Vés al contingut

Puma: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
m +ampliaicó
Línia 31: Línia 31:


A causa de la persecució, com una perillosa plaga, arran de la colonització europea d'Amèrica, i el continu desenvolupament humà dels hàbitat del puma, les poblacions han disminuït en moltes parts del seu rang històric. En particular, el puma va ser extingit en la part oriental d'Amèrica del Nord, amb excepció d'un cas aïllat de la subpoblació a [[Florida]]. L'animal pot recolonitzar part del seu antic territori oriental. Amb la seva àmplia gamma, el puma té desenes de noms i és esmentat amb diverses referències en la mitologia dels pobles indígenes de les Amèriques i també en la cultura contemporània.
A causa de la persecució, com una perillosa plaga, arran de la colonització europea d'Amèrica, i el continu desenvolupament humà dels hàbitat del puma, les poblacions han disminuït en moltes parts del seu rang històric. En particular, el puma va ser extingit en la part oriental d'Amèrica del Nord, amb excepció d'un cas aïllat de la subpoblació a [[Florida]]. L'animal pot recolonitzar part del seu antic territori oriental. Amb la seva àmplia gamma, el puma té desenes de noms i és esmentat amb diverses referències en la mitologia dels pobles indígenes de les Amèriques i també en la cultura contemporània.

== Taxonomia i evolució ==
El puma se situa en la subfamilia [[Felinae]], dels gats petits, mentre que els grans gats són col·locats dintre de la subfamilia [[Pantherinae]]. L'origen de la família Felidae a [[Àsia]] està aproximadament fa 11 milions d'anys. Per desgràcia, la investigació taxonòmica en els felins segueix sent parcial i gran part del que es coneix sobre la història evolutiva de fèlids es basa en l'anàlisi de l'[[ADN mitocondrial]], <ref>{{cite news |first=Nicholas |last=Wade |authorlink= |coauthors= |title=DNA Offers New Insight Concerning Cat Evolution |url=http://www.nytimes.com/2006/01/06/science/06cats.html?ex=1294203600&en=4b75c4da1cdc2167&ei=5090 |work=[[New York Times]] |publisher= |date= 2006-01-06 |accessdate=2007-06-03}}</ref> com els gats estan escassament representades en el registre fòssil, i hi ha grans intervals de confiança amb dates proposades.

En l'últim estudi dels genomes Felidae, l'ancestre comú de l'actual [[Leopardus]], [[Lynx]], Puma, [[Prionailurus]], i altres llinatges Felis van emigrar a través del pont de l'[[Estret de Bering]] cap a Amèrica, aproximadament fa 8 a 8,5 milions d'anys enrere. Posteriorment, els llinatges van divergir en aquest ordre. <ref name="Johnson2006">{{cite journal |author=Johnson, W.E., Eizirik, E., Pecon-Slattery, J., Murphy, W.J., Antunes, A., Teeling, E. & O'Brien, S.J. |date=6 January 2006 |number=5757 |url=http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/311/5757/73 |title=The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment |journal=[[Science (journal)|Science]] |volume=311 |issue=5757 |pages=73–77 |doi=10.1126/science.1122277 |accessdate=2007-06-04}}</ref> Els felinos d'Amèrica del Nord van envair després Sud-América com parteix de la Great American Interchange, arran de la formació de l'[[Istme de Panamà]].

El puma s'havia pensat que pertanyia a Felis, el gènere que inclou el gat domèstic, però ara es col·loca en Puma juntament amb la [[jaguarundi]], un gat un poc més d'una desena part del seu pes.

[[Image:Cougar snow.jpg|thumb|right|300px|La conservació del puma depèn de la preservació del seu hàbitat.]]


