Albanès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaAlbanès
Gjuhu Shqipë

Modifica el valor a Wikidata
Tipusllengua, macrollengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants6.920.000
Parlants nadius6.920.000
Oficial aAlbània i Kosovo
Autòcton deSud-est d'Europa
EstatAlbània, Kosovo, Macedònia del Nord, Itàlia, Sèrbia, Grècia
Classificació lingüística
llengua humana
llengües indoeuropees Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Sistema d'escripturaalfabet llatí i Albanian alphabet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Institució de normalitzacióAcadèmia de Ciències d'Albània Modifica el valor a Wikidata
Estudiat peralbanology (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-1sq
ISO 639-2alb
ISO 639-3sqi
ISO 639-5sqj Modifica el valor a Wikidata
Glottologalba1267 Modifica el valor a Wikidata
Linguasphere55-AAA-a Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuesqi Modifica el valor a Wikidata
ASCL3901 Modifica el valor a Wikidata
IETFsq Modifica el valor a Wikidata

Temes indoeuropeus

Llengües indoeuropees
Albanès · Armeni · Bàltic
Cèltic · Eslau · Germànic ·

Grec
Indoiranià (Indoari, Indoirànic)
Itàlic
extingides: Llengües anatòliques
Paleobalcànic (Dàcic,
Frigi, Traci) · Tokhari

Pobles indoeuropeus
Albanesos · Armenis
Bàltics · Celtes · Eslaus · Escites · Germànics
Grecs · Indoaris
Irànics · Llatins

Històrics: Anatòlics (Hitites, Luvites)
Celtes (Galàcia, Gals) · Germànics
Il·liris · Indoirànics
Itàlics · Sàrmates · Tracis · Tocaris  

Protoindoeuropeus
Protoindoeuropeu · Religió
 
Urheimat
Hipòtesi kurgana · Hipòtesi anatòlica
Hipòtesi armènica · Teoria índia · TCP (PCT)
 
Estudis indoeuropeus

L'albanès o albanés[1] (en albanès, gjuha shqipë o shqip) és, de les llengües indoeuropees. És l'idioma oficial d'Albània i Kosovo[2] i en total hi ha uns 7 milions de persones que el tenen com a llengua materna. També té parlants entre els arbëreshë d'Itàlia.

Dialectes[modifica]

Llocs on es parla l'Albanès
Extensió geogràfica de l'albanès

Es divideix en tres dialectes:

Característiques[modifica]

La llengua albanesa fou estandarditzada el 1909 i basada en el parlar d'Elbasan. A Kosovo i Macedònia del Nord parlen el gheg, però el 1974 decidiren unir la seva ortografia a l'albanesa.

L'albanès té 7 vocals, 29 consonants i dos dialectes principals. Els noms es declinen (amb els 5 casos més comuns, els del llatí). L'article es pot col·locar davant o darrere del nom flexionat. La morfologia del verb és força complexa. La majoria de paraules són planes, i es caracteritza per:

Evolució de les parles albaneses
 • Manté restes de l'il·líric, com mantua, mantia-mand, manze (esbarzer) i grössa-grresë (llima).
 • L'alfabet consta de les lletres a, b, c (ts), ç (tx), d, dh (com la d intervocàlica catalana), e, ë (vocal neutra), f, g, gj (dy), h, i, j (y), k, l, ll (l velar), m, n, nj (ny), o, p, q (ty), r, rr, s, sh, t, th (th anglesa de thing), u, v, x (dz), xh (dj), y (u francesa), z i zh (j catalana). Les â, ê i î són nasals en gheg.
 • El nom té tres gèneres i cinc casos.
 • Un nom és unit a un genitiu o adjectiu per una partícula declinativa: mali i veriut (la muntanya del Nord), mali i bukur (la bella muntanya).
 • El verb posseeix un imperfet, aorist, subjuntiu, optatiu, imperatiu, semipassiu i admiratiu.
 • El tosk es diferencia per la substitució de les construccions d'infinitiu per construccions de subjuntiu, per l'absència de vocals nasals, per canviar ue, uem per ua, uar, i per què a vegades transforma n en r.
 • El sistema verbal té arcaismes, com la retenció d'actius distints, i finals personals mitjans, i canvia la vocal final del present e en o en la forma de passat, com el bàltic: mbledh (transitiu), mblidhet (intransitiu) o mblodha (passat, 1a persona del singular).
 • Hi ha casos als noms, com bukë (pa) - buka (el pa) i als adjectius: një burrë i madh (un gran home) - dy burra te mëdhenj (dos grans homes).
 • El verb té nombroses formes irregulars, amb insertacions de casos objectius: i – a dhashë librin atij (Jo li dono el llibre; literalment, li'l jo dono el llibre a ell).

