Resolució 1689 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1689 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1689 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5468)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació20 juny 2006 Modifica el valor a Wikidata
1688 Modifica el valor a Wikidata
1690 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Libèria
Llengua del terme, de l'obra o del nomllengües sinítiques Modifica el valor a Wikidata

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1689 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 20 de juny de 2006. Després de recordar totes les resolucions anteriors sobre la situació a Libèria i l'Àfrica occidental, el Consell va decidir continuar amb les sancions contra la importació de diamants del país durant sis mesos, encara que s'han aixecat restriccions similars relacionades amb la importació de fusta.[1]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell va començar acollint amb satisfacció el paper de la presidenta Ellen Johnson Sirleaf en els seus esforços per reconstruir Libèria. Va encomanar a Sirleaf, al president nigerià Olusegun Obasanjo i altres pel seu paper en la transferència de l'ex president liberià Charles Ghankay Taylor al Tribunal Especial per Sierra Leone.

La resolució també va acollir amb beneplàcit l'adopció d'un "Programa de Governança i Assistència per a la Gestió Econòmica" per part del govern de Libèria per intentar aixecar les restriccions imposades per la Resolució 1521 (2003), la cooperació amb el Procés de Kimberley i els intents de gestió transparent del sector forestal.[2] Al mateix temps, el progrés en el sector de la fusta era limitat a causa de la manca d'una legislació adequada.

Els membres del Consell van destacar la importància de la Missió de les Nacions Unides a Libèria (UNMIL) en la millora de la seguretat i ajudant al govern a establir la seva autoritat a tot el país, especialment en les regions productores de diamants i fusta i a les àrees frontereres. La situació continua constituint una amenaça per a la pau i la seguretat a la regió.[3]

Actes[modifica]

Actuant sota el Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, el Consell va decidir no renovar les restriccions contra la importació de fusta. L'aixecament de la mesura es revisarà en un termini de 90 dies i es tornarà a inscriure si es feia evident que no s'havia aprovat la legislació forestal. En aquest context, el Consell va instar la ràpida adopció de la legislació.[4]

Les restriccions contra la importació de diamants en brut es van estendre per un període de sis mesos, amb una revisió després de quatre mesos per permetre al govern liberià d'establir un règim de certificat d'origen, al qual es va instruir a presentar al comitè de sancions.[5]

Finalment, es va demanar al Secretari General Kofi Annan que prorrogués el mandat d'un panell d'experts que vigila les sancions per uns altres sis mesos que es van restablir a la Resolució 1647 (2005). El panell havia d'informar abans del 15 de desembre de 2006 amb les seves observacions i recomanacions sobre l'aplicació de les sancions.

Referències[modifica]

  1. «Security Council extends measures to prevent import of rough diamonds from Liberia; chooses not to renew measure on import of timber products». United Nations, 20-06-2006.
  2. Orakhelashvili, Alexander. Collective Security. Oxford University Press, 2011, p. 204. ISBN 978-0-19-957984-6. 
  3. «UNSC Lifts Timber Embargo on Liberia, Keeps Diamonds Trade Ban». China Radio International, 21-06-2006. Arxivat 4 de març 2016 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 21 gener 2018].
  4. «Security Council extends diamond sanctions against Liberia, lifts timber ban». United Nations News Centre, 20-06-2006.
  5. Hoge, Warren «U.N. Votes to Lift Embargo on Liberian Timber Exports». The New York Times, 20-06-2006.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1689 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.