==Referències==
==Referències==

Revisió del 21:09, 22 oct 2007

Infotaula d'ésser viuPuma
Puma concolor Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Període de gestació94 dies Modifica el valor a Wikidata
Longevitat màxima23,8 anys Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN18868 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreCarnivora
FamíliaFelidae
GènerePuma
EspèciePuma concolor Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1771)
Nomenclatura
Sinònims
Felis concolor Modifica el valor a Wikidata
ProtònimFelis concolor Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

El puma (Puma concolor) o lleó de muntanya és un mamífer de la família Felidae, nadiu d'Amèrica. Aquest gran gat solitari és el mamífer salvatge terrestre més nombrós de l'Hemisferi Occidental, s'estén des del Yukón, a Canadà al sud dels Andes d'Amèrica del Sud. El puma és adaptable i generalista, pel que es troba en els principals hàbitat de tota Amèrica.

És el segon major felí en el Nou Món, després del jaguar, i el quart més alt del món, després del tigre, el lleó, el jaguar, encara que està més estretament relacionats amb petits felins.

Un caçador i depredador d'emboscada, el puma persegueix una àmplia varietat de preses. El seu principal aliment són els ungulats com el cérvol, en particular en la part septentrional de la seva àrea de distribució, però també caça espècies tan petites com insectes i rosegadors. Prefereix hàbitats amb densa vegetació durant les hores d'aguait, però pot viure en zones obertes.

El puma és territorial i té una baixa densitat de població. Cada territori dependrà de les grandàries del terreny, la vegetació, i l'abundància de les preses. Encara que és un gran depredador, no sempre és l'espècie dominant en la seva àrea de distribució, com quan competeix amb els animals de presa com el llop gris. Es tracta d'un gat solitari i en general evita les persones. Atacs als éssers humans segueixen sent escassos, a pesar d'un recent augment en la freqüència.

A causa de la persecució, com una perillosa plaga, arran de la colonització europea d'Amèrica, i el continu desenvolupament humà dels hàbitat del puma, les poblacions han disminuït en moltes parts del seu rang històric. En particular, el puma va ser extingit en la part oriental d'Amèrica del Nord, amb excepció d'un cas aïllat de la subpoblació a Florida. L'animal pot recolonitzar part del seu antic territori oriental. Amb la seva àmplia gamma, el puma té desenes de noms i és esmentat amb diverses referències en la mitologia dels pobles indígenes de les Amèriques i també en la cultura contemporània.

Taxonomia i evolució

El puma se situa en la subfamilia Felinae, dels gats petits, mentre que els grans gats són col·locats dintre de la subfamilia Pantherinae. L'origen de la família Felidae a Àsia està aproximadament fa 11 milions d'anys. Per desgràcia, la investigació taxonòmica en els felins segueix sent parcial i gran part del que es coneix sobre la història evolutiva de fèlids es basa en l'anàlisi de l'ADN mitocondrial, [2] com els gats estan escassament representades en el registre fòssil, i hi ha grans intervals de confiança amb dates proposades.

En l'últim estudi dels genomes Felidae, l'ancestre comú de l'actual Leopardus, Lynx, Puma, Prionailurus, i altres llinatges Felis van emigrar a través del pont de l'Estret de Bering cap a Amèrica, aproximadament fa 8 a 8,5 milions d'anys enrere. Posteriorment, els llinatges van divergir en aquest ordre. [3] Els felinos d'Amèrica del Nord van envair després Sud-América com parteix de la Great American Interchange, arran de la formació de l'Istme de Panamà.

El puma s'havia pensat que pertanyia a Felis, el gènere que inclou el gat domèstic, però ara es col·loca en Puma juntament amb la jaguarundi, un gat un poc més d'una desena part del seu pes.

La conservació del puma depèn de la preservació del seu hàbitat.

Referències

  1. Cat Specialist Group (2002). Puma concolor. Llista Vermella de la UICN, Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2006. Consultat el 11 May 2006 (en anglès). Database entry includes justification for why this species is near threatened
  2. Wade, Nicholas «DNA Offers New Insight Concerning Cat Evolution». New York Times, 06-01-2006 [Consulta: 3 juny 2007].
  3. Johnson, W.E., Eizirik, E., Pecon-Slattery, J., Murphy, W.J., Antunes, A., Teeling, E. & O'Brien, S.J. «The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment». Science, vol. 311, 5757, 06-01-2006, pàg. 73–77. DOI: 10.1126/science.1122277 [Consulta: 4 juny 2007].

Plantilla:Link FA Plantilla:Link FA