Àdil (nom)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Àdil és un nom masculí àrab (en àrab عادل, ʿĀdil) que literalment significa "just" o "equitatiu".[1] Si bé Àdil és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit Adil o 'Adil.[3] Precedit de l'article, Al-Àdil (العادل, al-ʿĀdil, "el Just", "l'Equitatiu") és un laqab o títol emprat per diversos governants musulmans.

Aquest nom també el duen musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en albanès, Adil; en bosnià, Adil; en kirguís, Эдил; en kurd, Adil; en turc, Adil.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest títol o laqab.


Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. [809] p.. ISBN 8460008428. , s.v. "عدل", i Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. 1300 p. (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. , s.v. "عدل".
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.