Vés al contingut

Varà arborícola tacat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «{{Taxobox | name = Varà arborícola tacat | status = LR | image = Varanus_timorensis.jpg | regnum = Animalia | phylum = Chordata | classis = Saurop...».
(Cap diferència)

Revisió del 22:25, 26 feb 2015

Infotaula d'ésser viuVarà arborícola tacat
Varanus timorensis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN83778959 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaVaranidae
GènereVaranus
EspècieVaranus timorensis Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1831

El varà arborícola tacat (Varanus timorensis), anglès; Timor monitor o spotted tree monitor. És una espècies de petit llangardaix varà que és natiu de les illes de Timor occidental oriental.

Descripció

El varà arborícola tacat pertany al complex Odatria. Generalment és des de color gris verdós fosc fins a gairebé negre. Aquesta espècie creix fins a un màxim de 61 cm de llargada i pesa entre 100 i 350 grams.

Varanus scalaris[1]

La nomenclatura d'aquesta espècie de varà, Varanus scalaris, ha anat canviant repetidament al llarg dels anys. MERTENS (1941, 1942b, 1942d) el vsa descriure encsra com una subespècie de Varanus timorensis, simultàniament ell va descriure Varanus timorensis similis com una altra subespècie (MERTENS 1958). STORR (1980) reuní les dues subespècies d'Austràlia occidental sota Varanus timorensis scalaris. L'any 1983 aquesta subespècie van arribar a l'estatus d'espècie per STORR et al. (1983b). WILSON & KNOWLES (1988) també pren l'epítet específic scalaris per a tota la població del continent australià.

Es poden reconèixer grans variaqcions en el seu fenotip

Comportament

Aquests varans són animals arboris i diürns. La sev nutrició consisteix en una gran varietat d'invertebrats, a més d'altres llangardaixos. crien de desembre a març i la seva posta és d'uns 11 ous.

Distribució geogràfica

Es troben a les illes de Timor occidental de Savu, i de Rote, i a Timor oriental.

En captivitat

Frequentment es crien en captivitat i se n'importen molts. Els animals nascuts en la captivitat són molt més tranquils que els capturats en la vida silvestre. Ràpidament s'acostumen al menjar comercial de llangots, paneroles, cucs dels escarbats de la farina i ocasionalment ratolins.

Referències

  • Cogger, H. (1967). Australian Reptiles in Colour. Sydney: A. H. & A. W. Reed, ISBN 0-589-07012-6
  • King, Dennis & Green, Brian. 1999. Goannas: The Biology of Varanid Lizards. University of New South Wales Press. ISBN 0-86840-456-X
  • Espècie Varanus timorensis a The Reptile Database (anglès)
  • Spotted tree monitor i altres llangardaixos varans de Perhentian Islands