Àdil (nom)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de nomÀdil
Tipus prenom masculí
Llengua turc i neerlandès
Nom en la llengua original Adil
Nom corresponent a l'altre gènere Adile
Variants / En altres llengües Adel i Adil
Cognom idèntic Adil
Pàgines que comencen per «Àdil»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Àdil és un nom masculí àrab —en àrab عادلʿĀdil— que literalment significa «just» o «equitatiu».[1][2] Si bé Àdil és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[3] també se'l pot trobar transcrit Adil o 'Adil.[4] Precedit de l'article, al-Àdilالعادل, al-ʿĀdil, «el Just», «l'Equitatiu»— és un làqab o títol emprat per diversos governants musulmans.

Aquest nom també el duen musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en albanès, Adil; en bosnià, Adil; en kirguís, Эдил; en kurd, Adil; en turc, Adil.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest títol o laqab.

Notes[modifica]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "عدل". ISBN 8460008428. 
  2. Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "عدل" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  3. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  4. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.