants; i tenint en compte les consideracions de gènere.[2] També era important que la BINUB cooperés amb la Missió de les Nacions Unides a la República Democràtica del Congo (MONUC) .

El Consell va reiterar la responsabilitat principal de les autoritats de Burundi pel que fa a la pau i l'estabilitat a llarg termini del país i per a la consolidació de la pau. Es va instar també el Govern perquè continués reformes i establís els mecanismes a què es refereix la resolució 1606.

Mentrestant, el Consell va expressar la seva preocupació per les violacions deld drets humans a Burundi i va instar les autoritats a investigar aquests informes. Tant el govern com Palipehutu van ser convocats a implementar el seu acord d'alto el foc.

Finalment, el secretari general havia de mantenir informat el Consell sobre els esdeveniments.

Referències[modifica]

  1. «Security Council establishes integrated United Nations office in Burundi to assist country in efforts towards long-term peace, stability». United Nations, 25-10-2006.
  2. Bellamy, Alex J.; Williams, Paul; Griffin, Stuart Understanding Peacekeeping. Polity, 2009, p. 251. ISBN 978-0-7456-4186-7. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1719 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.