Ortografia[modifica]

L'albanès s'ha escrit usant alfabets diversos des dels primers registres del segle xiv. La història de l'ortografia de l'idioma albanès està estretament relacionada amb l'orientació cultural i el coneixement de determinades llengües estrangeres entre els escriptors albanesos.[3] Els primers registres escrits albanesos procedeixen de l'àrea de Gheg a partir de grafies basades en l'italià o el grec. Originàriament, el dialecte Tosk utilitzava l'alfabet grec i en canvi el dialecte Gheg, l'alfabet llatí. Ambdós dialectes també havien fet servir la versió del turc de l'alfabet àrab, l'alfabet ciríl·lic, i també alfabets creats expressament per a l'albanès. En aquest sentit, cal citar l'alfabet d'Elbasan, l'alfabet vithkuqi (creat per Naum Veqilharxhi al segle xix), i altres alfabets com el de Todhri, el de Veso Bey i el de Jan Vellara (vegeu alfabets albanesos originals). Més concretament, els escriptors del nord d'Albània i sota la influència de l'Església catòlica van utilitzar l'alfabet llatí, i les del sud d'Albània i sota la influència de l'església ortodoxa grega, van emprar lletres gregues, mentre que altres a tot Albània i sota la influència de l'islam van usar lletres àrabs. Hi va haver intents inicials de crear un alfabet albanès original durant el període de 1750-1850. Aquests intents es van intensificar després de la Lliga de Prizren i van culminar amb el Congrés de Manastir on es reuniren els intel·lectuals albanesos del 14 al 22 de novembre de 1908, a Manastir (actual Bitola), per tal de decidir quin alfabet usar, i l'ortografia estandarditzada per a l'estàndard albanès. Així es va establir el llenguatge literari. L'alfabet triat i utilitzat des de llavors és l'alfabet llatí amb l'addició de les lletres <ë>, <ç>, i deu dígrafs: dh, th, xh, gj, nj, ng, ll, rr, zh i sh.

Segons Robert Elsie:[4]

El segle que va de 1750 a 1850 va ser una època de gran diversitat ortogràfica a Albània. En aquest període, la llengua albanesa es va escriure en almenys deu alfabets diferents, segurament un rècord per a les llengües europees. (...) les diverses formes en què es va registrar aquesta antiga llengua balcànica, des dels primers documents fins a principis del segle xx (...) consisteixen en adaptacions dels alfabets llatí, grec, àrab i ciríl·lic i (el que és encara més interessant) una sèrie de sistemes d'escriptura inventats localment. La majoria dels darrers alfabets s'han oblidat i són desconeguts fins i tot per als mateixos albanesos.[4]

Fonologia[modifica]

Vocals[modifica]

Taula fonètica de les vocals
Fonemes Escrit Pronunciació com a...
/i/ i Igualada
/ɛ/ e bèstia
/a/ a casa
/ə/ ë

home

/ɔ/ o òpera
/y/ y en francès, voiture
/u/ u Urgell

Consonants[modifica]

Taula de consonants segons l'IPA
Labial Dental Alveolar Postalveolar Palatal Velar Glotal
Oclusiva p b t d c ɟ k g
Africada ts dz tʃ dʒ
Fricativa f v θ ð s z ʃ ʒ h
Nasal m n ɲ ŋ
Aproximant l j ɫ
Vibrant ɾ r
Consonants de l'albanès (escriptura i pronunciació)
Fonema (segons l'IPA) Escrit Pronunciació com a...
/p/ p Pallars
/b/ b Bossòst
/t/ t Tarragona
/d/ d Dinamarca
/c/ q semblant a l'anglès hot year o al grec kiri
/ɟ/ gj semblant a l'anglès did you o al grec gia
/k/ k Canet, Jonquera
/g/ g Gósol, Figueres
/ts/ c potser
/dz/ x dotze
/tʃ/ ç cotxe
/dʒ/ xh metge
/θ/ th en anglès, thing; en castellà, zapato, en grec Athina
/ð/ dh en anglès this, en grec Rodhos
/f/ f Figueres
/v/ v en català eivissenc, vint
/s/ s Sabadell
/z/ z pinzell
/ʃ/ sh xocolata
/ʒ/ zh Girona, pujada
/h/ h en anglès, hat
/m/ m Manresa
/n/ n Noguera
/ɲ/ nj Canyelles
/l/ l lògica
/j/ j hiena
/lˠ/ ll ela velaritzada, com en català núvol
/r/ rr ferro (el contrast entre rr i r és com en català)
/ɾ/ r cara

Hi ha una tendència en el parlar a confondre les oclusives palatals amb les africades palatals corresponents, és a dir: q [c] amb ç [tʃ], i per altra part gj [ɟ] amb xh [dʒ].

Història[cal citació][modifica]

És considerada parla indoeuropea des del 1854 per Franz Bopp. L'albanès s'escriu des del segle xvi, alternant diferents alfabets (incloent-ne un de propi). En l'actualitat usa l'alfabet llatí. Al segle xv se'n va frenar l'ús per la invasió turca, però es va reprendre al segle xx.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Albanés en pronúncia occidental i albanès en pronúncia oriental. Per a més informació, consulteu: el llibre d'estil.
 2. «Constitució de la República de Kosovo». KUSHTETUTA E REPUBLIKËS SË KOSOVËS, pàg. 2. «Gjuhë zyrtare në Republikën e Kosovës janë Gjuha Shqipe dhe Gjuha Serbe.»
 3. Lloshi, Xhevat. Rreth alfabetit të shqipes: me rastin e 100-vjetorit të Kongresit të Manastirit. Skopje–Pristina–Tirana: Logos-A, 2008, p. 12.
 4. 4,0 4,1 Elsie, Robert. Albanian Alphabets: Borrowed and invented. Londres: CreateSpacace Independent Publishing Platform, 2017. ISBN 9781544294094.